»Če pride COVID v našo bolnišnico, med bolnike z rakom, lahko, če se grdo izrazim, pripravimo črne vreče!« opozarja doc. dr. Mirjana Rajer z Onkološkega inštituta Ljubljana

»Če pride COVID v našo bolnišnico, med bolnike z rakom, lahko, če se grdo izrazim, pripravimo črne vreče!« opozarja doc. dr. Mirjana Rajer z Onkološkega inštituta Ljubljana

»Če pride COVID v našo bolnišnico, med bolnike z rakom, lahko, če se grdo izrazim, pripravimo črne vreče,« je bila v pogovoru za Zdravstveniportal.si neposredna doc. dr. Mirjana Rajer, specialistka onkologije z radioterapijo z Onkološkega inštituta Ljubljana, ki trenutno dela še specializacijo iz internistične onkologije; v sklopu te zdaj »kroži« v UKC Ljubljana, zato sva se danes srečali in se pogovarjali pred glavno stavbo kliničnega centra. Izvrstna zdravnica in prijetna sogovornica, ki ji ni težko reči bobu bob, je zaradi aktualnih razmer, ki jih v Sloveniji zaradi nespoštovanja zaščitnih ukrepov napoveduje pospešeno širjenje drugega vala epidemije novega koronavirusa, izjemno zaskrbljena.

»Če pride COVID v našo bolnišnico, med bolnike z rakom, lahko, če se grdo izrazim, pripravimo črne vreče!« opozarja doc. dr. Mirjana Rajer z Onkološkega inštituta Ljubljana

»Za zdaj sem še v belem in z masko na sebi, kar je dobro. To pomeni, da sem zdrava,« pravi zdravnica, ki je po različnih komunikacijskih kanalih z iskrenimi in iskrivimi pozivi k razumnemu odzivu na epidemijo koronavirusa SARS-CoV-2, zaradi katere v zadnjem času zboleva tudi vse več zdravnikov in negovalnega kadra, izrazito pripomogla k ozaveščanju o resnosti situacije, ki jo narekuje nezadržno širjenje okužb z novim koronavirusom. A del slovenske družbe še vedno, kot je videti in slišati, ocenjuje, da je imun. Ceno takšne kratkovidne nerazumnosti in globoke neodgovornosti pa bodo plačevali drugi. 

O tem je tekla beseda v video pogovoru, tudi zato, ker je danes Slovenija izpolnila vse pogoje za sprejetje ukrepov iz tretjega »oranžnega« paketa, nanizanih v načrtu za zamejitev epidemije. Popoldne se je že sestala vlada v krizni sestavi, seje pa se je udeležila tudi svetovalna skupina za COVID-19, ki deluje v sklopu ministrstva za zdravje. Vlada bo o nadaljnjih ukrepih – možnost zapore ali karantene posameznih občin, zaprtje gostinskih lokalov, zaprtje fitnes centrov in športnih objektov za skupinske športe za amaterje, omejitev delovanja frizerskih in kozmetičnih salonov, splošna prepoved obiskov v bolnišnicah in socialno-varstvenih zavodih, torej tudi v domovih za starejše, prepoved vseh javnih in kulturnih prireditev, verskih obredov in porok po posameznih občinah ali regijah, zaprtje nenujne zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti – odločala že na jutrišnji seji. 

In potem, če se razmere radikalno ne izboljšajo, sledi le še rdeča faza ... Kaj takšno stanje, ki bi ga bilo z doslednim upoštevanjem preprostih zaščitnih ukrepov mogoče preprečiti, pomeni za številne, ki se bodo po tej »zaslugi« srečali z okužbo, ki lahko hitro vodi v resne zaplete, v komo ali v smrt? Tisti, ki se jih ta problem »ne tiče«, se o tem ne sprašujejo, saj problema niso sposobni videti, še manj pa ga priznati.

Slovenija je izpolnila vse pogoje za sprejetje ukrepov iz tretjega »oranžnega« paketa (možnost zapore ali karantene posameznih občin, zaprtje gostinskih lokalov, zaprtje fitnes centrov in športnih objektov za skupinske športe za amaterje, omejitev delovanja frizerskih in kozmetičnih salonov, splošna prepoved obiskov v bolnišnicah in socialno-varstvenih zavodih, torej tudi v domovih za starejše, prepoved vseh javnih in kulturnih prireditev, verskih obredov in porok po posameznih občinah ali regijah, zaprtje nenujne zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti).

Kaj takšno stanje, ki bi ga bilo z doslednim upoštevanjem preprostih zaščitnih ukrepov mogoče preprečiti, pomeni za številne, ki se bodo po tej »zaslugi« srečali z okužbo, ki lahko hitro vodi v resne zaplete, v komo ali v smrt?

Tisti, ki se jih ta družbeni problem »ne tiče« in ki se iz nevarnosti, ki jo predstavlja bolezen COVID, norčujejo, se s tem retoričnim vprašanjem ne ukvarjajo; problema niso sposobni videti, še manj pa ga priznati – predvsem pa nočejo priznati, da nimajo prav.

A razmere so resne, vse prej kot zanemarljive. O vseh dilemah, povezanih z nastalo situacijo, je, tudi s prispodobami in s konkretnimi primeri, spregovorila doc. dr. Mirjana Rajer v spodnjem video intervjuju.

Mirjana Rajer

  • Za zdaj vas pozdravljam še v belem in z masko na sebi, kar je dobro. To pomeni, da sem v službi in da sem zdrava.
  • Delam na onkološkem inštitutu. Za zdaj se še nekako držimo. Prvi val smo prestali brez obolelega s COVID-19, v drugem valu nisem prepričana, da bo tako – in to nas zelo skrbi in žalosti. 
  • Veliko je kritik na družbenih omrežjih, češ da zdravniki nič ne delamo in da smo si v času epidemije vzeli prosto ... Ne, mi delamo – in na onkološkem inštitutu upamo, da bomo lahko delali še naprej, da bodo bolniki z rakom oskrbljeni tako, kot morajo biti. Zelo pa se bojim, da morda to zimo to ne bo izvedljivo, ne vedno ...
  • Zdravniki postanemo zelo jezni, ko vidimo, da v naši državi – ne vem, zakaj – ni niti malo solidarnosti. Če veš, da v tem času s poroko lahko nekoga ubiješ, pa se kljub temu odločiš zanjo, potem pa še pljuvaš po zdravnikih – tega pa res ne razumem. Kajti, verjemite, COVID ni gripa!
  • Tudi zaradi gripe umre določeno število ljudi, toda COVID je hujša bolezen, ki traja dlje in ima lahko veliko resnih posledic. 
  • Zdi se mi, da spet prihajamo v srednji vek. Imeli smo reformacijo, ki nas je rešila srednjega veka – zdaj pa ljudje spet verjamejo v metode zdravljenja, ki so jih uporabljali v srednjem veku. 
  • Že dolgo nismo imeli epidemije ali drugih hudih bolezni – in ljudje so enostavno pozabili, kako je, ko je hudo.
  • Če bi se vsi držali zaščitnih ukrepov – 14 dni ali mesec dni –, bi preprečili kar nekaj smrti!
  • Onkološki bolniki so zaskrbljeni. Zaščitnih ukrepov se dosledno držijo, ker se dobro zavedajo, kaj to pomeni za njihovo zdravje. Predstavljajte si, kako se počutijo, ko vse to spremljajo in vedo, da so v nevarnosti. Ko vidijo odzive posameznikov, ki so včasih tako nesramni, da nam je vsem žal, da smo v medicini, takrat jim res ni vseeno.
  • Že zaradi minimalnega spoštovanja do nas, ki smo trenutno še v belem – ne vem pa, kako dolgo bo to še trajalo, ker bomo zbolevali –, vse ljudi prosim, naj imajo malo potrpljenja. Naj se držijo osnovnih zaščitnih ukrepov – da vsi skupaj nekako zvozimo. 

Z doc. dr. Mirjano Rajer z Onkološkega inštituta Ljubljana sva se pogovarjali pred glavno stavbo UKC Ljubljana, kjer trenutno dela kot zdravnica specializantka (»kroženje« na diabetologiji).

Na začetek članka

Portret Mirjane Rajer: Diana Zajec; simbolični fotografiji: iStock

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Značka

ukrepi

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona