Evropski teden boja proti raku se začenja s ponovnim zagonom programa Dora, v sklopu katerega so letos pri 149 Slovenkah raka na prsih odkrili v zgodnji fazi, ko so možnosti za ozdravitev največje

Evropski teden boja proti raku se začenja s ponovnim zagonom programa Dora, v sklopu katerega so letos pri 149 Slovenkah raka na prsih odkrili v zgodnji fazi, ko so možnosti za ozdravitev največje

Državni presejalni program Dora, namenjen zgodnjemu odkrivanju (pred)rakavih sprememb na prsih, po dvomesečni prekinitvi spet začenja z delovanjem. Danes so presejalne mamografije v sklopu omenjenega programa najprej (še vedno v omejenem obsegu) začeli izvajati na Onkološkem inštitutu (OI) Ljubljana, medtem ko bodo ostali presejalni centri po Sloveniji vrata ponovno odprli v juniju. Program, v sklopu katerega odkrivajo tako majhne rake, da jih še ni mogoče zatipati – in na ta način rešijo številna življenja –, se odvija na 21 lokacijah po Sloveniji.

Evropski teden boja proti raku se začenja s ponovnim zagonom programa Dora, v sklopu katerega so letos pri 149 Slovenkah raka na prsih odkrili v zgodnji fazi, ko so možnosti za ozdravitev največje

»Z epidemiološkega vidika dva meseca zastoja v programu Dora, v sklopu katerega v 75-odstotnem deležu odkrivamo majhne rake, ki so ozdravljivi, nista ključnega pomena, zato ne bo težkih posledic. Ker pa ne vemo, kdaj bo prišlo do naslednjega vala okužb z novim koronavirusom, bomo v večini presejalnih centrov delali tudi vse poletje; da nadoknadimo zamujeno, bomo na slikanje najprej povabili 10.000 žensk, ki bi jim to preiskavo morali opraviti v času epidemije; prejele bodo obvestilo o novem terminu in tudi o nekoliko spremenjenem načinu dela, kakršnega narekuje preprečevanje okužb s koronavirusom SARS-CoV-2,« je za Zdravstveniportal.si povedal mag. Maksimilijan Kadivec, vodja programa Dora.

Ob tem pa mag. Kadivec opozarja tudi na invazivni, hitro napredujoči rak na prsih; te vrste raki sicer niso pogosti, vendar gre za bolezen, ki lahko v dveh, treh mesecih močno napreduje. »Zato je res pomembno dvoje: po eni strani samopregledovanje in takojšnje ukrepanje, če zaznate spremembo – po drugi strani pa odzivanje na vabilo za brezplačno mamografijo, ko ga prejmete.

Dora centri od prihodnjega ponedeljka po dopolnjenih protokolih

V Dora centrih po Sloveniji bodo od junija dalje naročali manj žensk, kajti termini med eno in drugo preiskavo bodo daljši, zaradi dodatne zaščite in razkuževanja.

»Sčasoma pa bomo to proceduro pospeševali,« dodaja vodja programa. Ob tem pove, da so sicer tudi v času epidemije nemoteno opravljali vse dodatne preiskave (če so bile pri mamografiji zaznane sumljive spremembe). Prav tako so zaradi diagnoze rak na prsih že operirali vse ženske, ki so potrebovale kirurško zdravljenje.

Zdaj, ko program ponovno začenja z delovanjem, se bodo postopki odvijali po dopolnjenih protokolih, s katerimi bo, kot so sporočili z OI Ljubljana, v poostrenih epidemioloških razmerah še dodatno poskrbljeno tako za zaščito pacientk kot za zaščito zaposlenih. 

Pacientke bodo skupaj z vabilom (vabilo prejmejo ženske med 50. in 69. letom starosti), na katerem bo naveden termin preiskave, prejele tudi vprašalnik o zdravstvenem stanju, ki ga bodo, če bodo zdrave, morale – izpolnjenega in podpisanega – prinesti s seboj na pregled; vstopanje v presejalni center se bo odvijalo prek triažnih točk.

Pri ženski, ki je prehlajena ali je v zadnjih dveh tednih imela znake akutne okužbe dihal oziroma prehladnih obolenj, mamografsko slikanje ne bo prišlo v poštev. V takem primeru je treba poklicati v klicni center programa Dora na brezplačno številko 080 27 28 ali pisati na elektronski naslov dora@onko-i.si za nov termin.

Program, ki rešuje življenja

In zakaj se je priporočljivo odzvati na vabilo za brezplačno mamografijo v sklopu državnega presejalnega programa? Zato, ker je z mamografijo bolezenske spremembe mogoče odkriti v tako zgodnji fazi, da je možnost ozdravitve bistveno večja (rak, manjši od deset milimetrov), postopki zdravljenja so precej manj invazivni kot pri napredovalem raku, kakovost življenja (ozdravljenih) pacientk pa neprimerljivo boljša.

Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah; to diagnozo pri nas vsako leto postavijo približno 1300 ženskam, več kot 350 jih zaradi zapletov pri napredovali bolezni umre. 

V sklopu programa Dora so lani raka na prsih odkrili pri 625 ženskah, ki so se kljub prepričanju, da so zdrave, odzvale na vabilo za presejalno mamografijo; skupno je bilo opravljenih 107.887 mamografij. Letos pa so do začasne ustavitve programa v času epidemije COVID-19 po vsej Sloveniji opravili mamografijo pri 26.085 ženskah; v 149 primerih so postavili diagnozo in obolelim omogočili takojšen začetek zdravljenja.

Zmanjševanje bremena raka tudi ali predvsem z zdravim življenjem

Zveza slovenskih društev proti raku, OI Ljubljana, NIJZ, ministrstvo za zdravje in državni program za obvladovanje raka opozarjajo, da rak ostaja glavni zdravstveni izziv tudi v času epidemije, kajti zaradi različnih vrst raka pri nas vsako zboli približno 15.200 ljudi, medtem ko ta bolezen na letni ravni ugasne v povprečju 6200 življenj. V Sloveniji je že 11 let rak pri moških glavni krivec za (prezgodnjo) umrljivost, medtem ko je pri ženskah na drugem mestu med vzroki za smrtnost. 

teden boja proti raku

Evropski teden boja proti raku: Ne pozabite na ukrepe, ki preprečujejo nastanek raka, sicer so posledice lahko bistveno hujše kot pri COVID-19

Ob evropskem tednu boja proti raku, ki se je začel danes, stroka opozarja, da je rak v Sloveniji še vedno glavni razlog za (prezgodnje) umiranje – in da kljub spremenjenim okoliščinam življenja in bivanja, v katere nas je prisilila epidemija, nihče ne bi smel pozabiti na bistvene zaščitne ukrepe, s katerimi je mogoče preprečevati nastanek hudih obolenj. V takem primeru bi bile posledice lahko bistveno hujše od tistih, ki jih prinaša COVID-19. Po drugi strani pa je z upoštevanjem ključnih priporočil za zdravo življenje mogoče preprečiti približno 40 odstotkov vseh smrti zaradi raka.

 

Ženska tek

 

Foto: iStock

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.Značka

rak

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona