Koronavirus: epidemiološka situacija se je od včeraj do danes močno spremenila, zato so končno vendarle v pripravi radikalnejši ukrepi, med prvimi je odpoved nocojšnjega koncerta Andree Bocellija

Koronavirus: epidemiološka situacija se je od včeraj do danes močno spremenila, zato so končno vendarle v pripravi radikalnejši ukrepi, med prvimi je odpoved nocojšnjega koncerta Andree Bocellija

Tišina, ki se je v povezavi s podatki o pojavnosti in širjenju novih primerov okužb z novim koronavirusom pri nas vlekla zadnjih 24 ur, je danes odjeknila močno, a tudi pričakovano: tudi pri nas bo uvedena prepoved vseh večjih prireditev in prireditev v zaprtih prostorih. Pravočasno ali prepozno? Sklep, ki je še v pripravi, je bil objavljen danes in velja od 19. ure dalje. Že pred tem je bilo znano, da nocojšnjega koncerta slavnega tenorista Andree Bocellija v ljubljanskih Stožicah ne bo, kar se tiče Planice, pa je med verjetnejšimi scenariji ta, da se bo svetovni pokal v smučarskih poletih odvijal brez gledalcev.

Koronavirus: epidemiološka situacija se je od včeraj do danes močno spremenila, zato so končno vendarle v pripravi radikalnejši ukrepi, med prvimi je odpoved nocojšnjega koncerta Andree Bocellija
V Sloveniji je ocena tveganja, povezanega z novim koronavirusom, od danes opredeljena kot zelo visoka. Do nadaljnjega pri nas ne bo večjih koncertov in prireditev v zaprtih prostorih. V grafikonu prikazujemo dosedanjo statistiko glede širjenja okužb s koronavirusom. (Naslovni grafikon: podatki NIJZ, izvedba Zdravstveniportal.si; fotografija Planice in ilustracija: iStock; ZD Metlika: spletna stran zdravstvenega doma; Andrea Bocelli: spletna stran prodajalca vstopnic.)

Prav tako še vedno velja, da Zdravstveni dom Metlika do nadaljnjega ostaja zaprt. Oboleli zdravnik je po oceni državne sekretarke Simone Repar Bornšek takoj, ko je opazil, da ima povišano telesno temperaturo, prenehal delati in je v tem smislu »ravnal v skladu s protokolom«. Ker pa kljub temu obstaja verjetnost, da je prišlo do širjenja okužbe tako med zaposlenimi kot tudi med varovanci, bodo pri vseh, ki so bili z obolelim zdravnikom v neposrednem stiku, opravili testiranje. Ker testiranje oseb, ki še nimajo kliničnih znakov, ni smiselno, saj ne da pravih rezultatov, bodo te osebe dotlej v samoizolaciji, skrb za paciente metliškega zdravstvenega doma pa bodo prevzeli v sklopu nujne medicinske pomoči v zdravstvenem domu v Črnomlju in v urgentnem centru novomeške splošne bolnišnice.

O razlogih za nenadno radikalno spremembo algoritma ukrepov so na današnji novinarski konferenci podrobneje spregovorili državna sekretarka na ministrstvu za zdravje prim. Simona Repar Bornšek, direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat in vodja sektorja za sistem nujne medicinske pomoči (NMP) in katastrofno medicino na resornem ministrstvu Darko Čander.

Nina Pirnat
Nina Pirnat

V laboratorijih, ki so v tem trenutku preplavljeni z delom, so doslej opravili 785 testiranj, do zgodnjih popoldanskih ur je bilo potrjenih 12 virusnih okužb s COVID-19.

»Epidemiologi po vsej Sloveniji so delali neprekinjeno, kajti opraviti je bilo treba intenzivne preiskave. Po potrditvi okužbe zdravnika iz Zdravstvenega doma Metlika je bilo izjemno pomembno, da ugotovimo, ali je prišlo do prenosa virusa, kajti šest zaposlenih je že imelo bolezenske znake – rezultati testiranj pa so bili negativni,« je povedala Nina Pirnat in dodala, da pa je oseba, s katero je bil zdravnik skupaj na potovanju, tudi zbolela.

Ob tem je vse, ki so zaposleni v zdravstvu, ponovno pozvala, naj, če imajo okužbo zgornjih dihal, ne hodijo v službo oziroma naj se ob stiku s pacientom ustrezno zaščitijo, vsakogar med nami pa je pozvala, naj takoj, ko opazi znake okužbe zgornjih dihal, pokliče svojega zdravnika in potem ukrepa v skladu z navodili, kajti »stopnja tveganja prenosa okužb v Sloveniji se povečuje. Nujno je samoodgovorno in samozaščitno obnašanje.«

Simona Repar Bornšek
Simona Repar Bornšek

Danes je odhajajoči minister za zdravje Aleš Šabeder v skladu z veljavno zakonodajo podpisal odločbo o prepovedi vseh večjih prireditev v zaprtih prostorih. V ponedeljek pa se bo na to temo sestal tudi svet za nacionalno varnost v razširjeni obliki, ki bo odločil o uvedbi morda še kompleksnejših ukrepov, s katerimi naj bi v prihodnje preprečili širjenje okužb z novim koronavirusom.

Da so se protokoli v zadnjih dneh zelo hitro spreminjali, je izpostavila tudi državna sekretarka Simona Repar Bornšek, »kajti od včeraj do danes se je epidemiološka situacija v Sloveniji močno spremenila. Minister za zdravje bo danes podpisal prepoved večjih javnih prireditev v zaprtih prostorih, ker je tveganje zelo visoko.«

Darko Čander
Darko Čander

V veljavi pa so tudi (na začetku članka omenjeni) posebni ukrepi za Metliko in okolico, o katerih je podrobneje spregovoril Darko Čander. Prebivalcem tega območja svetujejo, naj se v prihodnjih tednih držijo nekoliko bolj zase, se morda odpovejo tudi praznovanju rojstnih dni in podobnih dogodkov – in se tako izognejo bližnjemu srečanju z novim koronavirusom. Omenjeni govorci sicer poudarjajo, da vsakega prehlada in povišane temperature ne kaže enačiti s koronavirusom – in prav zato priporočajo samozaščitno obnašanje, ki pa v takih primerih vključuje tudi telefonski posvet z osebnim zdravnikom.

ZD Metlika
ZD Metlika

Zdravniki so kritični do sprejetih ukrepov in (ne)odzivanja vlade

So se pa v zadnjih dneh in urah oglasili tudi zdravniki, prepričani, da je bilo ukrepanje na državni ravni vse prej kot optimalno.

Polona Campolunghi Pegan: »Odhajajoči premier se je zdaj javno spravil na posameznika, ki je upošteval navodila državnih institucij«

»Berem zgražanja nad kolegom, ki naj bi ravnal neodgovorno. Verjetno od ljudi, ki se ne zavedajo, da si izolacije ne moreš odrediti sam. In da bolniško dobiš le, če karanteno zapove epidemiolog. Zdravniki smo opozarjali in spraševali. Mnenje NIJZ je bilo, da lahko vsi zdravstveni in negovalni delavci normalno delajo, tudi če so dopustovali na ogroženih področjih. Država nas je obtožila, da delamo paniko. Odhajajoči premier se je zdaj javno spravil na posameznika, ki je upošteval navodila državnih institucij. Sprašujem se, kje je odgovornost tistih, ki naj bi poskrbeli za sistemske ukrepe. Kako pokvarjen moraš biti, da svojo nesposobnost skrivaš na način, da pozornost populistično usmerjaš na bolnega posameznika?« je bila v svojem odzivu na Šarčev tviter v današnjem zapisu na facebooku zelo neposredna zdravnica Polona Campolunghi Pegan.

Sporni tvit odstopljenega premiera Marjana Šarca:

Izjava predsednika vlade na tviterju

Šarčev tvit po prepričanju zdravnikov kaže na poskus preusmerjanja pozornosti in prikrivanja (lastne) nesposobnosti

Zdravniki že nekaj časa opozarjajo, da imajo sistemski ukrepi – ki jih odgovorne službe zdaj, ko se razmere v povezavi s širjenjem novega koronavirusa pospešeno spreminjajo – vse preveč lukenj. 

Rok Ravnikar: »Nesrečni zdravnik iz Metlike je ravnal enako kot stotine ostalih, ki so zdravi prišli s počitnic v Italiji«

Ob zdajšnjem dogajanju tudi zdravnik Rok Ravnikar (prav tako na facebooku) opozarja, da so se v zdravstvu o dilemah, ki so jih porajala uradna navodila, spraševali takoj, ko so jih prejeli: »Vsi, ki se zdaj zgražate nad nesrečnim zdravnikom iz Metlike – ravnal je enako kot stotine ostalih, ki so zdravi prišli s počitnic v Italiji. Smo pa  zdravniki že pred desetimi dnevi opozarjali na to in ostali prepuščeni sebi in svojim etičnim dilemam. Sistem pa nič.«

Zdenka Čebašek – Travnik: »Zdravniška zbornica zahteva jasne, enopomenske in preverljive odgovore«

Zdravniki pri dilemah, ki so vzniknile med praktiki, soočenimi z rešitvami, oblikovanimi in sprejetimi na sistemski ravni, niso obmolknili. Vprašanja, na katera do zdaj že nekajkrat popravljani algoritem ukrepov ni prinesel odgovorov, so naslovili na krovno stanovsko združenje, zdravniško zbornico – in ta je, o čemer smo pisali tudi na zdravstvenem portalu, najbolj pereča vprašanja naslovila na odgovorni instituciji, ministrstvo za zdravje in NIJZ. Odgovorov ni prejela.

»Videti je, da naše delovanje s strani oblasti ni zaželeno. Tega nam ne povedo naravnost, temveč skozi opazke aktualnega ministra za zdravje, češ da zdravniška zbornica ustvarja paniko. Zdravniška zbornica je in bo zahtevala jasne, enopomenske in preverljive odgovore. Ko bomo to dosegli, ne bo več nobene potrebe po izjavah za medije in vsi bomo lahko brez zadrege izjavili, da so vse naše ustanove odlično opremljene z zaščitno opremo, vse poti za paciente in odvzete materiale jasno določene, vsi sodelujoči dobro poučeni o nevarnostih in povezani v veliko skupnost dobro delujočega osnovnega zdravstva,« je predsednica zbornice dr. Zdenka Čebašek – Travnik pred dobrim tednom dni zapisala v zborničnem biltenu.

Danes se je spremenilo marsikaj ... Dovolj?

Da o opisani idealni situaciji še vedno ni mogoče govoriti, pa potrjuje tudi aktualno dogajanje, povezano s celostnim ukrepanjem za obvladovanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Pomislimo samo na tik pred zdajci odpovedani nocojšnji vrhunski koncert, s katerim naj bi slavni tenorist Andrea Bocelli razveselil množico glasbenih sladokuscev, ki so ga nameravali priti v Ljubljano poslušati tudi od drugod, ne le iz Slovenije, tudi iz Italije in drugih držav ...

Je bilo s prepovedjo velikih dogodkov v zaprtih prostorih res treba čakati do zadnjega trenutka? Pravzaprav se zdi povsem nerazumljivo, da je državna sekretarka Repar Bornšek že malo po 14. uri povedala, da nocojšnjega koncerta ne bo, prodajalec vstopnic pa ga tudi štiri ure kasneje, torej dve uri pred začetkom koncerta, še vedno ni odpovedal. 

Spletna stran Eventim
Dobri dve uri pred koncertom so bile vstopnice še vedno v prodaji.

Spletna stran Eventim

Tvit Eventima

tvit cankarjevega doma
Primer korektnega in pravočasnega obvestila o odpovedi prireditev, na katerih bi se zbralo več kot sto oseb.

Po drugi strani odgovorne službe na vladni ravni zdaj vendarle obljubljajo, da bodo pripravile tudi zloženke z opozorili o nujnih (samo)zaščitnih ukrepih pri novem koronavirusu, ki bodo dostopne celotnemu prebivalstvu, torej tudi starejšim in številnim posameznikom, ki nimajo računalnikov, pametnih telefonov, ki ne tvitajo in morda nimajo niti televizorja. Razlog, zakaj tako samoumeven in preprost informacijski kanal za širjenje tako pomembnih informacij v strategijo vključujejo tako pozno, ni znan. Resnici na ljubo ga bo težko upravičiti.

Zloženke, ki bodo dostopne vsem, so šele zdaj v pripravi ...

Odgovorne službe na vladni ravni zdaj vendarle obljubljajo, da bodo pripravile tudi zloženke z opozorili o nujnih (samo)zaščitnih ukrepih pri novem koronavirusu, ki bodo dostopne celotnemu prebivalstvu, torej tudi starejšim in številnim posameznikom, ki nimajo računalnikov, pametnih telefonov, ki ne tvitajo in morda nimajo niti televizorja. Razlog, zakaj tako samoumeven in preprost informacijski kanal za širjenje tako pomembnih informacij v strategijo vključujejo tako pozno, ni znan. Resnici na ljubo ga bo težko upravičiti.

 

koristne informacije na spletni strani nijzNa spletni strani NIJZ lahko najdete številne uporabne informacije glede koronavirusa.

Pri vsem skupaj je najpomembneje, da ne pozabimo na osnovne higienske ukrepe, s katerimi se najučinkoviteje ubranimo najrazličnejših okužb, tudi trenutno najaktualnejše z novim koronavirusom SARS-CoV-2. Na prvem mestu je temeljito umivanje rok. Poleg tega je treba poskrbeti za preprečevanje prenosa okužbe s kihanjem in kašljanjem. Če smrkate, kihate in kašljate, papirnati robček po uporabi odvrzite v smeti.

Če nekdo v vaši bližini kaže vidne znake obolelosti zgornjih dihalnih poti, se diskretno umaknite (priporočena razdalja je 1,5 metra), predvsem pa se v tem času velja izogibati lokacij, kjer se zadržuje veliko ljudi.

Z upoštevanjem teh nasvetov, gibanjem na svežem zraku in lovljenjem v zadnjem času nekoliko skromnejših sončnih žarkov lahko veliko naredite v dobro svojega zdravja in zdravja drugih ljudi.

Kašelj v robec
Z upoštevanjem osnovnih higienskih ukrepov pokažete, da vam je mar tudi za dobro drugih
fotografija Planice
Odločitev bo najverjetneje znana kmalu in po vsej verjetnosti taka, kot je napisano na fotografiji.

Sporočila vlade prek tviterja glede števila testiranj in potrjenih okužb: 

29.2. ob 18:20
29. februar ob 18:20
1.3. ob 12:02
1. marec ob 12:02
1.3. ob 18:10
1. marec ob 18:10
2.3. ob 18:06
2. marec ob 18:06
3.3. ob 12:08
3. marec ob 12:08
3.3. ob 18:05
3. marec ob 18:05
4.3. ob 12:06
4. marec ob 12:06
4.3. ob 18:03
4. marec ob 18:03
5.3. ob 12:18
5. marec ob 12:18
5.3. ob 18:05
5. marec ob 18:05
6.3. ob 14:09
6. marec ob 14:09
7.3. ob 14.20
7. marec ob 14:20

tvit vlada RS
Napoved sprejetja sklepa o prepovedi večjih prireditev
Svet za nacionalno varnost
Premier Šarec napoveduje ponedeljkovo sejo sveta za nacionalno varnost v razširjeni obliki

Od danes v veljavi prepoved velikih javnih prireditev v zaprtih prostorih

Od nocoj dalje tudi v Sloveniji velja prepoved organiziranja javnih (tudi športnih!) prireditev v zaprtih prostorih, na katerih se zbere več kot 500 ljudi. Odredba, ki jo je danes podpisal minister za zdravje v odhodu Aleš Šabeder, je začela veljati ob 19. uri. V veljavi bo ostala, dokler se ne bo prenehala nevarnost širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 oziroma COVID-19, ki jo povzroča okužba z novim koronavirusom. Tveganje je bilo danes tudi pri nas ocenjeno kot zelo visoko.

odredba

Glede manjših prireditev pa resorno ministrstvo organizatorjem priporoča, naj zaradi povečanega epidemiološkega tveganja razmislijo, ali priprave dogodka morda vendarle ni smiselno zamakniti za določen čas.

tvit športne prireditve

Nazaj

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Značka: novi koronavirus

graf koronavirus

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona