Ste v samoizolaciji? Ali upoštevate prav vse ukrepe za preprečevanje prenosa okužbe z novim koronavirusom?

Ste v samoizolaciji? Ali upoštevate prav vse ukrepe za preprečevanje prenosa okužbe z novim koronavirusom?

Čeprav še ni mogoče reči, kdaj bo epidemija novega koronavirusa pri nas dosegla višek, zdajšnje dogajanje ni spodbudno. Zdi se, kot da ljudje preprosto ne razumejo, kako nevarna je lahko bolezen, ki jo (sicer resda pri vsakem petem obolelem) povzroči okužba s koronavirusom SARS-CoV-2, in kako velik davek bo zahtevala od celotne slovenske družbe, svoj odtis pa bo pustila prav na vsakem od nas. Zato logično vprašanje: res veste, kaj morate narediti, če vam zdravniki zaradi suma na okužbo ali zaradi blagega prebolevanja bolezni COVID-19, pri katerem hospitalizacija ni nujna, odredijo samoizolacijo, ki mora trajati 14 dni? Ste se v tem času pripravljeni držati vseh navodil, s čimer lahko preprečite širjenje okužbe in njene najbolj usodne posledice?

Ste v samoizolaciji? Ali upoštevate prav vse ukrepe za preprečevanje prenosa okužbe z novim koronavirusom?
Samoizolacija (Foto: iStock)

Navodila so jasna, a vse prepogosto prezrta. Toda od doslednega upoštevanja teh napotil je odvisno, ali bo naš zdravstveni sistem kos krizi, v katero ga vse bolj nezadržno peha pandemija, s katero se danes spopada ves svet. In zakaj je to tako pomembno? Zato, ker si nihče ne želi, da bi zaradi nespoštovanja samozaščitnih ukrepov, s katerimi je mogoče obvladati širjenje COVID-19, sistem ob višku epidemije klecnil in (p)ostal nemočen, ne le zaradi pomanjkanja prostorskih zmogljivosti in opreme, nujne za zdravljenje najtežjih oblik prebolevanja  te virusne bolezni, ampak tudi zato, ker bo takrat (hipotetično, a vendarle ne nemogoče) okuženih že 40 odstotkov zdravstvenih delavcev. Okuženih zato, ker v zdajšnji fazi epidemije ljudje ne upoštevajo osnovnih prvin samoizolacije.

Če nekdo, ki je sicer okužen z novim koronavirusom, bolezen preboleva v blagi obliki, zdravljenje v bolnišnici ni potrebno – da ne bi prišlo do širjenja okužbe, pa je nujna osamitev in dosledno upoštevanje strokovnih navodil, kajti le tako je mogoče zaščititi tudi druge družinske člane in vsakogar, ki bi z obolelim lahko prišel v stik.

Navodila – oblikovali so jih na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), medtem ko so v UKC Ljubljana na to temo pripravili kratek informativni film –  so jasna, nedvoumna, pa vendarle jih velja vedno znova ponoviti:

  1. V času izolacije ostanite doma. Izogibajte se stikom z drugimi ljudmi.
  2. Če je le mogoče, večino časa preživite v drugi sobi kot ostali družinski člani, s katerimi morate omejiti stike in v njihovo dobro vztrajati pri ohranjanju fizične razdalje, ki naj bo med vami in njimi najmanj poldrugi meter.
  3. Prostore, v katerih se zadržujete, je treba redno zračiti – večkrat na dan po pet do deset minut.
  4. Upoštevati je treba higieno kašlja. To pomeni, da si pokrijete nos in usta s papirnatim robčkom že prej, preden kihnete ali zakašljate; če vam to ne uspe, kihnite ali zakašljajte v zgornji del rokava. Papirnati robček po uporabi takoj odvrzite v koš, potem si umijte roke.
  5. Kako si pravilno umiti roke? Večkrat na dan roke namilite in jih umivajte temeljito in tako dolgo, kot da bi vmes dvakrat odpeli »vse najboljše ...« (lahko pa tudi zapojete, seveda). Roke po potrebi tudi razkužite. Pri tem ne smete pozabiti na splošne osnove higiene, po katerih si je roke treba temeljito umiti tudi po vsaki uporabi sanitarij.
  6. V izolaciji ves čas uporabljajte svoj jedilni pribor, enako velja za vse pripomočke za osebno higieno, vključno z brisačami.
  7. Skupne obroke, ki jih v času izolacije ne smete pripravljati vi, morate pojesti ločeno od drugih članov družine. Če zase pripravljate hrano sami, si morate pred tem temeljito umiti roke (5. točka).
  8. Vse površine, ki so morda opazno onesnažene z respiratornimi izločki, je treba takoj temeljito očistiti oziroma jih razkužiti. Enako velja za vse površine, ki se jih pogosto dotikate – od kljuk, nočnih omaric, pultov, telefonov, tipkovnic in sanitarij. Za čiščenje lahko uporabite običajna čistila.
  9. Svoje perilo morate prati posebej, z običajnim pralnim praškom, vendar na temperaturi najmanj 60 stopinj Celzija.
  10. Vse, s katerimi živite v skupnem gospodinjstvu in s katerimi ste bili v stiku najmanj en dan pred pojavom simptomov pa tudi v času po pojavu bolezenskih znakov, opozorite, naj opazujejo svoje zdravstveno stanje in poskrbijo za samoizolacijo takoj, ko oziroma če opazijo bolezenske znake, značilne za okužbo z novim koronavirusom (slabo počutje, utrujenost, nahod, povišana telesna temperatura, kašelj, pri težji obliki tudi pomanjkanje zraka). Takoj naj pokličejo osebnega zdravnika, ki jim bo svetoval glede nadaljnjih ukrepov.
  11. Če živite sami, hrano naročajte prek spleta; ko vam jo dostavijo, naj jo pustijo pred hišo, tako da ne pride do stika med vami in dostavljalcem.
  12. Če se vam stanje poslabša (gnojni izpljunek, težko dihanje), pokličite osebnega zdravnika ali najbližjo dežurno ambulanto ali nujno medicinsko pomoč na 112, kjer boste, ko boste povedali, da ste bolnik s COVID-19, dobili nadaljnja navodila.
  13. Tudi potem, ko je po dveh tednih vaša izolacija končana, upoštevajte higieno kašlja in si še naprej pogosto umivajte roke – v resnici je to nasvet, ki naj bi ga vsakdo med nami nasploh upošteval v življenju, kot osnovno preventivo, s katero skrbimo za ohranjanje zdravja in odganjanje virusnih obolenj.

 

UKC Ljubljana

Samoizolacija: nasveti in napotki v primeru okužbe s koronavirusom

Nazaj

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Zlato jabolko

Jabolko navdiha vsem, ki skrbimo, da se življenje v času epidemije ni ustavilo

»Leto 2020 si bo zgodovina zapomnila kot leto nove nalezljive bolezni, ki je v izolacijo zaprla tretjino sveta. Zato nikoli ne bomo pozabili vseh, ki od prvega dne naprej skrbite, da se življenje ni ustavilo,« je ob današnji virtualni podelitvi Jabolko navdiha dejal predsednik države Borut Pahor, ki to državno priznanje podeljuje izjemnim posameznikom za njihov prispevek k boljši družbi. 

Priznanje je tokrat namenil junakom čuječnosti in upanja, med katere v tem času po njegovi oceni spadajo vsi, ki z nesebičnostjo in pogumom delujejo v času epidemije – v dobro celotnega slovenstva.

In kdo so to? Vsi zaposleni v zdravstvu, vsi, ki delajo v domovih za starejše ali skrbijo za osebe s posebnimi potrebami, prostovoljci pri Rdečem Križu, Karitas in vseh drugih tovrstnih združenjih, policisti, gasilci, reševalci, vojaki, civilna zaščita, poštarji in pismonoše, skladiščniki, vozniki, peki, kuharji, kmetje, prodajalci, delavci v proizvodnjah, ki niso obstale, čistilke, smetarji, in, seveda, zaposleni v javnih in zasebnih službah, ki zagotavljajo, da imamo kljub izrednim razmeram vodo, elektriko in internet, učitelj, predavatelji in ravnatelji, ki omogočajo šolanje na daljavo, znanstveniki in raziskovalci, glasbeniki, igralci in drugi umetniki, katerih ustvarjalnost pomaga ohranjati vedrino, pa čeprav na daljavo.

Jabolko navdiha pa je namenjeno tudi medijem, novinarjem in urednikom – za njihovo predano delo v času, ko imajo informacije posebno vrednost.


Značka

Samoizolacija ženska ob oknu, odsev