Velikonočno obarvana sporočila zdravnikov, ki (naj) se vas dotaknejo

Velikonočno obarvana sporočila zdravnikov, ki (naj) se vas dotaknejo

Epidemije, ki je s postopnim upadanjem okužb z novim koronavirusom pri nas najverjetneje že dosegla vrh, še ni konec. Je pa v teh dneh, zaznamovanih ne le s prebujajočo se pomladjo, ampak tudi z upanjem in simboliko novega začetka, vendarle mogoče zaznati konkretno prelomnico, od katere bo odvisno, kako hitro se bomo spet lahko vrnili v običajne življenjske tirnice, ki jih pogrešamo – tako kot hrepenimo po stiku z vsemi najdražjimi, od katerih smo v času epidemije »odrezani«. Kdaj se bo to zgodilo, ni odvisno le od vlade ali od zdravnikov, ki se borijo za življenja bolnikov z najtežjo obliko bolezni COVID, ampak tudi oziroma predvsem od nas samih – vsakdo mora prevzeti odgovornost za svoje ravnanje in se zavedati, da tako pomaga izrisovati krivuljo obolevnosti, za katero vsi upamo, da bo kmalu izginila iz našega vsakdana.

Velikonočno obarvana sporočila zdravnikov, ki (naj) se vas dotaknejo
S 'Sporočili, ki (naj) se vas dotaknejo ...', Zdravstveniportal.si že nekaj časa izpostavlja tehtne medklice iz vsakdana zdravnikov, ki si skupaj z medicinskimi sestrami in številnimi drugimi sodelavci prizadevajo za čim uspešnejši izid pandemije; ta k sreči pri nas za seboj ne pušča tako tragične sledi kot drugod po svetu. Ti zapisi prinašajo tudi apele in opozorila številnih, ki so možnosti okužbe izpostavljeni zaradi svojega dela, zato nam sporočajo, naj se odpovemo kratkovidnemu in nespametnemu ravnanju in se ne odločamo za druženje, saj s tem lahko ogrozimo ne le sebe, ampak tudi tiste, ki jih imamo najraje. Tudi v času velikonočnih praznikov.

Zato tudi danes objavljamo nekaj osebnih sporočil zdravnikov, ki smo jih prejeli tik pred začetkom vikenda – naj se vas dotaknejo v razmisleku, kako boste preživeli ne le praznične dni, ampak tudi prihodnje tedne, kajti novi koronavirus bo na naših življenjih, pa če se tega še tako branimo, pustil pečat, ki nas bo spremljal še dolgo. 

Sporočila, ki (naj) se vas dotaknejo ...

S 'Sporočili, ki (naj) se vas dotaknejo ...', Zdravstveniportal.si že nekaj časa izpostavlja tehtne medklice iz vsakdana zdravnikov, ki si skupaj z medicinskimi sestrami in številnimi drugimi sodelavci prizadevajo za čim uspešnejši izid pandemije; ta k sreči pri nas za seboj ne pušča tako tragične sledi kot drugod po svetu. 

To so sporočila o zdravljenju obolelih, ki kljub trudu ekip usihajo pred njihovimi očmi. Spodbudne misli o vztrajnosti in zagrizenosti najbolj izpostavljenih okužbam. Svarila in prošnje, naj se odpovemo kratkovidnemu in nespametnemu ravnanju in se ne odločamo za druženje, saj s tem lahko ogrozimo ne le sebe, ampak tudi tiste, ki jih imamo najraje. 

Izpostavljamo ne le zdravorazumskost, ampak tudi ranljivost vseh, ki v času širjenja okužb z novim koronavirusom delajo podnevi in ponoči, brez prestanka, ne le na področju zdravstva – in ki jim je (skupaj z večino Slovencev, ki so razumeli pomen doslednega upoštevanja zaščitnih ukrepov, vključno z ohranjanjem fizične razdalje) uspelo zavreti izbruh bolezni, kakršnemu slovensko zdravstvo ne bi bilo kos.

Ker pa širjenje koronavirusa SARS-CoV-2 še naprej ugaša življenja, čeprav ne neposredno pred našimi očmi, in še naprej povzroča okužbe, ki lahko ogrozijo predvsem življenja starejših, lahko pa tudi mlajših, lahko tudi otrok, zdravniki, ki to kalvarijo doživljajo od blizu, svarijo pred prezgodnjo opustitvijo (samo)zaščitnih ukrepov.

Njihova sporočila v tej nesrečni pandemični zgodbi preprosto ne smejo ostati preslišana:

Roman Bošnjak


Prof. dr. Roman Bošnjak, nevrokirurg:

Zakaj ostati doma


Zunaj je sonce in pomlad, jaz pa v karanteni, drugi po vrsti. Petek pred Veliko nočjo. S sodelavci se izmenjujemo vsak teden in smo drug drugemu rezerva, če se kdo okuži in zboli, ali če se ekipa kontaminira in bi morali v izolacijo. 

Sistem obrambe naše bolnišnice za zdaj deluje, vdora v belo cono ni bilo, vse zadrži siva cona. Se lahko zgodi okužba na oddelku? Se – če zdrav bolnik, ki je bil včeraj sprejet in operiran zaradi nujnega stanja, nenadoma postane febrilen, začne smrkati in kašljati, testiranje pa pokaže, da je pozitiven na COVID-19.

Kljub temu, da je bil nemudoma izoliran v sobi za izolacijo, že ob sumu in zaradi zvišane telesne temperature, je treba vse zaposlene, ki so bili v kontaktu z njim, in vse v bolniški sobi takoj odstraniti z delovnega mesta in jih izolirati doma ter vpoklicati rezervno ekipo, pozitivnega pacienta pa premestiti na infekcijsko kliniko. 

V izmeni pa je približno 20 ljudi različnih profilov in znanj. Tudi če je bil bolnik pred sprejemom zaradi sumljive ali nejasne epidemiološke anamneze testiran in negativen, je naslednji dan že lahko bolan in pozitiven. Torej ne samo dobra obramba, tudi srečo smo imeli do zdaj.  

Pisno smo si po elektronski pošti pravkar predali zdravstveno stanje bolnikov za naslednji teden in službo nastopi dežurni nevrokirurg. Tako kot vsak dan karantene sem prebral vse službene mejle, preštudiral priloge z novimi navodili, si izmenjal podatke z namestnikom, sodeloval na videokonferenci … 

Vsi sodelujemo, komuniciramo, izboljšujemo sistem, da delo varno poteka, da so vsi nujni bolniki in bolniki z rakom oskrbljeni pravočasno. Hodimo z maskami in v rokavicah. Dodatno čistimo kontaktne površine. Bodrimo bolnike, odgovarjamo na klice svojcev, ki svojih dragih ne morejo obiskovati. Neverjetno, koliko je posebnosti na vsakem oddelku. 

Danes sem na dah prebral članek o stanju v intenzivni enoti na infekcijski kliniki. Vmes je bilo končno nekaj fotografij – za dokaz nejevernim Tomažem, ki trdijo, da se to ne dogaja nam, da se pretirava ... 

Poznam notranjost te intenzivne sobe, velikokrat sem bil v teh prostorih kot konziliarni zdravnik in med dežurstvom. Zdaj pa tam hodijo v skafandrih z neprodušno masko, ki prekrije ves obraz, in z mini bombico kisika na hrbtu. 

Tudi dve naši sestri sta tam 'na izposojo', prostovoljki. Pretresla me je slika ene od njiju v skafandru. Fizično verjetno ne zdržiš več kot štiri ure naenkrat, po pavzi pa spet nazaj v novo neprodušno zaščitno opremo in zdržiš do konca izmene. 

Ti zdravstveni delavci so zame junakinje in junaki na najbolj izpostavljeni točki, za seboj imajo majhne otroke, družine, stare starše, h katerim se po koncu izmene vračajo. Prenašajo hud fizični napor iz izmene v izmeno – pa tudi pogled na nekoga, ki vedno bolj težko, bolj hitro, bolj plitko in z naporom diha, ki vedno bolj tone v odsotnost in nazadnje konča na respiratorju, kjer se ne ve, ali se bo kdaj zbudil nazaj v življenje ali pa bo kljub tehnologiji in zdravilom izgubil bitko za življenje, je psihično obremenjujoč. 

Niso vsi mladi in močni in brez pridruženih kroničnih bolezni. In slabo novico je treba s težkim srcem sporočiti svojcem in vse podobe odneseš za vedno domov. Minljivost in krhkost življenja.   

Seveda COVID-19 ni edina bolezen ta hip, vse ostale hude bolezni, zaradi katerih imamo naš zdravstveni sistem 24 ur na dan v pogonu, so še vedno prisotne in se dnevno pojavljajo kot prej. Rakov ni nič manj, srčnih infarktov tudi ne, možganskih kapi prav tako ne ... 

In noben zdravstveni sistem ni predimenzioniran. Ravno nasprotno. In obvladujemo tudi te bolezni. 

Manj pa je lahko poškodb. Manj je lahko novih okužb, če ostanemo enostavno doma. Boljše nam gre kot Italiji. Krivuljo smo z odločnimi ukrepi upognili navzdol. Smo discipliniran narod. Kljub soncu in vabilu pomladi ostanimo za Veliko noč doma v stanovanjih. In še nekaj časa tako! Še malo, pa bomo z vrha ugledali normalen vsakdan!

Roman Bošnjak

 

Tit Albreht


Dr. Tit Albreht, predsednik Sekcije za preventivno medicino:

Prihaja velikonočni vikend ...


Ob pandemiji COVID-19 nas spremlja vrsta izzivov in preizkušenj. 

Prihaja velikonočni vikend, ki je za številne med nami najpomembnejši družinski praznik, ko se zbere vsa družina in obiščemo sorodnike, ki živijo daleč od nas. Še pred nekaj meseci se je zdelo, da tudi letos ne bo nič drugače. Kljub vsemu nam letos pravila narekuje COVID-19. Zato bomo praznike morali preživeti drugače, v dobro vseh nas – najprej nas samih, naših najbližjih, vseh, ki jih imamo radi in seveda vseh ostalih, celotne države. 

Potrudimo se, da bomo stik z vsemi domačimi, sorodniki in prijatelji imeli na varen način, da se jih bomo spomnili od daleč. Premamiti nas ne sme niti vreme, ko nas pomladni žarki že tako prijetno božajo, da bi šli radi na izlet, na lepše, se ločili od štirih sten, med katere smo zdaj omejeni. 

Dosledno spoštujmo ukrepe družbenega razmikanja in vse druge sprejete ukrepe za obvladovanje pandemije, za dobro vseh nas in zato, da bomo s skupnimi močmi presegli to obdobje in da bomo v prihodnjih tednih in mesecih lahko zaživeli vsaj nekoliko bolj normalno.

Sporočilo Tita Albrehta

 

Luka Kristanc portret


Doc. dr. Luka Kristanc, družinski zdravnik:

Dragi sodržavljani in sotrpini!


Ljudje smo socialna bitja, zato naša stiska ob epidemiji, ki ji še ni videti konca, narašča iz tedna v teden. Vse bolj si želimo stika s svojci in prijatelji, od katerih smo se morali za nedoločen čas ločiti. Pa vendar moramo vztrajati vsaj še nekaj tednov, saj bi bili sicer vsi ukrepi, ki smo jih izvedli doslej in s katerimi smo zelo uspešno upočasnili potek epidemije, zaman. 

Slovenci smo lahko ponosni nase, očitno smo še pravočasno izbrali pravi nabor ukrepov in jih tudi ustrezno izvedli. Na ta način smo zaščitili najbolj ranljiv del naše populacije, starostnike in kronične bolnike. 

Preložimo torej druženje na kasneje, sončne dni pa izkoristimo za izlete v bližnjo naravo –  tako bomo lažje pozabili na skrbi in pridobili še nekaj dodatnega vitamina D za krepitev imunskega sistema. Ostanite zdravi in lepo praznujte!

Luka Kristanc


Aktualni podatki o epidemiji COVID v Sloveniji

Včeraj je pri nas bolezen COVID ugasnila še pet življenj (skupno: 50). Do polnoči je bilo opravljenih 1232 testiranj (skupno: 34.279); pri 28 osebah so potrdili okužbo z novim koronavirusom (doslej je bilo pri nas 1188 potrjenih okužb).

testi

pozitivni testi

umrli

Poleg običajnih grafov, ki jih redno objavljamo, da z njimi ponazorimo stanje epidemije novega koronavirusa v Sloveniji, danes objavljamo še graf, iz katerega je razviden pozitivni trend, ki ga v zadnjih dneh pri nas narekuje in napoveduje upad števila okužb, potrjenih s testiranjem.

Dnevno število pozitivnih testov

Doslej je bil COVID potrjen v 145 občinah (v 68 odstotkih slovenskih občin), po drugi strani pa je spodbudno, da je v Sloveniji še vedno veliko območij oziroma občin, kjer doslej ni bilo niti ene potrjene okužbe z novim koronavirusom.

okužbe/neokužbe po občinah

Pred dnašnjo objavo smo podatke o številu potrjenih okužb s koronavirusom SARS-CoV-2 po občinah na zdravstvenem portalu nazadnje objavili v sredo, 8. aprila (tabela na povezavi); od takrat so se okužbe na novo pojavile v šestih občinah: Dobje, Dornava, Križevci, Log - Dragomer, Radeče in Sveti Jurij ob Ščavnici. Na zgornjem zemljevidu boste teh šest občin zdaj našli med občinami, označenimi z vijolično barvo.

Podatek o šestih dodatnih občinah, v katerih se je pojavil COVID-19, le še dodatno potrjuje, da tudi v prihodnje ne velja pozabiti na priporočene higienske ukrepe, na ohranjanje fizične razdalje ter na ustrezno zaščito (nošenje zaščitne maske in razkuževanje rok), ko moramo oditi v trgovino, službo, na bencinsko črpalko ...

V Sloveniji je še vedno precej občin (66 od skupno 212), v katerih nimajo niti enega potrjenega primera okužbe z novim koronavirusom. Te občine so na zemljevidu označene z belo barvo: Ankaran, Apače, Bloke, Bohinj, Borovnica, Braslovče, Brda, Cankova, Cirkulane, Destrnik, Divača, Gorenja vas – Poljane, Gorišnica, Gornja Radgona, Gornji Grad, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Jezersko, Juršinci, Kanal, Kobarid, Komen, Kostanjevica na Krki, Kostel, Krško, Loška Dolina, Loški Potok, Luče, Makole, Miren – Kostanjevica, Mirna peč, Mislinja, Moravske Toplice, Muta, Osilnica, Podlehnik, Poljčane, Polzela, Prebold, Radenci, Razkrižje, Rečica ob Savinji, Renče-Vogrsko, Rogašovci, Sodražica, Solčava, Središče ob Dravi, Straža, Sv. Jurij v Slovenskih Goricah, Sv. Trojica v Slovenskih Goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij ob Ščavnici, Sveti Tomaž, Šentjernej, Škocjan, Šmartno ob Paki, Štore, Trnovska vas, Velika Polana, Videm, Vipava, Vransko, Vuzenica, Zavrč, Zreče in Žiri.

Na začetek članka


Spoštovane bralke in spoštovani bralci, želimo vam vesele, mirne in zdrave velikonočne praznike!

Pirhi

Zdravstveniportal.si

 

Naslovna fotografija: iStock; portreta Tita Albrehta in Luke Kristanca ter fotografija pirhov: Diana Zajec; portret Romana Bošnjaka: osebni arhiv; izvedba grafov in zemljevidov: Zdravstveniportal.si

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Značka

občine

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona