Aplikacijo 'Veš, kaj ješ?' in njeno nadgradnjo 'Veš, kaj piješ?' uporablja že več kot 150.000 Slovencev, saj jim ta na preprost način omogoča bistveno kakovostnejšo izbiro živil

Aplikacijo 'Veš, kaj ješ?' in njeno nadgradnjo 'Veš, kaj piješ?' uporablja že več kot 150.000 Slovencev, saj jim ta na preprost način omogoča bistveno kakovostnejšo izbiro živil

Poznate aplikacijo 'Veš, kaj ješ?'?, ste morda med več kot 150.000 Slovenci, ki so si ta uporabni pripomoček že namestili na pametni telefon in jo s pridom uporabljate? Ste se seznanili tudi z njeno nadgradnjo 'Veš, kaj piješ?', katere nastanek so spodbudili prav uporabniki aplikacije? Aktualna nadgradnja zagotavlja tudi informacije o hranilni oziroma energijski vrednosti alkoholnih pijač – podatke, ki na embalaži izdelkov praviloma niso navedeni, saj je po naši zakonodaji obvezna le navedba o vsebovanem deležu alkohola. Zanimalo nas je, kako se je v praksi »prijela« junijska nadgradnja interaktivnega pripomočka za vsakdanjo uporabo, ki so ga pripravili strokovnjaki Inštituta za nutricionistiko, Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) in Instituta Jožef Stefan (IJS) v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), ki omogoča preverjanje energijske vrednosti za več kot 2700 alkoholnih pijač.

Aplikacijo 'Veš, kaj ješ?' in njeno nadgradnjo 'Veš, kaj piješ?' uporablja že več kot 150.000 Slovencev, saj jim ta na preprost način omogoča bistveno kakovostnejšo izbiro živil

Poletje, ko si med dopustovanjem lahko vzamemo več časa zase ter se v skrbi za dobro počutje odločimo tudi za skrbnejši izbor hrane in pijače, se zdi najidealnejši čas za podroben vpogled v sestavo živil, ki jih običajno naložimo v nakupovalno košarico in ki se najpogosteje znajdejo na naših krožnikih. Zakaj je pravilen izbor prehranskih izdelkov tako pomemben? Zato, ker, na primer, malček, ki poje rezino belega kruha, namazanega s pašteto, za kar 22 odstotkov preseže priporočeno dnevno količino soli in zaužije skorajda četrtino zgornje meje priporočenega dnevnega vnosa nasičenih maščobnih kislin, mimogrede pa v organizem dobi tudi aditive, arome in barvila. Uživanje energijsko močne in hranilno zelo revne hrane ni redek pojav, ki pa, kot opozarjajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije, izrazito vpliva na zdravje – že od otroštva naprej. V obdobju odraslosti pa pomembna komponenta, ki pušča odtis na organizmu, postane tudi pitje alkohola.

Energijska vrednost alkoholnih pijač

Po aktualnih podatkih pri nas poraba čistega alkohola na prebivalca (od 15. leta dalje) še vedno znaša več kot 11 litrov – in ti podatki veljajo samo za registrirano porabo. Zato so v omenjeni aplikaciji kot alkoholne pijače označena tudi brezalkoholna piva, kajti, kot poudarja dr. Maja Roškar z NIJZ, »alkoholna industrija nekatere brezalkoholne pijače pogosto izkoristi za oglaševanje, saj je embalaža teh izdelkov oblikovana podobno kot pri alkoholnih pijačah, kar posledično spodbuja tudi pitje alkoholnih pijač in pripomore k povečanju škode, ki jo povzroča alkohol.«

Uživanje energijsko močne in hranilno zelo revne hrane izrazito vpliva na zdravje – že od otroštva naprej.

 

Zdaj si torej z omenjeno aplikacijo lahko vsak, ki želi izpopolniti svoje védenje na tem področju, na pametni telefon brezplačno naloži uporabni pripomoček, ki omogoča sprejemanje zdravju prijaznejših odločitev. Del aplikacije pa so tudi informacije o škodljivosti pitja, ki v slovenski že kar pregovorno »mokri kulturi« vedno znova ostanejo preslišane.

V obsežni podatkovni bazi sicer ni vseh izdelkov, ki so pri nas naprodaj, kar je logično, saj gre za, kot poudarjajo avtorji, »živo stvar«, ki jo je z dopolnjevanjem in izpopolnjevanjem mogoče nenehno nadgrajevati. Zato spodbujajo potrošnike, naj vsak izdelek, ki ga želijo preveriti v sklopu 'Veš, kaj ješ?' oziroma 'Veš, kaj piješ?', pa tega še ni v naboru živil oziroma pijač, fotografirajo in fotografijo posredujejo v sklopu aplikacije – ter tako spodbudijo stalno nadgradnjo njene funkcionalnosti.

Do podatkov s skeniranjem črtne kode

Podatki o energijski vrednosti prehranskih izdelkov, brezalkoholnih in alkoholnih pijač se prikažejo, ko poskenirate črtno kodo na embalaži. Ko, na primer, v aplikaciji skenirate kodo negaziranega brezalkoholnega 240-mililitrskega napitka z mangovo kašo in naravnim sladilom, izveste, da ta ne vsebuje maščob, nasičenih maščob in soli, vsebuje pa 8,4 grame sladkorjev; njegova energijska vrednost je 147 kilodžulov (kJ) oziroma 35 kilokalorij (kcal). 

Pri skeniranju alkoholne pijače boste lahko izvedeli tudi to, kakšna je njena kalorična vrednost – in ta je vse prej kot zanemarljiva, kajti šilce žgane pijače, na primer, ne vsebuje nič manj kalorij kot kos kruha. Razlika pa je ključnega pomena, kajti žganje človeku da zgolj kalorije in nič hranljivih snovi, ki jih sicer vsebuje hrana z enako energijsko vrednostjo.

Zanimiva je primerjava glede energijske vrednosti in sladkorjev, vsebovanih v pivu, v brezalkoholnem pivu in v brezalkoholnem radlerju.

Pri prvem se energijska vrednost giblje od 150 do 235 kJ oziroma od 36 do 56 kilokalorij na 100 mililitrov, medtem ko podatka o vsebnosti sladkorjev ni; pri brezalkoholnem pivu je energijska vrednost od 65 (15,5) do 114 (27) kJ (kcal), sladkorjev pa od 1,3 do 5,5 grama na 100 mililitrov; energijska vrednost se pri brezalkoholnem radlerju giblje od 92 (22) do 156 (37) kJ (kcal), sladkorji pa od 2,8 do 7,2 grama na 100 mililitrov.

Enostaven vpogled v hranilno sestavo živil

V prihodnje so predvidene še nadaljnje nadgradnje tega orodja, ki po oceni doc. dr. Anite Kušar z Inštituta za nutricionistiko potrošniku omogoča izvrsten, vsakomur razumljiv vpogled v hranilno sestavo živil. 

»Kljub temu, da zakonodaja že nekaj let opredeljuje obvezno označevanje predpakiranih živil tudi s hranilno vrednostjo, odzivi potrošnikov dokazujejo, da mnogi teh informacij ne uporabljajo, ker jih preprosto ne razumejo, nimajo časa za primerjavo ali pa jih niti ne opazijo. Znanstvene raziskave pa so že pred časom pokazale, da potrošniki tovrstne podatke uporabljajo pogosteje, če so ti prikazani v preprostejši in razumljivejši obliki,« pojasnjuje predstavnica inštituta.

Kljub temu, da zakonodaja že nekaj let opredeljuje obvezno označevanje predpakiranih živil tudi s hranilno vrednostjo, odzivi potrošnikov dokazujejo, da mnogi teh informacij ne uporabljajo, ker jih preprosto ne razumejo, nimajo časa za primerjavo ali pa jih niti ne opazijo.

doc. dr. Anita Kušar, Inštitut za nutricionistiko

Ob tem izpostavi uporabnost sistema za označevanje hranilne vrednosti v barvah semaforja, od zelene do rdeče. »Večina potrošnikov pri tako prikazanih podatkih lahko na enostaven način loči med 'dobrim' in 'manj dobrim' prehranskim profilom živila in posledično bistveno lažje izbere živilo z ugodnejšo hranilno sestavo,« dodaja Anita Kušar, ki je za Zdravstveniportal.si pojasnila razliko v označevanju hranilne vrednosti pri živilih na eni in alkoholnih pijačah na drugi strani. 

»Ker zakonodajna ureditev ne predvideva obveznega označevanja alkoholnih pijač s podatki o hranilni vrednosti, potrošnikom ti podatki doslej praviloma niso bili na voljo. Zato smo partnerji, ki smo združili moči pri oblikovanju tega programa, zbrali podatke o sestavi alkoholnih pijač, razvili protokol za oceno energijske vrednosti, pripravili sporočila o posledicah tvegane in škodljive rabe alkohola za ozaveščanje prek mobilne aplikacije in poskrbeli za ustrezno infrastrukturo, ki omogoča nadgradnjo in delovanje aplikacije. Tako so zdaj v aplikaciji na voljo podatki o energijski vrednosti alkoholnih pijač, kar je z javno-zdravstvenega vidika pomemben dosežek.«

V institucijah, ki so združile moči pri oblikovanju tega programa, so zbrali podatke o sestavi alkoholnih pijač, razvili protokol za oceno energijske vrednosti, pripravili sporočila o posledicah tvegane in škodljive rabe alkohola za ozaveščanje prek mobilne aplikacije in poskrbeli za ustrezno infrastrukturo, ki omogoča nadgradnjo in delovanje aplikacije.

Dr. Bojan Blažica z Instituta Jožef Stefan pa ob tem izpostavi, da se je po junijski predstavitvi aplikacije izrazito povečalo število skeniranih izdelkov – pri alkoholnih pijačah za kar 138 odstotkov. 

»Glede na izjemno pestro ponudbo alkoholnih izdelkov na slovenskem trgu nas veseli, da je bilo kar 97 odstotkov iskanj uspešnih, kar le še potrjuje obsežnost podatkovne baze izdelkov v aplikaciji. Še vedno pa ostaja aktualen poziv potrošnikom, naj se v primeru, ko izdelka še ni v aplikaciji ali ko pri izdelku manjkajo določene informacije, odzovejo in nam s pomočjo posebne funkcionalnosti aplikacije posredujejo fotografijo za vnos podatkov o izdelku, ki ga še nismo evidentirali,« dr. Blažica spodbuja uporabnike k nadaljnjemu sodelovanju.

Še vedno je aktualen poziv potrošnikom, naj se v primeru, ko izdelka še ni v aplikaciji ali ko pri izdelku manjkajo določene informacije, odzovejo in nam s pomočjo posebne funkcionalnosti aplikacije posredujejo fotografijo za vnos podatkov o izdelku, ki ga še nismo evidentirali.

dr. Bojan Blažica, Institut Jožef Stefan

Tudi po oceni ZPS so bili dosedanji odzivi potrošnikov na aplikacijo in njeno nadgradnjo zelo pozitivni, saj, kot meni Jasmina Bevc, »z vedno novimi nadgradnjami širimo njeno uporabnost. Zadnja nadgradnja aplikacije je bila izvedena v okviru programa 'Veš, kaj piješ?', ki ga sofinancira ministrstvo za zdravje. Uporabniki aplikacije ob skeniranju alkoholne pijače ne dobijo le informacije o energijski vrednosti in vsebnosti alkohola, ampak jih seznanjamo tudi s tveganji, ki jih prinaša uživanje alkohola – vključena pa je tudi povezava do vprašalnika, s pomočjo katerega lahko sami preverijo, ali pijejo preveč.« 

Uporabniki aplikacije ob skeniranju alkoholne pijače ne dobijo le informacije o energijski vrednosti in vsebnosti alkohola, ampak jih seznanjamo tudi s tveganji, ki jih prinaša uživanje alkohola – vključena pa je tudi povezava do vprašalnika, s pomočjo katerega lahko sami preverijo, ali pijejo preveč.

Jasmina Bevc, Zveza potrošnikov Slovenije

Aplikacija
Aplikacija 'Veš, kaj ješ?' zagotavlja vsakomur razumljivo možnost za izbiro čim bolj kakovostnih prehranskih izdelkov, zdaj so na voljo tudi podatki o alkoholnih pijačah in njihovi škodljivosti.

Simbolične fotografije: iStock

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.Značke

Veš, kaj ješ / Veš, kaj piješ

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona