Prof. dr. Marko Noč in enajsterica zdravnikov oporečnikov: »Ne nasedajte skupinam in posameznikom, ki poskušajo sejati dvom v smiselnost in učinkovitost zaščitnih ukrepov!«

Prof. dr. Marko Noč in enajsterica zdravnikov oporečnikov: »Ne nasedajte skupinam in posameznikom, ki poskušajo sejati dvom v smiselnost in učinkovitost zaščitnih ukrepov!«

Dvanajsterica zdravnikov oporečnikov, združenih v skupini zdravstvo.si, se je danes javno odzvala na dezinformacije, ki se v zadnjih tednih v zvezi s pandemijo koronavirusa SARS-CoV-2 in priporočenimi zaščitnimi ukrepi pojavljajo predvsem na družbenih omrežjih, pa tudi v nekaterih sredstvih javnega obveščanja. »S temi dezinformacijami poskušajo nekatere skupine in posamezniki sejati dvom v smiselnost in učinkovitost preventivnih ukrepov, ki jih javne zdravstvene službe izvajajo povsod v razvitem svetu,« opozarjajo Erik Brecelj, Marko Noč, Gorazd Kalan, Krištof Zevnik, Matej Beltram, Matija Krkovič, Matija Kališnik, Blaž Mrevlje, Igor Muževič, Simon Podnar, Samo Vesel in Andrej Vranič.

Prof. dr. Marko Noč in enajsterica zdravnikov oporečnikov: »Ne nasedajte skupinam in posameznikom, ki poskušajo sejati dvom v smiselnost in učinkovitost zaščitnih ukrepov!«
Ilustracije: iStock

Ker prav vsakdo med nami lahko s preprostimi ukrepi in odgovornim ravnanjem pomembno prispeva k preprečevanju širjenja okužb z novim koronavirusom in pripomore k uspešnosti boja proti tej nalezljivi in potencialno smrtonosni bolezni, omenjeni zdravniki svoje sodržavljane spodbujajo k uporabi zdrave pameti in s tem povezanim doslednim izvajanjem vseh priporočenih ukrepov ter k »izklapljanju« lažnih novic. »Ne nasedajte ljudem, ki širijo dvome in teorije zarot o bolezni COVID-19, raje posebno skrb namenite zaščiti starejših in ranljivih skupin prebivalcev,« poudarjajo zdravniki.

Zato tako (svoje) bolnike kot tudi vse slovenske državljane, ki želijo ukrepati razumno, spodbujajo k upoštevanju navodil različnih strokovnjakov s področja zdravstva ter predstavnikov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki z epidemiološkim ukrepanjem skrbi za obvladovanje bolezni COVID pri nas.

»Zdravljenje bolnikov s COVID-19 zelo bremeni zdravstveni sistem. Zaradi širjenja epidemije in dodatnih zaščitnih ukrepov pa so prizadeti tudi drugi bolniki, ki čakajo na obravnavo in niso zboleli zaradi okužbe s koronavirusom SARS-CoV-2,« opozarjajo zdravniki oporečniki, ki so se pred slabim letom dni družno izpostavili v javnosti in opozorili, da so takojšnje spremembe v zdravstvenem sistemu nujne, če naj ta še naprej deluje v dobro bolnikov. Omenjeni zdravniki si upajo kadarkoli argumentirati trditev, da se politika vedno okorišča na račun zdravstva, ne glede na barve, v katere se odene, ne glede na interese, ki jih javno zastopa – po drugi strani pa absolutno zagovarjajo strokovno argumentirane zaščitne ukrepe, ki so v COVID resničnosti nujni.

Zdravljenje bolnikov s COVID-19 zelo bremeni zdravstveni sistem. Zaradi širjenja epidemije in dodatnih zaščitnih ukrepov pa so prizadeti tudi drugi bolniki, ki čakajo na obravnavo in niso zboleli zaradi okužbe s koronavirusom SARS-CoV-2.

Omenjena skupina zdravnikov si prizadeva za ukinitev vseh koruptivnih lovk, ki so se v dolgih letih neukrepanj prisesale na zdravstveni denar, zato tudi v konkretni situaciji, ki jo narekuje nova COVID resničnost, ocenjujejo, da prav vsak Slovenec lahko že samo z udejanjanjem zaščitnih ukrepov prispeva tudi k zmanjšanju stroškov dolgotrajnega zdravljenja te bolezni – po zaslugi tega pa »bo prihranjen skupno zbrani denar za zdravstvo in omogočeno zdravljenje tistim bolnikom, pri katerih zdravljenja ni mogoče odložiti.«

V kontekstu včeraj potrjenega rekordnega števila novih okužb pri nas so tovrstni pozivi k večji odgovornosti vsakega posameznika, ki lahko pomembno pripomore k zmanjšanju ogroženosti najbolj ranljivih pa tudi k ohranjanju čim bolj nemotenega dogajanja v družbi, pomembno sporočilo razumnikov. 

Ti na podlagi svojih strokovnih izkušenj nadvse dobro vedo, kam lahko vodi tovrstni protest brez racionalne osnove, zato njihovega poziva ne velja preslišati. 

V kontekstu včeraj potrjenega rekordnega števila novih okužb pri nas so tovrstni pozivi k večji odgovornosti vsakega posameznika, ki lahko pomembno pripomore k zmanjšanju ogroženosti najbolj ranljivih pa tudi k ohranjanju čim bolj nemotenega dogajanja v družbi, pomembno sporočilo razumnikov, zdravnikov iz skupine zdravstvo.si.

Smejček z očali

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Značke

ukrepi

čakalne dobe

reforma

 

 

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona