»Za vsako jadrnico ali jahto, kupljeno s koruptivnim denarjem, plujejo tudi številne nesrečne usode, prezgodnje ali nepotrebne smrti naših bolnikov«

»Za vsako jadrnico ali jahto, kupljeno s koruptivnim denarjem, plujejo tudi številne nesrečne usode, prezgodnje ali nepotrebne smrti naših bolnikov«

Tako so danes na posledice kraje javnega denarja za zdravstvo, zaradi katerih številni bolniki do zdravljenja, ki ga potrebujejo, pridejo prepozno ali pa sploh ne, opozorili zdravniki Erik Brecelj, Marko Noč, Krištof Zevnik, Andrej Vranič, Gorazd Kalan, Matej Beltram, Samo Vesel, Matija Krkovič, Matija Kališnik, Blaž Mrevlje in Igor Muževič. »Samo predstavljajte si, koliko dodatnih posegov in zdravljenj bi lahko nudili našim bolnikom, če bi imeli na voljo dodaten denar iz preplačanih zdravil in pripomočkov ter provizij in nagrad posameznikom,« so zapisali v javnem pismu.

»Za vsako jadrnico ali jahto, kupljeno s koruptivnim denarjem, plujejo tudi številne nesrečne usode, prezgodnje ali nepotrebne smrti naših bolnikov«

In tega je veliko, tako v slovenskem zdravstvu kot tudi drugod. Vsaka država se s tovrstnimi anomalijami, ki so, na žalost, del zdravstvenega sistema, v katerega pa praviloma nihče ne upa dregniti, vsaj ne tako odločno, da bi s tem razjaril akterje, ki vlečejo v dolgih letih in desetletjih te na gosto prepredene koruptivne niti. Pa vendar se nekaj premika, kajti, kot v današnjem javnem pismu poudarjajo zdravniki iz skupine zdravstvo.si, »način delovanja slovenskih distributerjev in podkupljivih zdravnikov – odločevalcev je postal javno dokumentiran šele v aferi Emporio Medical, ko se je zaradi izsiljevanja nekaterih zdravnikov podjetje samo prijavilo in predalo vso dokumentacijo policijskim organom«.

Pri nas pri takšnih obsojanja vrednih dogajanjih krivda sicer praviloma nikoli ni dokazana, kajti organi pregona bodisi nočejo bodisi ne smejo slediti toku denarja iz javnega zavoda in njegovemu veriženju prek različnih dobaviteljskih podjetij, zato večina sodnih postopkov pade ali zastara, poudarjajo omenjeni zdravniki. 

V konkretnem primeru pa je bilo drugače. Postopek na sodišču je, skupaj s pričanjem direktorice omenjenega podjetja, razgalil vso bedo dogajanja na slovenskem trgu medicinskih pripomočkov.

»Na podlagi uradnega poročila parlamentarne komisije o nabavi žilnih opornic ter ob sodnih zaslišanjih o nabavah medicinskih pripomočkov pri podjetju Emporio Medical so provizije in različna darila, ki so jih prejeli posamezni zdravniki – odločevalci, očitna in zelo objektivno dokumentirana,« opozarja enajsterica zdravnikov, ki izpostavljajo, da se na ta alarmantna odkritja za zdaj ni odzvala še nobena zdravniška organizacija niti strokovno združenje.

Pri nas pri takšnih obsojanja vrednih dogajanjih krivda sicer praviloma nikoli ni dokazana, kajti organi pregona bodisi nočejo bodisi ne smejo slediti toku denarja iz javnega zavoda in njegovemu veriženju prek različnih dobaviteljskih podjetij, zato večina sodnih postopkov pade ali zastara, poudarjajo zdravniki iz skupine zdravstvo.si. 

Prejemanje provizij je v popolnem nasprotju s Hipokratovo prisego

prejemanje podkupnine

Zato omenjeni zdravniki z današnjo javno izjavo sporočajo znano, a pogosto spregledovano resnico, »da je prejemanje provizij pri nabavi medicinskega materiala in zdravil skrajno neetično, globoko nemoralno in kaznivo – ter v nasprotju s Hipokratovo prisego ter zdravniškim etičnim kodeksom. Po njihovem prepričanju ob tako dokumentiranih in neizpodbitnih dejstvih mnenje, da nihče ni kriv, dokler mu krivda ni dokazana, preprosto ne more biti opravičilo in večni izgovor za neodzivanje.

Zato so danes javno pozvali vse zdravniške organizacije, naj izprijena dejanja redkih kolegov najodločneje obsodijo in jih sankcionirajo ter v najkrajšem možnem času vzpostavijo mehanizme za poročanje o zlorabah in kraji javnega zdravstvenega denarja, žvižgačem pa zagotovijo zaščito. »S temu ukrepi bodo zavarovali tudi veliko večino poštenih, delovnih in prizadevnih slovenskih zdravnikov,« so prepričani omenjeni podpisniki javnega pisma.

Mlade zdravnike in študente medicine pa so ob tem javno pozvali, naj »s poštenim in etičnim delovanjem od samega začetka svoje poklicne kariere presežejo koruptivno dediščino preteklosti. »Ta dediščina je sramotna in nevredna zdravniškega poklica, predvsem pa škoduje našim bolnikom, ki so nam zaupali največ, kar imajo – svoje zdravje in življenje.«

Na koncu pa s prstom pokažejo na enega od glavnih krivcev za nastale razmere, ki jih v prihodnje odgovorni ne bi smeli pod nobenim pogojem tolerirati – na državno zdravstvo, ki po njihovem trdnem prepričanju »zavira in duši napredek naše medicine, omogoča korupcijo in provizije ter škodi našim bolnikom«.

Erik Brecelj, Marko Noč, Krištof Zevnik, Andrej Vranič, Gorazd Kalan, Matej Beltram, Samo Vesel, Matija Krkovič, Matija Kališnik, Blaž Mrevlje in Igor Muževič so danes javno pozvali vse zdravniške organizacije, naj izprijena dejanja redkih kolegov najodločneje obsodijo in jih sankcionirajo ter v najkrajšem možnem času vzpostavijo mehanizme za poročanje o zlorabah in kraji javnega zdravstvenega denarja, žvižgačem pa zagotovijo zaščito, kajti: 

»Ta dediščina je sramotna in nevredna zdravniškega poklica, predvsem pa škoduje našim bolnikom, ki so nam zaupali največ, kar imajo – svoje zdravje in življenje.«

podkupnina v zdravstvu

Fotografije: iStock

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.Značke

zdravnik s podkupnino

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona