V zdravstvenih domovih bodo zaradi novega koronavirusa začeli zaklepati vhode, vstop bo možen le po opravljeni triaži ...

V zdravstvenih domovih bodo zaradi novega koronavirusa začeli zaklepati vhode, vstop bo možen le po opravljeni triaži ...

Zdravstveni dom Lenart v soboto začenja z izvajanjem poostrenih ukrepov za zajezitev širitve okužbe z novim koronavirusom. Kaj to pomeni? Vhodi v zdravstveni dom bodo poslej zaklenjeni. Na glavnem vhodu bodo, kot so med drugim sporočili tudi na facebooku, izvajali triažo pacientov, ki bodo želeli vstopiti; tako bodo preprečili, da bi v zdravstveni dom vstopil nekdo, ki je morda okužen z novim koronavirusom oziroma ima COVID-19, in onemogočili širjenje okužbe. Podobne ukrepe lahko pričakujemo po vseh zdravstvenih ustanovah. In kaj lahko v smislu (samo)zaščite naredimo sami?

V zdravstvenih domovih bodo zaradi novega koronavirusa začeli zaklepati vhode, vstop bo možen le po opravljeni triaži ...
Širjenje novega koronavirusa, ki je v zadnjih dneh tudi po uradnih podatkih dosegel Slovenijo, je dodobra pretreslo temelje ustaljenega življenja. Ko se bo otoplilo, naj bi se širjenje okužb z novim koronavirusom zmanjšalo in do poletja predvidoma izzvenelo, do takrat pa bo treba čim bolje skrbeti za svoje zdravje. Kako? Zaščitni ukrepi so znani in preprosti. Foto: iStock

Pojasnilo

Do zaključka redakcije ob 23:55 podatki o številu okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji še niso bili osveženi. Zadnji podatek se nanaša na 15. uro; do takrat je bilo opravljenih 498 testov, potrjenih okužb pa je bilo tedaj sedem. Čeprav je bil že vse popoldne znan tudi podatek o osmem pozitivnem testu, na vladni strani, kjer podatke praviloma ažurirajo ob 18. uri, do zdaj ni bilo aktualnih podatkov.

Širjenje novega koronavirusa, ki je v zadnjih dneh tudi po uradnih podatkih dosegel Slovenijo, je dodobra pretreslo temelje ustaljenega življenja. Resnici na ljubo smo ob spremljanju globalnega dogajanja, povezanega s koronavirusom, na gripo, pri kateri je vrhunec obolevnosti izzvenel že pred nekaj tedni, skorajda pozabili. Po drugi strani pa je novi koronavirus še vedno precejšnja neznanka, proti kateri medicina še nima na voljo pravega zdravila – in zato je toliko pomembneje, da (nasploh, ne le v kontekstu zaščite pred koronavirusom) prav vsakdo upošteva osnovna pravila higiene, s katerimi je mogoče preprečiti širjenje okužbe in tako poskrbeti ne le za svojo varnost, ampak tudi za varnost drugih. Kajti le zdravorazumsko ravnanje je tisto, ki bo zajezilo širjenje virusov.

Ukrepi so znani, pa naj gre za dosledno umivanje rok in uporabo dezinfekcijskih robčkov ali za diskreten odmik od nekoga, ki je opazno vročičen, kašlja, smrka in kiha. Po drugi strani pa je že od potrditve prve okužbe v Sloveniji jasno, da se bodo mnogi požvižgali na točno določene usmeritve, s katerimi je mogoče obvladovati širjenje okužbe. 

Le zdravorazumsko ravnanje je tisto, ki bo zajezilo širjenje virusov. Zakaj?

Ukrepi so znani, pa naj gre za dosledno umivanje rok in uporabo dezinfekcijskih robčkov ali za diskreten odmik od nekoga, ki je opazno vročičen, kašlja, smrka in kiha. Po drugi strani pa je že od potrditve prve okužbe v Sloveniji jasno, da se bodo mnogi požvižgali na točno določene usmeritve, s katerimi je mogoče obvladovati širjenje okužbe. 

Zato je v tem trenutku bistvena stvar, ki bi jo moral upoštevati prav vsak med nami, algoritem, po katerem naj nekdo, ki zboli in ima izrazite znake okužbe s koronavirusom – pri čemer ni nujno, da je pripotoval iz tujine, s katerega izmed območij z veliko razširjenostjo novega koronavirusa –, ostane doma. Pokliče naj svojega zdravnika, nakar bo prejel natančna navodila, kako ukrepati naprej – ali za svoje počutje poskrbeti z vitamini, čajem in počivanjem ali pa do nadaljnjega ostati v samoizolaciji, vmes pa v skladu s napotki opraviti testiranje, nakar bodo z laboratorijsko analizo okužbo ovrgli ali jo potrdili. 

Odpravljanje kratkih stikov

Predvidljivo je bilo, da bo ne glede na točno določene komunikacijsko-posvetovalne poti prihajalo do kratkih stikov, zaradi pomanjkanja kadra in težav z logistiko, na katere zdravstveni sistem tudi brez koronavirusa že dolgo ni bil imun. In kljub določenim algoritmom strokovnega ukrepanja, nad katerimi bedijo ministrstvo za zdravje in epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je v sprejetih in udejanjanih ukrepih vse preveč vrzeli, ki otežujejo obvladovanje širjenja okužb.

Do medklicev, po katerih včasih traja nedopustno dolgo, da protokol steče, v resnici sploh ne bi smelo priti, vendar se dogaja prav to, že zdaj. Zato na ministrstvu za zdravje obljubljajo, da bo kmalu na voljo informacijska točka z več telefonskimi linijami, kjer se bo mogoče pozanimati o podrobnostih glede novega koronavirusa. Dodatne linije pa bodo zaradi povečanega števila klicev potrebovale tudi zdravstvene ustanove, da se bodo lahko res ažurno odzivale. Povsod, kjer so tako imenovane vstopne točke za testiranje domnevno okuženih z novim koronavirusom, bo poslej pri vhodu strokovni kader, ki bo skrbel, da domnevno okuženi kljub vsemu ne bi vstopili v stavbo in širili okužbo, ampak jih bo usmeril k pravemu vhodu.

Ne v Italijo, dokler se razmere ne umirijo

Italija

Ministrstvo za zunanje zadeve zdaj vendarle odsvetuje vsa potovanja na območje severne Italije pa tudi nasploh v Italijo, kamor naj, če pot ni nujna, do nadaljnjega res ne bi potovali.

V Italiji je bolezen COVID-19, ki jo povzroča okužba s koronavirusom, samo danes ugasnila 49 življenj.

Uvajanje striktnejših ukrepov

Zaradi naraščajočega števila okužb z novim koronavirusom so med drugim na današnjem sestanku z vodstvenimi predstavniki socialnih zavodov, na katerem je sodelovalo tudi vodstvo združenja Srebrna nit, sklenili, da velja povsod uvesti popolno prepoved obiskov ne le v bolnišnicah, ampak tudi v domovih za starejše in v socialno-varstvenih zavodih. Tako bodo poskrbeli za čim celovitejšo zaščito varovancev pred okužbo s koronavirusom, saj so ti zaradi pridruženih osnovnih obolenj in oslabljenega imunskega sistema že v osnovi bolj ogroženi.

»Izjeme so možne ob strokovni in etični presoji odgovornih v teh zavodih,« je v današnjem dopisu, naslovljenem na univerzitetna klinična centra v Ljubljani in v Mariboru, splošne bolnišnice in na socialno-varstvene zavode, napisala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje prim. Simona Repar Bornšek. Resorno ministrstvo je sicer tudi vse izvajalce na sekundarni in terciarni ravni pozvalo k bolj poostrenemu izvajanju programov, namenjenih preprečevanju in obvladovanju širjenja kapljičnih okužb.

pismo
Nove usmeritve za ukrepanje

Zaradi nepredvidljivega dogajanja v povezavi z novim koronavirusom so zaposlenim v zdravstvu odsvetovali udeležbo na strokovnih srečanjih in večjih prireditvah, kajti njihova odsotnost na delovnem mestu bi onemogočila normalen potek dela.

Odločajte se zdravorazumsko

Nasploh pa za vse, ki so starejši od 60 let oziroma imajo sladkorno bolezen, katero od srčno-žilnih ali respiratornih obolenj, velja podobno kot pri gripi: izogibajo naj se dogodkov in prostorov, kjer se zadržuje veliko ljudi. Sicer je res, da se množične prireditve pri nas še vedno odvijajo (odločitev o odpovedi je prepuščena organizatorjem, ki morajo sicer v sklopu prireditve, če se ta odvija v zaprtem prostoru, poskrbeti za ustrezno zračenje in za ustrezno zaščito obiskovalcev), vendar se je v tem trenutku udeležbi na katerem izmed dogodkov z množično udeležbo morda bolj smiselno odpovedati. Ni še jasno, kako bo s tovrstnim dogajanjem v prihodnje; kot pravi minister za zdravje Aleš Šabeder, tudi končne odločitve o izvedbi športnih dogodkov v Planici in na Vitrancu še ni.

Planica

Kakršnakoli že bo odločitev, pri teh in vseh preostalih dogodkih in dogajanjih, ne velja pozabiti na ukrepe, ki niso nekaj novega. Kajti, kot je na facebooku spomnila tudi pediatrinja Helena Mole: »Česa vsega se bomo zaradi koronavirusa morali (ponovno) naučiti: pravilnega in dovolj pogostega umivanja rok, higiene kašlja in brisanja nosu; upoštevanja pomembnih navodil, ki jih je v resnici težko ločiti od kopice drugih, ki smo se jih naučili upoštevati bolj 'na pol': predvsem pa – zavedanja, da z vsem, kar počnemo, lahko poskrbimo za varnost ljudi okrog nas, ne le za svojo!«.

Nekaj primerov današnjih sporočil:

ZD Metlika - nujno obvestilo
Zdravstveni dom Metlika bo do nadaljnjega zaprt
obvestilo ZD Lenart
Zdravstveni dom Lenart zaklepa (druge) vhode, pri glavnem bodo izvajali triažo
ZD Celje - obvestilo
Vhod v Zdravstveni dom Celje od ponedeljka dalje zgolj z zadnjega parkirišča
mzz obvestilo
Odpotovati ali potovanje preložiti?
nijz - obvestilo
Ministrstvo za zunanje zadeve odsvetuje potovanje v Italijo

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



V primežu statistike, čakajoč na otoplitve ...

Ko se bo otoplilo, naj bi se tudi širjenje okužb z novim koronavirusom zmanjšalo in do poletja izzvenelo. 

Do zdaj pa je bilo na globalni ravni potrjenih 98.171 primerov okužbe s SARS-CoV-2, 3385 obolelih je zaradi zapletov pri prebolevanje bolezni COVID-19 umrlo. 

Pri nas je trenutno potrjenih osem primerov okužbe, trije med njimi so zaposleni v zdravstvu. Na območju Ljubljane in Maribora je do okužb prišlo pri posameznikih, ki so se vrnili s potovanja ali transfera po Italiji oziroma pri njihovih bližnjih; en primer okužbe (zdravnik, ki je delal tudi v domu za ostarele) pa je bil danes potrjen tudi v zdravstvenem domu v Metliki, ki bo zaprt, dokler ne bodo znani rezultati testiranj vseh zaposlenih.


Neetično okoriščanje pri prodaji zaščitne opreme

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) zaposleni v zdravstvu, ki so po vsem svetu »v prvi liniji« pri ukrepanju proti okužbam z novim koronavirusom, za zaščito sebe in drugih pred COVID-19, boleznijo, ki jo povzroči okužba, na mesec porabijo 89 milijonov zaščitnih mask, 30 milijonov zaščitnih halj, 1,6 milijona zaščitnih očal, 76 milijonov rokavic in 2,9 milijona litrov razkužila za roke. 

Zato je toliko bolj nevzdržno in nedopustno ravnanje dobaviteljev tovrstne zaščitne opreme; ti so, kot se je pokazalo tudi v Sloveniji, ob ugotovitvi tržne niše, ki jo na globalni ravni nakazuje veliko pomanjkanje te opreme, cene zvišali za nekajkrat, kar ni nič drugega kot nedopustno in neetično okoriščanje na račun situacije, ki jo narekuje COVID-19.

V Sloveniji so sicer za zdaj na voljo blagovne rezerve, smo se pa pridružili tudi skupnemu javnemu naročilu članic EU za nakup te opreme.

Značka

virus

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona