Preprosti nasveti o tem, kako s prehrano do boljšega zdravja

Preprosti nasveti o tem, kako s prehrano do boljšega zdravja

Ko se človek znajde na razpotju, na katerem ugotovi, da mora nujno ukrepati za izboljšanje počutja pa tudi zdravstvenega stanja, sprejemanje odločitev ni preprosto. Navsezadnje je danes prav področje prehranjevanja, skupaj z zdravim načinom življenja, eno izmed najpogosteje zlorabljanih – s poplavo nasvetov in modnih muh, s pomočjo katerih naj bi človek tako rekoč čez noč prišel do željenega cilja. V resnici pa ta pot, ki ni tlakovana z znanjem in svetovanjem pravih strokovnjakov za prehrano, lahko povzroči tudi nepopravljivo škodo. Kaj torej storiti, kje najti pravi »recept« za obvarovanje svojega zdravja? Uporabni so nasveti, prvenstveno sicer pripravljeni za bolnike z rakom prostate (brošura 10.000 korakov – program za aktivnejše življenje), ki pa veljajo za slehernega posameznika, ki mu je mar za lastno zdravje.

Preprosti nasveti o tem, kako s prehrano do boljšega zdravja
Uravnavanja telesne teže naj bi se lotili tako, da po eni strani poskušamo zmanjšati maščobne mešičke v telesu, po drugi strani pa ohranjamo telesno kondicijo. In kako to doseči? Tako, da si privoščimo jedi, ki jih naše brbončice obožujejo, v zmernih količinah in v dobrih kombinacijah. Ni se treba odrekati hrani, ki jo imamo radi – bistveno je, da pazimo na to, da so živila, ki jih uporabljamo, kakovostna in sveža. Predvsem pa je treba odmisliti diete, ki naj bi bile učinkovite tako rekoč takoj, brez vsakršnega truda. Fotografije: iStock

Zakaj preprosto ni dobro, če je človek bodisi predebel bodisi presuh? Prevelika telesna teža povzroči začaran krog: obremeni srce, hitro povzroči zadihanost in posledično tudi utrujenost, zato se človek redkeje in predvsem manj aktivno giblje, kar pripomore k nadaljnjemu povečanju telesne teže ... In hujšanje? To povzroča oslabitev organizma, v katerem se na račun hujšanja ne zmanjšuje samo količina maščob, ampak posledično slabijo tudi mišice. Če do enega ali drugega stanja (prevelike ali premajhne telesne teže) pride pri nekom, ki bije boj z boleznijo, akutno ali kronično, pa so posledice še bolj kompleksne.

Prevelika telesna teža namreč lahko povzroči težave tako pri diagnostičnih postopkih kot pri zdravljenju. Pri debelih ljudeh je pogost »spremljevalni« pojav visoka raven inzulina v krvi, nemalokrat pa se pojavi tudi previsoka raven inzulinskega rastnega faktorja, ki ga povezujejo z različnimi raki (na prostati, debelem črevesju in ledvicah). Pri preveč zamaščenem organizmu je pri ultrazvoku oteženo ocenjevanje posnetkov, medtem ko se pri preiskavah z računalniško tomografijo (CT) poveča obremenitev na račun sevanja.

Poleg tega je debelega pacienta težje operirati, poveča se tveganje za nastanek zapletov, povezanih bodisi z operacijo bodisi z anestezijo. Če pa se preveč maščobnih tkiv nabere v jetrih, lahko to vpliva na slabše delovanje tega organa – in posledično tako na učinkovanje zdravil kot na njihovo izločanje iz telesa.

Pri debelih ljudeh se nemalokrat pojavi tudi previsoka raven inzulinskega rastnega faktorja, ki ga povezujejo z različnimi raki (na prostati, debelem črevesju in ledvicah).​​​​​

 

Nasprotno pa nepravilno ali nenadzorovano hujšanje, ki je nemalokrat (oziroma slejkoprej) povezano z boleznijo, oslabi ne le celotni organizem, ampak tudi ali predvsem mišice. 

Nepravilno ali nenadzorovano hujšanje, ki je nemalokrat (oziroma slejkoprej) povezano z boleznijo, oslabi ne le celotni organizem, ampak tudi ali predvsem mišice. 

 

Zato naj bi se uravnavanja telesne teže lotili tako, da po eni strani poskušamo zmanjšati maščobne mešičke v telesu, po drugi strani pa ohranjamo telesno kondicijo.

Uravnavanja telesne teže naj bi se lotili tako, da po eni strani poskušamo zmanjšati maščobne mešičke v telesu, po drugi strani pa ohranjamo telesno kondicijo.

In kako to doseči? Tako, da si privoščimo jedi, ki jih naše brbončice obožujejo, v zmernih količinah in v dobrih kombinacijah. Ni se treba odrekati hrani, ki jo imamo radi – bistveno je, da pazimo na to, da so živila, ki jih uporabljamo, kakovostna in sveža.

Ti nasveti so znani, pa vendarle pogosto prezrti. Zato ne velja pozabiti, da mišice potrebujejo beljakovine, ne sladkorjev. Predvsem pa je treba odmisliti diete, ki naj bi bile učinkovite tako rekoč takoj, brez vsakršnega truda.

Zakaj se ne bi odločili za prehranski model, pri katerem sicer nobena jed ni prepovedana, upoštevati pa je treba ključno pravilo: zmernost? Pri tem je lahko v pomoč, če pred obrokom popijete kozarec vode in potem na krožnik, ki naj bo manjši kot običajno, naložite manjšo količino hrane kot sicer. Ocvrto meso ali pečen krompir lahko pripravite v pečici z minimalno količino maščobe. Pecivo nadomestite s sadjem ali orehi. Privoščite si veliko sadja in zelenjave, vsak dan ... 

Zakaj se ne bi odločili za prehranski model, pri katerem sicer nobena jed ni prepovedana, upoštevati pa je treba ključno pravilo: zmernost?

 

 

 

Preprosti, a modri in učinkoviti nasveti za ustreznejšo telesno težo in več zdravja:


kakovost


kolicina hrane


sadje in zelenjava


voda


manjši krožnik


porcije


količina, vpliv na zdravje


suhe slive in orehi


sladoled


mascobe


apetit


 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.Kakšna naj bo zdravju prijazna prehrana?

jabolko

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona