Dr. Erik Brecelj in celotna skupina zdravstvo.si: Namestite si aplikacijo!

Dr. Erik Brecelj in celotna skupina zdravstvo.si: Namestite si aplikacijo!

»Novi koronavirus je marsikje ustavil slovensko medicino. Dostopnost do zdravnika je težavnejša kot kadarkoli prej. Mnogim med nami ni jasno, da COVID sicer je problem, ki zahteva vso resnost, nikakor pa ni edini; pozablja se na druge bolezni. Ponekod diagnostika poteka še počasneje kot pred epidemijo, zato do zdravljenja prihaja z zamudo. Analize, kaj se dogaja s temi bolniki, nimamo. Štejemo le na novo okužene, mali človek, ki zboli za neko drugo resno boleznijo, pa čaka – in čas vmes neusmiljeno teče ...«. S temi besedami je prof. dr. Samo Zver, specialist interne medicine in hematologije ter predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo Interne klinike ljubljanskega UKC, javno predstavil svoje videnje trenutno aktualnih razmer, ki jih narekuje COVID resničnost, ter dodal: »Že nekaj časa na ta resni problem, na blokado slovenske medicine, opozarjam tudi najbolj odgovorne – odgovora pa ne dobim.«

Dr. Erik Brecelj in celotna skupina zdravstvo.si: Namestite si aplikacijo!

In kakšen je odgovor na retorično vprašanje, kaj nam v kontekstu epidemioloških napovedi prinaša skorajšnji začetek šolskega leta? Kaj bosta prinesli jesen in zima? Kakšna je prognoza glede čakalnih dob, ki so med epidemijo začele opletati s še daljšimi repi, medtem ko pacienti čakajo na diagnostiko ali na posege, ki sprva morda res niso bili nujni, a se je njihovo zdravstveno stanje med dolgotrajnim čakanjem poslabšalo? Kako resno grožnjo tako za posameznika kot za zdravstveni sistem, ki deluje v logistično, prostorsko in kadrovsko okrnjenih okvirih, predstavlja možnost novega vala epidemije koronavirusa? In kaj bo sklenila vlada po današnjem poglobljenem posvetu z epidemiologi in predstavniki drugih vej medicine pa tudi drugih strok? Bo karantena po vrnitvi s Hrvaške, kjer naj bi se glede na aktualno situacijo morda začenjal že tretji val epidemije, čez nekaj dni postala neizogibni uzus?

samo zver in erik brecelj
Samo Zver in Erik Brecelj

Kot vse kaže, je v nekaj dneh mogoče pričakovati nove, dodatne ukrepe za preprečitev širjenja okužb, ki so bile po uradnih podatkih v zadnjem času v Slovenijo v pretežni meri uvožene iz Hrvaške; kot vedno znova poudarjajo epidemiologi, okužbe prinašajo mlajši ljudje, najpogosteje v starosti med 15. in 34. letom, ko se vračajo iz obmorskih krajev, v katerih se odvijajo največje zabave in druženja. 

Natančnih napovedi še ni, je pa minister za zdravje Tomaž Gantar kljub temu, da namerava vlada že nekaj časa pričakovane ukrepe za preprečitev širjenja okužb s SARS-CoV-2 sprejeti v četrtek, Slovencem že v začetku tedna sporočil, naj, če dopustujejo na Hrvaškem, razmislijo o pospešeni vrnitvi domov.

Težave v zdravstvu so resne, glavni krivec zanje ni COVID

covid

Aktualne razmere v zdravstvu, ki jih lahko zamaje že navidezno minimalno povečana rast števila okuženih in posledično tudi težko obolelih, takih, ki potrebujejo zdravljenje v bolnišnici, v enotah intenzivne terapije, se ne zdijo drastične. Pa so. Težave so resne, vendar glavni razlog zanje ni COVID-19, čeprav so pogojene tudi z njim.

Če se ozremo onkraj aktualnih diskurzov in zdajšnje stanje primerjamo z razmerami v minulih letih, je jasno, da se okoliščine, ki vplivajo na delovanje zdravstvenega sistema, močno slabšajo. V tem smislu je nedvoumno tudi sporočilo plačnika, zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS).

Ta po zadnji seji upravnega odbora sporoča, da bo pri plačilu izvajalcem, ki delujejo v sklopu javnega zdravstva, pri kritju stroškov upošteval le opravljene storitve. Tako je v juliju (v primerjavi z običajno situacijo v zdravstvu ob polletju) avanse znižal za osem milijonov evrov. V kontekstu aneksa k splošnemu dogovoru, v sklopu katerega se vsako leto razporedijo sredstva za zdravstvo, pa ZZZS opozarja na močno oteženo likvidnostno situacijo, na resničnost, v kateri so se »že tako dolge čakalne dobe med epidemijo še podaljšale«, in na nujo, da stroške, nastale v povezavi z epidemijo, pokrije državni proračun.

ZZZS v radikalne ukrepe in v poziv k skrajšanju čakalnih vrst

covid-19

Člani zavodovega upravnega odbora so jasni: zaradi COVID-19 se poslabšuje dostopnost do zdravstvenih storitev. Samo v prvega pol leta je bilo v sklopu zdravstvene dejavnosti zaradi znanih okoliščin opravljenih skoraj 31.000 manj akutnih bolnišničnih obravnav (operacij in posegov), medtem ko je v specialistični ambulantni dejavnosti v primerjavi z minulim letom prišlo do 23-odstotnega upada. 

Zaostanki v obravnavi pacientov še naprej ostajajo velik problem, ki ostaja na plečih izvajalcev; rešili naj bi ga z boljšo organizacijo in optimizacijo, tudi z vidika naročanja, kjer je treba odpraviti komunikacijske kratke stike, ki vsem vpletenim jemljejo dragoceni čas, čas, ki bi moral biti namenjen pravočasni obravnavi obolelih.

Aplikacija kot recept, kako ostati zdrav?

Mojca Matičič
Mojca Matičič

Sicer pa naj bi k vsaj delni »normalizaciji« razmer pripomogla tudi aplikacija »ostani zdrav«, ki je za androide že na voljo. To pa je priporočljivo predvsem zato, ker je, kot poudarja infektologinja prof. dr. Mojca Matičič, »res, da smo prvo bitko z novim koronavirusom dobili, a vojna bo, kot kaže, še dolga – in na žalost še nimamo učinkovitega orožja v obliki zdravil ali cepiva. Tisto, kar pa imamo in je dokazano učinkovito, je način našega vedenja, s katerim lahko preprečimo okužbo. Na voljo imamo dvoje: ali si zatiskamo oči, s čimer ogrozimo zdravje in tudi življenje nas samih, posledično pa tudi naših bližnjih – ali pa sproti prilagajamo scenarij našega vedenja, pač glede na to, kje, na kakšen način in koliko časa smo v stiku z različnimi ljudmi.« 

Zakaj? Zato, ker vsakogar med nami, tako dr. Matičičeva, lahko ogrozi nekdo, ki je morda okužen, pa tega ne ve – ali pa za okužbo ve, vendar o njej ne govori in se obnaša, kot da je ni. 

Pri tem naj bi bila v pomoč aplikacija, ki opozori posameznika, če je bil v stiku z okuženo osebo. Pogoj za učinkovitost delovanja te aplikacije, ki pa je učinkovita le, če jo uporablja vsaj petina prebivalstva, je njena dovolj široka in pravilna uporaba. Nekdo, ki bo opravil testiranje, njegov test pa bo pozitiven, bo od epidemiologa prejel 10-mestno kodo, ki jo bo moral v aplikacijo vnesti v roku ene ure. Tako bodo vsi, ki bi se morda srečali z njim, lahko ustrezno ukrepali; aplikacija pa naj ne bi beležila konkretnih podatkov o uporabniku.

Seveda je ozaveščenost tista, ki bo narekovala ukrepanje v praksi. Bo res vsakdo vnesel v aplikacijo podatke o potrjeni okužbi, bo vsak imel neprestano vklopljen »modri zob«, brez katerega podatkov, ki naj bi jih pomagala zagotavljati aplikacija za čim učinkovitejše preprečevanje širjenja okužb, ne bo? Koliko Slovencev bo naložilo in tudi v resnici uporabljalo aplikacijo, s katero naj bi pomagali obvarovati najbolj ranljive skupine prebivalstva, ki jih COVID najbolj ogroža – ter tako pripomoglo k normalizaciji razmer v družbi?

Zdravstvo.si: pri uporabi aplikacije je ključnega pomena množičnost

korona

Zdravniki proti korupciji
Na fotografiji so nekateri od zdravnikov oporečnikov iz skupine zdravstvo.si, ki niso pripravljeni pristajati na nadaljnje ropanje zdravstvenega sistema; na javni tribuni (oktober 2019) sta se jim v opozarjanju na sistemske anomalije pridružila še vrhovni sodnik Jan Zobec in Miha Skubic, ki se posveča primerom v pravno zabrisanih robovih trikotnika, ki ga sestavljajo bolnik, zdravnik in plačnik.

Zdravniki, združeni v skupini zdravstvo.si, ki glasno opozarjajo na nujnost sprememb v zdravstvenem sistemu, da bo ta lahko deloval bolje, da bo manj korupcije, ki krni njegovo delovanje, storitve pa bodo postale pacientom dostopnejše, se ne odzivajo le na dolgoletne probleme zdravstva, ampak tudi na aktualne izzive.

»Prihajajo meseci in tedni, ko se bo pandemija COVID-19 najverjetneje povsod po svetu ponovno okrepila. Najučinkovitejši in najcenejši ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa so fizična distanca, nošenje maske, higiena rok in higiena kašlja. Pomembna pridobitev pa je tudi aplikacija za pametne telefone, ki nas opozarja, ali smo bili morda v stiku s sodržavljanom, ki je okužen. Množičnost uporabe aplikacije je ključni pogoj, da bomo lahko ravnali še bolj zaščitno do sebe, bližnjih, sodelavcev in sodržavljanov,« slovenski javnosti sporočajo zdravniki Erik Brecelj, Marko Noč, Gorazd Kalan, Matej Beltram, Krištof Zevnik, Igor Muževič, Matija Kališnik, Matija Krkovič, Blaž Mrevlje, Samo Vesel, Janez Vodiškar, Andrej Vranič, Andrej Robida – tako imenovani oporečniki, prepričani, da se je v slovenskem zdravstvu nabralo preveč anomalij, ki služijo le peščici ljudi, zato je bolezensko stanje v zdravstvu treba popraviti, anomalije pa odpraviti.

In kako se bodo na takšen poziv odzvali »apriorni« nasprotniki zaščitnih ukrepov? Človek z upoštevanjem tovrstnih priporočil pokaže raven svoje zrelosti in odgovornosti, ne le do sebe, ampak tudi do drugih – in trenutno je raven odgovornosti na res skrb vzbujajočem minimumu.

Aktualno dogajanje v družbi je pediatrinja Helena Mole zelo povedno strnila v kratkem razmisleku:

Helena Mole

Leto 2020 nas bo naučilo samo toliko, kot smo se voljni in sposobni naučiti, niti pikice več, na žalost ... Ker je lažje verjeti v teorije zarote in jim virtualno ploskati, kot pa nositi zaščitno masko. Ker je očitno pomembno skrbeti le zase in ne razmišljati o tem, kako zaščititi ranljive, ki ne morejo okrepiti imunskega sistema, da bi preživeli. Mene bo leto 2020 očitno naučilo – žalosti.

Ilustracije: iStock; portreti: STA; fotografija oporečnikov: Diana Zajec

Vaš komentar?

komentar

Komentirate lahko na naši facebook strani.



novi koronavirus

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona