Institut Jožef Stefan: »Že prihodnjo soboto bo pri nas hospitaliziranih najmanj 250 bolnikov, okuženih z novim koronavirusom, dan kasneje pa bo vsaj 50 obolelih potrebovalo intenzivno zdravljenje!«

Institut Jožef Stefan: »Že prihodnjo soboto bo pri nas hospitaliziranih najmanj 250 bolnikov, okuženih z novim koronavirusom, dan kasneje pa bo vsaj 50 obolelih potrebovalo intenzivno zdravljenje!«

Slovenija je globoko v drugem valu epidemije novega koronavirusa. Po napovedih instituta Jožef Stefan bo v Sloveniji že prihodnjo soboto zaradi zahtevnejše oblike prebolevanja okužbe s koronavirusom SARS-CoV-2 pri nas hospitaliziranih 250 bolnikov, dan kasneje pa bo 50 obolelih potrebovalo zdravljenje v enoti intenzivne terapije. Te številke so povedne in opozorilne. Kajti ko bo zadoščeno vsem tem kriterijem, vključno s povečevanjem števila okuženih na 100.000 prebivalcev, bodo izpolnjeni tudi pogoji za prehod na tako imenovani rdeči seznam ukrepov in za ponovno razglasitev epidemije. 

Institut Jožef Stefan: »Že prihodnjo soboto bo pri nas hospitaliziranih najmanj 250 bolnikov, okuženih z novim koronavirusom, dan kasneje pa bo vsaj 50 obolelih potrebovalo intenzivno zdravljenje!«
Vir: Institut Jožef Stefan

To pa ne bo vodilo le v ponovne zastoje pri izvajanju zdravstvenih storitev – te se že zdaj zapletajo v takšen gordijski vozel, da ga bo sčasoma lahko preživel le sistem, pacienti in v njem zaposleni pač ne –, ampak tudi v delovanju družbe in vseh njenih ključnih segmentov, vsakega posameznika pravzaprav. Si res lahko privoščimo, da na račun lahkomiselnosti in odklanjanja zaščitnih ukrepov ter posledično pospešenega širjenja okužb z novim koronavirusom žrtvujemo tako rekoč vse razvojne možnosti – pa tudi in predvsem življenja (najbolj) ogroženih?

»Izvolite, vrata v pekel so vam odprta ...«

Kot opozarja Simon Petrovčič, bolnik z marfanovim sindromom: »Verjemite, sam sem bil tako v centru za interno intenzivno medicino (CIIM) kot v centru za intenzivno terapijo (CIT) – in ko enkrat prestopiš ta prag in vstopiš v notranjost enega ali drugega centra, ni rečeno, da boš še kdaj iz njega izstopil. Piskanje, tekanje osebja, reanimacije ... in, žal, tudi smrt je del vsakdana zdravnikov in ostalega zdravstvenega osebja, ki skrbijo za najteže bolne!« 

Po njegovi oceni je zdaj res napočil čas »za določene posameznike, za estradnike, ki neumorno pišejo, da je vse skupaj lari fari«, vendar drugače, kot si ti predstavljajo: »Izvolite, vrata v pekel so vam odprta – tako, kot vi iz dneva v dan s svojimi nebulozami ta vrata odpirate bolnikom oziroma najranljivejšim skupinam prebivalstva!«

Simon Petrovčič

Zdaj je čas za določene posameznike, za estradnike, ki neumorno pišejo, da je vse skupaj lari fari: izvolite, vrata v pekel so vam odprta – tako, kot vi iz dneva v dan s svojimi nebulozami ta vrata odpirate bolnikom oziroma najranljivejšim skupinam prebivalstva.

Simon Petrovčič,
bolnik z marfanovim sindromom

»Nejeverne Tomaže pozivam, da se nam pridružijo v oskrbi COVID bolnikov«

Tudi predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc je javno pozvala vse nejeverne Tomaže, ki še vedno trdijo, da nevarnosti zaradi novega koronavirusa ni, naj se ekipam, ki skrbijo obolele z najresnejšimi COVID zapleti, pridružijo pri delu. Za oskrbo desetih pacientov na oddelku intenzivne nege mora biti namreč na voljo sedem zdravnikov in 35 medicinskih sester.

Zato, kot opozarjajo v UKC Ljubljana, na vsem svetu ni zdravstvenega sistema, ki bi lahko oskrbel obolelo prebivalstvo, če to ne sodeluje pri omejevanju epidemije – zlasti tako vseobsegajoče, kot je v tem trenutku še vedno epidemija COVID, ki je med nami, čeprav trenutno formalno oziroma uradno ni razglašena.

Tatjana Lejko Zupanc

Vse nejeverne Tomaže, ki še vedno trdijo, da virusa ni, pozivam, naj se pridružijo ekipam, ki skrbijo obolele z najresnejšimi COVID zapleti, in jim pomagajo pri delu – kajti za oskrbo desetih pacientov na oddelku intenzivne nege mora biti na voljo sedem zdravnikov in 35 medicinskih sester.

Doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc,
predstojnica infekcijske klinike

Tudi zdravnikom, ki skrbijo za paciente z najbolj oslabljenim imunskim sistemom, ugaša razumevanja za početje, s katerim posamezniki izzivajo naraščanje okužb.

»Ija-ija-ijao«

»Zaradi ljudi, ki mislijo, da je COVID izmišljotina, in zaradi butastih politikov, ki pri 400 na novo okuženih na dan ne razglasijo epidemije, bomo jaz in moji sodelavci vso zimo v nevarnosti, strahu in s palčko v nosu vsak teden. Res 'hvala' vsem, ki nimate niti malo spoštovanja do nas in ki mi kljub vsem opozorilom vsak konec tedna pojete ija-ija-ijao na sosedovem piknik prostoru – seveda brez upoštevanja kakršnihkoli ukrepov,« opozarja doc. dr. Mirjana Rajer, ki kot zdravnica dela na Onkološkem inštitutu Ljubljana. 

Mirjana Rajer

Zaradi ljudi, ki mislijo, da je COVID izmišljotina, in zaradi butastih politikov, ki pri 400 na novo okuženih na dan ne razglasijo epidemije, bomo jaz in moji sodelavci vso zimo v nevarnosti, strahu in s palčko v nosu vsak teden. Res 'hvala' vsem, ki nimate niti malo spoštovanja do nas in ki mi kljub vsem opozorilom vsak konec tedna pojete ija-ija-ijao na sosedovem piknik prostoru – seveda brez upoštevanja kakršnihkoli zaščitnih ukrepov.

Doc. dr. Mirjana Rajer,
zdravnica

Rdeča faza, ki za seboj potegne razglasitev epidemije in številne ukrepe, ki smo jih izkusili spomladi, pa jih res ne bi veljalo ponavljati, je tako rekoč tu. 

Darko Siuka

Napovedi se uresničujejo ...

Človek bi upal, da bo epidemiološka resničnost, ki nima nič skupnega ne s politiko ne s politizacijo (čeprav se prav na ta račun pospešeno odvija mešanje megle na račun COVID realnosti), vse dvomljivce vendarle streznila – pri čemer lahko le ponovimo opozorilo asist. Darka Siuke, ki ga je v pogovoru za Zdravstveniportal.si izrekel pred malo manj kot mesecem dni: »Že čez tri ali štiri tedne bo zgodba, povezana z epidemijo, bistveno drugačna – takrat bodo tudi ti, ki zdaj dvomijo, začeli verjeti!« 

graf v primeru zadostnih in nezadostnih ukrepov

Portreti – Simon Petrovčič: osebni FB profil; Tatjana Lejko Zupanc in Mirjana Rajer: STA; Darko Siuka: Diana Zajec

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Značka

Prazna polja grafa

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona