Bo za nekoruptivne cene medicinskega materiala in pripomočkov skrbel dr. Blaž Mrevlje?

Bo za nekoruptivne cene medicinskega materiala in pripomočkov skrbel dr. Blaž Mrevlje?

Zdravniki, ki si v sklopu skupine zdravstvo.si prizadevajo za čim bolj celovito ureditev razmer v zdravstvu, vključno s preprečitvijo korupcije, so se nocoj odzvali na sprejetje novele zakona o javnem naročanju in to dejanje označili kot »prelomni dogodek na tem področju, saj zakon po desetletjih preplačevanja medicinskega materiala pomeni prvi korak k našemu približevanju cenam medicinskih pripomočkov in materialov v razvitih državah Evropske unije«.

Bo za nekoruptivne cene medicinskega materiala in pripomočkov skrbel dr. Blaž Mrevlje?
Dr. Blaž Mrevlje, član skupine zdravstvo.si, je javnosti znan tudi zaradi razkritja zlorab javno zbranega denarja pri preplačevanju žilnih opornic.

Člani omenjene skupine – Marko Noč, Krištof Zevnik, Matej Beltram, Gorazd Kalan, Matija Jurij Kališnik, Samo Vesel, Simon Podnar in Andrej Vranič – pa so danes za direktorja institucije, ki bo skrbela za določanje referenčnih cen medicinskih pripomočkov javno predlagali zdravniškega kolega, prav tako člana njihove skupine: dr. Blaža Mrevljeta. In sicer zato, da, kot svarijo, »zakon ne bi ostal le mrtva črka na papirju in da ga dobavitelji ne bodo ponovno izigravali«; po njihovem prepričanju bo država to dosegla le z dosledno implementacijo zakona.

»Pomembno je, da uresničitev zakona vodijo brezkompromisni in strokovni ljudje z lastnimi izkušnjami na tem področju. Dr. Blaž Mrevlje je bil vrsto let aktiven na področju nabav v medicini in je poznavalec delovanja javnega zdravstva v državah EU, kjer imajo to področje dobro urejeno – v Nemčiji, Angliji in na Poljskem. V širši javnosti pa je dr. Mrevlje poznan po razkritju hudih zlorab javno zbranega denarja v primeru večkratnih preplačil žilnih opornic.«

Da novelirani zakon o javnem naročanju ne bi ostal le mrtva črka na papirju in da ga dobavitelji ne bodo ponovno izigravali, je pomembno, da uresničitev zakona vodijo brezkompromisni in strokovni ljudje z lastnimi izkušnjami na tem področju. Zato za direktorja predlagamo dr. Blaža Mrevljeta, poznanega tudi po razkritju hudih zlorab javno zbranega denarja v primeru večkratnih preplačil žilnih opornic.

prof. dr. Marko Noč in preostali člani skupine zdravstvo.si

V kontekstu pobude predstavnikov omenjene skupine zdravnikov objavljamo pogovor z dr. Blažem Mrevljetom za zdravstveni portal, v katerem je ta oktobra 2019 (v času, ko je ministrstvo za zdravje vodil še Aleš Šabeder) za zdravstveni portal spregovoril o ključnih problemih slovenskega zdravstva.

Mrevljetovi stanovski kolegi in sočlani v skupini zdravstvo.si – Marko Noč, Krištof Zevnik, Matej Beltram, Gorazd Kalan, Matija Jurij Kališnik, Samo Vesel, Simon Podnar in Andrej Vranič – so prepričani, da njihov kandidat za vodenje agencije oziroma vladnega urada »do podrobnosti pozna tokove koruptivnega delovanja pri nabavah medicinske opreme in materialov, ki cilj – presekati ustaljeno prakso preplačevanja medicinskih pripomočkov v slovenskem javnem zdravstvu – razume kot svoje poslanstvo.«

Omenjeni zdravniki ocenjujejo, da bo Slovenija le tako lahko zbrani denar končno namenila zdravljenju bolnikov in oblikovanju vsem dostopnega javnega zdravstva.

Dr. Blaž Mrevlje do podrobnosti pozna tokove koruptivnega delovanja pri nabavah medicinske opreme in materialov, ki cilj – presekati ustaljeno prakso preplačevanja medicinskih pripomočkov v slovenskem javnem zdravstvu – razume kot svoje poslanstvo.

Po podatkih državnozborske preiskovalne komisije za področje nabav ter upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom se cena, ki jo slovenske bolnišnice plačajo za kolčno protezo, med posameznimi bolnišnicami danes razlikuje tudi za 75 odstotkov. Prof. dr. Marko Noč in dr. Blaž Mrevlje pa sta v preteklosti dokazala, da je samo pri nabavi žilnih opornic mogoče privarčevati vsaj 2.000.000 evrov na leto.

Kakšna bo torej usoda novele zakona o javnem naročanju, po kateri bo nakup medicinske opreme poslej reguliran s sistemom referenčnih cen – novele, ki jo je državni zbor minuli četrtek sprejel z 42 glasovi za in 11 proti? Vladna koalicija je prepričana, da se bodo posledično cene medicinske opreme znižale, poslanci iz opozicije pa, nasprotno, ocenjujejo, da bodo spremembe pripomogle zgolj k še dodatnemu odtekanju denarja v zasebne žepe. 

(Politična) mnenja o usodi noveliranega zakona so deljena. Cena, ki jo danes slovenske bolnišnice plačajo za kolčno protezo, se med posameznimi bolnišnicami razlikuje tudi za 75 odstotkov. Jutri naj bi bilo takšne prakse konec. Upajmo, da res!

Korupcija v zdravstvu

Portret Blaža Mrevljeta: Diana Zajec; simbolična ilustracija: iStock

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.Značke

Blaž Mrevlje

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona