Kar 90 odstotkov bolnikov s kronično ledvično boleznijo ne ve ne za svojo bolezen ne za nevarnost srčno-ledvičnega sindroma – opraviti pa bi morali le laboratorijski test

Kar 90 odstotkov bolnikov s kronično ledvično boleznijo ne ve ne za svojo bolezen ne za nevarnost srčno-ledvičnega sindroma – opraviti pa bi morali le laboratorijski test

Ste vedeli, kako tesno povezano in soodvisno je delovanje ledvic in srčno-žilnega sistema – in kako pomembno je dobro delovanje ledvic nasploh, za celotni organizem? Veste, kako zelo mora nekdo, ki ima kronično ledvično bolezen, paziti tudi na zdravje srca? In kako mora nekdo, ki so mu postavili diagnozo srčno popuščanje, bdeti nad tem, da njegova osnovna bolezen ne bi povzročila slabšega delovanja ledvic? Gre za tako imenovani kardio-renalni oziroma srčno-ledvični sindrom, pri obvladovanju katerega pa je v resnici največji problem ta, da mnogi, ki imajo resne zdravstvene težave – pa naj gre za srčno popuščanje ali za obolenje ledvic –, na račun neprepoznave bolezenskih znakov ostajajo brez diagnoze. Na splošno velja, da večina obolelih sploh ne ve, da imajo kronično ledvično bolezen – in to kljub temu, da bi jim sodobna medicina znala res dobro pomagati in izboljšati kakovost njihovega življenja. Zdravljenje, ki je danes na voljo, namreč podaljšuje življenje ledvic – zaradi omenjenih zamikov pri diagnostiki in zdravljenju pa v Sloveniji še vedno vsako leto pride do odpovedi ledvic pri približno 250 ljudeh.

Kar 90 odstotkov bolnikov s kronično ledvično boleznijo ne ve ne za svojo bolezen ne za nevarnost srčno-ledvičnega sindroma – opraviti pa bi morali le laboratorijski test

Bolezni ledvic niso redke – kronično ledvično bolezen ima vsaj eden od desetih odraslih, v slabih dveh desetletjih pa naj bi kompleksnost teh obolenj povzročila, da se bodo okvare ledvic uvrstile na peto mesto med krivci za prezgodnjo umrljivost. V Sloveniji naj bi kronično ledvično bolezen imelo več kot 180.000 odraslih – torej več, kot je med nami sladkornih bolnikov –, več kot 2000 pa jih zaradi odpovedi ledvic potrebuje zdravljenje bodisi z dializo bodisi s presaditvijo ledvice. Ker oboleli dolgo ne občutijo prav nikakršnih težav, mnogi med njimi za bolezen ne vedo – po drugi strani pa je na voljo preprosta laboratorijska preiskava urina in krvi; s testom v seču preverijo prisotnost beljakovin (proteinurija), v krvi pa raven kreatinina. Na osnovi tako dobljenih podatkov je mogoče z veliko gotovostjo potrditi ali ovreči sum glede ledvične bolezni.

Ledvice imajo izjemno pomembno vlogo, saj iz telesa odstranjujejo odpadne snovi – vsak dan filtrirajo do 180 litrov krvi, kar pomeni, da kri očistijo kar 50-krat na dan, vsak dan, vse življenje.

Ko se pojavijo bolezni ledvic, trpi vse telo

»Odkar imamo na voljo dializo in presaditev ledvic, bolniki ne umirajo več zaradi ledvične odpovedi; omenjena medicinska čudeža sta korenito izboljšala prognozo ledvičnih bolnikov, na žalost pa problema ledvičnih bolezni nista odpravila v celoti,« pojasnjuje dr. Andrej Škoberne s Kliničnega oddelka za nefrologijo ljubljanskega UKC in predsednik Slovenskega nefrološkega društva. 

Glavni problem kronične ledvične bolezni je, kot dodaja dr. Škoberne, slab vpliv, ki ga imajo ledvične bolezni na delovanje različnih organov in tkiv. Ledvice so namreč odgovorne za čiščenje celotnega telesa, za vzdrževanje primernega okolja v organizmu, s čimer vsem telesnim celicam omogočajo normalno in dobro delovanje. 

»Zato pravimo, da takrat, ko se pojavijo bolezni ledvic, trpi vse telo. S slabšanjem delovanja ledvic začne strmo naraščati pojavnost srčno-žilnih zapletov. Zato je res zelo pomembno, da ledvične bolezni odkrijemo zgodaj, kajti z upočasnjevanjem ledvičnega odpovedovanja preprečujemo srčno-žilne zaplete in tako podaljšujemo življenje bolnikov s kronično ledvično boleznijo, ki jo lahko odkrijemo na res preprost način: potrebujemo le analizo krvi z določitvijo serumskega kreatinina in analizo urina,« poudarja dr. Andrej Škoberne.

Andrej Škobrne

Odkar imamo na voljo dializo in presaditev ledvic, bolniki ne umirajo več zaradi ledvične odpovedi; omenjena medicinska čudeža sta korenito izboljšala prognozo ledvičnih bolnikov, na žalost pa problema ledvičnih bolezni nista odpravila v celoti. Toda kronično ledvično bolezen lahko odkrijemo na res preprost način: potrebujemo le analizo krvi z določitvijo serumskega kreatinina in analizo urina.

dr. Andrej Škoberne, Klinični oddelek za nefrologijo, UKC Ljubljana; predsednik Slovenskega nefrološkega društva

Kdaj in zakaj odločitev za laboratorijski test?

Zdravniki tovrstno testiranje priporočajo predvsem posameznikom, pri katerih so prisotni dejavniki tveganja za nastanek oziroma obstoj kronične ledvične bolezni, ki jo je sicer – tako kot bolezni srca in žilja – mogoče preprečiti z bolj zdravim življenjskim slogom, v sklopu katerega velja uživati čim manj sladke hrane, bistveno nižji naj bo tudi vnos soli, pri čemer ne velja pozabiti na (pred)pripravljene prehranske izdelke, v katerih se skriva veliko preveč soli in slabih maščob. Priporočeno je uživanje sadja in zelenjave, s čim več gibanja oziroma redne telesne aktivnosti pa velja ohranjati priporočeno telesno težo in tako pozitivno vplivati tudi na dobro počutje.

Tveganje za nastanek ledvične okvare je najpogosteje prisotno pri posameznikih, ki imajo:

  • povišan krvni tlak,
  • sladkorno bolezen,
  • katero od srčno-žilnih bolezni,
  • povečano prostato,
  • katero od avtoimunskih bolezni,
  • sečne kamne,
  • dedno ledvično bolezen (če je do odpovedi ledvic prišlo pri svojcu),
  • prekomerno telesno težo.

Med ogrožene se uvrščajo tudi starejši od 50 let, med bolj ogrožene pa kadilci.

Za posameznike z omenjenimi dejavniki tveganja je priporočljivo, da testiranje po posvetu z osebnim zdravnikom opravijo enkrat na leto, pri ostalih pa je testiranje urina in krvi za ugotovitev kronične ledvične bolezni priporočljivo po 50. letu starosti; če so izvidi brez odstopanj, se testiranje praviloma ponovi na nekaj let. 

Na to sta vodstvi dveh združenj bolnikov – Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije ter Zveze društev ledvičnih bolnikov Slovenije – skupaj z zdravniki podrobneje opozorili v sklopu svetovnega dneva ledvic. Zato, da bi z boljšo ozaveščenostjo o problemu, ki je vse prej kot zanemarljiv – pa naj bo to na osebni ali na družbeni ravni – pripomogli k pravočasnejšemu ukrepanju. Z zgodnjim odkritjem bolezni in takojšnjim začetkom zdravljenja je namreč mogoče upočasniti slabšanje delovanja ledvic, preprečiti njihovo odpoved ter obvarovati srce.

Z zgodnjim odkritjem bolezni in takojšnjim začetkom zdravljenja je namreč mogoče upočasniti slabšanje delovanja ledvic, preprečiti njihovo odpoved ter obvarovati srce.

Ledvična bolezen prisotna pri več kot tretjini bolnikov s srčnim popuščanjem

Toda čeprav je znano, da bolezni ledvic povečujejo tveganje tako za nastanek kot tudi za poslabšanje bolezni srca in žilja, podatki kažejo, da se le majhen delež srčnih bolnikov zaveda vpliva (dobrega) delovanja ledvic na potek njihove osnovne bolezni, na primer srčnega popuščanja. Toda, kot poudarja asist. dr. Andraž Cerar z Oddelka za napredovalo srčno popuščanje in transplantacije srca, ki deluje v sklopu Kliničnega oddelka za kardiologijo ljubljanskega UKC, »danes vse pogosteje govorimo o srčno-ledvičnem (kardio-renalnem) sistemu oziroma sindromu, kajti srce in ledvice so tesno povezani – in bolezen enega od organov skoraj brez izjeme prizadene tudi drugi organski sistem.« 

Ledvična bolezen je pri srčnem popuščanju pogosta pridružena bolezen, prisotna pri več kot tretjini bolnikov s srčnim popuščanjem. In njena pravočasna prepoznava ter zdravljenje sta, tako dr. Cerar, »bistvenega pomena za zmanjševanje obolevnosti ter umrljivosti teh bolnikov – pa tudi za preprečevanje ponavljajočih se hospitalizacij, ki vodijo v slabšanje bolnikovega stanja«. Vzporedno s slabšim delovanjem ledvic se povečuje tudi pogostost pojavnosti neželenih učinkov zdravil.

Andraž Cerar

Pravočasna prepoznava in zdravljenje ledvične bolezni sta bistvenega pomena za zmanjševanje obolevnosti ter umrljivosti teh bolnikov – pa tudi za preprečevanje ponavljajočih se hospitalizacij, ki vodijo v slabšanje bolnikovega stanja.

asist. dr. Andraž Cerar, Oddelek za napredovalo srčno popuščanje in transplantacije srca, Klinični oddelek za kardiologijo, UKC Ljubljana

Vloga farmacevtskega svetovanja

Z boleznijo ledvic je, kot opozarjajo tudi lekarniški farmacevti, tesno povezan povišan krvni tlak, imenovan tudi tihi ubijalec, saj ga oboleli praviloma ne občutijo, posledice prepozne prepoznave te težave in zakasnelega ukrepanja pa so lahko tudi nepopravljive. Toda bolniki s povišanim krvnim tlakom in diabetiki lahko, kot v imenu Lekarniške zbornice Slovenije poudarja magister farmacije Bojan Madjar, »s sodelovanjem pri zdravljenju z zdravili, ki vplivajo na urejenost krvnega tlaka ali glukoze v krvi, posredno ohranjajo tudi zdravje ledvic in tako preprečujejo napredovanje ledvične bolezni«. 

Ker pa bolniki s tovrstnimi obolenji praviloma jemljejo več zdravil, je zelo priporočljiva odločitev za farmacevtsko svetovanje, ki pomaga pri izboru optimalne farmakoterapije in posledično pripomore tudi k preprečevanju neželenih učinkov zdravljenja z zdravili.

Pri tem ne velja pozabiti, da bodisi okvaro ledvic bodisi poslabšanje ledvične bolezni lahko povzročijo nekatera zdravila (nesteroidna protivnetna in protirevmatična zdravila, namenjena blaženju bolečin) pa tudi zdravilne rastline (žajbelj, pelin, jesenski podlesek).

Okvaro ledvic ali poslabšanje ledvične bolezni lahko povzročijo bodisi zdravila (nesteroidna protivnetna in protirevmatična zdravila, namenjena blaženju bolečin) bodisi zdravilne rastline (žajbelj, pelin, jesenski podlesek).


Kaj za zdravje ledvic lahko naredimo sami? 

Zdravniki pri tem vedno znova ponavljajo sila preprosta navodila, sinhronizirana z zdravim načinom življenja, ki pa lahko izrazito pripomorejo k zmanjšanju tveganja za nastanek ledvične pa tudi prenekatere druge bolezni:

Kar se tiče jemanja protibolečinskih zdravil, pa ne velja pozabiti, da naj bi po tovrstnih pripravkih, ki so na voljo tudi brez recepta, posegali čim redkeje in res previdno, najbolje po posvetu z lečečim zdravnikom.

zdravje ledvic

Simbolične fotografije: iStock; portreta: posnetek zaslona med novinarsko konferenco

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.Značke

srčno-ledvični sindrom

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona