Izvrstni čemaž ponovno na meniju – pazite, da ga ne zamenjate s strupenim jesenskim podleskom, belo čmeriko ali šmarnico!

Izvrstni čemaž ponovno na meniju – pazite, da ga ne zamenjate s strupenim jesenskim podleskom, belo čmeriko ali šmarnico!

Čemaž ali medvedji luk je kulinarično vse bolj priljubljeno rastlina, vedno pogosteje jo pri pripravi različnih jedi uporabljajo tudi mnogi, ki te rastline s številnimi dobrodejnimi lastnostmi do nedavnega sploh še niso poznali, zdaj pa jim njen specifični okus in nenazadnje tudi zdravilne lastnosti predstavljajo gastronomski izziv, ki se mu pri ustvarjanju najrazličnejših jedi preprosto ne morejo upreti. Toda vsi, ki čemaž, znan po antibakterijskem, antiseptičnem in antibiotičnem delovanju, nabirajo sami, bi morali to rastlino res dobro poznati, kajti v naravi je na istih rastiščih mogoče najti medvedjemu luku precej podobne, vendar zelo strupene rastline; njihovo zaužitje je lahko tudi usodno.

Izvrstni čemaž ponovno na meniju – pazite, da ga ne zamenjate s strupenim jesenskim podleskom, belo čmeriko ali šmarnico!

Nabiralci čemaž najpogosteje zamenjajo s strupenimi jesenskim podleskom, z belo čmeriko ali s šmarnico. V zadnjih dveh desetletjih, odkar je ta užitna divja rastlina postala priljubljena kulinarična sestavina, so v Centru za klinično toksikologijo in farmakologijo ljubljanskega UKC zdravili 33 nabiralcev čemaža, ki so tega zamenjali z eno od omenjenih strupenih rastlin; štirje bolniki so zaradi zastrupitve z jesenskim podleskom, ki so ga zaužili v prepričanju, da so nabrali čemaž, umrli. Lani ni bilo nobenega primera tovrstne zastrupitve, pri čemer pa vodja omenjenega centra izr. prof. dr. Miran Brvar ne izključuje možnosti, da oboleli niso poiskali ustrezne pomoči, ker je bila epidemija.

O nevarnostih zamenjave čemaža z jesenskim podleskom, z belo čmeriko ali s šmarnico smo na zdravstvenem portalu poglobljeno pisali, opozorili na najznačilnejše razlike med omenjenimi rastlinami, predvsem pa izpostavili, da se je nabiranju čemaža, če ga ne poznate res dobro, bolje odpovedati – ali pa imeti s seboj nekoga, ki je dober poznavalec te divje rastline.

Toda na pasti pri nabiranju in na posledice po zaužitju napačne rastline velja ponovno opozoriti, kajti čemaž v teh dneh že poganja in raste na vseh koncih Slovenije, poznavalci pa uživajo v njegovi aromi in z njim bogatijo različne jedi.

Nabiranju čemaža, če ga ne poznate res dobro, se je bolje odpovedati – ali pa imeti s seboj nekoga, ki je dober poznavalec te divje rastline.

Kolhicin iz čemažu podobnega jesenskega podleska smrtno nevaren že v majhnih odmerkih

Pri štirih bolnikih, ki jih je pri nas zamenjava čemaža z jesenskim podleskom stala življenja, je smrt zakrivilo zaužitje strupa kolhicina, ki ga vsebuje podlesek, kajti ta strup je smrtno nevaren že v majhnih odmerkih.

Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah. »Bolnikom, ki zaužijejo to strupeno rastlino, v roku od dveh do 12 ur po zaužitju postane slabo. Bruhajo, imajo bolečine v trebuhu in hudo drisko, ki je lahko krvava. Zastrupitev v enem do treh dneh povzroči okvare srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri tistih bolnikih, ki jim uspe preživeti prvi dve fazi zastrupitve, se po štirih do petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga znižata število belih krvničk in število trombocitov, posledično se poveča nevarnost za nastanek okužb in krvavitev. Dva do tri tedne po zastrupitvi bolnikom izpadejo lasje,« pojasnjuje dr. Miran Brvar.

Zastrupitev z belo čmeriko za 14 odraslih ni bila usodna

Klinični toksikologi so zdravili tudi deset bolnikov, ki so namesto čemaža zaužili belo čmeriko. Pri tej zamenjavi se zastrupitev pokaže kot slabost, bruhanje, driska, glavobol, pojavi se meglen in »skakajoč« vid, prisotna sta občutek mravljinčenja in oslabelost; zaradi zastrupitve pride do upočasnitve srčnega utripa, znižanja krvnega tlaka, tudi do prehodne izgube zavesti. Zastrupitev s čmeriko, ki je bila sicer doslej pri nas zabeležena pri 14 odraslih, so preživeli vsi oboleli.


Če se po obroku, med katerim ste zaužili katerokoli od divjih rastlin, pojavijo prebavne težave, je vedno treba pomisliti na možnost zastrupitve – priporočen je čimprejšnji pregled v urgentni ambulanti. Rastlino, ki ste jo uporabljali pri pripravi obroka, vzemite s seboj, saj bo zdravnik tako bistveno laže ugotovil razlog za težave, prepoznal rastlino in ustrezno ukrepal. 

Čemaž cvetenje

Fotografije: Diana Zajec

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.Značke

Čemaž nabiranje

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona