Kaj pomeni ponovna razglasitev epidemije?

Kaj pomeni ponovna razglasitev epidemije?

Čeprav se zdi neverjetno, se je zgodilo prav to, česar, resnici na ljubo, nismo pričakovali niti v sanjah: Slovenija je po številu okuženih s koronavirusom SARS-CoV-2 prehitela celo ZDA. Samo na tej osnovi lahko rečemo, da nam je v boju s COVID oziroma pri zamejevanju drugega vala prav grdo spodletelo – pa pri tem nima smisla iskati krivcev. Številni krivdo pripisujejo vladi, nekaterim drugim je jasno, da zgledovanje po švedskem modelu preprosto ni moglo učinkovati, kajti medtem ko Švedi ne potrebujejo »ukazov«, da bi sledili priporočilom, je Slovenija daleč od tega – in v tem trenutku smo to tudi nedvoumno dokazali, pa čeprav z »dosežkom«, s katerim se ne moremo hvaliti. In konkretne posledice: od jutri bo za prihodnjih 30 dni pri nas spet razglašena epidemija.

Kaj pomeni ponovna razglasitev epidemije?

Številke, kakorkoli jih obračamo, ne kažejo prijaznega obraza epidemije. Kako blizu in v kako filigranskih podrobnostih bomo prisiljeni gledati to podobo, pa je odvisno od vseh nas. Predvsem pa od tistih, ki še vedno hodijo v trgovine brez mask, ki namerno kršijo prav vsa priporočila, da bi dokazali svoj (namišljeni) prav in udejanjili svoje pravice, s katerimi izrazito kršijo pravice drugih. 

In pri tem ne gre za politiko – prav nič pomembno ni, kdo je sprejel zdaj veljavne ukrepe ali kdo bo s podobnimi prijemi za zaščito celotnega prebivalstva, predvsem pa najbolj ranljivih, skrbel čez pol leta ali leto dni. Levi ali desni, rdeči ali zeleni – povsem vseeno je. Ni pa vseeno, da nekateri med nami te ukrepe zavračajo, s čimer ogrožajo življenja številnih, do katerih, ko se bodo okužili z novim koronavirusom, COVID ne bo prizanesljiv.

Prav nič pomembno ni, kdo je sprejel zdaj veljavne ukrepe ali kdo bo s podobnimi prijemi za zaščito celotnega prebivalstva, predvsem pa najbolj ranljivih, skrbel čez pol leta ali leto dni. Levi ali desni, rdeči ali zeleni – povsem vseeno je. Ni pa vseeno, da nekateri med nami te ukrepe zavračajo, s čimer ogrožajo življenja številnih, do katerih, ko se bodo okužili z novim koronavirusom, COVID ne bo prizanesljiv.

Statistika je pri epidemiji nezmotljiva

Izračuni in projekcije, ki jih v sklopu Instituta Jožef Stefan pripravlja dr. Matjaž Leskovar, glede razvoja epidemije po optimističnem scenariju nakazujejo, da bomo v Sloveniji v četrtek imeli približno 950 pozitivnih testov, nakar bo sledil upad števila potrjeno okuženih. Čez dobra dva tedna (4. novembra) naj bi zdravljenje v bolnišnici potrebovalo 693 bolnikov s COVID, potem naj bi sledil počasen upad; tri dni kasneje (7. novembra), naj bi bilo največ hospitaliziranih na intenzivni terapiji (190), potem naj bi prav tako prišlo do upada. Kriteriji za drugi paket z rdečega seznama omejevalnih ukrepov (glede števila hospitaliziranih na navadnih oddelkih in na oddelkih za intenzivno nego) pa bodo predvidoma doseženi že jutri oziroma pojutrišnjem.

»V naslednjih dneh bomo šli skozi naši generaciji nikoli videno in skozi nekaj, na kar nas ni mogel nihče pripraviti. Čez dva do tri tedne bomo živeli obdobje, ki bo polno nemogočih preprek. Čeprav si želim, da se motim, je statistika v primeru epidemije ponavadi, žal, nezmotljiva,« je v današnjem nagovoru celotnemu slovenstvu nedvoumen generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar.

Poklukar novi koronavirus vidi kot parazit človeštva, ki »se ne ozira na razlike med nami. Širi se ne glede na meje držav ali občin. Ne zanima ga, ali smo v jeseni življenja, podjetniške zvezde na vrhuncu moči ali mladi v največjem razcvetu. Ne zanima ga številka, ki smo jo ali je nismo obkrožili zadnjo volilno nedeljo – solidarno napada vse, najstarejši bodo le prvi med žrtvami. Še danes samoumevni posegi bodo lahko postali stežka dosegljivi, saj bo vse osebje osredotočeno na reševanje življenj v epidemiji.« 

Janez Poklukar

Janez Poklukar, generalni direktor UKC Ljubljana:

Novega koronavirusa ne zanima številka, ki smo jo ali je nismo obkrožili zadnjo volilno nedeljo – solidarno napada vse, najstarejši bodo le prvi med žrtvami.

Še danes samoumevni posegi bodo lahko postali stežka dosegljivi, saj bo vse osebje osredotočeno na reševanje življenj v epidemiji.

Zdravstvo lahko pomaga le toliko, kot pomagamo vsi

»Nekega dne bomo lahko ponovno množično spodbujali naše orle v Planici, dočakali novo leto v gneči mestnih ulic ter skupinsko vrtičkali za domom. Smučanje, izleti na morje ali obiski koncerta in gledališča bodo ponovno samoumevni. Maske bodo spet postale le šega pustnih karnevalov,« je prepričan Janez Poklukar, pri čemer pa opozori, da nas na to pot ne bodo pripeljala velika dejanja velikih posameznikov, ampak ravno nasprotno – mala odrekanja vsakega od nas. 

»Tudi v težkih pogojih se rojeva novo življenje – prvi nasmeh, ki ga novorojenček vidi skozi skafander, ni nič manj iskren,« poudarja generalni direktor UKC Ljubljana in dodaja, da bodo vsi v zdravstvu izjemno hvaležni za vsako pomoč, spodbudo in podporo, ki so jo oziroma ki je bodo deležni, kajti »zdravstveni delavci lahko pomagamo samo toliko, kot nam pomaga skupnost, ki stoji za nami«.

Nekega dne bomo lahko ponovno množično spodbujali naše orle v Planici, dočakali novo leto v gneči mestnih ulic ter skupinsko vrtičkali za domom. Smučanje, izleti na morje ali obiski koncerta in gledališča bodo ponovno samoumevni. Maske bodo spet postale le šega pustnih karnevalov.

Premier Janša: Z odgovornim obnašanjem pomagajmo zdravstvu

Janez Janša
Janez Janša

Naj v bitki za življenja z odgovornim obnašanjem pomagajo zdravstvu, je Slovence danes pozval tudi premier Janez Janša in pri tem poudaril, da je bilo konec minulega tedna tudi v sklopu Evropskega sveta doseženo popolno soglasje glede hierarhije vrednot v spopadu z novim koronavirusom: na prvem mestu je reševanje oziroma obvarovanje življenj, temu sledi skrb za ohranitev zdravja in nato ukrepi v dobro ekonomije oziroma gospodarstva.

Kar se tiče obvladovanja drugega vala novega koronavirusa pri nas, so že pripravljeni vsi nadaljnji ukrepi, ki pa, vsaj za zdaj, še ne bodo aktivirani. Ali in kdaj se bo to zgodilo, v resnici ni odvisno od vlade, ampak od vseh nas – če se bo zdaj izjemno hitro širjenje okužb z novim koronavirusom umirilo, bodo ti ukrepi ostali zapisani na papirju. 

Že med današnjo sejo, na kateri se je del vlade sestal s svetovalno skupino za obvladovanje okužb s koronavirusom SARS-CoV-2, pa je premier prek tviterja sporočil, da bo od jutri dalje za vso Slovenijo razglašena epidemija. Malo pred pol enajsto zvečer smo mediji prejeli obvestilo, da je vlada danes izdala odlok o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni COVID-19 na območju celotne države.

uradni list - razglasitev epidemije

Odlok je bil nocoj (18. oktobra) ob 23. uri objavljen v Uradnem listu, veljati začne jutri (19. oktobra).

Zakaj ponovna razglasitev epidemije? 

Zaradi hitrega in eksponentnega širjenja okužb med prebivalstvom v vseh statističnih regijah; stopnja incidence, ki zahteva razglasitev epidemije, je povsod ne le dosežena, ampak tudi presežena.

Za zdaj ukrepi, ki so že tako ali tako dodobra spremenili naš ustaljeni način življenja, ostajajo nespremenjeni, enaki kot v minulem tednu. Vlada naj bi zdaj, po ponovni aktivaciji državnega načrta zaščite in reševanja, dodatne ukrepe sprejemala postopno.

Če pa bodo tisti, ki še vedno niso (bili) zmožni razumeti pomena splošnega udejanjanja zaščitnih ukrepov, tudi v prihodnje vztrajali v svojem prepričanju, posledice res ne bodo dobre, ne za tiste, ki jih COVID najbolj ogroža, niti za ekonomijo in razvojne možnosti Slovenije – da o naši skupni prihodnosti, otrocih in mladostnikih, ki so v zdajšnjih razmerah prisiljeni v šolanje, prepleteno s tako številnimi omejitvami in kratkimi stiki, sploh ne govorimo. 

Posledice bodo – težke, pomembne, neizbrisne. In prav od vsakega slehernika, ki živi v Sloveniji, je odvisno, kako se bo ta koronavirusna godlja pri nas končala. In kako dolgo bo odmevala ...

Posledice bodo – težke, pomembne, neizbrisne. In prav od vsakega slehernika, ki živi v Sloveniji, je odvisno, kako se bo ta koronavirusna godlja pri nas končala. In kako dolgo bo odmevala ...

Vstopna točka na Jesenicah

Naslovna fotografija: iStock; portret Janeza Janše: UKOM; portret Janeza Poklukarja: STA; fotografija SB Jesenice: Diana Zajec

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Značka

Ukrepi

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona