Občinska cenzura in zloraba lokalne oblasti med epidemijo »utišali« javne pozive za zaščito zdravja domačinov Kanala ob Soči, zlasti azbestnih bolnikov in bolnikov z rakom?

Občinska cenzura in zloraba lokalne oblasti med epidemijo »utišali« javne pozive za zaščito zdravja domačinov Kanala ob Soči, zlasti azbestnih bolnikov in bolnikov z rakom?

Kljub radikalnim ukrepom, odločbam, odlokom, omejitvam in prepovedim, ki jih je v Sloveniji narekovalo obvladovanje koronavirusa SARS-CoV-2, so iz evropskega žarišča epidemije italijanski tovornjaki nemoteno vsak dan dovažali pošiljke odpadkov (sekundarnih goriv) v sosežigalnico Salonita Anhovo. Zato so se v tem času še intenzivneje kot sicer vrstili apeli domačinov, ki so, da bi zaščitili najbolj ranljive prebivalce – azbestne bolnike in druge bolnike s težkimi kroničnimi obolenji –, zahtevali ustavitev tovrstnega prometa in (so)sežiganja odpadkov, vendar se na tej ravni ni zgodilo nič. Dogajalo pa se je drugje – tudi v neposrednih poskusih cenzure tovrstnih javnih apelov, opozarjajo tako v društvu Eko Anhovo kot v nevladni organizaciji Danes, civilni pobudi prebivalcev občine Kanal ob Soči.

Občinska cenzura  in zloraba lokalne oblasti med epidemijo »utišali« javne pozive za zaščito zdravja domačinov Kanala ob Soči, zlasti azbestnih bolnikov in bolnikov z rakom?
Kanal ob Soči (Foto: iStock; kreativna izvedba: Zdravstveniportal.si)

Kaj se je dogajalo z apelom krajanov zaradi tovornjakov iz Italije, ki naj bi bil objavljen tudi na občinskem spletnem portalu, pa se potem to ni zgodilo? Objava je bila predvidena, da bi bili prebivalci občine Kanal ob Soči čim celoviteje seznanjeni z dogajanjem na tem področju, ki izrazito vpliva na kakovost njihovega življenje. Toda po oceni občinskega vodstva »spletne strani, s kateri upravlja občina Kanal ob Soči, že vrsto let niso namenjene politični promociji posameznih skupin, konfrontaciji ali obračunavanju med različnimi interesi«, zato poziv k ukrepanju v zaščito zdravja domačinov ni bil objavljen. A to je bil le začetek pritiskov, ki so se v zadnjem času izrazito stopnjevali. 

Nevladna organizacija Eko Anhovo in dolina Soče ni politična stranka, temveč okoljevarstveno in naravovarstveno združenje, ki si prizadeva, da bi domačini lahko zaživeli v zdravem okolju, ne v strahu za svoja življenja, pridobljenem že v preteklosti, ko so zaradi azbesta postali daleč najbolj prizadeto območje v Sloveniji.

»Mi smo tisti, ki se temu lahko upremo, mi odločamo, kaj se bo na zemlji, na kateri so že tisoč let živeli naši predniki, dogajalo v prihodnje,« opozarjajo člani in članice Eko Anhovo. Zato stalno opozarjajo na problem sosežiga odpadkov, ki so v dobršni meri uvoženi iz Italije – tudi v času epidemije, v kateri so pri zbolevanju za boleznijo COVID domačini, ki jih že tako ali tako bremeni Salonitova dediščina iz preteklosti, še toliko bolj izpostavljeni.

Domačini so se že na referendumu pred 19 leti v več kot 70-odstotnem deležu izrekli proti sosežigu odpadkov – pa so danes vseeno primorani živeti z njim. 

»Sosežig odpadkov je nedopusten, ker ne prispeva k zmanjševanju ustvarjanja odpadkov – nasprotno, sežigalnice in sosežigalnice za svoje delovanje potrebujejo stalno oziroma vedno večjo količino odpadkov, sicer njihovo delovanje ekonomsko ni upravičeno. Poleg tega so pri sosežigalnicah dovoljeni višji izpusti kot pri sežigalnicah. Že večkrat javno predstavljene verodostojne študije pa kažejo na zdravstvene probleme prebivalcev – tudi otrok! – ob sežigalnicah, medtem ko za sosežigalnice še ni verodostojnih podatkov,« opozarja Eko Anhovo.

Cementarna anhovskega Salonita je sicer v ponedeljek začasno prenehala z obratovanjem – proizvodnjo so zaradi zmanjšanja povpraševanja na italijanskem in slovenskem trgu ustavili za 14 dni. 

Po drugi strani pa v Kanalu ob Soči epidemija sproža dodatne zaplete – ne gre le za neobjavo apela Eko Anhovo, ampak v zadnjem mesecu za konkretne poskuse vplivanja na vsebino, objavljeno v občinskem glasilu Most, in na izvajanje pritiska na člane uredništva. 

Civilna iniciativa Danes je zato danes javno opozorila na poskuse vodilnih predstavnikov občine, ki naj bi tolerirali zgolj objavo pohvalnih in pozitivnih vsebin, medtem ko naj bi bile kritike, čeprav upravičene, nezaželene; temu sledijo poskusi diskreditacij društev in civilnih pobud. »Nedopustno je, da pandemijo COVID kdorkoli izkorišča za represijo svobode govora in neodvisnih medijev. Občinsko glasilo Most je glasilo vseh občanov, financirano z javnimi sredstvi – in kot tako ne sme biti propagandno glasilo občine,« ocenjuje civilna pobuda občanov Kanala ob Soči ter dodaja, da je zaradi omenjenih pritiskov glavna urednica kanalskega glasila Most Maja Gerbec nepreklicno odstopila, saj ne vidi več nadaljnjega izziva za delovanje v okoliščinah, v katerih prihaja do ponavljajočih se poskusov kratenja svobode govora z zlorabljanjem oblasti.


Aktualni podatki o epidemiji COVID

Včeraj do polnoči so pri nas opravili 1268 testiranj (skupno: 45.703); okužbo z novim koronavirusom so potrdili pri 13 osebah (skupno: 1366). Od 80 obolelih, ki jih zaradi težje oblike bolezni COVID zdravijo v bolnišnici, jih je 23 potrebovalo intenzivno nego. 

zemljevid slovenskih pokrajin in sosednjih držav s podatki o številu potrjenih okužb

 

Izvedba zemljevida: Zdravstveniportal.si

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Značka

Soča

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona