Se z zamrzovanjem kakovost sadja in zelenjave res poslabša?

Se z zamrzovanjem kakovost sadja in zelenjave res poslabša?

Se z zamrzovanjem sadja in zelenjave res poslabša kakovost teh živil? Ne, ta v splošnem prepričanju sicer dodobra zasidrani mit ne drži, ampak je resnica povsem drugačna, trdi stroka, ki deluje na področju nutricionistike. V resnici z zamrzovanjem sadja in zelenjave podaljšamo uporabnost teh živil ter bistveno upočasnimo delovanje mikroorganizmov, encimov in drugih snovi, ki sicer pomembno vplivajo na kvarjenje hrane. Če sadje in zelenjavo pravilno zamrznemo, hranimo in odtajamo, imajo ta živila celo več hranilnih snovi, kot bi jih imela po dolgotrajnem hranjenju brez zamrzovanja.

Se z zamrzovanjem kakovost sadja in zelenjave res poslabša?

Zamrzovanje je najprimernejši način za podaljševanje obstojnosti živil, saj na ta način ohranimo tudi njihovo prehransko in hranilno vrednost. Pri zamrzovanju z nizkimi temperaturami zmanjšamo ali povsem preprečimo razvoj mikroorganizmov, pri zelenjavi in sadji se poleg tega upočasnijo procesi staranja in zorenja, zmanjša se tudi izguba vlage. »Primerjave različnih postopkov konzerviranja so pokazale, da prav zamrzovanje najmanj zmanjša vsebnost vitaminov v živilu – obenem pa pri tem načinu shranjevanja ni treba dodajati soli, sladkorja in drugih konzervansov,« poudarja magistrica inženirka prehrane Maša Hribar z Inštituta za nutricionistiko.

Če živila zamrzujemo na ustrezen način, se njihova makrohranilna sestava skorajda ne spremeni, edino maščobe so po daljšem času izpostavljene oksidaciji.

zamrzovanje sadje

Primerjave različnih postopkov konzerviranja so pokazale, da zamrzovanje najmanj zmanjša vsebnost vitaminov v živilu – obenem pa pri tem načinu shranjevanja ni treba dodajati soli, sladkorja in drugih konzervansov.

»Tudi pri zamrznjenih živilih se, tako kot pri vsakem tehnološkem postopku priprav in obdelave živil, postopoma zmanjšuje vsebnost mikrohranil, predvsem nekaterih vitaminov. Nekaj izgube povzroči že blanširanje, nekaj pa tudi zamrzovanje, kajti procesi propadanja se tudi pri nizkih temperaturah ne ustavijo povsem, ampak se zgolj upočasnijo,« pojasnjuje Maša Hribar v sklopu akcije, s katero želijo pri inštitutu za nutricionistiko odpraviti čim več nepravilnih prepričanj in zavajajočih trditev, povezanih s prehrano in skrbjo za zdravje.

zamrzovanje živil

Tudi pri zamrznjenih živilih se, tako kot pri vsakem tehnološkem postopku priprav in obdelave živil, postopoma zmanjšuje vsebnost mikrohranil, predvsem nekaterih vitaminov. Nekaj izgube povzroči že blanširanje, nekaj pa tudi zamrzovanje.

Zakaj je pred zamrzovanjem priporočljivo blanširanje? Zato, ker z blanširanjem uničimo encime, ki pospešujejo kvarjenje sadja in zelenjave. Da bo zamrzovanje kakovostno, posledično pa zamrznjena živila trajnejša, je zelenjavo in sadje treba narezati na manjše koščke, v neprepustni embalaži pa jih je priporočljivo razporediti tako, da je hlajenju izpostavljena čim večja površina.

blanširanje

Z blanširanjem uničimo encime, ki pospešujejo kvarjenje sadja in zelenjave.

Pomembno pa je tudi pravilno odmrzovanje, kajti, kot opozarja Maša Hribar: »Živila je v večini primerov najprimerneje odtajati v hladilniku, vendar to lahko traja kar dolgo. Hitrejša in prav tako ustrezna postopka odtajevanja sta v hladni vodi ali v mikrovalovni pečici, kjer je pri odtajevanju večjih kosov smiselno uporabiti intervalno delovanje mikrovalovne pečice. Predvsem pa je pomembno, da so zamrznjena živila pakirana v čim manjših kosih, saj jih tako hitreje odtajamo.«

Na inštitutu še opozarjajo, da se odtajana živila hitro pokvarijo, zato bi jih morali porabiti takoj, ko pripravimo obrok. Predvsem pa ne velja pozabiti, da odtajane zelenjave in sadja – enako, kot velja za ribe – ne smemo ponovno zamrzovati.

Odtajana živila se hitro pokvarijo, zato bi jih morali porabiti takoj, ko pripravimo obrok. Predvsem pa ne velja pozabiti, da odtajane zelenjave in sadja – enako, kot velja za ribe – ne smemo ponovno zamrzovati.

Zamrznjeno sadje

Simbolične fotografije: iStock

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Vas zanima več vsebin s podobnimi ali istimi značkami?
Vabimo vas k raziskovanju in branju.
bolezni bolniki kakovost in varnost pacienti prehrana sadje skrb za zdravje zdrava prehrana zdravje zdravljenje zdravniki zdravo z naravo zdravo življenje zdravstvo zelenjava

Značke

zelenjava sadje zamrzovanje

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona