Akcija Od novega ministra zahtevam:    Povezava

Polifarmacija

Prekmurske izkušnje – osnova za vseslovenski projekt

Prekmurske izkušnje – osnova za vseslovenski projekt

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) danes za zdravila na recept nameni približno 12 odstotkov celotnega proračuna za obvezni del zdravstvenega zavarovanja, kar na letni ravni znaša okoli 300 milijonov evrov. Projekt farmacevtskega svetovanja pa bo, skupaj s kvoto, namenjeno plačilu dela farmacevtskih svetovalcev, stal dobrih 720.000 evrov.

Polifarmacija in farmacevtsko svetovanje za manj neželenih učinkov zdravil

Polifarmacija in farmacevtsko svetovanje za manj neželenih učinkov zdravil

Polifarmacija je danes velik problem, zato izbrani osebni zdravnik s programom farmacevtskega svetovanja dobiva novega sodelavca – farmacevta svetovalca s pridobljenimi kompetencami, ki je po izobrazbi specialist klinične ali lekarniške farmacije. Cilj projekta je skupna skrb za čim bolj optimalno, kakovostno in varno zdravljenje; ko bo zaživel v celoti, bo projekt na letni ravni vreden 720.335 evrov.

Polifarmacija je resen problem, povezan s staranjem prebivalstva. Kako preprečiti neželeno (so)učinkovanje velikega števila zdravil?

S polifarmacijo so izrazito povezani zapleti zaradi neželenih, stranskih učinkov zdravil in kliničnih interakcij med njimi.

Do neželenih učinkov zdravljenja z zdravili najpogosteje prihaja pri zdravilih za zdravljenje povišanega krvnega tlaka, protibolečinskih zdravilih, zaviralcih protonske črpalke, psihiatričnih zdravilih, uspavalih, zdravilih za kronično obstruktivno pljučno bolezen (KOPB) in astmo, zdravilih za preprečevanje strjevanja krvi, za zdravljenje osteoporoze in sladkorne bolezni.

Problematična so lahko tudi prehranska dopolnila in zdravila rastlinskega izvora.

Lahko si le predstavljamo, kaj to pomeni za bolnika, ki istočasno jemlje deset ali 20 ali še več zdravil – istočasno. In teh je v Sloveniji veliko. 

Intervju: Marjan Sušelj, generalni direktor ZZZS

Polifarmacija

Foto: iStock