»Najhuje bo, če bodo na voljo prosti ventilatorji, ne bo pa dovolj strokovnega kadra!«

»Najhuje bo, če bodo na voljo prosti ventilatorji, ne bo pa dovolj strokovnega kadra!«

Novice o nezadržni krepitvi drugega vala epidemije COVID-19 prihajajo od vsepovsod. Slovenija ni edina, ki se spopada z izzivi – povsod je jasno, da bi bilo širjenje okužb treba ustaviti takoj, če bi želeli, da se razmere v zdravstvu pa tudi nasploh v družbi normalizirajo. V Belgiji, denimo, kjer so v nekaj manj kot treh tednih evidentirali 30.000 novih okužb, prvi teden v oktobru pa je zdravljenje v bolnišnici zaradi težje oblike prebolevanja COVID potrebovalo kar 500 bolnikov, so ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom izrazito zaostrili. Od četrtka bodo za mesec dni zaprli vse kavarne in bare, od petka bo druženje brez maske dovoljeno za največ štiri ljudi, medtem ko bo, na primer, v Berlinu druženje v času policijske ure omejeno na pet znancev iz različnih gospodinjstev. In kako je pri nas?

»Najhuje bo, če bodo na voljo prosti ventilatorji, ne bo pa dovolj strokovnega kadra!«
Aleš Rozman, direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik, član svetovalne skupine za obvladovanje epidemije COVID

Pri nas je kljub vse resnejšim razmeram še vedno mogoče slišati neresne medklice, češ da epidemija ni vredna niti resnega razmisleka, kaj šele doslednega upoštevanja zaščitnih ukrepov. Nezrelost takšnih odzivov ima konkretne posledice. Danes so, denimo, Črno na Koroškem, kjer so se pred nedavnim odvijala zasebna praznovanja, na katerih se je srečalo tudi po 150 ljudi, zaradi izjemnega porasta okužb z novim koronavirusom (Črna ima že nekaj dni največji delež aktivno okuženih prebivalcev) razglasili za ogroženo območje. In podobnih območij je po Sloveniji veliko. O tem, kaj takšno stanje pomeni za obolele, ki utegnejo potrebovati zdravljenje v bolnišnici, nekateri med njimi pa bodo preživeli samo po zaslugi zdravljenja z ventilatorji oziroma priklopa na umetna pljuča, je danes ponovno spregovoril doc. dr. Aleš Rozman, direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik.

»Situacija je resna. Danes je zaradi okužbe z novim koronavirusom oziroma težje oblike prebolevanja COVID zdravljenje v bolnišnici potrebovalo 122 bolnikov, od teh jih je bilo 22 na intenzivni terapiji. Ni si težko predstavljati, kaj bo čez en teden ali čez 14 dni, kajti potek epidemije ima točno določene zakonitosti,« poudarja dr. Rozman, pri čemer opozori, da je trend širjenja okužb treba nemudoma obvladati oziroma ga ustaviti. 

Toda tudi v primeru, če se doslednemu upoštevanju zaščitnih ukrepov takoj pridružijo vsi dvomljivci, rezultati ne bodo takojšnji. »Zdajšnje stanje me zelo skrbi. Tudi če bi že danes uvedli res stroge ukrepe, bi bil njihov učinek opazen šele čez deset do 14 dni, šele takrat bi se obrnila krivulja ... Za takrat pa glede na zdajšnje naraščanje okužb utemeljeno pričakujemo, da bomo za COVID bolnike potrebovali 200 bolnišničnih postelj, konec meseca pa 300,« posledice okrepljenega drugega vala epidemije nakazuje specialist pulmologije in bronhoskopist, ki je tudi član svetovalne skupine za obvladovanje epidemije COVID pri ministrstvu za zdravje.

Okužbe prek pacientov kot tudi prek zaposlenih vdirajo v bolnišnice, kjer morajo zapirati posamezne oddelke, vodstva in predstojniki pa se spopadajo z organizacijsko-izvedbenimi težavami zaradi obolelega strokovnega kadra, ki ga že v običajnih okoliščinah primanjkuje. »Za zdaj razmere še niso kritične, res pa je, da na ta račun že trpi redno delo. Predvsem pa se zavedamo velikega problema, ki bo nastal, če se nam zgodi, da bodo na voljo prazne bolnišnične postelje, prosti ventilatorji, ne bo pa (dovolj) strokovnega kadra, ki bi skrbel za bolnike,« je neposreden Aleš Rozman.

Doc. dr. Aleš Rozman, direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik:

Za zdaj razmere še niso kritične, res pa je, da na ta račun že trpi redno delo. Predvsem pa se zavedamo velikega problema, ki bo nastal, če se nam zgodi, da bodo na voljo prazne bolnišnične postelje, prosti ventilatorji, ne bo pa (dovolj) strokovnega kadra, ki bi skrbel za bolnike.

Za zdaj je jasno, da za zdravljenje zbolelih za COVID, pri čemer bodo morale sodelovati vse bolnišnice, v katerih imajo zmogljivosti za prevzem tega strokovnega izziva, pripravljajo tudi bolnišnico v Topolšici. Vodstva bolnišnic so ministrstvo za zdravje pozvala k jasnejšim navodilom, ki bi olajšala usklajevanje na tem področju, kajti doslej, tako Rozman, ni bilo pravega pregleda glede prostih zmogljivosti, ukrepanje so upočasnjevale dolgotrajne telefoniade ... Zdaj so v pripravi aplikacija za vnos podatkov o prostih bolnišničnih posteljah, zagon dispečerske službe pa tudi zakonodajna podlaga, ki bo omogočala prehajanje zdravstvenih delavcev iz ene bolnišnice v drugo, glede na razmere, ki jih bo narekovalo naraščanje obolevnosti zaradi koronavirusa SARS-CoV-2.

Že v tem trenutku ni dvoma o tem, da se ponovnemu zamrzovanju drugih rednih programov in izvajanja nenujnih zdravstvenih storitev ne bo mogoče izogniti – kar je nedopustno. Čakalne dobe se bodo spet začele daljšati, prenekateremu pacientu se bo bolezensko stanje, ki bi ga bilo v normalnih okoliščinah mogoče dokaj hitro sanirati, zaradi čakanja na diagnostiko in zdravljenje nedopustno poslabšalo. Zakaj že? Tudi ali predvsem zaradi ne dovolj doslednega upoštevanja zaščitnih ukrepov – ki jih določa medicinska stroka, ne politika, čeprav je marsikdo prepričan drugače.

Čakalne dobe se bodo spet začele daljšati, prenekateremu pacientu se bo bolezensko stanje, ki bi ga bilo v normalnih okoliščinah mogoče dokaj hitro sanirati, zaradi čakanja na diagnostiko in zdravljenje nedopustno poslabšalo.

Zakaj že? Tudi ali predvsem zaradi ne dovolj doslednega upoštevanja zaščitnih ukrepov – ki jih določa medicinska stroka, ne politika, čeprav je marsikdo prepričan drugače.


Sinergija zaščitnih ukrepov

Mladi zdravniki Slovenije so za lažje razumevanje te preproste »matematike« pripravili ilustracijo, nazoren prikaz, zakaj je treba upoštevati vse preventivne ukrepe, ne le enega samega. Zato, ker noben od teh ukrepov, pa naj gre za nošenje zaščitne maske, razkuževanje in umivanje rok ali za ohranjanje fizične razdalje, sam po sebi ni 100-odstoten. Skupek teh ukrepov pa pomaga – in bo pomagal marsikomu bodisi prihraniti težko izkušnjo prebolevanja bolezni COVID bodisi ohraniti njegovo ali njeno življenje.

model švicarskega sira

Klikni na sliko za povečavo.

Foto: STA

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



ZnačkaUkrepi

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona