Prehrana

Zdrava prehrana – ste boljši od slovenskega povprečja?
Kljub temu, da se pojavnost kroničnih nenalezljivih bolezni povečuje, Slovenci tveganj, ki dokazano narekujejo večjo obolevnost, na splošno niso pripravljeni zmanjšati. Konkreten primer je prehrana, v kateri je še vedno bistveno preveč (belega) sladkorja, nasičenih maščob in soli, po drugi strani pa premalo sveže zelenjave in sadja ter polnovrednih žit, s katerimi bi zadostili potrebam po vitaminih, mineralih in vlakninah.

Zdravila za FASD ni, obstaja pa 100-odstotna zaščita: neuživanje alkohola v času nosečnosti
Deveti dan v devetem mesecu ob deveti uri in devet minut objavljamo članek o spektru fetalnih alkoholnih motenj (FASD). Zakaj same devetice? Z njimi ob mednarodnem dnevu, posvečenem hudim motnjam, ki nastanejo zaradi izpostavljenosti zarodka alkoholu, medicinska stroka vedno znova z zelo resnimi argumenti opozarja na pomen devetmesečnega obdobja nosečnosti, na čas, v katerem naj bi vsaka bodoča mamica na malčka, ki ga pričakuje, pazila kot na punčico svojega očesa. Med nosečnostjo bi vsaka ženska morala brezkompromisno varovati svoje zdravje in dobro počutje ter se od daleč izogniti tobačnemu dimu in alkoholu – kajti vse snovi, dobre in škodljive, ki jih zaužije nosečnica, skozi posteljico dobi tudi zarodek. In tako prejme popotnico, ki jo prinese s seboj na svet.

Ali ločite čemaž od šmarnice, bele čmerike in jesenskega podleska?
V resnici ni lepšega, kot združiti prijetno s koristnim in se pri pohajkovanju v naravi, po gorah in dolinah ne le naužiti svežega zraka, si odpočiti oči na neprecenljivih malenkostih, ki lepšajo naše bivanje na tem planetu ter z aktivnostjo poskrbeti za dobro počutje in zdravje, ampak istočasno poskrbeti tudi za brbončice. Z nabiranjem gozdnih sadežev, svežih poganjkov in vršičkov, koristnih zelišč, divjih rastlin, s katerimi pri kuhi lahko dodamo piko na i gastronomskim specialitetam, istočasno pa poskrbimo tudi za zdravje. Ena takih rastlin, koristnih, okusnih in zdravih, je čemaž. Na osončenih predelih gozdov in gozdnih obronkov, celo na Gorenjskem, je letos začel poganjati že v začetku marca – nabirali pa ga bomo lahko še do pozne pomladi. Vendar obstaja resno vprašanje: ali čemaž poznate dovolj dobro, da bi ga nabirali sami?

Transmaščobam v prehranskih izdelkih je končno odklenkalo
V Sloveniji je prišlo do res pomembne prelomnice v skrbi za zdravje prebivalstva, v prizadevanjih za izboljšanje sestave prehranskih izdelkov, ki so doslej v sebi skrivali zdravju zelo škodljive količine transmaščob. Od danes dalje – simbolično se je to zgodilo prav na svetovni dan zdravja – je namreč pri nas prepovedana prodaja živil z več kot dvema gramoma transmaščobnih kislin na 100 gramov maščobe.
Podrobneje o temi Prehrana
Veste, kaj jeste? Jeste dobre stvari ali take, ki povzročajo visok krvni tlak, povišan krvni sladkor in vsebujejo slabe maščobe?
Skrb za zdravje, tudi z vidika izbora čim bolj zdrave hrane in prehranskih izdelkov, je vedno bolj aktualna. Res pa je, da je v tako rekoč nepreglednem naboru živil, ki so na voljo na tržišču, izbira včasih vse prej kot preprosta. Pri tem, ...
Prehrana iz avtomata? Pomisli, preden izbereš ...
Zanimivo je, kako se ukleščenost v primež sodobnega načina življenja odraža na hrani: po eni strani smo vse bolj pozorni, kakšno hrano kupujemo in kako jo pripravimo, po drugi strani pa je prehrana iz avtomata še vedno pogosta rešilna ...
Je zelenjavni čips bolj zdrav od »pravega« čipsa ali ne?
Čips je zagotovo med bolj priljubljenimi prigrizki, ni pa zdrav, zato ne sme postati stalnica na jedilniku. Čips je eno od značilnih energijsko bogatih živil, ki pa je po drugi strani, z vidika hranilne vrednosti, zelo borno. V zadnjem času ...
Jabolko, »rdeče zlato« – okusna in sočna, dokazano priporočljiva pot do boljšega zdravja
Starodavna resnica, po kateri »jabolko na dan prežene zdravnika stran«, ni le šegava domislica zapriseženih »sadjeljubcev«, kajti če pot do (ohranjanja) zdravja tlakujemo tudi s pomočjo svežega sadja in zelenjave, je to zagotovo dobra ...
Transmaščobe črtati z jedilnika!
Znanstveni dokazi o škodljivem vplivu transmaščobnih kislin na zdravje niso nekaj novega, kmalu bodo stari pol stoletja. V Veliki Britaniji so že leta 1975 dokazali, da je stopnja umrljivosti žensk povezana z zaužito količino ...
Študentska prehrana – kaj narediti, da bo bolj zdrava
Študentska prehrana večinoma ni taka, kot bi morala biti – kar seveda ni odvisno le od posameznega študenta, ampak tudi od tega, kakšno hrano dajo na meni ponudniki, ki študentom zagotavljajo subvencionirano prehrano na bone.
Transmaščobne kisline še vedno skrite v številnih živilih
Transmaščobne kisline so posebna, škodljiva vrsta maščob, ki jih človeško telo dokazano ne potrebuje za svoje delovanje – jih pa dobiva z uživanjem določenih pekovskih izdelkov, predvsem burekov, rogljičkov, vafljev, piškotov in ...