Ni vsaka kontracepcija primerna za vsako dekle – najustreznejšo zaščito svetuje specialist ginekologije in porodništva, problem pa je, ker pri nas vse več žensk ostaja brez izbranega ginekologa

Ni vsaka kontracepcija primerna za vsako dekle – najustreznejšo zaščito svetuje specialist ginekologije in porodništva, problem pa je, ker pri nas vse več žensk ostaja brez izbranega ginekologa

Posvet z ginekologom bi moral biti na voljo vsaki mladi ženski, predvsem takrat, ko se ta prvič odloča za uporabo kontracepcije, kajti poplava informacij o spolnosti, spolno prenosljivih boleznih in zaščiti, ki so danes na voljo prek številnih virov informacij, namreč mladim pogosto ni v pomoč. Nasprotujoči si podatki in nepreverjene trditve nemalokrat sprožajo stiske, kajti postavitev ločnice med verodostojnimi in zavajajočimi, nekredibilnimi informacijami ni enostavna. Zato so, denimo, dekleta pogosto zadržana do hormonske kontracepcije, glede katere je še vedno v veljavi prepričanje, da je zelo škodljiva, saj da povzroča številne neželene učinke – od debelosti do glavobolov, infarktov, tromboze in raka. In kakšna je resnica?

Ni vsaka kontracepcija primerna za vsako dekle – najustreznejšo zaščito svetuje specialist ginekologije in porodništva, problem pa je, ker pri nas vse več žensk ostaja brez izbranega ginekologa
Vstopanje v obdobje odraslosti in posledično slejkoprej tudi v svet spolnosti prinaša veliko lepega, a tudi nemalo izzivov. Za mlado žensko je nadvse pomembno, da ima ginekologa, s katerim se lahko posvetuje – pa ne le glede optimalnega izbora kontracepcije. O pomenu ozaveščenosti pa tudi o problemih, ki jih pri nas že povzroča pomanjkanje ginekologov, smo se za zdravstveni portal pogovorili z ginekologinjo mag. Mojco Grebenc, lekarniško farmacevtko Patricijo Dolinar, medicinsko sestro Ksenijo Noč in študentko medicine Pio Mohorič Tomažin.

Dekleta oziroma mlade ženske, ki vstopajo v svet spolnosti, potrebujejo verodostojen, strokoven nasvet in podporo specialista na tem področju – vendar do osebnega ginekologa težko pridejo. Pred uporabo prve kontracepcije je posvet z ginekologom izjemnega pomena, kajti le specialist ginekologije in porodništva je pravi strokovni naslov, ki lahko najučinkoviteje in najverodostojneje svetuje pri izbiri najustreznejše zaščite pred spolno prenosljivimi boleznimi pa tudi pred neželeno nosečnostjo. 

Specialistov ginekologije in porodništva je v Sloveniji premalo, posledično je danes že več kot 200.000 Slovenk brez izbranega ginekologa. »Sicer je res, da mladi v Sloveniji kar dobro vedo, kako pomembna je zaščita pred spolno prenosljivimi boleznimi pa tudi pred neželeno nosečnostjo, vendar ob aktualnem pomanjkanju ginekologov rešitev nikakor ne more in ne sme biti iskanje tovrstnih informacij na spletu, saj te marsikdaj niso resnične, še manj pa strokovno utemeljene. Če dekleta v prihodnje ne bodo mogla priti do ginekologa, bi to lahko povzročilo številne težave,« je v pogovoru za zdravstveni portal opozorila ginekologinja mag. Mojca Grebenc, ki sicer v sklopu zdravniške zbornice vodi tudi delovno skupino za pripravo strategije na področju ginekologije in porodništva.

Posvetovanje z ginekologom je nepogrešljivo, v kateremkoli življenjskem obdobju

Ob tem mag. Mojca Grebenc opozarja, da edino ginekolog lahko predpiše prvi recept za kontracepcijo. »Enako pa velja tudi v primeru, ko dekle zaradi nezaščitenega odnosa zanosi, nakar se odloči za prekinitev nosečnosti – in takrat mora napotnico, ki jo lahko izda samo njen ginekolog, dobiti zelo hitro.«

Ob tem pa, kot dodaja ginekologinja, velja poudariti, da so takšni primeri pri nas redki, saj sta v Sloveniji tako delež mladostniških nosečnosti kot tudi delež dovoljenih prekinitev nosečnosti izjemno nizka. »Zasluge za to velja pripisati predvsem svetovanju ginekologov na primarni ravni zdravstvenega varstva, ki mladim ženskam pomagajo pri izbiri kontracepcije. Poleg tega je v Sloveniji hormonska kontracepcija na voljo vsem, ki imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje – seveda pa mora ženska imeti izbranega ginekologa, da ji ta lahko napiše recept. In tu se že srečujemo z resnimi težavami,« poudarja ginekologinja.

Pri odločanju za kontracepcijo pa so pogosta ovira tudi še vedno prisotne trditve in prepričanja o škodljivosti hormonske kontracepcije. »Te so precejšnji meri mit,« kajti, kot dodaja Mojca Grebenc, »hormonsko kontracepcijo odsvetujemo le tistim ženskam, ki imajo določena bolezenska stanja – eno izmed srčno-žilnih obolenj, določena obolenja jeter ali revmatska obolenja, sladkorno bolezen z že prisotnimi zapleti ali hormonsko aktivne tumorje. Kombinirana hormonska kontracepcija namreč ni primerna za ženske, pri katerih obstaja tveganje za nastanek krvnih strdkov – enako velja tudi za doječe mamice, za ženske s hipertenzijo oziroma povišanim krvnim tlakom ter povečano telesno težo pa tudi za ženske, ki imajo pogoste migrene

Hormonska kontracepcija je v Sloveniji na voljo vsem, ki imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje – seveda pa mora ženska imeti izbranega ginekologa, da ji ta lahko napiše recept. In pri tem v praksi že prihaja do  resnih težav.

Kje mladi iščejo in dobijo nasvete?

Na tem področju medicine imata svetovanje in ozaveščanje res pomembno vlogo; pri tem želijo aktivneje sodelovati tudi lekarniški farmacevti. Ti imajo namreč obilo strokovnega znanja, ki pa ga v lekarni težko predajo v zaupnem pogovoru, saj nimajo na voljo prostora, ki bi pri takšnem pogovoru zagotovil zasebnost in diskretnost – enako pa, seveda, velja tudi za pogovore z drugimi pacienti, kjer prav tako ni prijetno, če pogovoru o predpisani terapiji prisluhnejo tudi vsi ostali čakajoči.

Patricija Dolinar, Ksenija Noč in Pia Mohorič Tomažin
Patricija Dolinar, Ksenija Noč in Pia Mohorič Tomažin

O tej pereči in z vidika mladih, ki vstopajo v svet spolnosti, izjemno pomembni tematiki smo se za zdravstveni portal pogovarjali z lekarniško farmacevtko Patricijo Dolinar, z medicinsko sestro Ksenijo Noč in s študentko medicine Pio Mohorič Tomažin.

Patricija Dolinar, magistra farmacije, Gorenjske lekarne:

»Zelo pomembno je, da ženska ginekologa obišče prej, preden vstopi v svet spolnosti«

Patricija Dolinar kontracepcija in mladi

Kako pa v lekarniški dejavnosti zaznavate ozaveščenost mladih glede varne spolnosti in tudi glede pomena zaščite s kontracepcijo? Kako pogosto vas prosijo za svetovanje?

Kar se tiče kontracepcije, so mladi pogosti obiskovalci lekarn, zlasti mlade ženske; te pridejo po peroralno kontracepcijo, ki jim jo predpiše njihov ginekolog. 

Večkrat pa pridejo v lekarno tudi zaradi nakupa nujne kontracepcije. Takrat je nasvet lekarniškega farmacevta zelo pomemben, kajti pri uporabi nujne, urgentne kontracepcije veljajo določena pravila glede tega, kdaj oziroma v katerem v primeru je ta priporočljiva. Če ima namreč ženska pridružene bolezni, ji uporabo tovrstne kontracepcije lahko tudi odsvetujemo. 

Sicer pa morda v lekarnah občasno pri svetovanju glede kontracepcije zaznavamo določene probleme glede diskretnosti, kar pa lahko uredimo in žensko, ki se zanima za tovrstno zaščito, povabimo v prostor za svetovanje in se z njo o tem pogovorimo.

Kar se tiče kontracepcije, so mlade ženske pogoste obiskovalke lekarn, kamor pridejo po peroralno kontracepcijo, ki jim jo predpiše njihov ginekolog, večkrat pa tudi zaradi nakupa nujne kontracepcije.

Lahko mogoče predstavite konkreten primer, ki bo ponazoril, zakaj je pri pacientkah, ki imajo pridružene kronične bolezni, potrebna toliko bolj fokusirana pozornost?

Vsaka kontracepcija ni primerna za vsako žensko. Specialisti ginekologije to zelo dobro vedo. Zato je tudi tako zelo pomembno, da ženska ginekologa obišče prej, preden vstopi v svet spolnosti, in se z njim pogovori. Ginekolog glede na starost pacientke in njeno zdravstveno stanje svetuje najboljšo izbiro kontracepcije. 

Zakaj? Zato, ker gre tudi v primeru kontracepcije za kemijske substance, za zdravila, pri katerih se lahko pojavljajo interakcije tudi z drugimi zdravili oziroma substancami, ki jih pacientka uživa. Ta zdravila se namreč lahko vpletajo tudi v druge kaskade bolezni.

Nočem trditi, da morda katera oblika kontracepcije ni varna – seveda je. Toda vedno je treba izbrati pravo kontracepcijo za pravo žensko.

Vsaka kontracepcija ni primerna za vsako žensko. Specialisti ginekologije to zelo dobro vedo. Zato je tudi tako zelo pomembno, da ženska ginekologa obišče prej, preden vstopi v svet spolnosti, in se z njim pogovori.

 

Ksenija Noč, diplomirana medicinska sestra, magistra zdravstvene nege, Zdravstveno-vzgojni center jeseniškega zdravstvenega doma:

»Tovrstno preventivno delovanje je naša poglavitna naloga«

Ksenija Noč I Mladi, kontracepcija in varna spolnost

Kakšna so vaša opažanja glede ozaveščenosti mladih o varni spolnosti, o uporabi kontracepcijskih sredstev, s katerimi ni mogoče preprečiti le neželene nosečnosti, ampak tudi onemogočiti prenekatero okužbo?

Kot medicinska sestra že dolga leta delujem v zdravstveni vzgoji, predvsem na področju preventive. O varni spolnosti ozaveščamo otroke v času šolanja, v obdobju najstništva – kar, seveda, prilagodimo določeni starosti.

Problem je, kar mladi dobijo zelo veliko informacij o spolnosti in spolnem zdravju; dostopnost do teh informacij je enostavna, pri tem pa manjka splošne razgledanosti oziroma ustreznih usmeritev, kaj je prav, kaj je narobe, kakšne so možnosti za zaščito in za prenos spolno prenosljivih bolezni, kako naj se, kar se tiče spolnosti, obnašajo varno. In na tem področju se medicinske sestre zelo trudimo z ozaveščanjem.

Problem je, kar mladi dobijo zelo veliko informacij o spolnosti in spolnem zdravju; dostopnost do teh informacij je enostavna, pri tem pa manjka splošne razgledanosti oziroma ustreznih usmeritev, kaj je prav in kaj narobe.

Ste medicinske sestre vključene tudi v ozaveščanje staršev glede cepljenja proti okužbam s humanim papiloma virusom (HPV), ki ga pri nas izvajajo pri šestošolkah in šestošolcih?

Seveda, tovrstno preventivno delovanje je naša poglavitna naloga. V Sloveniji imamo zelo dobro organizirano sistemsko vzgojo za zdravje, kar pomeni, da medicinske sestre v vrtcih in šolah ciljano in sistematično ozaveščamo; vsebine so za vsak razred osnovne šole nedvoumno opredeljene. Tako to temo lahko vključimo že v omenjene vsebine, ne zgolj pri spolni vzgoji, ki pride na vrsto v devetem razredu osnovne šole.

Naj navedem primer: v petem razredu se pogovarjamo o rakih – in se že v tem sklopu dotaknemo virusa HPV in njegovih posledic, ki jih je s cepljenjem mogoče preprečiti. Te vsebine se prepletajo tudi kasneje – v šestem razredu se pri tematiki odraščanja, pubertete, poznavanja lastnega telesa dotaknemo tako HPV kot varne spolnosti.

V petem razredu se, na primer, pogovarjamo o rakih – in se že v tem sklopu dotaknemo virusa HPV in njegovih posledic, ki jih je s cepljenjem mogoče preprečiti.

Kakšna pa je odzivnost – ne toliko učencev, kot predvsem njihovih staršev – glede odločanja za to cepljenje? Vemo namreč, da so pri nas na tem področju prisotni še precejšnji zadržki.

Kar se tiče odzivnosti staršev na cepljenje proti HPV – to je pri nas za šestošolke in šestošolke priporočeno, odločitev za ali proti pa je prepuščena staršem –, je ta najboljša, če starši dobijo dovolj informacij. Neposrednih informacij. Osebni stik je zelo dober način za povečanje odzivnosti na cepljenje, saj starši le tako dobijo priložnost za pogovor o stiskah in dilemah, ki se jim porajajo glede cepljenja – in posledično je odločitev, pa naj bo za ali proti, bistveno lažja.

Koronski čas je tak pristop preprečil. Bili smo že na dobri poti k povečevanju deleža tega cepljenja proti HPV, nakar se je ta nekoliko znižal, vendar ne dvomim, da nam s skupnimi močmi vseh strokovnjakov, ki delujemo na tem področju, ne bi uspelo dvigniti precepljenosti.

Kar se tiče odzivnosti staršev na cepljenje proti HPV – to je pri nas za šestošolke in šestošolke priporočeno, odločitev za ali proti pa je prepuščena staršem –, je ta najboljša, če starši dobijo dovolj informacij. Neposrednih informacij.

Kakšen je delež precepljenosti proti HPV na Gorenjskem?

Na Gorenjskem delež precepljenosti, ki se je v zadnjem letu sicer nekoliko znižal, znaša dobrih 50 odstotkov, kar pomeni, da je nekoliko višji kot v celotni Sloveniji, kjer je delež nekaj več kot 40-odstotni. Se pa podatki razlikujejo od občine do občine oziroma od ene do druge upravne enote.

Na Gorenjskem delež precepljenosti, ki se je v zadnjem letu sicer nekoliko znižal, znaša dobrih 50 odstotkov, kar pomeni, da je nekoliko višji kot v celotni Sloveniji.

 

Pia Mohorič Tomažin, študentka Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, sodelavka v resorju za socialo in zdravstvo Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU):

»Mladi imajo na spletu brez dvoma zelo veliko informacij, morajo pa se zavedati, da so nekatere lahko tudi zelo neresnične«

Pia Mohorič Tomažin I Mladi, kontracepcija in svetovanje o varni spolnosti

Koliko so po vaši oceni danes mladi seznanjeni s pomenom varne spolnosti, pri kateri poudarek nikakor ni le na preprečevanju neželene nosečnosti, ampak ima tudi bistveno večje razsežnosti? Kakšne so vaše izkušnje pri delu v sklopu ŠOU Ljubljana, ki ga opravljate med študijem medicine?

Mladi imajo brez dvoma zelo veliko informacij, po katerih lahko brskajo na spletu – pri čemer pa se morajo zavedati, da so nekatere od teh informacij lahko tudi zelo neresnične, predvsem pa je iz njih zelo težko razbrati, kaj je prav in kaj ne, ali je hormonska kontracepcija – pa tudi kontracepcija nasploh – dobra ali ne. 

Po eni strani mladi smo informirani – po drugi strani pa je od vsakega posameznika odvisno, kako te podatke razume in jih uporablja v življenju.

Mladi imajo brez dvoma zelo veliko informacij, po katerih lahko brskajo na spletu – pri čemer pa se morajo zavedati, da so nekatere od teh informacij lahko tudi zelo neresnične, predvsem pa je iz njih zelo težko razbrati, kaj je prav in kaj ne.

Nekako bi človek rekel, da sta pomoč in nasvet vedno dobrodošla, seveda pa ju je treba sprejeta. Morda gre tu za vprašanja, ki so nekoliko občutljivejša, zato je iskanje in razumevanje informacij včasih lahko tudi dvorezen meč. Zanima me, kako pomagate vrstnikom, kako jim svetujete, ko vas prosijo za pomoč?

Kot prijateljica jim pomagam z največjim veseljem. Kot študentka medicine sicer še nimam vsega znanja, saj je pred menoj še dolg študij, vendar želim pomagati in svetovati predvsem v tem smislu, da se zavarujejo pred spolno prenosljivimi boleznimi pa tudi pred neželeno najstniško nosečnostjo.

Kot študentka medicine sicer še nimam vsega znanja, saj je pred menoj še dolg študij, vendar želim pomagati in svetovati predvsem v tem smislu, da se zavarujejo pred spolno prenosljivimi boleznimi pa tudi pred neželeno najstniško nosečnostjo.

 

Portreti in video pogovori: Diana Zajec; simbolični fotografiji: iStock

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani



Značke

mladi, spolnost in zaščita

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona