Vlada ukinja ukrepe v opreki s predlogi stroke. Kdaj bodo brez mask lahko tudi učenci med poukom?

Vlada ukinja ukrepe v opreki s predlogi stroke. Kdaj bodo brez mask lahko tudi učenci med poukom?

V zadnjem času napovedovana opustitev obveznih ukrepov, sprejetih zaradi preprečevanja širjenja okužb z novim koronavirusom, je danes dobila epilog. Vsaj delni. Vlada je na dopisni seji sprejela odločitve, ki pa so opazno v opreki s predlogi strokovne skupine. Medtem ko bi slednja za zdaj le delno odpravila pogoj PCT, med učenci pa med poukom opustila obvezno uporabo zaščitnih mask, se je vlada odločila drugače: uporaba mask v sklopu izobraževalnega procesa ostaja v veljavi, PCT pa se odpravlja v celoti, razen nekaterih izjem. Ob tem se človek utemeljeno vpraša, zakaj takšna odločitev, ki se v resnici ne zdi tehtna – predvsem, kar se tiče otrok in čimprejšnje normalizacije njihovega življenja, kot je predlagala tudi epidemiološka stroka.

Vlada ukinja ukrepe v opreki s predlogi stroke. Kdaj bodo brez mask lahko tudi učenci med poukom?

Ohranjanje obveznega nošenja mask med poukom je, resnici na ljubo, ohranjanje lažne varnosti, kajti vsi poznamo podatke, po katerih se je omikron – maskam navkljub! – med šolarji širil. In to močno. Zato bi bila edina smiselna sprememba ta, da se zdaj, ko so razmere obetavne, odpravi obvezno uporabo mask v razredih. Zato, da otrokom, ki so bili primorani nase prevzeti ogromno breme epidemijskega bremena, končno dopustimo, da čim bolj normalno in nemoteno 'zadihajo' in zaživijo. Pa tudi zato, ker zdajšnja uporaba mask v šolah tudi oziroma predvsem po epidemiološki plati nima nobene dodane vrednosti.

»Upal sem, da bo prišlo tako do odprave PCT kot mask v šolah,« pravi dr. Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan (IJS), ki pripravlja napovedi glede gibanja pandemije oziroma epidemije – in ki po tokratni odločitvi vlade, sprejeti na dopisni seji, ne skriva nezadovoljstva. Še včeraj je poudaril, da epidemija upada z razpolovnim časom približno devet dni in da bomo »zaradi pravočasnega sproščanja ukrepov predvidoma optimalno prešli v poletno fazo endemije. Naslednji val bo predvidoma jeseni, kot je značilno tudi za druga obolenja dihal, in bo le blag, če bomo poletje preživeli brez ukrepov in jih jeseni po potrebi smiselno uvajali.«

V tem smislu je dr. Matjaž Leskovar predvideval, da bodo za obvladovanje jesensko-zimskega vala zadoščali že osnovni ukrepi – oziroma da tudi ti ne bodo nujni, »če nas valovanje endemije z nekoliko večjo amplitudo ne bo motilo. Na kumulativno število okuženih, bolnih, hospitaliziranih in umrlih ne bodo imeli pomembnega vpliva, ker je virus tako kužen. Ta kumulativna števila pa lahko zmanjšamo le s cepljenjem ...«.

Upal sem, da bo prišlo tako do odprave PCT kot do ukinitve obvezne uporabe mask v šolah.

dr. Matjaž Leskovar, IJS

Tudi minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji poznopopoldanski novinarski konferenci opozoril na razliko v hitrosti sproščanja ukrepov, ki kaže na kolizijo med predlogi stroke in odločitvami vlade, ob tem pa poudaril, da si najprej in predvsem želi čim prejšnjo normalizacijo delovanja v zdravstvu, brez omejitev zaradi pandemije – da bo lahko poskrbljeno za vse bolnike. 

Tudi minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji poznopopoldanski novinarski konferenci opozoril na razliko v hitrosti sproščanja ukrepov, ki kaže na kolizijo med predlogi stroke in odločitvami vlade.

Vemo namreč, do kakšnih nedopustnih zaostankov pri obravnavi obolelih, pravočasni diagnostiki in zdravljenju je prišlo v zadnjih 23 mesecih. In če pri tem upoštevamo tudi podatek, kako nedopustno dolge čakalne dobe smo v našem zdravstvu imeli že pred pandemijo SARS-CoV-2, je vsakomur jasno, da bodo posledice pandemijskega dogajanja vse prej kot preproste.

V celotnem kontekstu se zdi povsem nerazumljivo, zakaj danes ni bila sprejeta odločitev, s katero bi razbremenili vsaj najmlajše, ki jim veljavni odlok še vedno nalaga obvezno uporabo zaščitnih mask med poukom. 

Če upoštevamo podatek, kako nedopustno dolge čakalne dobe smo v našem zdravstvu imeli že pred pandemijo SARS-CoV-2, je vsakomur jasno, da bodo posledice pandemijskega dogajanja vse prej kot preproste. V celotnem kontekstu se zdi povsem nerazumljivo, zakaj danes ni bila sprejeta odločitev, s katero bi razbremenili vsaj najmlajše, ki jim veljavni odlok še vedno nalaga obvezno uporabo zaščitnih mask med poukom. 

Samotestiranje v šolah se s ponedeljkom ukinja.

Od začetka tedna na splošno velja opustitev (preverjanja) izpolnjevanja ukrepa PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Zahteva po izpolnjevanju tega pogoja ostaja nespremenjena v bolnišnicah, zdravstvenih domovih in drugih zdravstvenih institucijah – če pacient potrebuje hospitalizacijo ali v primeru, ko se mora vrniti v bolnišnico, a je od minule hospitalizacije minilo več kot 48 ur; testiranje s hitrim testom zagotovi izvajalec, strošek je pokrit iz državnega proračuna. 

V industriji, trgovini, v turizmu, gostinstvu in drugih storitvenih dejavnostih se ukinjajo vse dosedanje epidemiološke omejitve. Ukinja se tudi brezplačno presejalno testiranje in samotestiranje s hitrimi testi.

Še naprej pa ostajajo v veljavi priporočeni zaščitni ukrepi, od uporabe zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih, ohranjanje fizične razdalje in udejanjanje osnovnih higienskih ukrepov, s katerimi je mogoče učinkovito preprečiti širjenje okužb z virusi nasploh – ne le okužb z novim koronavirusom – in posledično preprečevati zbolevanje za boleznijo COVID, ki še vedno v dobršni meri angažira (intenzivne) bolnišnične zmogljivosti.

Zahteva po izpolnjevanju pogoja PCT ostaja nespremenjena v bolnišnicah, zdravstvenih domovih in drugih zdravstvenih institucijah – če pacient potrebuje hospitalizacijo ali v primeru, ko se mora vrniti v bolnišnico, a je od minule hospitalizacije minilo več kot 48 ur; testiranje s hitrim testom zagotovo izvajalec, strošek je pokrit iz državnega proračuna. 

Še naprej ostajajo v veljavi priporočeni zaščitni ukrepi, vključno z uporabo zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih.

zaščitne maske v razredih

Fotografiji: STA; ilustracija: iStock

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Značke

učenci

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona