Kako poskrbeti za zaščito (zlasti starejših) pred zdravstvenimi zapleti v času bližajočih se vročinskih valov?

Kako poskrbeti za zaščito (zlasti starejših) pred zdravstvenimi zapleti v času bližajočih se vročinskih valov?

Vremenske turbulence so letos izjemne, dolgotrajnemu deževju in za pozno pomlad neznačilnemu hladu je tako rekoč čez noč sledil preskok na poletne temperature, z nezadržno hitrostjo pa se približuje tudi prvi vročinski val. Verjetno ga ni med nami, ki v tem vremensko nepredvidljivem medčasju ne bi le stežka čakal na lepo vreme in s soncem obsijane dni, ki človeka napolnijo z energijo in veseljem. Toda v prihajajočih dneh, ko naj bi zunanje temperature na hitro dosegle več kot 30 stopinj Celzija, ne velja pozabiti na ključne momente, ki človeka – to velja zlasti za starejše ljudi s kroničnimi obolenji – lahko obvarujejo pred posledicami predolge izpostavljenosti povečanim toplotnim obremenitvam, kajti te lahko vplivajo tudi na drugačno učinkovanje zdravil.

Kako poskrbeti za zaščito (zlasti starejših) pred zdravstvenimi zapleti v času bližajočih se vročinskih valov?
Le malokdo ve, da se pri jemanju zdravil za zniževanje krvnega tlaka poleti, ko zaradi visokih temperatur z znojenjem izgubljamo več tekočine kot sicer, lahko učinkovanje teh zdravil spremeni. In to ni edini primer, ko v obdobju vročinskih valov lahko pride do resnih zdravstvenih zapletov, zlasti pri starejših. Kaj storiti, kako preprečiti zaplete? V Centru za geriatrično medicino ljubljanskega UKC so pripravili konkretne nasvete za ukrepanje – tudi v primeru, če pride do toplotne izčrpanosti ali toplotnega udara. Fotografiji: iStock

Pred prvim vročinskim valom, ki bo v teh dneh opljusknil tudi naše kraje, so v Centru za geriatrično medicino Interne klinike ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) pripravili navodila, s katerimi je pri starejših ljudeh oziroma bolnikih v poletnem času, ko prevladujejo visoke temperature, mogoče preprečiti bodisi zaplete zaradi spremenjenega učinkovanja zdravil bodisi toplotno izčrpanost ali celo toplotni udar. 

Če nekdo jemlje zdravila za zniževanje krvnega tlaka, se poleti, ko zaradi visokih temperatur z znojenjem izgubljamo več tekočine kot sicer, lahko učinkovitost teh zdravil poveča. Zato v poletnem času velja nasvet za dvojno merjenje krvnega tlaka čez dan – sede in stoje. Predstavniki centra za geriatrično medicino svetujejo, da naj bi v primeru, ko je krvni tlak izmerjen stoje in je nizek, zmanjšali ali celo prehodno opustili predpisani odmerek zdravil za zniževanje krvnega tlaka in o tem obvestili osebnega zdravnika.

Podobno velja pri uporabi zdravil za odvajanje vode, ki lahko poleti povzročijo prekomerno izsušenost telesa. (Podrobneje o tem v preglednicah.)

Poleti zaradi visokih temperatur izgubljamo več tekočine kot sicer. Posledično se lahko poveča učinkovitost zdravil, kar pri starejših lahko povzroči resne težave, zato so v Centru za geriatrično medicino pripravili nekaj ključnih nasvetov, ki jih v prihajajočih dneh zagotovo velja upoštevati.

V tem času se velja zadrževati v ohlajenih prostorih oziroma v senci. Prostore je treba zračiti ponoči, medtem ko naj bodo čez dan okna zaprta. Treba je piti več vode kot sicer – prej, preden človek začuti žejo. Ledeno hladne pijače niso dobra izbira, saj lahko dražijo prebavila, medtem ko alkoholne pijače, kava (kofein) in pravi čaj (teofilin) povečujejo izločanje vode, zato njihovo uživanje v tem času ni priporočljivo.

Med priporočili, s katerimi se starejši lahko ubranijo pred poslabšanjem zdravstvenega stanja zaradi toplotnih obremenitev, zagotovo velja upoštevati tudi nasvet glede dogovora s sosedi, sorodniki ali prijatelji, da se občasno oglasijo in preverijo, kako je z vašim počutjem – navsezadnje je malo prijetnega druženja in klepeta vedno dobrodošla sprememba; osnovni razlog za obisk je v takem primeru drugotnega pomena, po drugi strani pa nekomu lahko reši življenje.

In kako ukrepati v primeru toplotne izčrpanosti ali toplotnega udara? 

Toplotna izčrpanost je prepoznavna po močnem znojenju in onemoglosti, koža je hladna in bleda, utrip hiter in šibek, pojavita se omotica in slabost, lahko tudi bruhanje. Nemudoma se je treba umakniti v hladnejše prostore, se uleči in si razrahljati oblačila, piti veliko, vendar po požirkih, se hladiti z navlaženimi tkaninami in ventilatorjem. Če se pojavi bruhanje in če to ni le enkraten dogodek, je treba takoj poklicati zdravnika.

Toplotna izčrpanost je prepoznavna po močnem znojenju in onemoglosti, koža je hladna in bleda, utrip hiter in šibek, pojavita se omotica in slabost, lahko tudi bruhanje. V tem primeru je treba nemudoma poklicati zdravnika.

Znaki toplotnega udara pa so: močno povišana telesna temperatura (nad 39 stopinj Celzija), koža je vroča in pordela, utrip je hiter in močan, lahko se pojavijo tudi motnje zavesti in krči. Če pride do toplotnega udara, čakanje ni dopustno – takoj je treba poklicati številko 112! Medtem ko čakate na strokovno pomoč, je obolelega treba dati v hladen prostor in ga hladiti bodisi s hladno vodo navlaženimi tkaninami bodisi s hladno kopeljo. Osebi, pri kateri se pojavi motnja zavesti, tekočine ne smete ponujati.

Znaki toplotnega udara pa so: močno povišana telesna temperatura (nad 39 stopinj Celzija), koža je vroča in pordela, utrip je hiter in močan, lahko se pojavijo tudi motnje zavesti in krči. Čakanje ni dopustno:

takoj je treba poklicati številko 112!

Hugon Možina
Hugon Možina​​​​​
Foto: STA

Kot je za Zdravstveniportal.si pojasnil dr. Hugon Možina, vodja internistične prve pomoči (IPP) v UKC Ljubljana, je specifičnih oblik pregretja zaradi povečane zunanje temperature, ki se kažejo kot izguba zavesti ali kot epileptični krči, malo, v povprečju dva na leto. Ponavadi se pojavijo med izvajanjem športa, na primer gorskega maratona, v hudi vročini – po drugi strani pa so tej nevarnosti močno izpostavljeni tudi cestni oziroma gradbeni delavci.

Specifične oblike pregretja zaradi povečane zunanje temperature, ki se kažejo kot izguba zavesti ali kot epileptični krči, niso pogoste – na IPP ljubljanskega UKC v povprečju obravnavajo dve na leto.

To stanje se praviloma pojavi pri športanju  (na primer gorski maraton) ali pri delu v hudi vročini (cestni oziroma gradbeni delavci).

»Seveda pa se veliko ljudem poslabša stanje kronične bolezni,« dodaja dr. Možina in pove, da teh zapletov ne morejo dokazati, zato so ti s statističnega vidika zabeleženi pod drugimi diagnozami.

Vendar pa trenutno, kot je še pojasnil vodja IPP za zdravstveni portal, sodelujejo v raziskavi, ki je usmerjena v proučevanje vpliva vročih obdobij na zbolevnost. Podatke bodo posredovali Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ), kjer bodo poskušali dokazati povezavo med (povečanim) prilivom bolnikov in zunanjo temperaturo.

Za zdaj pa so tu navodila, s katerimi je, zlasti pri starejših, mogoče preprečiti prenekateri zaplet ali bolezensko epizodo.


Koristni nasveti, ki si jih velja zapomniti in jih upoštevati:

I.
Večja učinkovitost zdravil za nižanje tlaka ali odvajanje seča 

ZAPLET   UKREPI
Ob visokih temperaturah izgubljamo večjo količino tekočine z znojenjem. Večja izguba tekočin poveča učinkovitost zdravil za nižanje krvnega tlaka. Z dodatno uporabo zdravil za odvajanje vode lahko v tem primeru povzročimo prekomerno izsušenost telesa. Dnevno merjenje krvnega tlaka sede in stoje (ob rednem jemanju zdravil za nižanje krvnega tlaka je ta lahko nizek najprej stoje, nato pa tudi sede)
• če je krvni tlak nizek stoje, zmanjšate ali prehodno opustite odmerek zdravil za nižanje krvnega tlaka
• o tem obvestite osebnega zdravnika
Dnevno tehtanje
• če se telesna masa zniža pod običajno ali ciljno, zmanjšate ali prehodno opustite zdravila za odvajanje vode
• o tem obvestite osebnega zdravnika

II.
Izčrpanost zaradi toplote

ZNAKI   UKREPI
- močno znojenje
- onemoglost
- hladna, bleda koža
- hiter in šibek pulz
- slabost in/ali bruhanje
- omotica
Umaknite se v hladnejše prostore
Lezite in razrahljajte oblačila
Pijte po požirkih – veliko
Aktivno se hladite z uporabo vlažnih tkanin in uporabo ventilatorja
Če se bruhanje ne ustavi, takoj poiščite zdravniško pomoč

III.
Toplotni udar

ZNAKI   UKREPI
- telesna temperatura nad 39°C
- vroča in pordela koža
- hiter in močan utrip
- lahko pride tudi do motnje zavesti in krčev
Takoj pokličite 112
Osebo umaknite v hladen prostor in ga pričnite hladiti s hladnimi, vlažnimi tkaninami ali hladno kopeljo
Pomembno: OSEBI Z MOTNJO ZAVESTI NE PONUJAJTE TEKOČINE!

Vir: UKC Ljubljana

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.Svetla in temna plat sonca

Sonce, ki prav vsakomur med nami polepša dan, v organizmu spodbudi nastajanje serotonina, tako imenovanega hormona sreče, čemur vsaj delno lahko pripišemo tudi spremembe v razpoloženju. Tako se, denimo, jeseni in pozimi, ko se dnevi krajšajo, pa tudi s soncem niso najbolj darežljivi, poveča pojavnost slabega razpoloženja, izčrpanosti, tesnobe, nespečnosti pa tudi depresije. 

Seveda je tudi to zagato mogoče premostiti, z ustrezno prehrano, gibanjem in izogibanjem stresu. Pri tem je, žal, jasno, da na prisotnost stresnih dejavnikov v našem življenju, najsi bo to v delovnem ali v zasebnem vsakdanu, v resnici nimamo kaj dosti vpliva – lahko pa se jim vsaj poskušamo čim bolj učinkovito izogniti.

Po drugi strani pa ne velja pozabiti tudi na temno stran sonca – na posledice pretiranega izpostavljanja sončnim žarkom, ki lahko hitro pusti nepopravljiv in neodpravljiv odtis na človekovem največjem organu, koži. Nasveti, kako pametno sobivati s soncem, so znani; velja jih upoštevati, saj bo tako uživanje v poletnih dneh bistveno bolj brezskrbno in prijetno, nepozabno v najboljšem pomenu besede.

Nezdravo sončenje

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona