Katerega od scenarijev bo na Slovenskem izpisal drugi val epidemije? Na to lahko vplivamo prav vsi.

Katerega od scenarijev bo na Slovenskem izpisal drugi val epidemije? Na to lahko vplivamo prav vsi.

Ni države na stari celini, ki ne bi občutila okrepljenega valovanja drugega vala epidemije novega koronavirusa, odzivi na povečano širjenje okužb pa so, tudi na globalni ravni, različni. V Franciji, denimo, so za pol meseca odredili zaprtje vseh lokalov, na Češkem in na Slovaškem so razglasili izredne razmere. Pri nas še nismo v tej fazi, se pa število okužb pospešeno povečuje. Ukrepi, ki jih je vladi v razmislek in potrditev predlagala stroka, so že nekaj časa na mizi; v tem načrtu, ki ga je vlada že sprejela, so predvideni vsi scenariji, ki jih v Sloveniji v prihodnjih mesecih lahko izpiše epidemija – kakšni bodo ti v resnici, pa je odvisno od ravnanja prav vsakega posameznika v Sloveniji.

Katerega od scenarijev bo na Slovenskem izpisal drugi val epidemije? Na to lahko vplivamo prav vsi.

Upoštevanje osnovnih zaščitnih ukrepov, s katerimi pred to trdovratno okužbo zaščitimo tako sebe kot druge, ni nekaj, čemur naj bi trmoglavo in brez vsakršnih resnih argumentov nasprotovali – gre za preizkusni kamen zrelosti in odgovornosti. Ker pa temu preprostemu in logičnemu dejstvu verjame premalo ljudi, se razmere v zadnjem času poslabšujejo. Včeraj smo poročali o tem, da so v jeseniški bolnišnici že morali zapreti tri oddelke, v ljubljanskem UKC je zaradi okužb, ki so se razširile med zaposlenimi in med pacienti, vrata zaprl klinični oddelek za žilne bolezni ... Zato bo predvidoma od četrtka dalje v veljavi nov paket ukrepov.

Zbiranje do deset ljudi ...

Do nadaljnjega se bodo v javnosti pa tudi zasebno smele zbirati le manjše skupine (do deset ljudi); izjema bodo, na primer, javne športne in kulturne prireditve, ki bodo morale biti organizirane v skladu z epidemiološkimi navodili. Na prireditvah ne bo zakusk. V lokalih bodo morali zmanjšati število miz, stregli pa bodo le gostom, ki bodo sedeli za mizo. V zaprtih javnih prostorih, kot so različni uradi, banke, pošte in trgovine, bodo število obiskovalcev morali omejiti glede na velikost posameznega prostora. V domovih za starejše bodo, kjer bo tako narekovala aktualna situacija, morali ponovno zapreti vrata za obiskovalce, ponekod so bili to že primorani narediti ... ​​​​​

Scenosled vzvodov za omejitev epidemije

To je le nekaj ukrepov, predvidenih v drugem paketu oranžne faze, ki jih bo vlada sprejela predvidoma v četrtek in bodo začeli veljati takoj – je pa na današnji novinarski konferenci premier Janez Janša predstavil celotni scenosled vzvodov za omejitev epidemije, po katerem bi bilo, denimo, v tretjem paketu rdeče faze ponovno treba omejiti gibanje med občinami, zapreti vrtce, zaustaviti javni promet, zapreti meje (razen za tovorni promet in nujne prehode), omejiti odhode od doma (razen nujnih izjem) in začeti z zapiranjem posameznih gospodarskih dejavnosti.

Da si tega nihče ne želi, ni treba posebej poudarjati. Toda ker zmogljivosti v bolnišnicah, namenjene bolnikom s COVID, glede na zdajšnji trend naraščanja okužb nakazujejo, da bi kmalu morali ustaviti izvajanje nenujnih zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev, lahko le upamo, da bo v prihodnje zdrav razum preglasil še vedno vse preveč prisotno zanikanje resnosti te bolezni, ki je doslej pri nas ugasnila 141 življenj. Vemo namreč, da bi zamrznitvi celovitega izvajanja zdravstvene dejavnosti sledilo ponovno in povsem nedopustno podaljševanje že tako ali tako preveč dolgotrajnega čakanja na diagnostiko in zdravljenje, ki je za marsikoga lahko usodno.

Ponovni zamrznitvi celovitega izvajanja zdravstvene dejavnosti bi sledilo vnovično in povsem nedopustno podaljševanje že tako ali tako preveč dolgotrajnega čakanja na diagnostiko in zdravljenje, ki je za marsikoga lahko usodno.

Veliko neumnosti je tlakovalo pot epidemiji novega koronavirusa ... 

V tej fazi spopadanja družbe s posledicami epidemije oziroma aktivnosti vseh pri preprečevanju teh posledic pa se zdi, da nekaterim posameznikom ni jasno, da prav nihče nima pravice zamahniti z roko in govoriti, sebi in drugim: Zakaj neki naj bi upoštevali higienske ukrepe, nosili zaščitno masko in ohranjali fizično razdaljo, če pa bolezen najbolj ogroža starejše in imunsko oslabljene posameznika, ljudi, ki bi tako ali tako kmalu umrli ... 

Take nesmisle smo poslušali v zadnjih mesecih, jih prebirali na družbenih omrežjih in jih, zapisane med vrsticami ali ubesedene neposredno, lahko razbrali celo v nekaterih krogih izobražencev. Veliko neumnosti je tlakovalo pot epidemiji novega koronavirusa, ki se, tudi po zaslugi takšnih preprič(ev)anj, ponovno krepi – in ki ogroža tudi mlade, ne »le« starejših in starih. Vsakomur, ki ima v sebi vsaj trohico človečnosti in empatije, so te stvari jasne. 

Bo v prihodnje zdrav razum preglasil še vedno vse preveč prisotno zanikanje resnosti te bolezni, ki je doslej pri nas ugasnila 141 življenj?

 

V predelih Italiji, kjer so se z epidemijo srečali v najgrozljivejši različici, pomislekov na račun zaščitnih ukrepov ni ...

V tistih predelih Italije, kjer v prvem valu širjenja okužb z novim koronavirusom niso bili pripravljeni na epidemijo in so morali plačati grozljiv »davek«, pomislekov ni. Ljudje se zavedajo, kakšno nevarnost v tem trenutku (še vedno) predstavlja COVID, zato zaščitnih ukrepov ne razumejo kot nekaj, kar morajo narediti, ampak kot nekaj, kar je preprosto treba narediti – v dobro vseh.

In kako se bo novi krog soočanja s širjenjem koronavirusa odvrtel v Sloveniji? Ukrepov, ki jih bo (glede na nadaljnje širjenje okužb) treba sprejeti, danes ni predstavila medicinska stroka – jih je pa pripravila. O ukrepih je spregovoril premier Janez Janša in ob tem poudaril, da je Slovenija v primerjavi s spomladanskim obdobjem podvojila zmogljivosti za obravnavo COVID bolnikov, na račun drugačnega pristopa v smislu organizacije. 

Jasno pa je, da je zaradi omejenih zmogljivosti glede kadra in prostorskih kapacitet ta rešitev le začasna. Če bo število obolelih, ki jih bo treba zdraviti v bolnišnici, še naprej naraščalo, bi to (spet) prizadelo bolnike z drugimi obolenji, ki prav tako potrebujejo strokovno pomoč, kajti ustvarjanje »rezerv« za COVID ne pomeni nič drugega kot »zajedanje« v druge dele zdravstvenega sistema.

Vlada se je tokrat odločila za milejši pristop, za upočasnjeno stopnjevanje ukrepov, ki so, vsi po vrsti, usmerjeni v to, da se življenje v Sloveniji ne bi spet ustavilo. 

»O tem, kaj nas čaka v prihodnje, odloča vsak posameznik. Predstavitev načrta ukrepov je poziv k resnosti in streznitvi. V našem skupnem interesu mora biti skrb, da virus zdaj, pred prihodom hladnega obdobja, čim bolj omejimo – sicer bo cena, ki jo bomo morali plačati, bistveno višja, kot je bila v spomladanskem času,« pravi Janša, ki ocenjuje, da je po nekaterih neresnih odzivih na račun epidemije vrag zdaj dokončno odnesel šalo.

Janez Janša

Janez Janša, predsednik vlade:

O tem, kaj nas čaka v prihodnje, odloča vsak posameznik. Predstavitev načrta ukrepov je poziv k resnosti in streznitvi. V našem skupnem interesu mora biti skrb, da virus zdaj, pred prihodom hladnega obdobja, čim bolj omejimo – sicer bo cena, ki jo bomo morali plačati, bistveno višja, kot je bila v spomladanskem času.


In katera je prelomnica, ki bi ali bo – zaradi prehoda v rdečo fazo – sprožila najbolj radikalne ukrepe?

To se bo zgodilo, če bo število okuženih v obdobju dveh tednov večje od 140 na 100.000 prebivalcev, če bo zaradi COVID hospitaliziranih več kot 250 obolelih, od katerih jih bodo več kot 50  potrebovalo zdravljenje v intenzivni negi, ker bodo lahko dihali le s pomočjo umetnih pljuč. 

Če Slovenija premore dovolj zdravega razuma, do tega ne bo prišlo. 

koncentrični krogi iz naslovne slike kot simbol drugega vala

Ilustracija: iStock, kreativna rešitev: Zdravstveniportal.si; Janez Janša: STA

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Značka

okužen človek z naslovne slike

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona