Akcija Od novega ministra zahtevam:    Povezava

Presejalni programi

Rak na prsih – diagnoza, ki so jo v desetih letih v sklopu Dore postavili več kot 2000 »zdravim« ženskam

Rak na prsih – diagnoza, ki so jo v desetih letih v sklopu Dore postavili več kot 2000 »zdravim« ženskam

Rak na prsih je najpogostejši rak, ki prizadene Slovenke. Če ga odkrijejo v zgodnji fazi, je ozdravljiv – seveda pa je odkrivanje (pred)rakavih sprememb, ko te še niso opazne, pogojeno s preiskavo. Z mamografijo, ki mora biti opravljena v skladu z zelo strogimi zahtevami glede kakovosti, varnosti in zanesljivosti; ta je od letos dalje dostopna po vsej Sloveniji, v sklopu nacionalnega presejalnega programa Dora, ki zagotavlja vrhunsko strokovnost in tudi takojšnje zdravljenje, kadar je to potrebno. Dora obeležuje 10-letnico delovanja.

Mednarodna agencija za raziskave raka je leta 2002 potrdila, da presejalni programi lahko občutno pripomorejo k zmanjšanju umrljivosti.

Izsledkom agencije za raziskave raka, ki deluje v sklopu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), je sledila tudi Slovenija. Danes imamo tri uspešno delujoče presejalne programe: Dora (rak dojk), Zora (rak materničnega vratu) in Svit (rak debelega črevesja in danke). Udeležba v tem programu je mnogim »zdravim« že rešila življenje, dobesedno.

V času, ko slovensko zdravstvo dušijo predolge čakalne dobe, je možnost priti do preiskave in s tem do takojšnjega zdravljenja, če je diagnoza potrjena, nekaj neprecenljivega. Pa vendar je odzivnost na vabila, ki jih človek prejme, ko izpolni pogoje za uvrstitev v katerega od teh programov, še vedno vse prej kot optimalna - kar je pravzaprav nerazumljivo, če vemo, da so ti programi vzorčni primeri dobrih praks. 

Foto: iStock

Presejalni programi

Foto: iStock