Kako je mogoče, da so v nekaterih domovih za starejše morali ukiniti celo kopanje varovancev?

Kako je mogoče, da so v nekaterih domovih za starejše morali ukiniti celo kopanje varovancev?

Ne glede na spremenjene razmere, ki jih v celotni družbi narekuje epidemija novega koronavirusa, je povsem nedopustno, da bi maloštevilni zaposleni v domovih za starejše prihodnjih nekaj tednov izvajali samo nujne storitve za ohranjanje zdravja in življenja varovancev domov, je danes opozorila predsednica združenja za dostojno starost Srebrna nit Biserka Marolt Meden. Po njeni oceni namreč nove usmeritve, ki jih narekujejo nujni ukrepi za omejitev širjenja okužb, znižujejo standard telesne higiene, poenostavljajo obroke hrane in (vz)postavljajo nerealen standard glede osebja pri vseh varovancih, predvsem pa pri nepokretnih.

Kako je mogoče, da so v nekaterih domovih za starejše morali ukiniti celo kopanje varovancev?

Vsakemu starejšemu, ki živi v domu za ostarele, je treba zagotoviti osnovne življenje aktivnosti – osebno higieno, redno preoblačenje, pomoč pri gibanju, zagotavljanje ustreznega položaja pri ležanju, pomoč pri izločanju in odvajanju, vključno s pogovorom in obveščenostjo o razmerah, ki so zakrivile, da so v marsikaterem domu že pred mesecem dni zaprli vrata za obiskovalce in uvedli karanteno. Predvsem pa se, kot je še opozorilo vodstvo Srebrne niti v današnjem javnem pismu, naslovljenem na vlado, varuha človekovih pravic, zagovornika načela enakosti in na skupnost socialnih zavodov, »soočamo z vedno večjo diskriminacijo starejših, kar še posebej prihaja do izraza v času epidemije koronavirusa«. V nekaterih domovih so namreč do nadaljnjega ukinili celo kopanje starejših.

Starejša gospa v snegu po nakupih

Starejši so že tako ali tako med najbolj izpostavljenimi in tudi med najbolj ogroženimi, da bodo po okužbi s koronavirusom SARS-CoV-2 bolezen COVID-19 prebolevali v najtežji obliki, zato je zaščita njihove ranljivosti nujna. Mnogi, ki živijo doma, bodisi sami bodisi s svojci, se v resnici ne zavedajo, kaj pomenijo ukrepi v smislu priporočila »ostani doma«. Zato bodo od danes naprej nujne nakupe lahko opravili le dopoldne, med 8. in 10. uro, v času, ko je možnost kupovanja najnujnejših živil in potrebščin rezervirana tudi za nosečnice in invalide, na način, ki naj bi omejil možnost okužbe s koronavirusom SARS-CoV-2. 

Biserka Marolt Meden: »Poslavljanja od umirajočih ne bo mogoče nadoknaditi«

Biserka Marolt Meden
Biserka Marolt Meden

Biserka Marolt Meden opozarja, da v domovih za starejše preprosto ni dovolj zmogljivosti, da bi lahko učinkovito in varno obvladovali in preprečevali okužbe z novim koronavirusom. 

Zato je jasno, da se bo v domovih potrebam po ohranjanju stikov, ki zlasti starejšim in osamljenim predstavljajo neprecenljivo vrednost in nujno poživitev vsakdana, do nadaljnjega treba odreči, vsaj tistim »v živo«. Za ohranjanje stikov varovancev z domačimi skrbijo s pomočjo informacijsko-komunikacijske tehnologije, pri čemer pa Srebrna nit opozarja, da se je na ponudbo nacionalnega operaterja, ki je vsem 120 domovom do konca junija pripravljen brezplačno zagotoviti po tri mobilne telefone z neomejeno možnostjo klicev in video klicev, odzvalo le 60 zavodov.

Sicer pa Biserka Marolt Meden vodstva posameznih domov opozarja, naj upoštevajo pobudo ministrstva za zdravje ter tudi v času epidemije vendarle dopustijo obisk umirajočega, ki mora biti vnaprej dogovorjen, med obiskom pa zagotovljeni vsi ukrepi, ki preprečujejo možnost prenosa okužbe, kajti »poslavljanja od umirajočih v mirnejših časih ne bo mogoče nadoknaditi«.

»Starejši, katerih glas smo, pogrešajo stike s svojimi bližnjimi, pogrešajo sprehode v naravi, priboljške, toaletne potrebščine, baterije za slušne aparate, revije, križanke, ki smo jih pred epidemijo prinašali sorodniki,« poudarjajo v združenju za dostojno starost. Zato se jim zdi spodbudno in edino prav, da sorodniki zdaj te stvari lahko dostavijo v dom, seveda ob upoštevanju pogojev za preprečevanje prenosa okužbe – pogrešajo pa, ker na večini spletnih strani domov za starejše ta informacija ni objavljena, zato tudi vsi sorodniki niso seznanjeni s to možnostjo.

Vodstvo Srebrne niti pa med drugim opozarja na nujnost aktivacije vseh zdravstvenih delavcev, da ti, ki so najbolj izpostavljeni, ne bodo izgoreli ali zboleli. »Že tako nezadostna zdravstvena oskrba s strani zdravnikov (zaradi neprimernih standardov) nujno kliče po aktiviranju mladih zdravnikov ali tistih zdravnikov, ki so zaprli svoje ordinacije (zlasti koncesionarji) in so na čakanju doma,« meni Biserka Marolt Meden.

Javno pismo Srebrna nit
Uvodni del današnjega javnega pisma Srebrne niti

V boju proti epidemiji pomagajo vsi zdravniki, ne glede na delovno-pravni status

Ob tem javnem pismu, ki upravičeno opozarja na sistemske pomanjkljivosti, pa je vendarle treba spomniti, da so v zdravstvu v boju proti epidemiji in v želji po čim učinkovitejšem preprečevanju porasta obolenj aktivirali vse delovno aktivne zdravnike, ne glede na njihov delovno-pravni status, vključno s študenti medicine, tako da tovrstna opozorila niso utemeljena. Res pa je, da kljub aktivaciji vseh zdravstvenih delavcev, ki jih premore Slovenija, v sistemu lahko pride do zloma, če se bo širjenje bolezni COVID-19 nadaljevalo in bodo potrebe po hospitalizaciji obolelih presegle zmogljivosti sistema, ki je že v normalnih razmerah v prenekateri veji medicine zaradi kadrovskega in logističnega manka komajda kos izzivom v smislu celovitega zagotavljanja kakovostnega in varnega dela.

Zato – ostanite doma; ko greste ven, pa upoštevanje vse ključne samozaščitne ukrepe, vključno z doslednim umivanjem in razkuževanjem rok, ohranjanjem fizične razdalje ter uporabo rokavic v trgovini, kamor boste do konca epidemije lahko vstopili le, če boste imeli območje ust in nosu prekrito, pa čeprav samo z ruto ali šalom.

»Če bo število bolnikov naraščalo tako kot doslej, tega ne bomo zmogli«

Tomaž Gantar
Tomaž Gantar

K upoštevanju ukrepov in priporočil, pa tudi v času epidemije veljavnih prepovedi, je danes ponovno opozoril tudi minister za zdravje Tomaž Gantar, ki pojasnjuje, da bo ukrepe za zajezitev epidemije treba spreminjati tudi v prihodnje – glede na dognanja držav, ki so se z novim virusom morale spopasti prej kot Slovenija, in v skladu z dogajanjem, ki ga je v zvezi s pandemijo treba nenehno spremljati in se nanj ažurno odzivati.

Tudi prof. dr. Bojana Beović, ki z ekipo skrbi za celovito usklajevanje in vzpostavljanje ukrepov, ki naj bi pripomogli k nemotenemu delovanja zdravstva, predvsem pa pomagali preprečiti nadaljnje širjenje epidemije, poudarja, da zdravniki absolutno podpirajo nove ukrepe, ki bodo zmanjšali možnost prenosa novega koronavirusa med prebivalci.

Bojana Beović
Bojana Beović

In prav zato je, da bi na Slovenskem res čim bolj onemogočili širjenje bolezni COVID-19, ponovno poudarila, naj vsak med nami vztraja pri ohranjanju fizične (ne socialne) razdalje, pri dosledni higieni rok ter nošenju obrazne maske na javnih mestih, saj bomo tako onemogočili prenos okužbe prav v primerih, ko se pri obolelem znaki bolezni še ne kažejo, virus pa se – če smo brez zaščite – pospešeno prenaša.

Samoizolacija

Povezana vsebina:

Samoizolacija

Dosledno ukrepanje v samoizolaciji lahko pomaga rešiti številna življenja pa tudi zdravstveni sistem pred zlomom

(Za več informacij klikni na zgornjo povezavo.)

Zakaj bi se resnično vsakdo med nami moral držati teh napotil in ukrepov? »Če bo število bolnikov, ki zaradi COVID-19 potrebujejo zdravljenje v bolnišnici in intenzivno nego, naraščalo tako kot doslej, tega ne bomo zmogli.« In tudi zaradi tega, na kar opozarja prof. Beovićeva: »Če bi pri nas epidemija potekala tako hitro, kot je prvi mesec v Bergamu, bi bilo danes stanje v Sloveniji bistveno drugačno.« 

ostani doma

Povezana vsebina:

S tem, ko ostanemo doma, rešujemo življenja in preprečujemo kolaps zdravstva!

Želite izvedeti, zakaj?

(Za več informacij klikni na zgornjo povezavo.)

Tudi zato velja pozabiti bodisi na hipne prebliske bodisi na konstantno aroganco, ki marsikomu še vedno narekuje, naj ravna po svoje, saj da v resnici sploh ne gre za pravo epidemijo, kaj šele pandemijo. Takšni škodljivi pamfleti, ki jih na spletu ne manjka, se nas preprosto ne smejo dotakniti, kajti bolje je potrpeti še nekaj časa in skrbeti za (samo)zaščito – da bi številke, ki prikazujejo posledice okužb z novim koronavirusom v Sloveniji, ostale čim bliže zdajšnji ravni in se počasi, a vztrajno začele zmanjševati.

testirani okuzeni umrli

Okuženi

umrli

podvojitev bolnikov

 

Simbolične fotografije: iStock; Biserka Marolt Meden: STA; Tomaž Gantar in Bojana Beović: UKOM

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Aktualni podatki o epidemiji

Širjenje novega koronavirusa se ne pri nas ne na globalni ravni še ne upočasnjuje, nasprotno, rast je eksponentna, pri čemer se na najbolj prizadetem območju Kitajske, od koder se je virus začel širiti in kjer so nedavno zaradi izboljšanja situacije lahko ukinili prepoved gibanja, razmere spet poslabšujejo. 

Po aktualnih podatkih o COVID-19 je bilo do danes po vsem svetu potrjenih 715.000 okužb, umrlo je 33.579 ljudi. Na Slovenskem je bilo včeraj do polnoči opravljenih 596 testiranj, na novo je bila okužba potrjena v 26 primerih. Zdravljenje v bolnišnici je potrebovalo 115 bolnikov s COVID-19, od tega 28 v enoti intenzivne terapije. V ljubljanskem UKC je danes hospitaliziranih 53 bolnikov s COVID, 15 jih zdravijo v enoti intenzivne terapije.

V našem zdravstvu je sicer zdaj, tudi na račun zmanjševanja zmogljivosti v rednih programih, ki zdaj ne tečejo), za COVID-19 bolnike na voljo skupno 500 postelj oziroma (za zdaj) približno 50 postelj za intenzivno nego.

Glede izvajanja testiranj in uporabe testov pa v praksi, kot poudarja zdravstveni minister Tomaž Gantar, prihaja do različnih informacij in tudi raznolikih pritiskov – tudi v smislu zahtev po uporabi hitrih testov za odkrivanje okužbe z novim koronavirusom. Toda ti testi so, kot opozarja Gantar, bistveno manj zanesljivi, saj dajejo bodisi lažno negativne bodisi lažno pozitivne rezultate (glede na to, da se s hitrimi testi v krvi določa antigene oziroma protitelesa, ki pa se v krvi ne pojavijo takoj po okužbi).

Prof. dr. Bojana Beović pa je na popoldanski izjavi ovrednotila stanje v času, ko se zaokroža četrti teden epidemije novega koronavirusa v Sloveniji. Po njeni oceni je stanje pri nas sicer ugodnejše kot v tistih predelih Italije, kjer je bila prizadetost zaradi COVID-19 največja, vendar podatki ne vplivajo optimizma, kajti število bolnikov, ki potrebujejo intenzivno terapijo, se je v zadnjih petih dneh podvojilo.

Nadomestilo za čas odsotnosti z dela bo zdaj že od prvega dneva naprej kril ZZZS

ZZZS bo obolelemu v času epidemije moral zagotavljati nadomestilo za čas odsotnosti z dela že od prvega dne dalje, medtem ko je po dosedanji ureditvi te stroške kril šele po 30. dnevu bolniškega staleža. Na ta način bo vlada, ki bo zavodu stroške povrnila iz proračuna, razbremenila tako delodajalce kot samozaposlene.


Značka

zascitna maska

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona