Novi koronavirus potrjen tudi v Sloveniji. Kako ukrepati in kam poklicati ob sumu na okužbo?

Novi koronavirus potrjen tudi v Sloveniji. Kako ukrepati in kam poklicati ob sumu na okužbo?

Novi koronavirus, s katerim se je do danes na globalni ravni okužilo 93.076 ljudi, 3202 pa jih je zaradi zapletov pri prebolevanju bolezni COVID-19 umrlo, je zdaj potrjen tudi v Sloveniji. Oboleli se je pred nekaj dnevi vrnil iz Maroka, prek Italije; danes je bil zaradi zdravstvenih težav pri osebnem zdravniku, ki ga je zaradi bolezenskih znakov napotil na Kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja ljubljanskega UKC. Tam so mu odvzeli bris, v laboratoriju za diagnostiko virusnih infekcij Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo pa so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Pacient je ostal v bolnišnici, hospitaliziran je v izolacijski sobi, ki je bila pripravljena za zdravljenje pacientov s to boleznijo. Prvi primer okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji je bil potrjen nocoj malo pred 21. uro, ob pol deseti zvečer je minister za zdravje Aleš Šabeder v izjavi za javnost ta podatek potrdil. 

Novi koronavirus potrjen tudi v Sloveniji. Kako ukrepati in kam poklicati ob sumu na okužbo?
V sklopu zdravstvenih ustanov v zgoraj označenih krajih po Sloveniji so zdaj vzpostavljene tako imenovane vstopne točke za sprejemanje bolnikov, pri katerih obstaja utemeljen sum, da so se okužili z novim koronavirusom. Oboleli mora najprej poklicati svojega zdravnika, od katerega bo dobil natančna navodila glede nadaljnje obravnave, vključno z navodilom, kam mora na pregled in odvzem brisa zgornjih dihal. Grafični elementi: iStock; izvedba: Zdravstveniportal.si

Kar se tiče osebne zaščite pred okužbo z novim koronavirusom, priporočeni ukrepi ostajajo enaki, njihovo dosledno izvajanje pa je res priporočljivo. Epidemiologi in infektologi so si edini: pozabite na nošenje mask izven zdravstvenih ustanov, bodite pa dosledni pri umivanju rok in se, če ni res nujno, izogibajte udeležbi na množičnih dogodkih, na primer na kulturnih in športnih prireditvah, ki se odvijajo v zaprtih prostorih. Pri običajnih socialnih interakcijah, denimo v službi ali ko se odpravite po vsakodnevnih opravkih in nakupih, pa se, če srečate nekoga, ki ima očitne znake okužbe zgornjih dihal, diskretno izognite možnosti prenosa okužbe.

Nocojšnje sporočilo na spletni strani vlade:

obvestilo

Kot sporoča NIJZ, bo epidemiološka služba v skladu s protokolom identificirala osebe, ki so bile v stiku z obolelim, jih obvestila o potrditvi okužbe z novim koronavirusom in jim posredovala navodila glede nadaljnjega ukrepanja, da se širjenje okužbe čim bolj omeji, pri čemer je seveda tudi in predvsem pomembna tako imenovana samoizolacija, ki je za preprečevanje širjenja okužbe najučinkovitejša.

Kaj konkretno narediti za osebno zaščito in kako ukrepati, če sumite, da je tudi pri vas prišlo do okužbe? 

Če ste zboleli, če obstaja možnost, da ste bili bodisi v stiku z nekom, ki se je nedavno vrnil z območja, kjer se novi koronavirus že širi, bodisi ste bili sami v zadnjem času v tujini, in imate znake, ki so istovetni kot pri okužbi s koronavirusom SARS-CoV-2 (telesna temperatura nad 38 stopinj Celzija, glavobol, izcedek iz nosu, kašelj, slabo počutje, bolečine v mišicah, težave z dihanjem), potem ostanite doma in pokličite osebnega zdravnika. Ta vam bo natančno povedal, v kateri tako imenovani vstopni točki v katerem zdravstvenem domu vas bodo sprejeli in vam vzeli bris zgornjih dihal za testiranje, s katerim je okužbo mogoče ovreči ali jo potrditi. Če strokovno pomoč potrebujete v času, ko vaš izbrani zdravnik ne dela ali ni dosegljiv po telefonu, pa pokličete v urgentno službo.

Tu boste dobili nadaljnja navodila za obravnavo v sklopu najbližje vstopne točke; če bi do obravnave želeli priti neposredno, brez omenjenega posvetovanja ter posledične napotitve in najave, ki jo opravi zdravnik, vas ne bodo sprejeli.

Pri sumu na okužbo z novim koronavirusom najprej pokličite svojega zdravnika; če ga ni, pokličite v urgentno službo zdravstvenega doma

  • osebni ali dežurni zdravnik vam bo po telefonu svetoval glede nadaljnjih ukrepov in povedal, kje točno (na kateri tako imenovani vstopni točki) vas bodo sprejeli za odvzem brisa
  • na vstopni točki vas bodo sprejeli le, če bo zdravnik, s katerim ste govorili po telefonu, vaš prihod vnaprej napovedal

vstopne tocke

16 vstopnih točk

Paciente s sumom na okužbo z novim koronavirusom bodo (potem, ko bo obolelega po telefonskem pogovoru tja usmeril izbrani zdravnik ali zdravnik z urgence) sprejemali na 16 lokacijah:

  • Kranj (zdravstveni dom)
  • Tolmin (zdravstveni dom)
  • Velenje (zdravstveni dom)
  • Kočevje (zdravstveni dom)
  • Maribor (zdravstveni dom)
  • Celje (pri splošni bolnišnici)
  • Postojna (zdravstveni dom)
  • Ljubljana (zdravstveni dom)
  • Brežice (pri splošni bolnišnici)
  • Trbovlje (pri splošni bolnišnici)
  • Jesenice (pri splošni bolnišnici)
  • Slovenj Gradec (zdravstveni dom)
  • Murska Sobota (zdravstveni dom)
  • Novo mesto (pri splošni bolnišnici)
  • Nova Gorica (urgentni center Šempeter)
  • Koper/Izola (čez dan v ZD Koper, ponoči in med vikendom pri splošni bolnišnici v Izoli)


Infektologinja in epidemiologinja o novem koronavirusu, zaščiti in ukrepih

Podrobneje o vseh ukrepih, povezanih tako s preventivo kot s pravilnim ukrepanjem pri sumu na okužbo ponovno objavljamo v spodnjih video pogovorih s specialistko infektologije s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ljubljanskega UKC prof. dr. Bojano Beović in specialistko epidemiologije Nino Pirnat, direktorico Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Bojana Beović

Prof. dr. Bojana Beović, specialistka infektologije, Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja:

»Splošna ideja v Sloveniji je, da bi bolnike, če se le da, 'zajezili' tam, kjer živijo, da ne bi prišlo do tako nepričakovanega razsoja okužb kot v Italiji.«

Več o tem, kako se v trenutnih razmerah odločati glede potovanja v tujino, tudi zato, ker znanost mehanizma delovanja novega koronavirusa še vedno ne zna povsem nedvoumno pojasniti, v zgornjem video intervjuju.

nina pirnat

Nina Pirnat, specialistka epidemiologije, direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje:

»Ključni samozaščitni ukrepi so povsem enaki, ne glede na to, ali se srečujemo s koronavirusom ali z drugim povzročiteljem akutne okužbe dihal, denimo z gripo.«

Več o tem, zakaj ni smiselno, da zdravi uporabljajo zaščitno masko pa tudi o tem, zakaj je opravičljiva uvedba začasne karantene v domovih za starejše, v zgornjem video pogovoru.

 

Virus

Simptomi

Simptomi
 

Virus

Prenos virusa

  • s kašljanjem ali kihanjem (varna razdalja: najmanj 1,5 metra)
  • tesnejši stik z okuženo osebo 
  • stik z onesnaženo površino

 

Stop virus

Preventiva

  • redno umivanje rok z vodo in milom
  • kašljanje v rokav oziroma v pregib komolca
  • izogibanje zaprtim prostorom, kjer se zadržuje veliko ljudi
  • redno prezračevanje prostorov

Splošna uporaba zaščitnih mask ni smiselna.

 

Posvet z epidemiologom NIJZ na telefonski številki 031 646 617

Če potrebujete dodatna strokovna pojasnila glede novega koronavirusa oziroma sumite, da ste s koronavirusom SARS-CoV-2 okuženi, lahko pokličete tudi na NIJZ, kjer je vsak dan med 9. in 17. uro na telefonski številki 031 646 617 dosegljiv epidemiolog, ki vam bo lahko podrobneje svetoval glede nadaljnjega ukrepanja.

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Značka:

Značka Novi koronavirus

 

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona