Hrvaška zaradi porasta okužb z novim koronavirusom odhaja z zelenega seznama, odslej vročanje karantenskih odločb že na meji

Hrvaška zaradi porasta okužb z novim koronavirusom odhaja z zelenega seznama, odslej vročanje karantenskih odločb že na meji

Epidemiološka slika v Sloveniji se vztrajno poslabšuje, število okužb z novim koronavirusom pa se zaradi namerno ali nenamerno pozabljane in spregledovane zaščite povečuje – včeraj je bilo pri nas, po dveh mesecih in pol, odkritih največ okužb, povečuje pa se tudi število obolelih, ki potrebujejo zdravljenje v bolnišnici. Po drugi strani pa se, kot v posmeh resnič(nost)ni grožnji novega koronavirusa, ki življenjsko ogroža kronične bolnike in starejše ljudi, v Slovenijo vračajo mnogi, ki so prek Hrvaške odpotovali v države z visokim tveganjem (rdeči seznam) in to poskušajo prikriti. Podobna je zgodba, ki jo narekujejo mladi s čezmejnim obiskovanjem zabav v diskotekah in nočnih klubih. Zato se bo Hrvaška znašla na rumenem seznamu (s petka na soboto), torej med državami s povečanim tveganjem. Kaj to pomeni za Slovence, ki trenutno dopustujejo v sosednji državi?

Hrvaška zaradi porasta okužb z novim koronavirusom odhaja z zelenega seznama, odslej vročanje karantenskih odločb že na meji

Od Slovencev, ki so trenutno na Hrvaškem, bodo takrat, ko se bodo vračali z dopusta, policisti na meji zahtevali podatke o tem, kje natanko so dopustovali; kot dokazilo bo, na primer, zadostoval že račun, ki bo potrjeval plačilo bivanja na določeni lokaciji v sosednji državi. Doslej je bilo namreč, kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil vladni predstavnik v času epidemije COVID-19 Jelko Kacin, veliko preveč poskusov zavajanj, ko so posamezniki zatrjevali, da se odpravljajo na dopust na Hrvaško, nakar so odšli bodisi v BiH, Srbijo ali katero od drugih držav z rdečega seznama, v katerih je tveganje za okužbo z novim koronavirusom veliko, potovanje slovenskim državljanom na ta območja pa odsvetovano.

Jelko Kacin
Jelko Kacin

Taisti potniki so se pri vračanju poskušali izogniti sicer obvezni 14-dnevni karanteni, zato so se, če so bili, denimo, v Srbiji, domov vračali prek Madžarske. Tega zdaj ne bo več oziroma bo tovrstno početje bistveno bolj oteženo.

Kakšni natanko bodo novi ukrepi na mejah, bo znano po današnji dopisni seji vlade. Že zdaj pa je jasno, da pri vročanju karantenskih odločb ne bo več zamika, ampak jih bodo potniki, pri katerih bo dva tedna trajajoča karantena obvezna, prejeli že na meji, od koder se bodo morali odpeljati direktno na lokacijo, kjer bodo ostali v samoizolaciji.

jutranji.hr
jutranji.hr
index.hr
index.hr

Po dveh mesecih pri nas spet zaostritev ukrepov v zdravstvenih domovih in domovih za starejše

Spet bo nujna tudi zaostritev ukrepov tako v zdravstvenih ustanovah kot v domovih za starejše, kajti upoštevanje zaščitnih ukrepov – ti so znani in preprosti, čeprav morda, zlasti v poletni vročini, nekoliko nadležni, vendar lahko rešijo ne le eno, ampak več življenj – je postalo precej zanemarjeno. Kako pomembna je skrb za dosledno izvajanje tovrstne preventive, med drugim potrjuje tudi primer mariborskega Univerzitetnega kliničnega centra, kjer so se v zadnjih dneh okužbe razširile med zdravstvenim osebjem, ki ga že tako ali tako primanjkuje – in ki je tudi po strokovni plati filigransko poučeno o zaščitnih ukrepih, pa se kljub temu zgodi, da pozornost ni stoodstotna.

V Sloveniji je sicer do velikega porasta okužb z novim koronavirusom prišlo med mlajšimi, na račun druženja in zabav, tostran in onstran meje – opuščanje zaščitnih ukrepov pa je nedopustno pri okužbi, ki v prenekaterem primeru sproži hudo bolezen in zahteva invazivno zdravljenje, dihanje s pomočjo naprave, na kateri mnogi bolniki ostanejo priklopljeni do konca življenja.

Morda ob tem ni odveč ponoviti, da pravilno nošenje maske pomeni, da mora maska pokrivati ves obraz, tudi nos, in da mora pri nekom, ki nosi očala, okvir očal prekrivati rob maske; masko za enkratno uporabo je po uporabi treba odvreči, masko za večkratno uporabo pa oprati oziroma jo prekuhati. Nujna je dosledna skrb za higieno rok (razkuževanje) in ohranjanje priporočene fizične razdalje (najmanj poldrugi meter).

Ob tem velja spomniti, da je bila uvrstitev Hrvaške na rumeni seznam že nekaj časa napovedovana in tudi pričakovana, a potem vendarle odložena, zaradi zagotovil hrvaške vlade o zaprtju nočnih klubov in diskotek, ki so trenutno največja žarišča okužb. Do tega v praksi ni prišlo, kljub temu, da je Hrvaška že pred dnevi »izpolnila« kriterije za umestitev med države z večjim tveganjem. 

prazna hrvaška plaža

 

Naslovna fotografija – Zdravstveniportal.si; hrvaška plaža (fotografija je simbolična): iStock

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Vas zanima več vsebin s podobnimi ali istimi značkami?
Vabimo vas k raziskovanju in branju.
bolniki COVID-19 epidemija novi koronavirus pacienti pandemija politika preventiva SARS-CoV-2 sistem ukrepi vlada zaščita pred virusi zdravje zdravljenje zdravniki zdravstvo

Značka

zemljevid slovenije

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona