Slovenci se vse bolj dosledno držimo priporočenih (samo)zaščitnih ukrepov, vendar nas najtežje preizkušnje v epidemiji novega koronavirusa še čakajo

Slovenci se vse bolj dosledno držimo priporočenih (samo)zaščitnih ukrepov, vendar nas najtežje preizkušnje v epidemiji novega koronavirusa še čakajo

Čeprav namerava vlada v prihodnjih dneh razpravljati o nadaljnjem stopnjevanju ukrepov oziroma prepovedi, namenjenih lažji prebroditvi krize, ki jo narekuje epidemija novega koronavirusa, upočasnjenemu širjenju okužb s koronavirusom in čim celovitejši pripravi na vrh zbolevnosti za COVID-19 v Sloveniji, morda napovedovanega odloka, po katerem naj bi se prebivalci zadrževali zgolj znotraj meja občine, v kateri živijo, niti ne bo treba sprejeti. Zakaj? Zato, ker se Slovenci vse bolj dosledno držimo veljavnega odloka in priporočenih (samo)zaščitnih ukrepov.

Slovenci se vse bolj dosledno držimo priporočenih (samo)zaščitnih ukrepov, vendar nas najtežje preizkušnje v epidemiji novega koronavirusa še čakajo
Naslovna fotografija: osnova – STA, kreativa – Zdravstveniportal.si

Zato tudi v prihodnje ostaja v veljavi, kot je na izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-1, zaradi katere je danes v Sloveniji ugasnilo še eno življenje, poudaril uradni govorec kriznega štaba Jelko Kacin, udejanjanje zaščitnih ukrepov. Ne zadržujmo se v javnosti, z izjemo nujnih opravkov, v smislu veljavnih okvirov pa lahko odidemo na sprehod ali rekreacijo v naravo – vendar le toliko, kot je nujno potrebno, pri čemer je treba dosledno spoštovati priporočeno fizično razdaljo, če se z nekom srečamo. Odpravljanje na daljšo pot, čeprav le po Sloveniji, pa v času epidemije ni priporočeno.

Upoštevanje zaščitnih ukrepov pa bo nujno tudi v prihodnje, kajti razmere, ki jih narekuje pandemija koronavirusa SARS-CoV-2, se v Italiji še vedno ne izboljšujejo, čeprav se število žrtev že dva dni zmanjšuje, v Španiji in Italiji pa se poslabšujejo. V Franciji je parlament uvedel izredne razmere, za Slovenijo, kjer so do zdaj sprejeti krizni ukrepi znani, pa velja, da nas najtežje preizkušnje v epidemiji novega koronavirusa šele čakajo. 

Danes je bilo pri nas zaradi suma na okužbo z novim koronavirusom opravljenih 714 testiranj (skupno doslej: 13.812), v 28 primerih je bil test pozitiven (skupno doslej: 442); umrl je 67-letni pacient, ki je bil sicer pozitiven na koronavirus, vendar, kot so sporočili z ministrstva za zdravje, »ni umrl zaradi respiratornih težav, ampak je smrt nastopila iz drugih, bistveno kompleksnejših vzrokov«. 

Po besedah prof. dr. Matjaža Jereba, vodje oddelka intenzivne terapije na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja ljubljanskega UKC, je pri vseh treh preminulih okužba s koronavirusom poslabšala njihovo že sicer ne dobro zdravstveno stanje zaradi kroničnih obolenj. Sicer pa po njegovi oceni Slovenijo vrh zbolevnosti za COVID-19 šele čaka, pri čemer upa, da se bo to zgodilo čim kasneje, »saj bomo nastalo situacijo zmogli obvladati le na ta način«.

Trenutno je hospitaliziranih 64 bolnikov s COVID-19. Na infekcijski kliniki zdravijo 32 bolnikov, med katerimi jih osem potrebuje zdravljenje v intenzivni enoti. V UKC Maribor je hospitaliziranih 11 bolnikov s COVID-19, dva potrebujeta intenzivno zdravljenje. V domu za starejše v Metliki je po uradnih podatkih okuženih več kot deset varovancev, medtem ko je v Šmarju pri Jelšah okuženih pet zaposlenih in 19 oskrbovancev. 

Potrdilo o negativnem brisu pred preiskavo nujno le, če ima pacient znake okužbe dihal

Ker so na resornem ministru prejeli obvestilo, da ne glede na pravkar posodobljeni algoritem jemanja brisov nekateri izvajalci zdravstvenih storitev od pacienta, ki je naročen na obravnavo oziroma preiskave (s stopnjo nujno in zelo nujno, medtem ko je ostala diagnostika do nadaljnjega odložena), zahtevajo potrdilo o negativnem brisu – četudi pacient nima znakov okužbe dihal. Ker takšna zahteva strokovno ni utemeljena, je ministrstvo vsem izvajalcem danes poslalo dopis z obrazložitvijo, da tega potrdila nimajo pravice zahtevati.

Nova navodila 

Samoizolacija

Posodobljena so tudi navodila za bolnike o tem, kako po okužbi s koronavirusom SARS-CoV-2 ravnati čim bolj (samo)zaščitno v primeru (samo)izolacije, torej takrat, ko po presoji zdravnika ni nujno zdravljenje v bolnišnici. 

  • Treba je počivati, piti dovolj tekočine (čaja, vode, osvežilnih napitkov), povišano telesno temperaturo pa zniževati z antipiretiki, zdravili, namenjenimi izključno odpravljanju te zdravstvene težave.
  • Ostati je treba doma in se izogibati vsem stikom z drugimi ljudmi; nujno je redno prezračevanje prostorov (od pet do deset minut vsak dan).
  • Oboleli se mora zadrževati v drugem prostoru kot ostali družinski člani oziroma omejiti stike z njimi (razdalja: najmanj dva metra); ostali družinski člani naj skrbijo za dosledno higieno rok, prezračevanje in razkuževanje skupnih prostorov in površin. 
  • Nujno je treba upoštevati higieno kašlja – oboleli naj si pred kašljanjem in kihanjem s papirnatim robčkom pokrije usta in nos ali zakašlja oziroma kihne v zgornji del rokava; uporabljeni robček je treba takoj vreči v koš in si umiti oziroma razkužiti roke, da ne bi širili okužbe. 
  • Nujno je skrbno in dosledno umivanje rok z vodo in milom, po potrebi tudi razkuževanje; treba je uporabljati poseben jedilni pribor, prav tako naj bodo brisače, ki jih uporablja oboleli, ločene od drugih.
  • Za čiščenje površin je treba skrbeti stalno, z običajnimi čistili. Perilo obolelega je treba prati posebej – z običajnim praškom, vendar na najmanj 60 stopinj Celzija.
  • Če se obolelemu stanje poslabša (kašelj z gnojnim izpljunkom, težko dihanje, pojav apatičnosti in zmedenosti ...), je treba po telefonu takoj poklicati osebnega zdravnika (ali dežurnega zdravnika) in se z njim posvetovati glede nadaljnjih ukrepov.
  • Ker je oboleli prejel odredbo o samoizolaciji, sme stanovanje zapustiti edino iz zdravstvenih razlogov, po dogovoru z zdravnikom. V takem primeru si mora nadeti zaščitno masko, ki jo je prejel po odhodu iz zdravstvene ustanove, kjer so ga obravnavali – na zdravniški pregled se mora (ga morajo) pripeljati z osebnim avtom.

Kako odpraviti kronično pomanjkanje zaščitne opreme in poskrbeti za varnost?

Za zdaj je Slovenija, kot številne druge države, še vedno v veliki stiski zaradi izjemnega pomanjkanja zaščitne opreme.

Jelko Kacin
Jelko Kacin

»Veliko stvari nam primanjkuje,« priznava Jelko Kacin, pri čemer, kot poudarja, ključni problem ostaja logistika – kako priti do zaščitnih sredstev in kako jih spraviti v Slovenijo. Trenutno se odvija iskanje možnosti, po kateri bi na ravni Evrope za prevoz zaščitnega materiala v Slovenijo lahko poskrbeli sami. 

Anže Logar
Anže Logar

Tudi Anže Logar, minister za zunanje zadeve, je danes izpostavil problem pomanjkanja zaščitne opreme in težav, do katerih prihaja pri njeni nabavi, kajti za vse članice Unije je dobavitelj isti – Kitajska. Ena od rešitev, ki so na obzorju, je pridružitev Slovenije trem skupnim javnim naročilom EU za maske, rokavice, očala, respiratorje, testerje in drugo opremo, saj bomo tako lažje pridobili zaščitni oziroma medicinski material, ki ga v Sloveniji nujno potrebujemo.

Sicer pa se v Sloveniji že zaganja tudi lastna proizvodnja zaščitnih mask; vsi, ki imajo karkoli od najnujnejšega zaščitnega materiala še na zalogi in bi ga želeli darovati za institucije, kjer je ta najbolj nepogrešljiv – bolnišnice, zdravstveni domovi in domovi za starejše –, pa naj se povežejo z najbližjim občinskim štabom civilne zaščite. Skladišča civilne zaščite se trenutno vsaj za prvo silo polnijo.

Tvit Tonin Zaščitna oprema


graf

graf pokrajine

graf evropa

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Postopkov zaradi kršitev ne bo veliko, a vsaka je odveč

Glede odredbe, ki prepoveduje zadrževanje in zbiranje na javnih mestih, s čimer je mogoče bistveno zmanjšati porast okužb z novim koronavirusom, so danes z ministrstva za zdravje sporočili, da Slovenci na splošno ta odlok spoštujemo, a v posamičnih primerih do kršitev vendarle prihaja. Večino prijav kršitev so prejeli na policiji, ki je resornemu ministrstvu danes do 14. ure predala 50 predlogov za uvedbo prekrškovnih postopkov za posameznike; naj spomnimo, da zdravstveni inšpektorat, ki je po zakonu o nalezljivih boleznih pristojen za vodenje prekrškovnih postopkov, lahko izreče globe v višini od 42 do 417 evrov.


V tujini še vedno več kot 1000 Slovencev

V tujini je še vedno več kot 1000 Slovencev; približno polovica jih je v EU, med njimi največ v Združenem kraljestvu, medtem ko so ostali razpršeni po vsem svetu. Po Logarjevih besedah vsem velja napotilo, naj na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve v prijavni obrazec vpišejo svoje podatke, nakar jih bodo čim hitreje obvestili o možnostih za čim prejšnjo vrnitev domov.


Vlada nocoj o velikem svežnju zakonodajnih ukrepov

Po zasedanju kriznega štaba, ki je razpravljal o nadaljnjih ukrepih za obvladanje epidemije COVID-19, se je pozno popoldne na Brdu pri Kranju vlada sestala na redni seji, kjer nadaljuje s pripravo velikega svežnja zakonodajnih ukrepov, s katerim naj bi (v vrednosti najmanj tri milijarde evrov) ublažila posledice epidemije tako v gospodarstvu kot med prebivalstvom; republiški urad za makroekonomske analize in razvoj zdaj že predvideva, da utegne nastala situacija povzročiti od 6- do 8-odstotno zmanjšanje bruto domačega proizvoda. Informacij o sprejetih sklepih do konca redakcije (ob 22:55) še ni bilo, zato bo objava ključnih poudarkov sledila naknadno.


Značka

simbol

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona