Prof. dr. Marko Noč, vrhunski zdravnik in raziskovalec, zagovornik dobrobiti bolnikov in vztrajni žvižgač, ki opozarja na nujnost izboljšav v zdravstvu in na odpravo korupcije – od danes pa tudi prejemnik državnega odličja

Prof. dr. Marko Noč, vrhunski zdravnik in raziskovalec, zagovornik dobrobiti bolnikov in vztrajni žvižgač, ki opozarja na nujnost izboljšav v zdravstvu in na odpravo korupcije – od danes pa tudi prejemnik državnega odličja

Prof. dr. Marko Noč, ki si brez dvoma zasluži poimenovanje srčni zdravnik, je danes prejel državno odlikovanje. Red za zasluge mu pritiče tako zaradi vrhunskih dosežkov pri poglobljenem strokovnem in znanstveno-raziskovalnem delu, ki se mu posveča v sklopu svojega zdravniškega poslanstva, usmerjenega v reševanje življenj kritično bolnih srčnih bolnikov – pa tudi zavoljo odkrite in pogumne, konstruktivno-kritične odzivnosti na anomalije v delovanju, organizaciji in financiranju slovenskega zdravstvenega sistema, s katero je med drugim pripomogel k pomembnemu znižanju pretiranih, koruptivno pogojenih cen zdravstvene opreme in pripomočkov.

Prof. dr. Marko Noč, vrhunski zdravnik in raziskovalec, zagovornik dobrobiti bolnikov in vztrajni žvižgač, ki opozarja na nujnost izboljšav v zdravstvu in na odpravo korupcije – od danes pa tudi prejemnik državnega odličja
Prof. dr. Marko Noč si brez dvoma zasluži poimenovanje srčni zdravnik. (Foto: Diana Zajec)

»Zdravstvo ne more biti poligon, na katerem se igrajo z zdravjem in usodami bolnih ljudi na račun prikrivanja različnih ozadij,« je že pred dvema letoma v pogovoru za zdravstveni portal poudaril prof. dr. Marko Noč, ki sodeluje tudi v skupini tako imenovanih zdravnikov oporečnikov oziroma žvižgačev, ki jih na Slovenskem ni veliko, so pa odločni in vztrajni v svojih prizadevanjih. Omenjena skupina (zdravstvo.si) se zavzema za celovito ureditev zdravstva tako, da njegovo delovanje ne bo več odvisno od sistemskih kratkih stikov in anomalij, ampak bo lahko usmerjeno v krepitev in nadgradnjo osnovnega poslanstva: zagotavljanja pravočasne, kakovostne in varne obravnave bolnikov. 

Od znanstvenih presežkov do reševanja življenj z invazivnimi kardiološkimi posegi

Znani in priznani specialist interne medicine, intenzivist in kardiolog je tudi predstojnik Kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino Interne klinike ljubljanskega UKC, izredni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) ter dobitnik Zoisove nagrade za izjemne raziskovalne dosežke v letu 2018. Prof. Noč, ki življenja obolelih rešuje z invazivnimi kardiološkimi posegi – koronarografijo, perkutano koronarno intervencijo, z aortno balonsko črpalko in zunajtelesno membransko oksigenacijo, se je izpopolnjeval na uglednih zdravstvenih ustanovah v ZDA; tako je, denimo, kot Fulbrightov štipendist v bolnišnici Cedars-Sinai Medical Center v Los Angelesu opravil specializacijo iz interventne kardiologije.

Prof. dr. Marko Noč življenja obolelih rešuje z invazivnimi kardiološkimi posegi – koronarografijo, perkutano koronarno intervencijo, z aortno balonsko črpalko in zunajtelesno membransko oksigenacijo.

V kontekstu aktualnega dogajanja je poveden izvleček iz omenjenega intervjuja, v katerem je prof. dr. Marko Noč še pred izbruhom pandemije novega koronavirusa zelo nedvoumno ponazorili, kaj pomeni vsakoletno breme virusnih okužb in respiratornih obolenj, ki ohromijo delovanje zdravstvenih ustanov, konkretno tudi UKC Ljubljana, ki se takrat iz terciarne ustanove prelevi v eno od bolnišnic, ki ne zmore drugega, kot gasiti »požar«, medtem ko vse ostale dejavnosti zastanejo. V zadnjih dveh letih pa se je na račun COVID obolenj ta situacija še izdatno poslabšala.

Sistem se je zlomil, vsako leto – že pred pandemijo ...

»Vsakoletno obdobje okužb z virusi in respiratornimi obolenji nas pripelje v vlogo gasilcev – ni prostora, ni opreme, premalo je medicinskih sester, ogromen je priliv bolnikov in sistem se zlomi. Vsako leto. Žal vodilni te diagnoze ne postavijo in, seveda, potem ne ukrepajo. V takih razmerah, ki se lahko potegnejo v pomlad, začnejo pa se že jeseni, in stalnih kadrovskih stiskah, predvsem na področju zdravstvene nege, UKC Ljubljana kot univerzitetna institucija ne more uspešno opravljati svojega poslanstva, ki ga vidim v kliničnem delu, uvajanju novih metod, v raziskovalnem in v pedagoškem delu. To so trije stebri, ki so med seboj neločljivo povezani. In le v primeru, ko vsi trije delujejo nemoteno, je klinika univerzitetna – sicer pa njeno delovanje preide na raven regionalnih bolnišnic, ki imajo (brez podcenjevanja) drugačno vlogo,« poudarja profesor Noč.

Vsakoletno obdobje okužb z virusi in respiratornimi obolenji nas pripelje v vlogo gasilcev – ni prostora, ni opreme, premalo je medicinskih sester, ogromen je priliv bolnikov in sistem se zlomi. Vsako leto. Žal vodilni te diagnoze ne postavijo in, seveda, potem ne ukrepajo. V takih razmerah, ki se lahko potegnejo v pomlad, začnejo pa se že jeseni, in stalnih kadrovskih stiskah, predvsem na področju zdravstvene nege, UKC Ljubljana kot univerzitetna institucija ne more uspešno opravljati svojega poslanstva, ki ga vidim v kliničnem delu, uvajanju novih metod, v raziskovalnem in v pedagoškem delu.

Proti korupciji z ustreznejšim zakonom o javnem naročanju

Zato se ne kaže čuditi, da se je dr. Noč pridružil prizadevanjem za ureditev zdravstvenega sistema, na kar v Sloveniji čakamo že več kot dve desetletji. In v tem kontekstu velja omeniti tudi vlogo prof. dr. Marka Noča v aferi s stenti. Ta sicer ni pripeljala do sistemskega ukrepanja, ki bi preprečilo ponavljanje takšnih zgodb, vendar je danes odlikovani zdravnik, kot poudarja, »kljub temu politikom večkrat javno predlagal, naj sprejmejo zakon o javnih naročilih v zdravstvu in točno povedal, katere stvari so ključne: od referenčne cene, ki mora biti zahodno-evropska – skandinavska, na primer –, do tega, naj se v to vključi in pomaga celotna vlada, politika, gospodarska diplomacija. Do zdaj tega ni bilo, a morda bo v zdajšnjem medvladju prišel na plano in potem v parlament tak zakon, ki bo pomagal prihraniti ogromno denarja v dobro slovenskih bolnikov

Pred nekaj dnevi je bila novela zakona o javnem naročanju v resnici sprejeta; v dokument so umeščeni tudi predlogi prof. dr. Marka Noča oziroma skupine zdravstvo.si.

Politikom sem večkrat javno predlagal, naj sprejmejo zakon o javnih naročilih v zdravstvu, ki bo pomagal prihraniti ogromno denarja v dobro slovenskih bolnikov.

Nujno v reformo

In kakšna bo po oceni Marka Noča usoda slovenskega zdravstva? »Če ne bo nujnih reform, ki bi se morale zgoditi že zdavnaj, prihodnost slovenskega zdravstva zagotovo ni prav obetavna. Na tem področju bi si želel prosvetljenega absolutista, ki bi imel parlamentarno večino in bi izpeljal vse potrebne spremembe, ki bi bile v začetni fazi morda tudi nekoliko nepriljubljene. Ker pa je nemogoče, da bi se pri nas zgodilo kaj takega, pa v resnici pričakujem konsenz politike, saj gre za nacionalni interes. Potrebna je enotnost – politiki, naj bo leva ali desna, mora biti v skupnem interesu bolj urejeno zdravstvo.«

Politiki, naj bo leva ali desna, mora biti v skupnem interesu bolj urejeno zdravstvo.


Red za zasluge sta prejela tudi prof. dr. Aleš Blinc in Aleksander Merlo

Aleš Blinc in Aleksander Merlo

Državno odličje sta danes prejela tudi predstojnik Kliničnega oddelka za žilne bolezni Interne klinike ljubljanskega UKC prof. dr. Aleš Blinc in direktor Bolnišnice za ženske bolezni in porodništvo Postojna ter vodja tamkajšnjega porodnega oddelka Aleksander Merlo – prvi za vrhunsko strokovno in znanstveno delo na področju srca in žilja ter za velik prispevek k preventivi in razumevanju teh bolezni, z aktivnim angažmajem v sklopu Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, drugi pa za vrhunsko strokovno delo in uveljavljanje uspešnih inovativnih pristopov na področju porodništva.


Portreta Marka Noča in Aleša Blinca: Diana Zajec; portret Aleksandra Merla: STA; ilustracija: iStock

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.Značke

Stetoskop v obliki srca

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona