Ultimativni apel zdravniških združenj premieru Janezu Janši za takojšnjo preprečitev zdravstvene in socialne katastrofe v drugem valu epidemije

Ultimativni apel zdravniških združenj premieru Janezu Janši za takojšnjo preprečitev zdravstvene in socialne katastrofe v drugem valu epidemije

Preprečevanje cunamija v drugem valu epidemije utegne biti jalov poskus, če se prizadevanjem za čim učinkovitejše preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom ne bo pridružilo celotno slovenstvo, tudi tisti, za katere se zdi, da ne zmorejo ali nočejo razumeti resnosti pojava, s kakršnim se je človeštvo v zdaj že daljni preteklosti po svojih najboljših močeh spopadalo v primeru kuge, tuberkuloze ali gobavosti. Vedno je uspelo, a prijemi niso bili sofisticirani, prej surovi. Tokrat pa je zdravstvo – in ne le naše – tik pred tem, da se zlomi. Kajti, ne pozabimo, da za COVID bolnike z zapleti, ki potrebujejo v sklopu enote za intenzivno terapijo, lahko na bolnišnični ravni ustrezno poskrbijo le specialisti intenzivne medicine in anesteziologi, skupaj z za tovrstno nego usposobljenimi medicinskimi sestrami.

Ultimativni apel zdravniških združenj premieru Janezu Janši za takojšnjo preprečitev zdravstvene in socialne katastrofe v drugem valu epidemije

Da tega kadra ni veliko, je, na žalost, znano že leta in desetletja. In ko ga bo po nezadržnem širjenju okužb zmanjkalo zdaj, zdravstveni sistem zloma ne bo preživel – ne brez žrtev, med katerimi bodo tako zaposleni kot njihovi varovanci. Zakaj? Zato, ker zdajšnje pospešeno iskanje rešitev, ki je zdravljenje obolelih s COVID-19 razpršilo po številnih bolnišnicah po Sloveniji, nikakor ni optimalna rešitev. Nasprotno, kaj kmalu se utegne zgoditi, da bodo bolnišnice, druga za drugo, zaradi širjenja okužb, ki nam jih v Sloveniji ni uspelo »osamiti« na eni lokaciji, začele izgubljati sapo v boju s to trdovratno boleznijo. Zato so predsedniki zdravniških združenj danes predsedniku vlade poslali ultimativno pismo, s pobudo po takojšnjem brezkompromisnem ukrepanju.

»Za zajezitev epidemije COVID je treba takoj v delo vključiti vse razpoložljive zdravnike, tako koncesionarje kot zasebne zdravnike,« so v pozivu vladi zapisali predsednik zdravstvenega sveta doc. dr. Aleš Rozman, predsednik zdravniškega društva prof. dr. Radko Komadina, predsednica zdravniške zbornice (ki se je tudi sama pobliže srečala z okužbo z novim koronavirusom) dr. Zdenka Čebašek – Travnik, predsednik strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Igor Dovnik, podpredsednik sindikata (zobo)zdravnikov Fides Janusz Klim in predsednik odbora za zobozdravstvo pri zdravniški zbornici Krunoslav Pavlović. 

Predsedniki zdravniških organizacij

Predsednik zdravstvenega sveta doc. dr. Aleš Rozman, predsednik zdravniškega društva prof. dr. Radko Komadina, predsednica zdravniške zbornice (ki se je tudi sama pobliže srečala z okužbo z novim koronavirusom) dr. Zdenka Čebašek – Travnik, predsednik strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Igor Dovnik, podpredsednik sindikata (zobo)zdravnikov Fides Janusz Klim in predsednik odbora za zobozdravstvo pri zdravniški zbornici Krunoslav Pavlović:

Za zajezitev epidemije COVID je treba takoj v delo vključiti vse razpoložljive zdravnike, tako koncesionarje kot zasebne zdravnike!

Tudi v mariborskem UKC, kjer bodisi zaradi tveganih stikov bodisi zato, ker so v karanteni, vsak dan manjka približno sto zaposlenih, so že pozvali vse koncesionarje, naj priskočijo na pomoč pri opravljanju javne zdravstvene službe na področju podravske regije – kajti iskanje rešitev s pomočjo študentov medicine in zdravstvene nege ter s prerazporejanjem kadrov preprosto ne bo (več) zadostovalo. 

Po prepričanju zdravništva je treba povsod po Sloveniji matične delodajalce nemudoma okrepiti z njihovimi specializanti, ki zdaj »krožijo« po drugih zdravstvenih ustanovah, pri čemer »naj se specializantom delo pri matičnem delodajalcu v času epidemije prizna v čas specializacije«.

Začasni suspenz (spornega) akta o kompetencah medicinskih sester?

dlani v obliki srca - medicinska sestra

Glede na ekstremni manko kadra zdravstvene nege pa vodstveni predstavniki zdravniških organizacij in združenj pričakujejo vsaj začasni suspenz že sicer oporekanega akta o kompetencah medicinskih sester (srednjih in diplomiranih), ki že leta buri duhove. Ta dokument, podpisan v času ministrovanja Aleša Šabedra, namreč v tem trenutku, ki ga je zaznamovalo eksponentno naraščanje okužb s koronavirusom SARS-CoV-2, »na ključnih deloviščih ovira operativno delo«, kajti v intenzivni terapiji bi na deset hospitaliziranih bolnikov potrebovali 50 medicinskih sester, ki jih zdaj, ko so bile kompetence medicinskim sestram s srednjo izobrazbo odvzete, preprosto ni.

V apelu, naslovljenem na celotno vlado, so zdravniki še opozorili, da je treba nemudoma prekiniti vse nenujne preventivne programe – izjema so nosečnice, majhni otroci, cepljenje in presejalni programi, namenjeni zgodnjemu odkrivanju raka in predrakavih sprememb – v sklopu referenčnih ambulant, centrov za krepitev zdravja in pri obravnavi kroničnih nenalezljivih bolezni. 

Nemudoma je treba prekiniti vse nenujne preventivne programe v sklopu referenčnih ambulant, centrov za krepitev zdravja in pri obravnavi kroničnih nenalezljivih bolezni – izjema so nosečnice, majhni otroci, cepljenje in presejalni programi, namenjeni zgodnjemu odkrivanju raka in predrakavih sprememb.

Zakaj tako?

»Zato, ker nam v nasprotnem primeru grozi, da bomo že v naslednjih dveh tednih ostali brez zdravnikov in ostalih sodelavcev na ključnih terapevtskih mestih in v domovih za starejše,« poudarjajo Rozman, Komadina, Čebašek – Travnik, Pavlović, Klim in Dovnik; po njihovem prepričanju je naloga države, da ohrani vitalni zdravstveni sistem – med drugim tudi tako, da se izvajalcem nadomesti izpad pri realizaciji programov zaradi COVID-19.

V nasprotnem primeru nam grozi, da bomo že v naslednjih dveh tednih ostali brez zdravnikov in ostalih sodelavcev na ključnih terapevtskih mestih in v domovih za starejše.

In kdo ter kako bo ta izpad nadomestil pri čakajočih pacientih? 

čakajoči pacienti

Če kdaj, je zdaj treba ravnati trezno in ozaveščeno ter na vse mogoče načine preprečiti širjenje epidemije – brez angažmaja politike. 

V kontekstu aktualnega dogajanja je ironično, da en politični pol poziva drugega, naj pusti politiko ob strani in ravna v dobro ljudi; jasno je, da bomo za naše skupno dobro morali poskrbeti predvsem sami, vsak posebej in vsi skupaj. Zato naj v času, ko zdravstveni sistem, ki so mu kolaps napovedovali že pred leti in desetletji, zdaj v resnici prihaja v to fazo, ki bo marsikoga stala življenja, sleherni posameznik naredi, kar je v njegovi moči: uporabljajte zaščitno masko, razkužujte roke, ohranjajte fizično razdaljo in doma (ali v službi) zračite prostore, kar vam bo najbolj pomagalo pri preprečevanju prenosa okužb s koronavirusom. 

Ukrenimo vse, da tej epidemiji naredimo konec, saj nihče ne želi biti priča padanju bolnišnic in njihovih zmogljivosti kot domin na polju, v katerem politika preprosto ne sme imeti ne prve ne zadnje besede.

Ironično je, da en politični pol poziva drugega, naj pusti politiko ob strani in ravna v dobro ljudi; jasno je, da bomo za naše skupno dobro morali poskrbeti predvsem sami, vsak posebej in vsi skupaj.

Ukrenimo vse, da tej epidemiji naredimo konec, saj nihče ne želi biti priča padanju bolnišnic in njihovih zmogljivosti kot domin na polju, v katerem politika preprosto ne sme imeti ne prve ne zadnje besede.

koronavirus - prizor z infekcijske klinike

PortretI Diana Zajec (Radko Komadina, Zdenka Čebašek – Travnik, Igor Dovnik, Janusz Klim in Krunoslav Pavlović) in STA (Aleš Rozman); fotografije infekcijske klinike: STA; simbolični fotografiji: iStock

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Značka

infekcijska klinika

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona