»Aktualna odpoved našega naročila je nov dokaz o tem, kaj vse so pripravljeni narediti slovenski dobavitelji medicinskega materiala, da bi ostali pri 'koritu' in še naprej ponujali material po nedopustno visokih cenah«

»Aktualna odpoved našega naročila je nov dokaz o tem, kaj vse so pripravljeni narediti slovenski dobavitelji medicinskega materiala, da bi ostali pri 'koritu' in še naprej ponujali material po nedopustno visokih cenah«

Se spomnite ugotovitev o vrtoglavih cenah žilnih opornic, ki so v Sloveniji skorajda za 200 odstotkov presegale cene enakega medicinskega materiala na Švedskem? Epiloga te zgodbe še vedno ni. Nasprotno, finančna malha, namenjena zdravstvu, bolnikom in njihovemu zdravljenju, očitno še naprej ohranja status neizčrpnega vira prihodkov tistih, ki znajo in si drznejo zaobiti sistem ter delovati neetično in koruptivno. In teh pri nas ni malo.

»Aktualna odpoved našega naročila je nov dokaz o tem, kaj vse so pripravljeni narediti slovenski dobavitelji medicinskega materiala, da bi ostali pri 'koritu' in še naprej ponujali material po nedopustno visokih cenah«

»Zgodba o omejevanju konkurence, o kartelnih dogovorih in o legalni kraji denarja, ki ga zbiramo za zdravljenje vseh nas, ni končana. Samo dva dni je slovenski državni dobavitelj potreboval, da je konec minulega tedna preprečil naše skupinsko naročilo instrumentov pri nemškem dobavitelju,« sporoča zobozdravnik Krištof Zevnik, ustanovitelj skupnosti Medikont, v kateri se združujejo slovenski (zobo)zdravniki, ki preprosto nočejo več preplačevati prave vrednosti medicinskega materiala, čeprav je v dolgih letih in desetletjih to postalo nekakšna javno znana, vendar zatajevana praksa, v katero si ne upa ali noče poseči nihče. Preveč je vpletenih.

Krištof Zevnik
Krištof Zevnik

»Aktualna odpoved naročila je nov dokaz o tem, kaj vse so pripravljeni narediti slovenski dobavitelji medicinskega materiala, da bi ostali pri 'koritu' in še naprej ponujali material po nedopustno visokih cenah. Čeprav gre za nedvoumno in zelo resno kršitev pravil evropskega prostega trga, tako početje v Sloveniji nikoli ni sankcionirano. Javna agencija za varstvo konkurence v teh zgodbah namenoma vedno znova odigra vlogo brezzobega tigra. Vsaka prijava obtiči v predalu. Ni sankcij za 'uradno' dopuščeno preplačevanje medicinskega materiala – cene so še vedno umetno zvišane tudi za 30, 40 odstotkov ali celo več. Pristojne institucije ne ukrepajo. V zakonodajo vgrajena nepreglednost in nedorečenost postopkov pa je kot voda na mlin glavnim dobaviteljem v slovenskem državnem zdravstvu,« je v pogovoru za Zdravstveniportal.si povedal Krištof Zevnik.

Krištof Zevnik, zobozdravnik, ustanovitelj skupnosti Medikont, član skupine zdravstvo.si:

Čeprav gre za nedvoumno in zelo resno kršitev pravil evropskega prostega trga, tako početje v Sloveniji nikoli ni sankcionirano. Javna agencija za varstvo konkurence v teh zgodbah namenoma vedno znova odigra vlogo brezzobega tigra. Vsaka prijava obtiči v predalu. Ni sankcij za 'uradno' dopuščeno preplačevanje medicinskega materiala – cene so še vedno umetno zvišane tudi za 30, 40 odstotkov ali celo več. Pristojne institucije ne ukrepajo. V zakonodajo vgrajena nepreglednost in nedorečenost postopkov pa je kot voda na mlin glavnim dobaviteljem v slovenskem državnem zdravstvu.

Podobno izkušnjo kot je ta, do katere je prišlo konec minulega tedna, so pri naročanju materiala neposredno pri proizvajalcu, brez posrednikov, v zdravniški skupnosti Medikont imeli že pred poldrugim letom. »Iz družbe, registrirane za trgovino 'na debelo', so nas poklicali in želeli, da bi z njimi sodelovali pri 'veliki zgodbi' – pokazalo pa se je, da so nam želeli dobavljati instrumente, ki smo jih takrat kupovali sami, neposredno pri proizvajalcu. Ponudbo smo, seveda, zavrnili, saj bi se cene materiala takoj bistveno zvišale. A potem je slovenski zastopnik poklical drugam – in možnost neposrednega nakupa je bila ukinjena,« pojasnjuje Zevnik.

Takrat se je Krištof Zevnik v imenu Medikonta o tem pogovoril z odgovornimi v Nemčiji, ki so bili na podlagi njihove regulative pripravljeni nemudoma ukrepati. »V Nemčiji bi kazen za kršitev veljavne ureditve na tem področju znašala 300.000 evrov, vendar se mi takrat ni zdelo smiselno, da bi kaznovali njihovo podjetje, ki je popustilo pod pritiski dobavitelja iz Slovenije. Jasno pa je, da je kaj takega možno edino v Sloveniji; če bi Medikont deloval v drugi evropski državi, bi se naročanje lahko nemoteno odvijalo naprej. Takrat se za prijavo protizakonitega vmešavanja, ki je povzročilo odpoved naročila, nisem odločil – tokrat se bom.«

Iz družbe, registrirane za trgovino 'na debelo', so nas poklicali in želeli, da bi z njimi sodelovali pri 'veliki zgodbi' – pokazalo pa se je, da so nam želeli dobavljati instrumente, ki smo jih takrat kupovali sami, neposredno pri proizvajalcu. Ponudbo smo, seveda, zavrnili, saj bi se cene materiala takoj bistveno zvišale. A potem je slovenski zastopnik poklical drugam – in možnost neposrednega nakupa je bila ukinjena.

V Nemčiji bi kazen za kršitev veljavne ureditve na tem področju znašala 300.000 evrov, vendar se mi takrat ni zdelo smiselno, da bi kaznovali njihovo podjetje, ki je popustilo pod pritiski dobavitelja iz Slovenije.

Jasno pa je, da je kaj takega možno edino v Sloveniji; če bi Medikont deloval v drugi evropski državi, bi se naročanje lahko nemoteno odvijalo naprej. Takrat se za prijavo protizakonitega vmešavanja, ki je povzročilo odpoved naročila, nisem odločil – tokrat se bom.

Krištof Zevnik se, kot pravi, zaveda nujnosti tektonskih premikov na tem področju, »če si res želimo, da se razmere za delovanje zdravstva spremenijo. Ne smemo in nočemo dopuščati, da se veliki državni dobavitelj skupaj z vsemi svojimi 'sateliti' še naprej okorišča na račun denarja, namenjenega zdravstvu. Takih primerov pa je veliko. Skorumpirani dobavitelji so namreč produkt državnega zdravstva – in upajo si postavljati cene, ki bistveno presegajo evropsko povprečje, upajo si kršiti evropsko zakonodajo. Vedo namreč, da se jim ne bo nič zgodilo, kajti njihove lovke sežejo vsepovsod, tudi v vse institucije in institute, ki bi morali ukrepati, pa ne naredijo nič.«

Skorumpirani dobavitelji so produkt državnega zdravstva – in upajo si postavljati cene, ki bistveno presegajo evropsko povprečje, upajo si kršiti evropsko zakonodajo. Vedo namreč, da se jim ne bo nič zgodilo, kajti njihove lovke sežejo vsepovsod, tudi v vse institucije in institute, ki bi morali ukrepati, pa ne naredijo nič.

Ukrepanje v dobro javnega zdravstva in boljše dostopnosti ...

Zevnik zase pravi, da je zagovornik javnega zdravstva – »ne pa različice državnega zdravstva, kakršnega imamo pri nas – edini v Evropi. Tako se omogoča ne le ohranjanje monopolov, ampak tudi dogovorno ekonomijo, na račun bolnikov.«

Zavzema se za odpravo takšne prakse, ki že desetletja duši delovanje našega zdravstva, kajti Slovenija se po »zaslugi« okoriščanja številnih na račun denarja, namenjenega neposredno zdravstvu in zdravljenju, spopada s slabo dostopnostjo do zdravstvenih storitev in z nedopustno dolgimi čakalnimi dobami. »Bolnišnicam pa medicinski material še vedno smejo dobavljati izključno »izbrani« dobavitelji,« dodaja Zevnik.

Za končanje takšne prakse, ki obvladuje delovanje obstoječega zdravstva, si Krištof Zevnik s somišljeniki prizadeva tudi v sklopu skupine zdravstvo.si.

Pet članov te skupine (Gorazd Kalan, Simon Podnar, Matija Jurij Kališnik, Andrej Vranič in Blaž Mrevlje) po novem sodeluje v delovni skupini ministrstva za zdravje, ki naj bi pomagala prevetriti postopke javnega naročanja v zdravstvu. Kot je v pogovoru za zdravstveni portal povedal Krištof Zevnik, skupina trenutno pripravlja zaključno poročilo – predlog, ki bo poskrbel za transparentnost dogajanja v zdravstvu in ki naj bi pripomogel k temu, da »slovensko zdravstvo končno vendarle zakoraka po pravi poti – poti javnega zdravstva«.

Da bi v slovenskem zdravstvu preprečili ohranjanje monopolov in dogovorno ekonomijo, je treba zaustaviti okoriščanje številnih na račun denarja, namenjenega zdravstvu oziroma zdravljenju.

Bo k temu pripomoglo zaključno poročilo skupine, ki bo pomagala prevetriti postopke javnega naročanja v zdravstvu?

evro

Simbolične fotografije: iStock; portret Kištofa Zevnika: osebni arhiv

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.Značke

povečevalno steklo

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona