Vlada si lahko dovoli vse. Mar res?

Vlada si lahko dovoli vse. Mar res?

Slovenci smo se, da bi preprečili širjenje epidemije novega koronavirusa, na splošno res celovito in odgovorno odzvali na poziv stroke in vlade. Morda z zamikom, pa vendarle, pri čemer ne velja pozabiti, da so se tudi navodila stroke in vlade nenehno spreminjala. Zdaj ostajamo doma. Upoštevamo temeljne zaščitne ukrepe, poleg higienskih ukrepov in nedruženja gre predvsem za ohranjanje priporočene fizične razdalje med ljudmi, ki mora biti najmanj poldrugi meter. Zato sporočilo, ki ga dobivamo pri prenosih tiskovnih konferenc vlade oziroma rednih »vklopov« dvakrat na dan, nikakor ni pravo. Kam se je izgubilo spoštovanje tega, kar nam (tudi) predstavniki vlade polagajo na srce iz dneva v dan? Slika pove več kot tisoč besed.

Vlada si lahko dovoli vse. Mar res?

Ob vsem skupaj pa je Jelko Kacin, govorec vlade za obvladovanje in zajezitev epidemije, danes res prestopil mejo dopustnega.  In to tik pred tem, preden je v svoji retorični maniri nagovoril Slovenijo z besedami »Ne gre za vas – gre za vse nas!« – in vnovič, kot že ničkolikokrat v zadnjih 13 dnevih, ponovil, kako pomembno je ohranjanje varne razdalje med ljudmi, ki naj bo vsaj meter in pol. Zato poudarjam še enkrat: fotografija pove več kot tisoč besed.

Posnetki prenosa, predvajanega na TV Slovenija, pokažejo, da vlada v tem smislu ne daje dobrega zgleda. Najverjetneje ne namerno, zagotovo pa nedopustno, v smislu sporočila, da si vlada lahko dovoli vse. Strateško komuniciranje z javnostjo si takih napak ne bi smelo dovoliti. 

jelko kacin varnostna razdalja

jelko kacin varnostna razdalja

jelko kacin varnostna razdalja

jelko kacin varnostna razdalja

Posnetki prenosa, predvajanega na TV Slovenija, pokažejo, da vlada v tem smislu ne daje dobrega zgleda. Najverjetneje ne namerno, zagotovo pa nedopustno, v smislu sporočila, da si vlada lahko dovoli vse. Strateško komuniciranje z javnostjo si takih napak ne bi smelo dovoliti.

Poglejmo prenose izjav, kjer si govorci stojijo preblizu, predvsem pa, hote ali nehote, ogrožajo varnost in zdravje prevajalke in drugih ljudi, angažiranih v sklopu tega projekta. Vlada bi s temi prenosi lahko dala zgled, kako ravnati (samo)zaščitno in tako Slovencem sporočila, da tudi sama počne točno to, kar priporoča in zapoveduje. A sporočilo, ki ga dobivamo, je drugačno. Zelo drugačno. Pa se pri tem ne bom vračala na uvodni fiasko z uporabo zaščitnih mask na konstitutivni seji vlade, ki bi jih danes zdravstveni delavci krvavo potrebovali – ostanimo pri nepravi strategiji komuniciranja, ki jo mora vlada nujno spremeniti.

Vlada bi s prenosi lahko dala zgled, kako ravnati (samo)zaščitno in tako Slovencem sporočila, da tudi sama počne točno to, kar priporoča in zapoveduje. A sporočilo, ki ga dobivamo, je drugačno. Zelo drugačno. Pa se pri tem ne bom vračala na uvodni fiasko z uporabo zaščitnih mask na konstitutivni seji vlade, ki bi jih danes zdravstveni delavci krvavo potrebovali – ostanimo pri nepravi strategiji komuniciranja, ki jo mora vlada nujno spremeniti.

Govorce bi morali postaviti tako, da bi stali daleč vsaksebi, na priporočeni varnostni razdalji, vsakega snemati posebej in v posnetku združiti sliko v sliki. To ni nikakršna znanstvena fantastika; zadostovalo bo, če si vladni komunikacijski strategi za zgled vzamejo katerokoli televizijsko oddajo, v kateri je poskrbljeno za prevod v znakovni jezik.

Vladni komunikacijski flop je z lahkoto mogoče odpraviti. Že danes, ne šele jutri. V prihodnje pa se velja izogniti tudi občasnemu prikritemu omalovaževanju novinarjev, ki s srcem in požrtvovalno pomagajo tako pri ozaveščanju o pravilni (samo)zaščiti za preprečevanje prenosa okužb s koronavirusom SARS-CoV-2 kot pri premagovanju problema, ki ga bomo v Sloveniji s skupnimi močmi – upam, da kmalu – obvladali. 

Zato naj se vladni komunikator v nastopih, v katerih zahvali za opravljeno novinarsko delo zelo hitro sledita pikrost ali omalovaževanje, takemu početju odreče; s tem bo pokazal, da so vse dobronamerne misli tako mišljene tudi v resnici. Kajti nekdo, ki komunicira s slovenstvom v imenu celotne vlade, svojega nastopanja ne bi smel temeljiti na trepljanju lastnega ega, ovešenega z lovorikami iz preteklosti.

Trenutno dogajanje, ki bo Slovenijo in pravzaprav vsakogar med nami za dolgo zaznamovalo, je preveč resno, da bi si vlada smela to dovoliti. Veliko bolje bo, če spremeni dosedanjo »strategijo« komuniciranja. Za vse.

Nekdo, ki komunicira s slovenstvom v imenu celotne vlade, svojega nastopanja ne bi smel temeljiti na trepljanju lastnega ega, ovešenega z lovorikami iz preteklosti. Vladni komunikacijski flop je z lahkoto mogoče odpraviti. Že danes, ne šele jutri. 


Fotografije so z dopoldanskega neposrednega prenosa urada vlade za komuniciranje; izjavo glede aktualnega stanja epidemije novega koronavirusa je nacionalna televizija prenašala na tretjem programu. 

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Vas zanima več vsebin s podobnimi ali istimi značkami?
Vabimo vas k raziskovanju in branju.
bolniki COVID-19 epidemija Jelko Kacin komunikacija novi koronavirus pacienti pandemija politika sistem ukrepi vlada zaščitni ukrepi zdravje zdravljenje zdravniki zdravstvo

Značka

grafika varnostna razdalja 1,5 m

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona