Zakaj se ne bi zgledovali po dunajskih maratoncih

Zakaj se ne bi zgledovali po dunajskih maratoncih

Svet se od izzivov pri obvladovanju bolezni COVID še dolgo ne bo poslovil, neznanka ostaja tudi vprašanje, kako hitro bo sodobni civilizaciji s pomočjo znanosti in medicine uspelo kužnost novega koronavirusa zminimalizirati na raven blažje, z lahkoto obvladljive viroze. Dokler precepljenost ne bo dovolj visoka, to ne bo mogoče. Zato je, žal, jasno, da bodo do takrat zaščitni ukrepi, takšni in drugačni, ostali v veljavi. Dvomi v varnost cepiv in v nujnost zaščite s precepljenostjo so, kot so pokazali primerjalni rezultati za evropske države, prav v Sloveniji najtrdneje zakoreninjeni. In prav zaradi tega se tudi to jesen utegne zgoditi, da bo novi val epidemije, ki se mu ne bo mogoče izogniti, ponovno pustil za sabo hude posledice, na ravni celotne družbe. Po drugi strani pa dobre prakse potrjujejo, da je s pravilnim pristopom in ustrezno komunikacijo mogoče doseči neprimerljivo več.

Zakaj se ne bi zgledovali po dunajskih maratoncih

Poglejmo Avstrijo, kjer se pospešeno pripravljajo na dunajski mestni maraton, na katerem zdaj že tradicionalno gostijo tekače z vsega sveta; približno 28.000 jih bo čez tri tedne prišlo na Dunaj na dogodek, na katerem bodo, kot pravijo organizatorji, slavili zdravje. Pogoji za udeležbo na tem dogodku so jasni, pravila, ki jih morajo udeleženci upoštevati, so pripravili na tamkajšnji medicinski univerzi. In polemike o tem ni. Kar 93 odstotkov tekačev je že zaščitenih s cepivom proti COVID, a pogoj za udeležbo bo tudi negativni rezultat PCR testa. Na Dunaju so na voljo PCR testi z grgranjem, ki bodo tudi za udeležence iz tujine brezplačni.

Pri cepljenih maratoncih test PCR ne bo smel biti starejši od 72 ur, hitri test pa ne starejši od 24 ur. Tekači, ki se za cepljenje še niso odločili, pa se bodo maratona lahko udeležili s testom PCR, ki ne bo starejši od 48 ur, ali s hitrim testom, ki ne bo starejši od 24 ur. Organizatorji omenjenega maratona ob skorajšnjem dogodku poudarjajo, da želijo z njim promovirati zdrav način življenja s poudarkom na gibanju.

Pri nas je drugače. Od jutri testiranje na COVID-19 ne bo več brezplačno; izjema bodo dejavnosti, v katerih je pogoj PCT za zaposlene oziroma za izvajalce predpisan z odlokom.

V zadnjem letu in pol je bilo zdravje na res hudi preizkušnji – ne le pri posameznikih, ki so se okužili s SARS-CoV-2 in preboleli COVID, ampak tudi pri vseh, ki jih pestijo druge zdravstvene težave, pa so morda v tem času ostali brez diagnoze in brez terapije, bolezen pa vztrajno napreduje. Veliko je bilo takih primerov – in kot kažejo trenutne napovedi, tudi letos jeseni, ko bo četrti val dobil največjo moč, ne bo kaj dosti drugače.

V Sloveniji nas torej čaka maratonski podvig, v katerem bo glavni izziv, kako preprečiti hitro širjenje novih različic koronavirusa, ki zahtevajo bistveno večji davek od njihovih predhodnic.

Dunajski maraton

Fotografije dunajskega maratona: iStock (naslovna) in WH Digital

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Značke

cepljenje Avstrija

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona