Zakaj lahko z nošenjem zaščitne maske rešimo svoje življenje in tudi življenja drugih

Zakaj lahko z nošenjem zaščitne maske rešimo svoje življenje in tudi življenja drugih

Ko sem pred poldrugim mesecem strokovnjake s področja epidemiologije spraševala o najnujnejših ukrepih za preprečitev okužbe z novim koronavirusom, vključno z uporabo zaščitne maske, so bili odgovori enoznačni: v Sloveniji splošna uporaba mask ni niti smiselna niti priporočljiva. Izjema so bili oboleli in strokovni (zdravstveni) kader – za zaščito obojih naj bi bilo poskrbljeno v sklopu zdravstvenih in socialno-varstvenih ustanov. No, do danes so se tovrstna stališča močno spremenila. Že sicer kadrovsko zdesetkani zaposleni v zdravstvu, ki si glede na pričakovano povečanje števila obolelih s COVID-19 preprosto ne smejo dovoliti, da bi omagali ali zboleli, so še vedno prisiljeni delati v nevzdržnih in tudi nevarnih okoliščinah, saj zaščitne opreme močno primanjkuje. Po drugi strani pa je obveljal novi, strokovni narekovani imperativ, ki vsakomur med nami polaga na srce: nadenite si masko, če morate od doma v trgovino, lekarno ali na delo – pred okužbo ne boste zaščitili le sebe, ampak tudi druge.

Zakaj lahko z nošenjem zaščitne maske rešimo svoje življenje in tudi življenja drugih
Z uporabo zaščitne maske zaščitite sebe in druge – seveda pa jo morate znati pravilno uporabljati. Navodila za pravilno namestitev in snemanje objavljamo v sklopu članka.

In kako naj slehernik pride do maske, če jih že za zdravnike, medicinske sestre in ves preostali strokovni kader ni dovolj? Še nedavno tega so se vrstila svarila, češ da s prekrivanjem ust z blagom ne naredimo nič dobrega, saj da tako možnost okužbe le še povečamo. Danes ni več tako. Tudi Mladi zdravniki Slovenije so se – potem, ko so podrobno proučili literaturo o smiselnosti nošenja zaščitnih mask – pridružili vsem, ki slovenstvu polagajo na srce: ko se odhodu od doma ne morete izogniti, si nadenite masko, četudi je ta iz blaga, pri tem pa upoštevajte tudi vse druge (samo)zaščitne in higienske ukrepe. 

Zakaj je nošenje maske smiselno? Zato, da se zmanjša možnost prenosa virusa od tistih posameznikov, ki so že okuženi, nimajo pa še znakov okužbe. Čeprav si boste nadeli doma narejeno masko oziroma zaščito za usta in nos, boste zaščitili predvsem druge – in če si bodo tudi ti nadeli masko, bodo zaščitili vas. Ker pa se pri nošenju maske tudi manj pogosto dotikamo obraza, pravzaprav vsakdo dodatno zaščiti tudi sebe. Če bomo torej v času epidemije v javnosti maske nosili vsi, bomo ščitili drug drugega – na Češkem, denimo, je nošenje mask obvezno od prejšnjega tedna.

Mladi zdravniki spodbujajo splošno uporabo zaščitnih mask

Minuli petek je bil v strokovni reviji Lancet – Respiratory Medicine objavljen pregledni članek, ki je povzel smernice različnih držav in strokovnih združenj glede uporabe zaščitnih mask v javnosti. Pri smernicah glede (ne)nošenja mask, ki so zelo različne, je najbolj opazen razkorak med bližnjevzhodnimi državami na eni ter Evropo in ZDA na drugi strani. Toda ob zdajšnji pandemiji koronavirusa SARS-CoV-2 so avtorji članka ocenili, da bi bilo prakso uporabe zaščitnih mask smiselno uvesti tudi nasploh med prebivalstvom – če to omogočajo zaloge, ki so na voljo v določeni državi.

Pri nas vemo, da zalog ni niti približno dovolj in da lahko le upamo, da se bodo naročila odvrtela pravočasno, prej, preden bo prišlo do viška zbolevnosti za COVID-19. Zato Mladi zdravniki Slovenije sledijo dosedanjim pozivom kolegov, ki so opozarjali ne le na smiselnost, ampak tudi na nujnost nošenja mask v javnosti – kljub zavedanju, da maske, zlasti takšne iz blaga, improvizirane in doma narejene, le deloma preprečujejo kapljični prenos z okuženih posameznikov – in da jih v smernicah uradnih organizacij ni. 

Toda glede na to, da zaščita tudi s pomočjo take maske deluje vsaj delno in da po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) kar 48 do 62 odstotkov okužb povzročijo prav posamezniki, pri katerih še ni znakov okužbe, zdravniki ljudem res svetujejo, naj začno uporabljati zaščitne maske, kadarkoli se morajo nujno odpraviti od doma. 

trgovski center zaščitna maska

Zdravniki ljudem svetujejo, naj začno uporabljati zaščitne maske, kadarkoli se morajo nujno odpraviti od doma. Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) namreč kar 48 do 62 odstotkov okužb povzročijo prav posamezniki, pri katerih še ni znakov okužbe.

Marsikdo se ob tem vpraša, zakaj tovrstnega zaščitnega ukrepa ne svetujejo slovenske pristojne institucije. Odgovori vseh zagovornikov nošenja zaščitnih mask v javnosti so enaki: ker slovenska država tovrstne opreme nima dovolj, njene uporabe preprosto ne more priporočiti vsem prebivalcem.

Veliko Slovencev priporočilu o nošenju mask v javnosti že sledi in razume smiselnost uporabe tovrstne zaščite, čeprav so zdravi ali vsaj navidezno zdravi. Pri tem pa nikakor ne velja pozabiti na samozaščitna pravila pri nošenju maske.

smejček z zaščitno masko

Pravila pri nošenju maske:

  • masko na obraz namestimo in jo z obraza snamemo šele, ko imamo roke res čiste;
  • maska mora prekrivati tako usta kot nos (spodnji del mora segati pod brado, zgornji naj prekriva nosni koren);
  • ko masko namestimo na obraz, se je ne dotikamo več;
  • ko se maska navlaži, jo je treba zamenjati (po pol ure oziroma največ dveh urah nošenja);
  • masko je treba prati na 90 stopinj Celzija;
  • ko se posuši, jo je treba prelikati z vročim likalnikom.

Podatki o trenutnih razmerah pri prebolevanju COVID-19

Danes je bilo sicer v Sloveniji zaradi suma na okužbo z novim koronavirusom opravljenih 1058 testiranj (skupno: 14.870) – pozitivnih je bilo 38 (skupno: 480). Zaradi težje oblike prebolevanja bolezni COVID-19 je trenutno hospitaliziranih 65 pacientov (od teh eden danes), zdravljenje v enoti intenzivne terapije jih potrebuje 11. Boj s to boleznijo je danes izgubila varovanka doma za starejše v Šmarju pri Jelšah, kjer je okuženih 24 varovancev in šest zaposlenih; gospa, ki je preminila v visoki starosti, je imela več pridruženih kroničnih bolezni.

Graf

S Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ljubljanskega UKC, kjer je hospitaliziranih 39 bolnikov s COVID-19 (od tega osem v intenzivni enoti), sporočajo, da so oboleli v povprečju stari od 60 do 70 let, najmlajša med njimi je bila 25-letna pacientka, medtem ko jih je najstarejša štela 95. 

Kot pojasnjuje dr. Tadeja Kotar z infekcijske klinike, je intenzivno zdravljenje (intubacija in kasneje odvajanje od aparata za umetno predihavanje) res dolgotrajno (od tri do pet tednov), kar potrjujejo tako izkušnje s Kitajske kot iz Italije. Prvega takega bolnika so na »covid« kliniki sprejeli pred 20 dnevi; za zdaj ni še nihče toliko okreval, da bi lahko odšel domov. Od 20 razpoložljivih postelj v intenzivni enoti jih je trenutno na voljo še 12, pri čemer zdravnica poudarja, da bodo ob morebitnem večjem prilivu težko bolnih tudi na drugih oddelkih in klinikah UKC pripravili postelje, kjer bo obolelemu mogoče zagotoviti umetno predihavanje.

WHO: hitrost širjenja okužb se na globalni ravni povečuje

Trenutne razmere, ki jih narekuje pandemija, niso obetavne. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da se hitrost širjenja okužb z novim koronavirusom po svetu povečuje. Novo žarišče COVID-19 je na stari celini postala Španija. Na Kitajskem pa bodo v 11-milijonskem mestu Vuhan, kjer se je pred nekaj manj kot tremi meseci novi koronavirus začel pospešeno širiti, 8. aprila po več kot dveh mesecih lahko ukinili prepoved potovanj.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da se hitrost širjenja okužb z novim koronavirusom po svetu povečuje. Novo žarišče COVID-19 je na stari celini postala Španija.

Strategije posameznih držav se v odzivanju na globalno grožnjo in posledične nacionalne katastrofe, ki se jim ne bo mogoče izogniti, osredotočajo na zmanjševanje širjenja okužb in preprečevanje povečevanja števila obolelih – predvsem z omejevanjem stikov med ljudmi in zapovedovanjem zaščitnih ukrepov. Po drugi strani pa s pripravo celovitih ukrepov želijo čim bolj ublažiti posledice, ki na naša življenja ne bodo vplivale nič manj kot pojav novega koronavirusa.

Mega »korona« zakon v pomoč državljanom in gospodarstvu

Janez Janša
Janez Janša

Tudi slovenska vlada intenzivno pripravlja tako imenovani mega »korona« zakon, v katerem bodo zajeti številni ukrepi, s katerimi namerava tako državljanom kot podjetjem pomagati pri premagovanju posledic epidemije. Če parafraziram premiera Janeza Janšo: gre za dve milijardi evrov težko finančno injekcijo države, ki bo pripomogla k zamrznitvi in ohranitvi normalnega stanja v Sloveniji – »kot na vesoljski ladji, ki se je odpravila na dolgo potovanje, kjer je treba 'zamrzniti' tudi potnike, da bodo po pristanku lahko nemoteno funkcionirali,« je bil metaforičen Janša.

Po njegovih besedah bo temeljna vsebina tega dokumenta »začasna zamrznitev stanja z namenom, da se ohrani ljudi, delovna mesta, socialno stabilnost, gospodarske zmogljivosti, javni servis, potenciale v znanosti, kulturi ... in družbi nasploh. Vlada bo zagotovila toliko finančnih sredstev, kot bo potrebno.« Zakonodajni ukrepi (smernice za omenjeni dokument objavljamo na spodnji povezavi) naj bi torej pomagali pri premostitvi zdajšnjega stanja, da bodo ljudje in država kot celota po epidemiji lahko normalno zadihali in delovali tudi potem, ko bo epidemije konec.

sMERNICE DOKUMENT

Kmalu novi, hitrejši testi

V kontekstu pandemije novega koronavirusa, ki je sicer na globalni ravni do danes zahtevala že 16.365 življenj, vzbuja upanje tudi podatek, da na trg vendarle počasi prihajajo tudi testi, pri katerih je preverjanje utemeljenosti suma na okužbo z novim koronavirusom hitro, rezultat je znan že v 45 minutah, kar je z logističnega vidika preobremenjenih zdravstvenih sistemov bistvenega pomena. Pomembno pa je, seveda, tudi to, da bi našli čim več okuženih, ki se tega sploh ne zavedajo ter nevede in nehote širijo okužbo. 

Odvzem brisa
Odvzem brisa pri sumu na okužbo z novim koronavirusom

V Sloveniji so na voljo vsa zdravila, ki jih medicina potrebuje za podporno zdravljenje obolelih za COVID-19. Zdravila prav za to bolezen še vedno ni, vendar posameznim bolnikom s točno določenimi indikacijami trenutno (poskusno) pomagajo z zdravili, ki so prvenstveno namenjena zdravljenju drugih bolezni. Sicer pa je trenutno v ospredju podporno zdravljenje, z zniževanjem povišane telesne temperature in dajanjem kisika bolnikom, ki ne zmorejo dihati brez tovrstne podpore. Je pa po zaslugi donacije v Sloveniji prispelo tudi (za zdaj še poskusno) zdravilo, s katerim zdravijo prvega izmed pacientov s COVID-19.

Ker se kljub vsemu povedanemu in zapisanemu v zadnjih dneh, tednih in mesecih le stežka zavedamo, kako veliko škode lahko naredi en sam človek, ki se počuti zdravega, v resnici pa je že okužen, v trenutni situaciji ne gre pozabiti ključnega nasveta: ostanimo doma in se  dosledno držimo zaščitnih ukrepov, vsak posebej in vsi skupaj.

Dopolnitev članka z aktualnimi informacijami:

prečrtan virus

O upravičenosti začasne zadržanosti z dela odloča osebni zdravnik

Vlada je danes na nočni seji na Brdu pri Kranju sprejela odlok o začasnih spremembah pri izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja. Dokument, sprejet zaradi nemotenega izvajanja ukrepov za preprečevanje, obvladovanje in odstranjevanje posledice epidemije novega koronavirusa, prinaša dve novosti.

Upravičenost začasne zadržanosti od dela, ne glede na razlog za zadržanost, bo v času epidemije ugotavljal osebni zdravnik. Na tej osnovi bo zavarovanec upravičen do nadomestila osebnega dohodka. Po prejšnji ureditvi je po 30 dneh odsotnosti z dela o upravičenosti začasne zadržanosti presojala komisija zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS).

Pri podaljšanju zdraviliškega zdravljenja zavarovanca bo po odloku o tem lahko odločal zdraviliški zdravnik, ki bo zdravljenje lahko podaljšal za največ 21 dni. Odlok velja do konca epidemije.

prečrtan virus

Krizni štab preneha z delovanjem

Vlada je sprejela tudi sklep o prenehanju delovanja republiškega kriznega štaba, kajti vse operativne funkcije, nad katerimi je v zvezi z obvladovanjem epidemije prej bdel krizni štab v razširjeni sestavi, zdaj izvajajo v sklopu posameznih ministrstev in organov v njihovi sestavi.

prečrtan virus

Vzpostavitev 13 kontrolnih točk na meji z Avstrijo

Od polnoči dalje velja odlok, ki na meji z Avstrijo vzpostavlja 13 kontrolnih točk (nekdanji mejni prehodi), na katerih bodo tujcem vstop v Slovenijo dovolili, če bodo predložili največ tri dni star negativni izvid testiranja na okužbo s SARS-CoV-2 ali če bodo imeli telesno temperaturo nižjo od 37,5 stopinj Celzija in ne bodo kazali jasnih znakov okužbe zgornjih dihal.

prečrtan virus

Medresorska delovna skupina za zaščitno opremo

Ustanovljena pa je tudi medresorska delovna skupina za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, ki jo bo vodil državni sekretar z ministrstva za obrambo mag. Damijan Jaklin. Ponudbe, ki bodo izpolnjevale zahtevane pogoje, bo komisija posredovala republiškemu zavodu za blagovne rezerve, ta pa bo izpeljal naročila in sklepal pogodbe o dobavi zaščitne opreme.

Na vrh članka

Naslovna fotografija, fotografija trgovine in grafični elementi: iStock; odvzem brisa: STA

 

Smejček z zaščitnomasko

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Vlada nocoj v oceno stanja glede epidemije

Na nocojšnji seji se bo vlada po desetih dneh, odkar je prisegla, posvetila celovitemu pregledu dosedanjih ukrepov za obvladovanje epidemije in njihovih učinkov ter oceni stanja. Po vsej verjetnosti nadaljnje zaostritve omejevanja gibanja ne bodo potrebne – kar je bistveno drugače kot v državah, ki so se na pandemijo odzvale z zamikom, za Slovenijo.

Janša zdajšnji odziv slovenstva vidi kot zrelo soočenje s pandemijo oziroma epidemijo novega koronavirusa. »Če bo tako tudi v prihodnje, bo končna cena nižja od tiste, ki smo se je bali na začetku.«


V roku dveh tednov s Kitajske v Slovenijo skupno 220 respiratorjev

Ob splošnem pomanjkanju ne le zaščitnih sredstev, ampak tudi opreme, predvsem respiratorjev, je predsedniku države Borutu Pahorju kitajski veleposlanik, njegova ekscelenca Wang Shunqin, na današnjem pogovoru zagotovil, da bo v sklopu sodelovanja obeh držav pri preprečevanju posledic novega koronavirusa včeraj prispelim 20 respiratorjem do začetka prihodnjega tedna sledilo še 100 oziroma v roku dveh tednov skupno 220. 


Značka

zasčitna maska

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona