Erik Brecelj: »V zdravstvu je veliko ljudi, ki so bistveno bolj problematični kot Janez Zemljarič«

Erik Brecelj: »V zdravstvu je veliko ljudi, ki so bistveno bolj problematični kot Janez Zemljarič«

Slovensko zdravstvo se je znašlo v situaciji, v kateri se sistem maje na vseh ravneh – v iztekajočem se tednu smo bili priča pravi erupciji dogodkov, ki kličejo po takojšnjih ukrepih. Če želimo ohraniti sistem osnovnega zdravstva, ki so nam ga doslej zavidale številne države, bistveno bolj razvite od Slovenije, če želimo ohraniti doseženo kakovost in varnost v slovenski medicini, bo treba prisluhniti zdravnikom družinske medicine in zaposlenim v zdravstveni negi ter poskrbeti za normalne pogoje dela. Kaj o zadnjih dogodkih v zdravstvu meni dr. Erik Brecelj, ki se je bil doslej najbolj pripravljen izpostaviti v boju proti korupciji, ki onemogoča razvoj zdravstva?

Erik Brecelj: »V zdravstvu je veliko ljudi, ki so bistveno bolj problematični kot Janez Zemljarič«
Janez Zemljarič, prvi direktor UKC Ljubljana in siva eminenca dogajanj v slovenskem zdravstvu, naj bi po naših virih po pol stoletja še vedno poskušal krmiliti največjo slovensko zdravstveno terciarno institucijo. Fotografije: arhiv STA

Jasno je, da bo treba izpolniti zagotovila, dana zdravnikom, ki delajo na vseh ravneh zdravstvenega varstva, sprejeti dokumente, ki bodo vzpostavili red tudi v zdravstveni negi in omogočili popravo krivic iz preteklosti – predvsem pa bo politika enkrat za vselej morala postati zvesta napovedim in obljubam glede urgentnega ukrepanja v zdravstveni sferi, o čemer, vedno znova, veliko slišimo pred volitvami, potem pa velike obljube potihoma potonejo v pozabo. Bolniki pa čakajo, v čakalnih vrstah, ki se podaljšujejo, predvsem na račun neustreznih rešitev v sistemu, o katerem se veliko modruje, veliko napoveduje, zgodi pa se nič. 

Se pa zato na drugačni ravni dogaja veliko stvari, tudi z vidika anomalij, korupcije in (poskusov) pritiskov v sferi, v kateri je kljub pomanjkanju denarja vedno dovolj novcev, da po njih posegajo številni, ki so – tako ali drugače, vidno ali nevidno – prisesani na zdravstveni sistem, iz katerega vztrajno črpajo energijo. 

Včeraj je tako izbruhnil »primer Zemljarič«. Prvi direktor ljubljanskega kliničnega centra naj bi po za zdaj še vedno neuradnih informacijah kot stalno prisotna siva eminenca poskušal tokrat vplivati na izbiro »najboljšega« vzdrževalca informacijske opreme v UKC Ljubljana, kar je le zadnji od primerov tovrstne stalne prisotnosti v zdravstvu. 

Janez Zemljarič

»Primer Zemljarič«

Včeraj je v medijih izbruhnil »primer Zemljarič«.

Prvi direktor ljubljanskega kliničnega centra naj bi po za zdaj še vedno neuradnih informacijah kot stalno prisotna siva eminenca poskušal tokrat vplivati na izbiro »najboljšega« vzdrževalca informacijske opreme v UKC Ljubljana, kar je le zadnji od primerov tovrstne stalne prisotnosti v zdravstvu. 

Zemljariča so na podlagi odločitve generalnega direktorja UKC Aleša Šabedra, ki se bo v ponedeljek poslancem, članom matičnega parlamentarnega odbora na hiringu predstavil kot edini kandidat za prihodnjega ministra za zdravje, zaradi domnevno nezakonitega poskusa vmešavanja prijavili na policijo in na državno komisijo za preprečevanje korupcije.

Erik Brecelj: »Vse stranke, na čelu z LMŠ, bodo drago plačale svoj odnos do zdravstva«

Erik Brecelj
Erik Brecelj

Kaj o vseh teh kolobocijah meni dr. Erik Brecelj, eden izmed zdravnikov, ki so se v zadnjih letih najbolj odločno izpostavili v javnosti v boju zoper korupcijo, zlasti pri naložbah v zdravstvu, kjer je bilo Onkološkemu inštitutu (OI) Ljubljana, kjer dr. Brecelj dela – seveda pa tudi številnim drugim zdravstvenim ustanovam, najsi gre za pediatrično kliniko ali za urgenco –, povzročeno ogromno škode? Zanimalo nas je, kako priznani kirurg komentira aktualno dogajanje, želeli smo izvedeti, kako gleda na vse prepočasno ukrepanje, s katerim naj bi v slovenskem zdravstvu ohranili dobre stvari, ki jih kljub vsemu ni malo.

»Moram reči, da trenutno v našem zdravstvu vidim veliko ljudi, ki so bistveno bolj problematični kot Janez Zemljarič. Poglejte samo stranko SMC, ki nima nikakršne odgovornosti do zdravstva in ki očitno še vedno lahko počne, kar hoče. Poglejmo Sama Fakina, ki se mu je zdaj tudi uradno končal mandat ministra za zdravje – v pol leta je v tej funkciji naredil točno to, kar so mnogi, ki so se v ozadju skrivali za njim, želeli, da naredi: nič. In tako bo šlo naprej,« je prepričan kirurg Erik Brecelj.

Samo Fakin

Samo Fakin je v pol leta v funkciji ministra za zdravje naredil točno to, kar so mnogi, ki so se v ozadju skrivali za njim, želeli, da naredi: nič.

In tako bo šlo naprej.

dr. Erik Brecelj,
kirurg, OI Ljubljana

Po Brecljevi oceni bi morali nemudoma sanirati težave, ki se kopičijo, začenši z družinsko medicino. »Dejstvo je, da bodo vse stranke, na čelu z LMŠ, drago plačale svoj odnos do zdravstva,« poudarja Brecelj. Kako, kdaj, zakaj? 

Brecljevo pismo Marjanu Šarcu

Eden izmed najbolj izstopajočih zdravniških oporečnikov na Slovenskem pravi, da namerava v kratkem pisati predsedniku vlade Marjanu Šarcu, ki v tem trenutku opravlja tudi funkcijo ministra za zdravje, tudi ali predvsem zaradi dogajanja na OI, »kjer se zaposleni neizmerno trudimo in garamo, posledično inštitut vsako poslovno leto zaključi s plusom, ki pa, vedno znova, ponikne neznanokam«.

Zaposleni na OI so pri svojem delu uspešni, »o tem ni dvoma – toda potem, ko vprašanje poslovanje 'pristane' na svetu zavoda OI, postane jasno, da bodo tudi tokrat trije milijoni evrov, ki bi jih lahko usmerili v delovanje inštituta in v njem zaposlenih, znova poniknili – po zaslugi predstavnikov vlade v svetu zavoda OI, ki o tako pomembnih vprašanjih odločajo ignorantsko in brutalno ter povzročajo neizmerno škodo,« je kritičen Brecelj.

Dr. Erika Breclja zanima, »koliko denarja bomo morali še zaslužiti? Je to deset, 20, 100 milijonov, morda milijarda evrov, da bo to politiki dovolj? O tem bom povprašal Šarca. Pol leta zdajšnje vlade je mimo, pa se ni zgodilo nič – in podobno bo tudi v prihodnje. Očitno je tak interes politike. V resnici pa so problemi v našem zdravstvu rešljivi, s povsem preprostimi prijemi – če, seveda, ne bi bilo politike.«

Erik Brecelj

O tem bom povprašal Šarca. Pol leta zdajšnje vlade je mimo, pa se ni zgodilo nič – in podobno bo tudi v prihodnje. Očitno je tak interes politike.

V resnici so problemi v našem zdravstvu rešljivi, s povsem preprostimi prijemi – če, seveda, ne bi bilo politike.

dr. Erik Brecelj,
kirurg, OI Ljubljana

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.

 



Dr. Erik Brecelj vidi edino rešitev v ukinitvi ministrstva za zdravje

Velikih sprememb, ki so v slovenskem zdravstvu vitalnega pomena, ni od nikoder – z izjemo tega, da se je zdravstveni minister poslovil po zgolj pol leta trajajočem vodenju. 

Aleš Šabeder, novi minister za zdravje, ki se bo pred poslanci moral dokazati že v ponedeljek, bo, če mu bo politika prižgala luč za prevzem funkcije, primoran dokazovati veščost usklajevanja na vseh ravneh, predvsem na vladni oziroma politični. 

Ob tem je zanimivo, da dr. Erik Brecelj v aktualni politični situaciji na Slovenskem vidi edino pravo rešitev v ukinitvi ministrstva za zdravje, saj da bi bilo v tem primeru bistveno laže in hitreje mogoče izpeljati ključne spremembe, s katerimi preprosto ni več dopustno odlašati.

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona