Prekmurske izkušnje – osnova za vseslovenski projekt

Prekmurske izkušnje – osnova za vseslovenski projekt

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) danes za zdravila na recept nameni približno 12 odstotkov celotnega proračuna za obvezni del zdravstvenega zavarovanja, kar na letni ravni znaša okoli 300 milijonov evrov. Projekt farmacevtskega svetovanja pa bo, skupaj s kvoto, namenjeno plačilu dela farmacevtskih svetovalcev, stal dobrih 720.000 evrov.

Prekmurske izkušnje – osnova za vseslovenski projekt
Foto: iStock

Na ZZZS zagotavljajo, da v tem primeru ne gre za nov varčevalni vzvod, ki bi kakorkoli okrnil pravice pacientov oziroma zavarovancev, kajti projekt je usmerjen v drugačne »prihranke«. Ti se bodo pokazali predvsem v smislu boljše učinkovitosti in večje varnosti pri uporabi zdravil, posledično pa tudi v boljšem zdravju bolnikov z več kroničnimi obolenji, ki so primorani v jemanje velikega števila zdravil.

Prekmurje je pri tem projektu »vodilno«. Zakaj?

V sklopu razvojne naloge, ki je bila osnova za uvedbo projekta na nacionalni ravni, so v vseh zdravstvenih domovih v Pomurju od novembra 2012 aktivno delovale tako skupine za kakovostno predpisovanje zdravil (delavnice z zdravniki enkrat na dva meseca) kot tudi ambulante farmacevta svetovalca – enkrat tedensko v zdravstvenih domovih, enkrat na mesec v domovih starejših občanov.

Poldrugo leto, do konca marca 2014, se je ta novost odvijala le v Pomurju; v tem času so pregledali skoraj 900 terapij bolnikov, ki so istočasno jemali veliko število zdravil – v povprečju 11 ali 12, medtem ko je bilo število odmerkov sorazmerno večje.

Optimizacija terapije, ukinitev enega ali dveh zdravil

Pri optimizaciji terapije so, da bi bila ta učinkovitejša in varnejša, farmacevti v povprečju svetovali ukinitev enega ali dveh zdravil, medtem ko so pri nekaterih posameznikih, če je bila indikacija nedvoumna, včasih svetovali tudi dodatno zdravilo.

Zdaj, ko je uvedba novosti prešla v sistemsko fazo, te ambulante nemoteno nadaljujejo z delom. Farmacevti so se doslej z zdravniki sestali 192-krat, izvedli nekaj manj kot 1100 ambulantnih pregledov terapije in do lanskega poletja opravili in popisali več kot 3600 farmakoterapijskih pregledov.

Povrečna starost bolnikov, večinoma žensk, je bila od 70 do 73 let (odvisno od obravnavanega problema oziroma področja), interakcij med zdravili je bilo veliko – svetovanje je bilo nujno predvsem pri uporabi zdravil za zniževanje krvnega tlaka, protibolečinskih zdravil, za zaščito želodčne sluznice in psihiatričnih zdravil.

Farmacevti so v sklopu farmakoterapijskih svetovanj zaznali več kot 2600 klinično pomembnih interakcij med zdravili, ki so jih s svetovanjem prilagoditve terapije prepolovili.

Farmacevti so v sklopu farmakoterapijskih svetovanj zaznali več kot 2600 klinično pomembnih interakcij med zdravili, ki so jih zdravniki s svetovano prilagoditvijo terapije prepolovili.

Farmakoterapijski pregled v ambulanti farmacevta svetovalca je celovita farmacevtska obravnava; izvid prejme družinski zdravnik, ki se potem odloči, katere nasvete bo upošteval in jih tudi udejanjil. Po spremembi terapije, za kakršno se odloči zdravnik, pa farmacevt svetovalec bolniku lahko izdela tudi kartico zdravil.Vas zanima več vsebin s podobnimi ali istimi značkami?
Vabimo vas k raziskovanju in branju.
bolniki farmacevtsko svetovanje neželeni učinki zdravila zdravljenje ZZZS

Najbolj »problematična« zdravila

V pilotnem projektu se je pokazalo, da je (bilo) svetovanje nujno predvsem pri uporabi zdravil za zniževanje krvnega tlaka, protibolečinskih zdravil, za zaščito želodčne sluznice in psihiatričnih zdravil.

 

Ne varčevanje, ampak večja varnost?

Na ZZZS zagotavljajo, da pri tem projektu ne gre za nov varčevalni vzvod, ki bi kakorkoli okrnil pravice pacientov oziroma zavarovancev.

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona