Podatki, ki ne (do)puščajo dvoma o resnosti epidemije

Podatki, ki ne (do)puščajo dvoma o resnosti epidemije

Od jutri bo zaradi izjemnega porasta števila okuženih z novim koronavirusom, med katerimi jih zaradi težke oblike prebolevanja bolezni COVID-19 trenutno že več kot 500 potrebuje zdravljenje v bolnišnici, življenje v Sloveniji ponovno izrazito zastalo. Predvidena je omejitev gibanja na občine, ki bo sprva uveljavljena za en teden (za vso državo), medtem ko bo do sproščanja prihajalo postopno – v tistih regijah, ki bodo prve omejile epidemijo. Po drugi strani pa so zbirni podatki (za obdobje od marca do oktobra) akutnih bolnišnic, ki pri nas skrbijo za COVID bolnike, boleče jasni.

Podatki, ki ne (do)puščajo dvoma o resnosti epidemije
Prikaz konkretnih podatkov o pacientih po starostnih skupinah, ki so zaradi težke oblike bolezni COVID-19 pri nas doslej potrebovali zdravljenje v bolnišnici (graf: mreža EPISARI, Slovenija – podrobnejše podatke navajamo v nadaljevanju; risbe virusov: iStock;)

V bolnišnicah se, kot opozarjajo Mladi zdravniki Slovenije, zaradi bolezni COVID trenutno zdravi za več kot 15 polnih avtobusov pacientov, ki so v hudih bolečinah, nekateri med njimi ne morejo več samostojno dihati. Če se trend naraščanja okužb z novim koronavirusom pri nas ne bo upočasnil, bo po njihovi oceni že čez teden dni v bolnišnicah najverjetneje za 30 avtobusov obolelih s težko obliko COVID-19, čez dva tedna pa za 60 avtobusov takih bolnikov. »Ni sistema, ki bi lahko pomagal toliko obolelim,« opozarjajo mladi zdravniki, zato pozivajo k res doslednemu upoštevanju zaščitnih ukrepov – istočasno pa se sprašujejo, kako je mogoče, da številni posamezniki še vedno ne zmorejo ali nočejo razumeti, kako pomembno je v tem trenutku res dosledno udejanjanje vseh zaščitnih ukrepov.

Tabelarni in grafični prikaz spreminjanja razmer v času epidemije novega koronavirusa pri nas

 

»Toda usoda mnogih, ki bodo zaradi težke oblike COVID-19 umrli čez dva tedna, je zapečatena že danes. Zato nas res zanima, kaj je tisto, kar bi vas prepričalo, da je vrag vzel šalo – kajti še vedno velja, da se večina ljudi okuži na zasebnih srečanjih ali na delovnih mestih,« mladi zdravniki sprašujejo vse tiste posameznike, ki še vedno živijo v prepričanju, da tokratna epidemija ni nič resnega, ampak zgolj nekakšna izmišljotina ali zarota, bolezen COVID pa mačji kašelj v primerjavi z gripo. 

Mladi zdravniki

Mladi zdravniki Slovenije:

Usoda mnogih, ki bodo zaradi težke oblike COVID-19 umrli čez dva tedna, je zapečatena že danes. Zato nas res zanima, kaj je tisto, kar bi vas prepričalo, da je vrag vzel šalo.

Da interpretacije, na katere se sklicujejo zanikovalci epidemije, nimajo prav nobene resne osnove, je zelo nazorno opisala in utemeljila tudi pediatrinja Helena Mole, ki pravi takole: »Za gripo v Sloveniji v eni sezoni, torej v treh do štirih mesecih, v hudi sezoni zboli približno 200.000 ljudi, medtem ko bi za boleznijo COVID-19 brez zaščitnih ukrepov zboleli vsi – pri 1.600.000 zbolelih bi šlo za blago do zmerno obolenje, medtem ko bi po najbolj optimističnih izračunih od 40.000 do 100.000 obolelih potrebovalo zdravljenje v bolnišnici ...«.

helena mole

Helena Mole, pediatrinja:

Za gripo v Sloveniji v eni sezoni, torej v treh do štirih mesecih, v hudi sezoni zboli približno 200.000 ljudi, medtem ko bi za boleznijo COVID-19 brez zaščitnih ukrepov zboleli vsi – pri 1.600.000 zbolelih bi šlo za blago do zmerno obolenje, medtem ko bi po najbolj optimističnih izračunih od 40.000 do 100.000 obolelih potrebovalo zdravljenje v bolnišnici ...

V bolnišnicah bo na voljo 1000 postelj

Ministrstvo za zdravje je doslej v sodelovanju z bolnišnicami in drugimi izvajalci zdravstvene dejavnosti zagotovilo 700 bolnišničnih postelj za bolnike s COVID-19, v pripravi pa je še dodatnih 300 postelj.

»Vsi se moramo dosledno držati ukrepov – vsi, od prvega do zadnjega. Prihajajoči dnevi bodo odločilni za naše soočenje z virusom, popravnega izpita ne bo. Ustavitev javnega življenja za teden, dva je nujna – za zaščito najšibkejših in za normalno delovanje javnega zdravstvenega sistema,« v kontekstu odloka o omejitvi gibanja na občine, ki ga je vlada sprejela na včerajšnji dopisni seji, poudarja minister za zdravje Tomaž Gantar. Ob tem opozori na dosledno udejanjanje ukrepov, ki dokazano učinkujejo pri preprečevanju širjenja okužb s koronavirusom SARS-CoV-2: nošenje maske, higiena rok in kašlja, ohranjanje priporočene fizične razdalje. 

Tomaž Gantar

Tomaž Gantar, minister za zdravje:

Vsi se moramo dosledno držati ukrepov – vsi, od prvega do zadnjega. Prihajajoči dnevi bodo odločilni za naše soočenje z virusom, popravnega izpita ne bo. Ustavitev javnega življenja za teden, dva je nujna – za zaščito najšibkejših in za normalno delovanje javnega zdravstvenega sistema.

In, kot so si edini zdravniki in zdravstveni timi, ki skrbijo za bolne v razmerah, kakršne narekuje drugi val epidemije: za upoštevanje zaščitnih ukrepov, s katerimi bo mogoče zamejiti eksponentno rast okužb, je resnično napočil skrajni čas. V nasprotnem primeru se bo zdravstvo zlomilo, medtem ko družba posledice epidemije že zdaj čuti na vseh ravneh.


Tabelarni in grafični prikaz spreminjanja razmer v času epidemije novega koronavirusa pri nas (vir: Mreža EPISARI, Slovenija)

Drugi val epidemije novega koronavirusa v jesenskem obdobju pri nas izrisuje res skrb vzbujajočo sliko. Doslej je 13 bolnišnic za akutno oskrbo, povezanih v nacionalno mrežo EPISARI, namenjeno epidemiološkemu spremljanju resnih akutnih respiratornih infekcij (angl. SARI – severe acute respiratory infection), posredovalo podatke za obdobje od 30. marca do 18. oktobra, ki ne potrebujejo dodatnega komentarja:

Episari 1

episari 2

episari 3

episari 4

episari 5

episari 6

episari 6

episari 8

episari 9

Na začetek članka

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Značka

virus

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona