Edini učinek neodgovornega obnašanja so vedno nove okužbe in vedno novi ukrepi – trenutno je to zaprtje Kliničnega oddelka za žilne bolezni UKC Ljubljana. Kaj bo sledilo jutri?

Edini učinek neodgovornega obnašanja so vedno nove okužbe in vedno novi ukrepi – trenutno je to zaprtje Kliničnega oddelka za žilne bolezni UKC Ljubljana. Kaj bo sledilo jutri?

Doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ljubljanskega UKC, je uvod v teden, v katerem bo nezadržno naraščanje števila aktivnih okužb z novim koronavirusom po vsej verjetnosti zelo kmalu ponovno sprožilo precejšnje spremembe, predvsem na račun neodgovornega obnašanja posameznikov, začela s slabo novico: Klinični oddelek za žilne bolezni bo treba zapreti za najmanj teden dni. Ob tem se velja vprašati, kakšne bodo posledice – glede na že zdaj oteženo dostopnost do zdravstvenih storitev –, če se ta scenarij začne pojavljati tudi v drugih vejah medicine, kajti možnost, da pride do vdora okužb na katerikoli oddelek ali kliniko, je precejšnja.

Edini učinek neodgovornega obnašanja so vedno nove okužbe in vedno novi ukrepi – trenutno je to zaprtje Kliničnega oddelka za žilne bolezni UKC Ljubljana. Kaj bo sledilo jutri?

Ob podatkih, da je klinični oddelek za žilne bolezni v karanteni, da novih bolnikov z nenujnimi stanji do nadaljnjega ne bodo sprejemali zaradi začasne neuporabe​​ približno 80 bolnišničnih postelj, že hopistalizirane bolnike s srčno-žilnimi obolenji pa bodo morali premestiti na COVID oddelke v negovalni bolnišnici in na infekcijski kliniki, bi se moral zamisliti prav vsak Slovenec. Kaj, če bo jutri do takšne situacije prišlo na kirurški kliniki, kaj, če do vdora okužb pride na oddelkih, kjer zdravijo imunsko najbolj ogrožene bolnike, denimo po transplantaciji ali med zdravljenjem raka? Kaj, če se bodo razmere pospešeno poslabševale v vseh bolnišnicah po Sloveniji – ob tem, da oboleli že danes bistveno predolgo čakajo na preiskave, postavitev diagnoze in začetek zdravljenja?

Aktualni dodatek k članku

SB Jesenice

Tudi jeseniška splošna bolnišnica je zvečer poskrbela za skrb vzbujajoči začetek tega tedna ...

Več

V UKC Ljubljana je na Kliničnem oddelku za žilne bolezni deset bolnikov okuženih s koronavirusom SARS-CoV-2, prav toliko okuženih je med zaposlenimi, zato ta teden ostajajo vrata bolnišnice zaprta za nove bolnike, ki bi potrebovali zdravljenje na tem oddelku. Eno okužbo so potrdili tudi na Kliničnem oddelku za pljučne bolezni in alergijo, služba za obvladovanje bolnišničnih okužb pa, skupaj z zaposlenimi na obeh oddelkih, preverja vse stike in pripravlja pogoje za nadaljnje varno delovanje. 

Na zgornji meji epidemioloških zmogljivosti

Logistične zmogljivosti UKC Ljubljana so že dosegle zgornjo mejo načrtovanih epidemioloških kapacitet. Za zdaj velja, da se delovanje infekcijske klinike za bolnike, ki niso okuženi z novim koronavirusom, postopno seli v Šiško, v bolnišnico dr. Petra Držaja; tako naj bi za bolnike, okužene z novim koronavirusom, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, na infekcijski kliniki dobili dodatnih 19 postelj na navadnem oddelku, deset postelj pa na oddelku za intenzivno terapijo.

Prof. dr. Zlatko Fras, strokovni direktor Interne klinike, v sklopu katere deluje klinični oddelek za žilne bolezni, poudarja, da na tem oddelku trenutno vlada »vojni režim«, zato računajo na pomoč splošnih bolnišnic, predvsem šempetrske, izolske in sežanske; danes je sicer bolnike, ki zaradi okužbe z novim koronavirusom potrebujejo zdravljenje v bolnišnici, začela sprejemati tudi splošna bolnišnica v Slovenj Gradcu. 

Sicer pa je Fras danes povedal, da je eden od pacientov, hospitaliziranih na oddelku za žilne bolezni, ki je zbolel tudi za COVID-19, umrl; pri že sicer težki osnovni bolezni se je namreč zaradi okužbe klinična slika močno poslabšala in vodila v smrt. Tudi pri ostalih pacientih, pri katerih je prišlo do okužbe, je tveganje veliko – vsi so starejši, s kompleksno osnovno boleznijo.

Zlatko Fras

Prof. dr. Zlatko Fras, strokovni direktor Interne klinike, UKC Ljubljana:

Na Kliničnem oddelku za žilne bolezni trenutno vlada »vojni režim«. Eden od hospitaliziranih pacientov, ki je zbolel tudi za COVID-19, je umrl; pri že sicer težki osnovni bolezni se je zaradi okužbe klinična slika močno poslabšala in vodila v smrt. Tudi pri ostalih pacientih, pri katerih je prišlo do okužbe, je tveganje veliko – vsi so starejši, s kompleksno osnovno boleznijo.

Dogajanje, povezano z okužbami pacientov in zaposlenih na obeh kliničnih oddelkih, Tatjana Lejko Zupanc komentira kot »zaplete, ki smo jih pričakovali in ki so posledica širjenja virusa med prebivalstvom. Domnevamo, da gre za več virov okužb.« Po Frasovih besedah sta možnosti za nastanek izbruha okužb z novim koronavirusom na kliniki, ki jo vodi, dve – po prvem scenariju je širjenje okužb sprožil bolnik brez simptomov okužbe, ki so ga pripeljali iz druge bolnišnice, po drugem scenariju pa so se okužbe začele širiti prek zaposlenega zdravstvenega delavca.

Možnosti za nastanek izbruha okužb z novim koronavirusom na interni kliniki sta dve – po prvem scenariju je širjenje okužb sprožil bolnik brez simptomov okužbe, ki so ga pripeljali iz druge bolnišnice, po drugem scenariju pa so se okužbe začele širiti prek zaposlenega zdravstvenega delavca.

Tatjana Lejko ob nastali situaciji poudarja: »Tudi zdravstveni delavci smo samo ljudje – ljudje pa delajo napake. Ko pride do vdora okužbe na oddelek, je pri preprečevanju širjenja okužbe težko vse pravočasno zamejiti.«

Da do podobnih situacij ne bi prišlo tudi na drugih oddelkih in klinikah, je vodstvo UKC zaposlene pozvalo k še večji pozornosti pri spremljanju svojega zdravstvenega stanja, vodje oddelkov pa k skrbnemu razmisleku glede najbolj optimalnih rešitev. Generalni direktor Janez Poklukar je potrdil, da je danes v UKC 48 bolnikov s COVID; 12 jih s pomočjo telemedicine zdravijo na domu, 36 je hospitaliziranih, od hospitaliziranih jih tretjina potrebuje intenzivno terapijo.

Tatjana Lejko Zupanc

Doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, UKC Ljubljana:

Tudi zdravstveni delavci smo samo ljudje – ljudje pa delajo napake. Ko pride do vdora okužbe na oddelek, je pri preprečevanju širjenja okužbe težko vse pravočasno zamejiti.

Kaj bo prineslo plimovanje v drugem valu epidemije?

Nezadržno širjenje okužb potrjuje, da nas je drugi val epidemije že dodobra opljusnil, sledilo pa mu bo še plimovanje, ki si ga ne želimo. Obstaja precejšnja verjetnost, da bo vlada v tem tednu sprejela dodatne ukrepe, ki jih je sicer infektologinja prof. dr. Bojana Beović, vodja strokovne svetovalne skupine za epidemijo COVID v sklopu ministrstva za zdravje, v zadnjem času že napovedovala, predvsem v smislu strožje omejitve druženj, na primer večjih praznovanj, porok ali proslav.

Danes je Beovićeva, denimo, opozorila, da bi glede na trenutno gibanje števila obolelih že do konca tedna v bolnišnicah potrebovali dodatnih 100 postelj, zdravstvo pa je (ponovno) tik pred tem, da bo zaradi manka zmogljivosti treba začeti z odpovedovanjem manj nujnih posegov.

V Sloveniji zdravljenje v enoti intenzivne terapije trenutno potrebuje 21 bolnikov s COVID, kar pomeni, da sta zasedeni dve tretjini obstoječih zmogljivosti za intenzivno nego. Ena od možnih rešitev v nastali situaciji, ki se iz tedna v teden poslabšuje, je, da bi eno od bolnišnic začasno namenili samo zdravljenju bolnikov, okuženih z novim koronavirusom, vendar bi morali zagotoviti dodatni kader, kar bi sprožilo začarani krog pri obravnavi bolnikov z drugimi obolenji ...

V Sloveniji trenutno zdravljenje v enoti intenzivne terapije potrebuje 21 bolnikov s COVID, kar pomeni, da sta zasedeni dve tretjini obstoječih zmogljivosti za intenzivno nego.

 

»Jutri bo dan resnice,« je na današnji tiskovni konferenci vlade poudaril uradni govorec v času epidemije novega koronavirusa Jelko Kacin. Vlada bo odločitev o novih ukrepih sprejela v kratkem – če zdajšnjega ritma naraščanja okužb ne bo moč zaustaviti z zaščitnimi ukrepi, ki od vsakega posameznika zahtevajo najmanj odrekanj ter nič več kot odgovornost in spoštljivost do drugih.


Ob tem se (mi) vedno znova postavlja vprašanje ... 

Se ljudem res ne zdi, da bi morali prav vsi, ne le ozaveščeni del prebivalstva, pokazati več odgovornosti in dosledno upoštevati ukrepe, s katerimi zaščitimo najbolj ranljive? Kajti edini učinek neodgovornega obnašanja so vedno novi ukrepi, ki omejujejo običajni življenjski ritem – da o ogrožanju zdravja in tudi življenj imunsko najobčutljivejših posameznikov niti ne govorimo.

Res pa je, da takšno dogajanje v javnosti ni le za odraz neozaveščenosti, ampak tudi ali predvsem odslikava aktualnega časa, v katerem je na (bolj ali manj ekstrovertirane) odzive v družbi vplivala tudi aktualna politika – z izjemno slabim obvladovanjem komunikacijskih veščin, z vedno novim padanjem v protislovja in z ukrepi, pri katerih so »odgovorni«, praviloma skoraj vedno, že na začetku sami poskrbeli za dajanje slabih zgledov. 

Detajl stavbe UKC Ljubljana

Aktualni dodatek k članku

Ljubljana, 5. oktober 2020

SB Jesenice

V splošni bolnišnici na Jesenicah kar 19 zaposlenih okuženih z novim koronavirusom, šest zaposlenih v karanteni, trije v samoizolaciji: »Prenehali smo z izvajanjem nenujnih posegov, zaradi kadrovskega manka težko pokrivamo dejavnost dialize, zaprti so trije oddelki – abdominalna kirurgija, poškodbena kirugija in gastroenterološki oddelek«

Tudi jeseniška splošna bolnišnica je poskrbela za skrb vzbujajoči začetek tega tedna, z večernim sporočilom, da je kar 19 zaposlenih okuženih z novim koronavirusom, medtem ko je šest zaposlenih v karanteni in trije v samoizolaciji. Kaj to pomeni za nemoten potek dela bolnišnice? Trenutno so zaprti trije oddelki: abdominalna kirurgija, poškodbena kirurgija in gastroenterološki oddelek.

»V bolnišnici smo prenehali izvajati vse nenujne posege. Zaradi kadrovskega manka težko pokrivamo dejavnost dialize. Specialistične ambulante – z izjemo nevrološke in ultrazvočne ambulante, ki delujeta v zmanjšanem obsegu – za zdaj delajo nemoteno,« so nocoj sporočili iz jeseniške splošne bolnišnice.

Ob tem pa vodstvo bolnišnice – direktorsko mesto je po letu dni iskanja ustreznega kandidata v oktobru prevzel Mark Toplak – opozarja, da jim omenjene omejitve ob izvajanju energetske in požarne sanacije predstavljajo dodatne, hude prostorske težave. Zato brez možnosti za premeščanje pacientov, okuženih z novim koronavirusom, v COVID bolnišnice zdajšnjemu bremenu preprosto ne bi bili kos.

Na začetek članka

Fotografije: STA

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Značke

UKC Ljubljana

 

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona