Kako priti do ortodonta v manj kot treh letih?

Kako priti do ortodonta v manj kot treh letih?

Eden glavnih problemov slovenskega zdravstva so nedopustno dolge čakalne dobe. Ta težava se je v zadnjem letu, na račun epidemije COVID in posledično spremenjenega delovanja v zdravstvu, izrazito povečala, čeprav celovitih uradnih podatkov o podaljšanju čakalnih dob (še) ni. Težave, ki vznikajo v času epidemije, bodo svojo težo pokazale šele čez čas – aktualni pa ostajajo tudi stari problemi, povezani s skrbjo za zdravje otrok in mladostnikov, med katerimi zagotovo izstopa ortodontsko zdravljenje, na katerega je treba čakati tudi več let.

Kako priti do ortodonta v manj kot treh letih?

Težave na področju ortodontije zelo dobro poznajo starši otrok, ki potrebujejo tovrstno zdravljenje. Tako se je tudi bralka zdravstvenega portala, mamica dveh dečkov, ki sta nedavno ostala brez ortodonta – »dosedanji končuje z delom v praksi, nadomestnega pa, žal, ne dobijo« –, znašla v vse prej kot zavidljivi situaciji. »Zanima me, ali lahko napišete, kako priti do ortodonta v manj kot treh letih? Kličem po vsej Sloveniji, povsod imajo polno in ne sprejemajo novih pacientov, ne prej, kot čez nekaj let. Kaj naj naredim?« je zapisala.

»Zanima me, ali lahko napišete, kako priti do ortodonta v manj kot treh letih? Kličem po vsej Sloveniji, povsod imajo polno in ne sprejemajo novih pacientov, ne prej, kot čez nekaj let. Kaj naj naredim?« 

bralka zdravstvenega portala

Problem je aktualen in akuten, a določene rešitve se vendarle nakazujejo. Potem, ko je tudi ortodontska stroka dolga leta opozarjala na ključno težavo, nerazpisovanje ortodontskih programov, ki jih krije plačnik – zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), je ob prehodu starega leta v novo nekaj specialistov zobne in čeljustne ortopedije vendarle pridobilo program, na podlagi katerega lahko vpisujejo nove paciente, da ti, skupaj s starši, ne bodo več »obsojeni« na nedopustno dolgo čakanje. 

Pridobljeni program za področje ortodontije malim pacientom na podlagi napotnice tudi pri zasebnih ortodontih (koncesionarjih) omogoča povsem enako obravnavo kot v zdravstvenem domu – pri čemer je bistveno, da se bo po novem zdravljenje lahko začelo prej kot šele čez tri leta. Vpisovanje otrok, ki potrebujejo tovrstno strokovno pomoč, se je že začelo. 

O tej tematiki smo na zdravstvenem portalu že podrobno pisali, seveda pa nas je zanimalo, kaj starši lahko naredijo v primeru, kakršnega je opisala bralka – kajti število aktualnih programov je še vedno omejeno. Po izračunih zobozdravstvene stroke bi jih namreč pri nas samo na področju ortodontije, če bi želeli zagotoviti pravočasno dostopnost, potrebovali še nekaj deset. 

Ob prehodu starega leta v novo je nekaj specialistov zobne in čeljustne ortopedije po dolgih letih prizadevanj vendarle pridobilo program, na podlagi katerega zdaj lahko vpisujejo nove paciente, da ti, skupaj s starši, ne bodo več »obsojeni« na nedopustno dolgo čakanje. 

Kot je za Zdravstveniportal.si pojasnila dr. Sanda Lah Kravanja, predsednica Slovenskega ortodontskega društva, »mora v takem primeru zavod za zdravstveno zavarovanje kot plačnik varovancem ortodontov, ki se upokojijo, umrejo ali ki vrnejo program, poslati obvestilo o tem, kdo bo ta program prevzel in kako bo mogoče nadaljevati z zdravljenjem«. 

Bralka, ki nas je prosila za nasvet, kako naj ukrepa, saj so za mlajšega sina čakali dve leti, da bi vendarle prišel na vrsto letos maja, je v teh dneh izvedela, da bo njihovemu zdravstvenemu domu morda vendarle uspelo zaposliti novega ortodonta, kar bo znano čez teden dni ali kasneje. »A kljub temu pot do ortodonta ostaja resna težava, povsod po Sloveniji – kamorkoli pokličeš, ti še vedno povedo, da bo trajalo več let, preden bo otrok prišel na vrsto.«

Naša bralka je v teh dneh izvedela, da bo njihovemu zdravstvenemu domu morda vendarle uspelo zaposliti novega ortodonta, kar bo znano čez teden dni ali kasneje. »A kljub temu pot do ortodonta ostaja resna težava, povsod po Sloveniji – kamorkoli pokličeš, ti še vedno povedo, da bo trajalo več let, preden bo otrok prišel na vrsto,« dodaja.

In kaj pravijo na ZZZS, ki je lani (v primerjavi z letom 2014) ortodontsko dejavnost ovrednotil s 6,4 tima dodatnega tima oziroma s 15 odstotki več denarja za izvedbo programov?

Po njihovi oceni ni ZZZS tisti, ki bi bil zadolžen za obveščanje zavarovancev oziroma staršev otrok – zato, ker ortodont ni osebni zdravnik. Kajti, kot dodaja Damjan Kos, direktor oziroma vodja sektorja za informiranje in odnose z javnostmi pri direkciji zavoda: »ZZZS zavarovane osebe obvešča samo v primeru, ko gre za prenehanje dejavnosti osebnega zdravnika – družinskega zdravnika, ginekologa, zobozdravnika. Če dejavnost preneha opravljati specialist ortodont, je, če gre za zasebnika, podatek o tem, kdo bo prevzel njegovo dejavnost, praviloma naveden v koncesijski pogodbi. Če gre za zdravstveni dom, pa vodstvo doma zagotovi novega ortodonta namesto prejšnjega – in ta prevzame paciente.«

ZZZS: ortodont ni osebni zdravnik

ZZZS zavarovane osebe obvešča samo v primeru, ko gre za prenehanje dejavnosti osebnega zdravnika – družinskega zdravnika, ginekologa, zobozdravnika. Če dejavnost preneha opravljati specialist ortodont, je, če gre za zasebnika, podatek o tem, kdo bo prevzel njegovo dejavnost, praviloma naveden v koncesijski pogodbi. Če gre za zdravstveni dom, pa vodstvo doma zagotovi novega ortodonta namesto prejšnjega – in ta prevzame paciente.

Da se tovrstna logistika v praksi vedno odvija drugače, je jasno. Toda na ZZZS poudarjajo, da se ortodontsko zdravljenje kot specialistična storitev opravi na podlagi napotnice; to pomeni, da si je specialista ortodontije mogoče izbrati kjerkoli v Sloveniji, kar pa, glede na izkušnje iz resničnega življenja, ni ne preprost niti zlahka izvedljiv postopek.

Po drugi strani pa na zavodu spomnijo tudi na možnost, uveljavljeno na podlagi evropskega pravnega reda, po kateri je to storitev na podlagi napotnice mogoče uveljavljati tudi v drugih državah, članicah EU, in potem od ZZZS zahtevati povračilo stroškov v višini povprečne cene, ki je pri nas priznana za takšno storitev.

Ob tem pri ortodontskem društvu opozarjajo na nevzdržnost take rešitve, kajti po prepričanju omenjenega društva so v ortodontiji med najbolj problematičnimi prav pravila ZZZS, po katerih ima otrok možnost za zdravljenje na podlagi napotnice le, če je nepravilnost prepoznana do 16. leta starosti. Kot je v pogovoru za Zdravstveniportal.si izpostavila Sanda Lah Kravanja, se tako danes dogaja, »da starši otroke vozijo v tujino k zasebnim izvajalcem, medtem ko pri nas zasebni izvajalci istih storitev nimajo možnosti, da bi otrokom do 16. leta lahko zagotovili enako zdravljenje, prav tako na napotnico«.

Po oceni ortodontov je največji paradoks možnost, da slovenski starši otroke na ortodontsko lahko vozijo v tujino k zasebnim izvajalcem, medtem ko pri nas zasebni izvajalci istih storitev nimajo možnosti, da bi otrokom do 16. leta lahko zagotovili enako zdravljenje, prav tako na napotnico. Otrok ima namreč možnost za zdravljenje na podlagi napotnice le, če je nepravilnost prepoznana do 16. leta starosti.

otrok zobozdrvstvo

Fotografije: iStock

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.Značke

otroci zobozdravstvo

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona