Značka: farmacevtsko svetovanje

Značka: farmacevtsko svetovanje

Varnost in kakovost

Bo tudi Slovenija sledila zgledu 12 članic EU, kjer lekarniški farmacevti lahko predpišejo zdravilo ali cepijo proti gripi?

Vsi kronični bolniki, ki zaradi osnovne in pridruženih bolezni jemljejo večje število zdravil, bi morali imeti pravico do podrobnega pregleda terapije in morebitnega součinkovanja zdravil, saj je tako mogoče zagotoviti ne le varnejše jemanje zdravil, ampak tudi boljše izide zdravljenja, nenazadnje pa bi se posledično zmanjšala še količina neporabljenih, zavrženih zdravil. To je le eden od ciljev, ki jih ob 30-letnici delovanja Lekarniške zbornice Slovenije (LZS) izpostavlja predsednica zbornice mag. Darja Potočnik Benčič. Želi si, da bi tudi pri nas sledili vzoru dvanajsterice članic EU, kjer so tudi lekarniškim farmacevtom omogočili izvajanje nekaterih storitev, ki so pri nas zgolj v domeni zdravnikov, a se obenem zaveda, da Slovenijo do takšne rešitve čaka še dolga pot. Na področju lekarništva je namreč kopica nujnejših izzivov, ki prednostno čakajo na dialog z resornim ministr(stv)om.

Duševno zdravje

Jožica Maučec Zakotnik: »Slovenija je končno dočakala revolucijo v skrbi za boljše duševno zdravje«

Desetletna stagnacija na področju duševnega zdravja je, poleg bolezni in njenih posledic, v življenjskem vsakdanu obolelih in njihovih bližnjih pustila tako rekoč neizbrisne posledice. Na tem področju je namreč pri nas doslej vladal precejšen nered, predvsem zaradi slabe dostopnosti do storitev in pomanjkanja strokovnjakov, zlasti pedopsihiatrov in kliničnih psihologov. Vendar se zdaj stvari, kot je videti, vendarle spreminjajo. Pospešeno. Jožica Maučec Zakotnik je lani, ko je bila še državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, prevzela pobudo in z razširjeno strokovno ekipo v slabih treh mesecih pripravila dokument, ki se prej ni in ni premaknil z nulte točke – in dosegla njegovo sprejetje.

Polifarmacija

Marjan Sušelj: »Prebiti bo treba še precej ledu, v dobro bolnikov«

Za projekt farmacevtskega svetovanja na ZZZS ocenjujejo, da je trenutno eden pomembnejših v skrbi za optimizacijo varnosti in kakovosti pri zdravljenju z zdravili. Kakšne prednosti prinaša ta novost obolelim in kako naj bi pomagala tudi zdravnikom? O tem podrobneje v pogovoru z generalnim direktorjem Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Marjanom Sušljem.

Polifarmacija

Prekmurske izkušnje – osnova za vseslovenski projekt

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) danes za zdravila na recept nameni približno 12 odstotkov celotnega proračuna za obvezni del zdravstvenega zavarovanja, kar na letni ravni znaša okoli 300 milijonov evrov. Projekt farmacevtskega svetovanja pa bo, skupaj s kvoto, namenjeno plačilu dela farmacevtskih svetovalcev, stal dobrih 720.000 evrov.

Polifarmacija

Polifarmacija in farmacevtsko svetovanje za manj neželenih učinkov zdravil

Polifarmacija je danes velik problem, zato izbrani osebni zdravnik s programom farmacevtskega svetovanja dobiva novega sodelavca – farmacevta svetovalca s pridobljenimi kompetencami, ki je po izobrazbi specialist klinične ali lekarniške farmacije. Cilj projekta je skupna skrb za čim bolj optimalno, kakovostno in varno zdravljenje; ko bo zaživel v celoti, bo projekt na letni ravni vreden 720.335 evrov.