Vlada v drastično ukrepanje, zdravniki pozivajo: »Pa kaj vam ni jasno?! Bodi doma! S tem, ko se družiš, lahko koga ubiješ! Ljudje, vi res nimate vesti!«

Vlada v drastično ukrepanje, zdravniki pozivajo: »Pa kaj vam ni jasno?! Bodi doma! S tem, ko se družiš, lahko koga ubiješ! Ljudje, vi res nimate vesti!«

Vlada bo najverjetneje že danes, na dopisni seji, odhode od doma dodatno omejila. Zakaj? Zato, ker ključni problem naraščanja okužb in zbolevanja za COVID-19 korenini v navadah in razvadah, ki se jim mnogi, ne glede na epidemijo novega koronavirusa, očitno niso sposobni začasno odpovedati, ne v svoje in ne v skupno dobro. Da bi Slovenci vendarle razumeli pomen sporočila: 'Ostani doma!' in ga dosledno upoštevali, so se v zadnjem času trudili mnogi, tudi zdravniki in vsi ostali zdravstveni delavci ter bolniki, vendar opozorila očitno niso zalegla.

Vlada v drastično ukrepanje, zdravniki pozivajo: »Pa kaj vam ni jasno?! Bodi doma! S tem, ko se družiš, lahko koga ubiješ! Ljudje, vi res nimate vesti!«
Naslovna fotografija – grafični elementi: iStock; kreativa: Zdravstveniportal.si

Kljub dosedanjim podatkom, po katerih naj bi se Slovenci na splošno držali zaščitnih ukrepov, vključno z nasvetom »ostani doma«, pa je bila tovrstna odzivnost, ki naj bi pomagala omiliti posledice epidemije novega koronavirusa, precej varljiva in predvsem zelo raznolika. To potrjuje aktualno dogajanje, ki se je konec tega tedna pokazalo ne le z nekultiviranim in neozaveščenim obnašanjem (še vedno) mnogih, ki v trgovini ne spoštujejo priporočene razdalje in drugih (samo)zaščitnih ter higienskih ukrepov, ampak tudi ali predvsem z »iznajdljivostjo« številnih, ki priložnost za sprehod izkoristijo za »neškodljivo« druženje s prijatelji. To pa lahko povzroči bistveno več škode, kot bi si kdorkoli med nami želel, in se konča celo s smrtjo nekoga, ki se na tak način okuži s koronavirusom SARS-CoV-2.

Jelko Kacin
Jelko Kacin

V tem smislu je na sobotni izjavi za javnost Jelko Kacin, govorec vlade za COVID-19, opozoril na sporočila s terena, po katerih ljudje sprehodov v naravi ne izkoristijo le posamično ali v družinskem krogu, in tudi ne zgolj za vzdrževanje psiho-fizične kondicije, ampak jim pridejo prav za druženje s prijatelji ali za stiskanje na klopcah. 

Tvit jelko kacin

»Širjenje novega koronavirusa lahko zajezimo le skupaj, s (samo)izolacijo, z izogibanjem stikom z drugimi ljudmi v največji možni meri, pri čemer mora biti minimalna razdalja 1,5 metra, z izogibanjem zadrževanju v zaprtih prostorih – če želimo, da bo zdravstveni sistem v prihodnjih tednih zdržal. In, ne pozabite: zaradi COVID-19 ležijo v bolnišnicah tudi mladi, zato – pamet v roke!« svetuje Kacin, pri čemer spomni na opozorilo vodstva ljubljanskega UKC, da so med hospitaliziranimi tudi mladi pacienti.

Med kritično bolnimi so tudi mlajši, sicer zdravi ljudje, zato – upoštevajte pravila (samo)zaščite!

Janez Poklukar
Janez Poklukar

Ker so med kritično bolnimi tudi mlajše osebe, je tudi generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar naslovil apel na vse mlade, kajti »bolezen ne izbira! Nonšalantno in brezbrižno obnašanje škodi vsem, prav tako kot prepričanje, da se bolezen pri mladih odvija v blagi obliki, kot blažja gripa, kar pa ne drži. Hujše oblike prebolevanja COVID-19 se pojavljajo tudi pri mladih, sicer zdravih ljudeh – zato upoštevajte pravila.« 

Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja trenutno dela dodatnih 70 ljudi; to pomeni, da je v sklopu klinike angažiranih 20 odstotkov več kadra, kot je zaposlenih na kliniki. Približno 150 zaposlenih se ukvarja samo z zdravljenjem obolelih s COVID-19. V prihodnjih dneh, ko se bodo potrebe po zdravljenju v bolnišnici povečevale, se bo začelo tudi sprejemanje pacientov na ortopedski kliniki, kjer je v primeru hujše epidemije predvidena hospitalizacija od 80 do 120 obolelih; v 2. nadstropju glavne stavbe ljubljanskega UKC pa so pripravljene enote intenzivne terapije za takrat, ko bodo tovrstne zmogljivosti na infekcijski kliniki zapolnjene.

Zakaj ljudje ne dojamejo pomena dveh besed: 'Ostani doma!'?

Simon Petrovčič
Simon Petrovčič

Nerazumljivo je, da ljudje ne razumejo, kaj pomeni 'ostani doma' – in, ne glede na vse, mirno in brez slabe vesti pohajkujejo po obali, pijejo kavo s sosedi, se sprehajajo s prijatelji ... Zato se Simon Petrovčič, bolnik z marfanovim sindromom, javno sprašuje: »Bomo zaradi brezbrižnežev, ki ne razumejo, kaj lahko s svojimi dejanji povzročijo ljudem, ki nujno potrebujejo svež zrak, ki sprehod nujno potrebujejo zaradi svoje bolezni in preprečitve slabšanja zdravstvenega stanja, kmalu od doma lahko odšli le še v najnujnejših primerih, z dovolilnico ...?«.

parkirišče pod joštom
Parkirišča, na katerih pohodniki pustijo avtomobile, so bila danes bolj zasedena kot v običajnih razmerah – kot da epidemije ne bi bilo ...

Kako egoistično in ozkogledo je odzivanje, ki mnoge Slovence vodi v namerno, brezskrbno in povsem kratkovidno kršenje prepovedi druženja, bodo ti izvedeli šele čez čas, ko bo jasno, kakšen zamah je širjenje okužb z novim koronavirusom dobilo na ta račun.

Mar človek res ne more za nekaj časa, v nevarnosti, ki jo predstavlja epidemija novega koronavirusa, ostati doma, kjer ima, resnici na ljubo, vse, kar najbolj nujno potrebuje?

Mirjana Rajer
Mirjana Rajer

Tudi Mirjana Rajer, zdravnica z Onkološkega inštituta Ljubljana, ne more verjeti svojim očem, zato dogajanje v javnosti komentira takole: »Vreme je lepo, ljudje se družijo ... Pa kaj vam ni jasno?! Bodi doma! S tem, ko se družiš, lahko koga ubiješ! Ljudje, vi res nimate vesti!«

Ksenija Zbičajnik


Ksenija Zbičajnik,
magistra zdravstvene nege: 

Utrujeni smo in komaj se borimo, a delamo, dajemo vse od sebe. Daj tudi ti. Ostani doma. Ostani zdrav. Samo to te prosim.

Vidim te in vem, da si zunaj. Igraš se na igrišču, šel si na izlet. Ne zavedaš se in ne zamerim ti, ker nisi videl dihalne stiske, nisi bil v stiku z bolnim, nisi videl tiste groze, ko ti povedo, da si pozitiven, pa se zavedaš, da bodo posledično pozitivni vsi, ki so s teboj.

Ne zamerim ti, nevednež si, ki se ti godi krivica, ker si ostal brez službe, kavic s prijatelji in nakupovanja. Ne veš, kako je gledati ljudi, ki prihajajo, ko jih je strah, ko jih boli, ko komaj lovijo sapo. Nista kriva sonce ali sneg, zebe jih zaradi visoke vročine in težko dihajo zaradi vnetih pljuč. Boli jih prsni koš, pa ne zaradi teka, ampak zaradi virusa.

Tudi jaz pogrešam naravo pa Pohorje in tek v gozdu. Rada bi šla v telovadnico in se prepotila, rada bi pila kavico s prijateljico na soncu in se sprehodila ob Dravi. Prijalo bi mi, ker sem psihično utrujena od navodil in pomanjkanja zaščitne opreme. Strah me je.

Ti pa nimaš strahu, ker si v karanteni. Godi se ti krivica – in ne veš, zakaj. Jaz ti povem: zato, ker novi koronavirus ni viroza, ampak ubija. Je kot vojna. Ne veš, kje te bo zadelo; če bi padale granate, bi bil doma. Teh granat ne vidiš – zadenejo te in kot mina hodiš okrog in seješ te žarke.

Spomni se na Černobil, daleč okrog je sevalo. Tako seva.

Ostani doma – ne bodi orožje, bodi zaščita. Bodi pošten in iskren. Utrujeni smo in komaj se borimo, a delamo, dajemo vse od sebe. Daj tudi ti. Ostani doma. Ostani zdrav. Samo to te prosim.

Polona Campolunghi Pegan
Polona Campolunghi Pegan

Zdravnica Polona Campolunghi Pegan se prav tako oglaša z apelom slovenstvu: »Razumem, da je sonce. In da je vikend. Ampak če se ne moreš upreti druženju, ostani doma. Prosim, ostani doma!« 

Matjaž Tavčar
Matjaž Tavčar

Tudi Matjaž Tavčar, vodja službe za korporativno varnost UKC Ljubljana, opozarja: »Mi zdravstvenim delavcem preprečujemo odhode domov po izmeni in jim urejamo bivanje v okolici UKC Ljubljana. Ljudje pa hodijo na izlete. Pojutrišnjem bodo pa težili, da hočejo testiranje in respirator. In res hudo, da nekaterim ni jasno, da ni konec – s takim početjem pa za marsikoga bo.«

Občina Bled in tamkajšnji štab civilne zaščite sta danes pozvala obiskovalce Bleda, naj spoštujejo uredbo vlade in ostanejo doma, kajti današnje lepo vreme je na Bled privabilo veliko ljudi iz drugih krajev Slovenije, očitno naveličanih karantene in željnih pomladnih sončnih žarkov. Občinski redarji in policisti so morali posredovati na sprehajalnih poteh od jezeru, javno podjetje Infrastruktura pa je moralo s trakovi zavarovati klopce v parkih; tega jim doslej ni bilo treba narediti, kajti domačini so uredbo dosledno spoštovali. Občinski štab civilne zaščite je o dogajanju obvestil regijski štab v Kranju.

Kaj se dogaja z ljudmi, da ne razumejo, kaj s takšnim ravnanjem počnejo sebi in drugim? Kam se je izgubila osebna odgovornost?

Tudi zdravnica Ninna Kozorog, soustanoviteljica društva Humanitarček, poziva k osebni odgovornosti – vse in vsakogar. »Mladi, pogovorite se s svojimi mamami, dedki, babicami ... Naj ne hodijo v trgovino po en korenček. Goveja juha bo pač brez korenčka, kar je boljše kot popolna juha – brez njih,« opozarja Ninna Kozorog.

Zakaj takšna opozorila? Zato, ker so starejši najbolj ogroženi, pa tudi mladi so vse prej kot imuni na novi koronavirus – okužen pa je lahko tudi nekdo, ki (še) nima opaznih znakov okužbe z novim koronavirusom. Zato, da bi z doslednim upoštevanjem ukrepov, s katerimi je mogoče preprečiti nezadržno širjenje epidemije, v Sloveniji bolezen COVID-19 poskušali obdržati v obvladljivih okvirih; da pri zdesetkanih zmogljivostih v zdravstvu ne bo treba odločati, kateremu bolniku dati prednost pri intenzivnem zdravljenju ...

Ninna Kozorog

Ninna Kozorog,
zdravnica in humanitarka:

Tebi ...

Tebi, ki si šla po kislo smetano in zdenka sir. Pa nič drugega.

Tebi, ki si samo skočil »po en jogurt«.

Tebi, ki misliš, da te maska iz gaze reši pred »vsem«.

Tebi, ki se ti ljubi prerivati naprej v trgovini, mimo vseh rdečih oznak, češ, »saj imam masko«.

Tebi, ki z rokavicami pretipaš vse sadje, »saj pa imam rokavice«, ker ješ samo sočna jabolka.

Tebi, ki nadereš prodajalko, ki ti pojasni pravila glede varnostne razdalje, in v besu kapljice sline letijo par metrov daleč.

Tebi, ki s petimi kolegi na klopci kadiš in rešuješ svet, »ker ste iz istega bloka«.

Da – tebi.

Točno tebi.

Ti si zdaj odgovoren tudi za mojo babico, čeprav je ne poznaš. Ampak je carica. Tako kot je bila tvoja.

Odgovoren si za sosedovega devetdesetletnega Jožeta, ki ga srečuješ na avtobusni. Nekomu je (pra)dedek, mož, ata. 

Za triletno punčko s kitkami iz sosednjega vhoda, ki je nekomu sonček življenja.

Za nasmejano prodajalko za blagajno, ki ti vedno poskenira še kakšen kupon. Nekomu je mama, punca.

Za »tamlado« zdravnico, ki te je nazadnje pomirila. In za njeno starejšo nadzorno specialistko, ki ti je pravilno diagnosticirala refluks.

Da – točno ti.

Ti si odgovoren za poštarja. Učiteljico matematike. Profesorja nemščine. Knjižničarko. Delavca v proizvodnji. Kolega z basketa. Šoferja na avtobusu. Najljubšo kozmetičarko. 

Da. Odgovoren si. Za vse te ljudi. Ti.

Kajti tudi ti si del sistema. Del verige, po kateri se širi COVID-19. In da – lahko se zgodi tudi tebi ... že jutri ... in bo tvoje življenje odvisno od prostega respiratorja. Bo tista kisla smetana odtehtala?

In če nimaš rad sebe – ali ni nekje nekdo, ki ga imaš rad? Nekdo, za kogar ti ni vseeno?

PS:

Mladi, pogovorite se s svojimi mamami, dedki, babicami ... Še vedno velik del ljudi (žal večinski) v trgovini predstavljajo oni. Razumem(o) dolgčas, potrebo po socializaciji – a usmerite jih na številke na lokalni ravni. Ničkoliko linij je.

Naj ne hodijo v trgovino po en korenček. Goveja juha bo pač brez. Vendar je to boljše kot popolna juha – brez njih.

Zadnji podatki o razsežnostih COVID-19 v Sloveniji

Po zadnjih uradnih podatkih o epidemiji COVID-19 je bilo v petek opravljenih 1387 testiranj, med katerimi je bilo 52 testov pozitivnih; hospitaliziranih je 90 bolnikov, 25 jih je v enoti intenzivne terapije (velika večina potrebuje umetno predihavanje). 

Doslej je zaradi posledic prebolevanja COVID-19 umrlo devet Slovencev (včeraj dva), deset obolelih pa se je pozdravilo. V zadnji skupini 42 Slovencev, ki so jih v petek, po vrnitvi iz Madrida, dali v obvezno karanteno v prostorih hotela Paka v Velenju, sta bila s koronavirusom SARS-CoV-2 okužena dva.

Med okuženimi je tudi direktor republiškega zavoda za blagovne rezerve Anton Zakrajšek ter še dva tamkaj zaposlena. V vladi, ki je včeraj tik pred polnočjo sprejela končno različico prvega, tri milijarde evrov težkega mega »korona« zakona za omejitev epidemije in blažitev njenih posledic, ni okužen nihče.

Od 4. marca, ko je bil v Sloveniji potrjen prvi primer okužbe pa do petka opolnoči je bilo pri nas opravljenih 19.443 testov na okužbo z novim koronavirusom; COVID-19 je bil laboratorijsko potrjen pri 691 opravljenih testih oziroma pri 684 osebah (pri nekaterih so namreč testiranje izvedli večkrat), ki živijo v statističnih regijah po vsej Sloveniji – v osrednjeslovenski (243), savinjski (121), v jugovzhodni Sloveniji (88), v podravski regiji (59), gorenjski (50), koroški (30), primorsko-notranjski (26), pomurski (21), obalno-kraški (14), zasavski (12), goriški (9) in posavski (7); štirje oboleli pa so tuji državljani.

Žrtev pandemije je bilo na globalni ravni po podatkih projekta Imuno danes že več kot 30.000, od tega več kot 10.000 v Italiji.

 

testirani, okuženi, umrli

okuženi

umrli


S tem, ko ostanemo doma, rešujemo življenja in preprečujemo kolaps zdravstva! Zakaj?

 Zakaj ostati doma?
1
 Zakaj ostati doma?
2
Zakaj ostati doma?
3
Zakaj ostati doma?
4
Zakaj ostati doma?
5
Zakaj ostati doma?
6
Zakaj ostati doma?
7
Zakaj ostati doma?
8
Zakaj ostati doma?
9

Zaščitimo najobčutljivejše skupine prebivalstva!

Marsikomu se v zdajšnjem ritmu življenja in ukrepih, ki jih je treba upoštevati, če želimo zaščititi zdravje in življenje sebe in drugih, »ruši svet«, kakršnega je bil vajen. 

Zato ravna po svoji presoji, ki nima prav nič skupnega z empatijo, humanostjo, etiko in dobronamernostjo; gre za brezobzirnost, nevednost, ignoranco in aroganco. Brez vsakršne misli na mnoge, ki v teh dneh trepetajo v strahu za svoje življenje, v zavedanju, da so med najbolj izpostavljenimi, imunsko ogroženimi, kar pomeni, da jim okužba, če se ji ne bodo uspeli izogniti, lahko ugasne življenje. 

Možnosti za tak izid premagovanja epidemije povečuje vsak, ki se mu spoštovanje veljavnih zaščitnih ukrepov – in s tem skrb za splošno dobro – zdi odveč.

Naj vam torej ne bo odveč pomisliti, da smo v tej skupni zgodbi na istem vsi – zdravi in bolni, mladi in stari, neuki in visoko izobraženi, zaposleni in nezaposleni, ozaveščeni in tisti, ki jim ni mar za nikogar, razen zase. Vedite, da bo ta zgodba imela boljši epilog, če si boste zanj prizadevali tudi vi – pa naj se vam zdi še tako odveč upoštevati prepoved zadrževanja na javnih mestih ali prošnjo, da se, ko se odpravite na sprehod ali izlet, zadržujete zase. 

Ne mislite le nase, ampak imejte v mislih dobro vseh. Za boljši skupni jutri ... Saj ne bo pretežko, kajne?​​​​​

Če pa bi kdo morda vendarle ostal v dvomih, ga bo v doslednejše (samo)zaščitno ravnanje prepričala vlada, ki se bo z zaostritvijo odloka o prepovedi zbiranja na javnih mestih odzvala na množične sobotne kršitve odloka.

Nam je bilo tega res treba?

Tvit Jelka Kacina

 

Fotografije: grafični elementi – iStock; Jelko Kacin, Mirjana Rajer, Tomaž Tavčar, Ninna Kozorog – STA; Simon Petrovčič, Ksenija Zbičajnik, Polona Campolunghi Pegan – osebni FB profil; parkirišče – Jana Stare; Janez Poklukar – Diana Zajec

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Transakcijski račun za pomoč zdravstvu in domovom za starejše

Srce + roki

Vlada je odprla transakcijski račun, na katerem se bodo zbirale donacije za pomoč v razmerah, ki jih narekuje epidemija novega koronavirusa v Sloveniji; prispevki bodo namenjeni zdravstveni sferi in domovom za ostarele. K doniranju pozivajo tudi svojce tistih Slovencev, ki jim vlada v zdajšnjih res izrednih okoliščinah omogoča vrnitev domov z brezplačnim letalskimi prevozom (tudi z območij z največjim tveganjem). 

Števila TRR: 
SI56 0110 0630 0109 972


Nov ukrep: upokojenci po nakupih le še med 8. in 10. uro

Vlada je z odločitvijo, sprejeto na sobotni seji, končani malo pred polnočjo, želela starejše kot eno izmed najbolj ranljivih skupin v epidemiji novega koronavirusa dodatno zaščititi in jo obvarovati pred »druženjem« z drugimi skupinami potrošnikov. Nakupovalni čas od 8. do 10. ure bo tako od ponedeljka dalje v trgovinah rezerviran za ranljive skupine, nosečnice, invalide in upokojence, pri čemer je izrecno določeno, da smejo upokojenci v času epidemije nakupovati le v tem terminu.


Obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb

Od danes naprej bo v večstanovanjskih stavbah obvezno razkuževanje opreme v skupnih prostorih. Najmanj dvakrat na dan bo treba razkužiti kljuke in ograje, vsa stikala, kabine dvigala, oprijemala in drugo skupno opremo. 

 


Značka

Srce

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona