»Pišemo javna pisma s predlogi za izboljšanje položaja starejših, a nam predsednik vlade sploh ne odgovarja«

»Pišemo javna pisma s predlogi za izboljšanje položaja starejših, a nam predsednik vlade sploh ne odgovarja«

»Iz katerega vira je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer dobila podatek, da na postelje v domovih čaka le približno 1000 starejših? V tabelah, ki jih plačuje in objavlja Skupnost socialnih zavodov Slovenije, je podatek o aktualnih prošnjah na današnji dan bistveno drugačen – teh prošenj je 11.372!« je v izjavi za Zdravstveniportal.si opozorila predsednica združenja Srebrna nit Biserka Marolt Meden, ki ponedeljkov nastop resorne ministrice pred poslanci ocenjuje kot (ponovno) farso, v kateri se ponavlja že videno oziroma slišano: »Veliko govorjenja in malo povedanega.«

»Pišemo javna pisma s predlogi za izboljšanje položaja starejših, a nam predsednik vlade sploh ne odgovarja«
Oči starejših so vse bolj očitajoče uperjene v odgovorne, v politiko. Zakaj? Da na Slovenskem za starejše nikakor ni dobro poskrbljeno, dokazuje zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga politika sprejema že skorajda dve desetletji. Na to boleče opozarja kvota denarja, namenjena starejšim v proračunu, iz katere ne bo mogoče zgraditi niti enega samega doma za starejše. Vse skupaj pa sramotno potrjuje še obljuba vlade oziroma politike upokojencem, da bo vsak med njimi v prihodnjem letu dodatno prejel – 6,5 evra. Fotografiji: iStock, portreti: STA

Zato je Biserka Marolt Meden v imenu izvršilnega odbora združenja za dostojno starost Srebrna nit na predsednika vlade Marjana Šarca, ministre in poslance naslovila novo javno pismo, z zahtevo po sklicu izredne seje vlade, prevetritvi proračuna za leti 2020 in 2021 ter zagotovitvi zadostne kvote sredstev za nujne namestitve starejših, za katere slovenska država ne skrbi – to dokazuje zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga politika sprejema že skorajda dve desetletji, na to boleče opozarja kvota denarja, namenjena starejšim v proračunu, iz katere ne bo mogoče zgraditi niti enega samega doma za starejše, vse skupaj pa sramotno potrjuje še obljuba vlade oziroma politike upokojencem, da bo vsak med njimi v prihodnjem letu prejel dodatnih 6,5 evra.

Zadnja novica: 
20. november 2019

Predsednik vlade Marjan Šarec se tudi na zadnji javni poziv združenja Srebrna nit – ta od vlade in poslancev zahteva takojšnje in celovito ukrepanje v dobro starejših, vključno s spremembo proračuna za prihodnji dve leti, v sklopu katerega je za starejše poskrbljeno res mačehovsko – ni odzval, vsaj neposredno ne.

Za ukrepanje je pooblastil tri člane vlade: ministra za javno upravo Rudija Medveda, ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenijo Klampfer in ministra za finance Andreja Bertonclja, ki opravlja tudi funkcijo podpredsednika vlade.

»V javnem pismu je izražena zahteva za več proračunskih sredstev za starejše. Podani so bili tudi številni drugi predlogi, kot je, denimo, oblikovanje ministrstva za starejše, obnova domov za starejše in podobno,« je v dopisu ministrom zapisala vodja Šarčevega kabineta Janja Zorman Macura.

Ministri morajo odgovoriti na dopis izvršilnega odbora Srebrne niti, ki sicer zahteva sklic izredne seje vlade, prevetritev proračuna za prihodnji dve leti in prerazporeditev dela sredstev tako, da bo mogoče poskrbeti za boljše življenje starejših, med katerimi jih danes kar 11.372 čaka na prosto posteljo v katerem izmed domov za starejše. 

Jasno je, da dostojna starost na Slovenskem ni pogojena le z ureditvijo razmer v domovih, ampak je treba aktivnosti celovito usmeriti tudi v pomoč svojcem, ki za svoje bližnje, za starše in stare starše, skrbijo doma. Na zakon o dolgotrajni oskrbi, ki bi zagotovil sistemske okvire za dobre rešitve, Slovenija čaka že tako rekoč dve desetletji. Stanje »na terenu« pa ni le neurejeno in vse prej kot optimalno, ampak je prepogosto povsem nedopustno in zgražanja vredno, tudi v domovih za starejše, kjer varovancem neupravičeno zaračunavajo številne storitve, ki ne bi smele biti plačljive.

Po drugi strani pa je vlada starejšim, da bi jim pokazala, da politiki ni vseeno za njihovo dobro, saj navsezadnje predstavljajo kar tretjino volilnega telesa, zagotovila dodatna sredstva – ta bodo na račun vsakega upokojenca prispela prihodnje leto, v višini dobesedno sramotne vsote v višini 6,5 evra. 

Bo Šarčeva poteza, s katero je zadolžil tri ministre, naj se v imenu vlade odzovejo na javno pismo Srebrne niti, ki zahteva takšno ukrepanje v dobro starejših, da bo tudi pri nas zagotovljeno dostojno staranje, tokrat učinkovita?

zdravstveni portal

Na fotografijah: Marjan Šarec, Rudi Medved, Ksenija Klampfer, Andrej Bertoncelj. 

Marolt Medenova ugotavlja, da ministrica za delo Klampferjeva »že vse leto ponavlja, da iz EU sredstev preurejajo dva posebna zavoda, s čimer bodo pridobili nekaj postelj, poleg tega naj bi zagotovili še nekaj postelj v prizidkih drugih ustanov – ni pa hotela povedati končnega števila novih postelj, ker je številka preprosto preveč sramotna. Izgovori, češ da še pred nekaj leti za novogradnje iz proračuna ni bilo na voljo nobenih sredstev, zdaj pa da je zagotovljenih pet milijonov evrov, so neprimerni.« 

Računsko sodišče je jasno ugotovilo, česa vsega to ministrstvo v zadnjih desetih letih ni naredilo, zato Biserka Marolt Meden preprosto ne more verjeti, da si »ministrica za delo upa ponovno reči, da morajo spremeniti pravilnik. Kako dolgo pa traja spreminjanje pravilnika? En mandat ali dva?«

Biserka Marolt Meden, predsednica Srebrne niti:

Iz katerega vira je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer dobila podatek, da na postelje v domovih čaka le približno 1000 starejših? V tabelah, ki jih plačuje in objavlja Skupnost socialnih zavodov Slovenije, je podatek o aktualnih prošnjah na današnji dan bistveno drugačen – teh prošenj je 11.372!

Slovenija je družba starejših, ki pa so prisiljeni živeti v vse slabših pogojih, v katerih jim njihove pokojnine preprosto ne omogočajo dostojnega življenja. »Pišemo javna pisma s predlogi za izboljšanje položaja starejših, a nam predsednik vlade sploh ne odgovarja,« poudarja Biserka Marolt Meden. Zato združenje od Šarca oziroma vlade v današnjem pismu zahteva, naj s prerazporeditvijo proračunskih sredstev zagotovijo denar za nujne namestitve starejših v Ljubljani z okolico, Vrtojbi, Osilnici, v občini Hrpelje Kozina in v kranjski mestni občini.

Vodstvo združenja za dostojno starost Srebrna nit v današnjem javnem pismu poziva Marjana Šarca, ministre in poslance k takojšnjemu ukrepanju v dobro starejših. Pričakujejo sklic izredne seje vlade, prevetritev proračuna za leti 2020 in 2021 ter zagotovitev zadostne kvote sredstev za nujne namestitve starejših.

»Če pa bo tudi to naše pismo ostalo preslišano, predlagamo vsem starejšim, ki predstavljajo tretjino volivcev, da 'svojim' poslancem odsvetujejo glasovanje za proračun, ki ignorira starejše,« še dodaja vodstvo Srebrne niti, ki pričakuje tudi pospešeno oblikovanje ministrstva za starejše.

Če pa bo tudi to naše pismo ostalo preslišano, predlagamo vsem starejšim, ki predstavljajo tretjino volivcev, da 'svojim' poslancem odsvetujejo glasovanje za proračun, ki ignorira starejše.

Državni zbor

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.Povezave na članke, v katerih smo doslej pisali o izjemno pereči problematiki starejših, ki so na Slovenskem vse pogosteje pahnjeni v nemogoče življenjske razmere:

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona