Veste, kaj storiti po piku oziroma ugrizu strupene kače?

Veste, kaj storiti po piku oziroma ugrizu strupene kače?

Sončni dnevi so najidealnejša priložnost, da se človek s potepom v naravi, v senci gozdov, otrese vsakodnevnega stresa, poskrbi za dobro počutje in preprosto uživa v lepotah, ki jih ima Slovenija v obilju. Planinarjenje, denimo, je tako rekoč zaščitna znamka slovenstva, ki tovrstnim navdušencem prinaša obilo užitkov, obenem pa je odlična izbira za vzdrževanje kondicije in ohranjanje zdravja. Toda tudi pri tem prostočasnem početju je treba vedeti, kako poskrbeti za svojo varnost pa tudi za varnost drugih. Veste, kako ukrepati, če nekoga »piči« oziroma ugrizne ena od strupenjač, gad ali modras?

Veste, kaj storiti po piku oziroma ugrizu strupene kače?
Če se zgodi, da vas »piči« strupena kača, ne ukrepajte po zastarelih navodilih, s katerimi si lahko naredite več škode kot koristi, ampak ravnajte v skladu z ukrepi, ki jih objavljamo v članku. Foto: STA

Včasih so po ugrizu gada ali modrasa svetovali tesno prevezo roke ali noge nad ugrizom, križni rez ali izžiganje rane ter izsesavanje strupa – v resnici pa tega ne smemo narediti! Prava navodila so preprosta in jasna. Predvsem pa je takoj treba poklicati strokovno pomoč – na 112.

modras
Modras
Foto: STA
navadni gad
Navadni gad
Foto: STA

Na zgornjih fotografijah sta dve strupeni kači, ki živita v Sloveniji, navadni gad in modras; poleg njiju je pri nas med strupenjačami še laški gad.

Pravilno

Pravilni ukrepi po ugrizu strupenjače:

 1. Po ugrizu gada ali modrasa mora človek, ki z ugrizom dobi v telo strup, mirovati.

 2. Takoj je treba odstraniti ves nakit, zlasti prstane, zapestnice, uro.

 3. Rano je treba očistiti, jo sterilno obvezati in hladiti z obkladki. 

 4. Ugriznjeni ud je treba imobilizirati. Če ste v hribih, si pomagajte bodisi s pohodno palico bodisi z vejo.

 5. Zastrupljena oseba ne sme piti alkohola.

 6. Poskrbeti je treba za prevoz v bolnišnico – zato je nujen takojšen klic na 112.

  Vir: Center za klinično toksikologijo in farmakologijo; fotografiji: STA

Protistrup, ki ga zastrupljeni potrebuje po ugrizu strupene kače, imajo v Centru za klinično toksikologijo in farmakologijo (nekdanjem Centru za zastrupitve) ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra, ki je edina tovrstna ustanova v Sloveniji – tamkajšnji strokovnjaki so tudi avtorji strokovnih priporočil o pravilnem ukrepanju pri ugrizu gada ali modrasa.

Protistrup, ki ga zastrupljeni potrebuje po ugrizu strupene kače, imajo v Centru za klinično toksikologijo in farmakologijo (nekdanjem Centru za zastrupitve) ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra, ki je edina tovrstna ustanova v Sloveniji.

Ne!

Kako ne smete ukrepati po ugrizu strupenjače:

 • ne smete narediti tesno prevezo roke ali noge nad ugrizom
 • ​​​​na mestu ugriza ne smete narediti križni rez ali rano ožgati
 • strupa ne smete poskušati izsesati

Vir: Center za klinično toksikologijo in farmakologijo; fotografiji: STA

V omenjenem centru so v začetku letošnjega junija zdravili 19-letnega fanta iz Nemčije, ki ga je, kot je povedal, v hribih nad Bohinjskim jezerom ugriznila pisana kača sive barve s temnim cik-cak vzorcem, brez rožička na glavi. Mladi Nemec je po ugrizu sicer takoj ukrepal, vendar ne pravilno, kajti z mesta ugriza je poskušal izsesati strup; posledice so dokumentirane na priloženih fotografijah. 

ugriz kače
Fotografiji: ugriz strupenjače in posledice nepravilnega ukrepanja (Vir: Center za klinično toksikologijo in farmakologijo UKC Ljubljana)

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.

 K zdravniku tudi po ugrizu nestrupene kače, zaradi zelo verjetne infekcije

V Sloveniji je 11 vrst kač, tri od teh so strupenjače: modras, navadni gad in laški gad. Vse so ogrožene in posledično tudi zaščitene.

Tako kače kot kuščarji (zelenci) čutijo vibracije, ki nastajajo pri gibanju oziroma, zato se človeku umaknejo.

V Sloveniji ugriz strupenjače že več kot 50 let ni bil za nikogar usoden. Vendar poznavalci svetujejo, naj vsakdo, ki ga je ugriznila kača, tudi če to ni bil gad ali modras, obišče zdravnika, kajti ugriz že sam po sebi lahko povzroči infekcijo.

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona