Prepovedati je treba ves promet z odpadki iz evropskega žarišča pandemije v Slovenijo

Prepovedati je treba ves promet z odpadki iz evropskega žarišča pandemije v Slovenijo

Kljub izrednim razmeram, ki jih v Sloveniji narekuje novi koronavirus, iz žarišča pandemije italijanski tovornjaki vsak dan v Salonit Anhovo nemoteno dovažajo pošiljke odpadkov. Ne glede na apele domačinov, ki opozarjajo, da je to početje zlasti v zdajšnjih okoliščinah treba ustaviti. In ne glede na to, da bi bil vnos ali prenos okužb s koronavirusom SARS-CoV-2 lahko usoden za številne domačine, ki so zaradi pretekle dejavnosti omenjene tovarne dobili grozljivo dediščino, izraženo v največjem bremenu azbestnih in rakavih obolenj na Slovenskem. Kdaj bodo torej odgovorni prisluhnili enemu izmed najbolj ranjenih področij Slovenije in poskrbeli za dobro tamkajšnjega prebivalstva – v času epidemije, pa tudi sicer?

Prepovedati je treba ves promet z odpadki iz evropskega žarišča pandemije v Slovenijo
Naslovna fotografija – grafični elementi: iStock; kreativa: Zdravstveniportal.si

Društvo Eko Anhovo in dolina Soče je danes ponovno opozorilo na dvojna merila države v boju proti epidemiji novega koronavirusa. Medtem ko so v večini trgovin, tovarn in drugih storitvenih dejavnostih morali do nadaljnjega zapreti vrata, se dejavnost tamkajšnje tovarne – sosežigalnice Salonit Anhovo odvija nemoteno; še naprej sprejema pošiljke sekundarnih goriv (odpadkov) iz Italije, v Italijo pa odvaža cementni polizdelek (klinker). Soška cesta, kjer prometa v času epidemije tako rekoč ni, zdaj tako skorajda izključno »gosti« tovornjake, ki prihajajo iz evropskega žarišča COVID-19, kjer je zaradi okužb s koronavirusom SARS-CoV-2 do danes ugasnilo 13.917 življenj. 

»V naši občini zaradi dovažanja italijanskih odpadkov obstaja velika nevarnost, da pride do okužbe z novim koronavirusom, ker ta lahko na nekaterih materialih preživi tudi več dni. Vnos virusa pa bi v našem okolju skorajda zagotovo imel usodne posledice,« so krajani izpostavili v današnjem apelu, kjer dodajajo, da izvajanje dejavnosti cementarne oziroma sosežigalnice ne prinaša nobene nujnosti ali dodane vrednosti za ljudi in okolje, zato bi se »odločevalci tako na državni kot na lokalni ravni morali nemudoma odzvati in prepovedati ves promet, ki prihaja iz žarišča epidemije«.

Čakajoč na nujne ukrepe, ki jih ni ...

Člani društva za naravovarstvo in okoljevarstvo EKO Anhovo in dolina Soče so sicer takoj po razglasitvi epidemije novega koronavirusa pozvali pristojne institucije, naj zagotovijo ustrezno zaščito na območju Slovenije, kjer živi največ azbestnih bolnikov, pri katerih je tveganje, ki ga prinaša koronavirus SARS-CoV-2, res veliko.

Bogomir Bavdaž
Bogomir Bavdaž

»Preseneča nas, da ob tako ostrih splošnih omejitvah, ki veljajo za prebivalstvo, za gibanje, za vstope v državo, ne veljajo nobene dodatne omejitve ali dodatni preventivni ukrepi za območja s specifično rizično populacijo, kot je naša – celo nasprotno: zaradi gospodarske dejavnosti, ki poteka na našem območju, in njenih specifik (navezava na Italijo) smo tveganjem celo dodatno izpostavljeni,« opozarja predsednik društva Bogomir Bavdaž.

Z apelom, naj tudi država pripomore k omejitvi tveganj, so krajani občine Kanal ob Soči, združeni v omenjenem društvu, opozorili na katastrofalne posledice, ki bi jih imela razširitev koronavirusa na tem območju Slovenije. In izpostavili, da »cementarna-sosežigalnica Salonit Anhovo, kjer so zaposleni naši sokrajani, kljub nastalim razmeram še naprej sprejema pošiljke sekundarnih goriv (odpadkov) iz Italije in v Italijo odvaža polizdelke (klinker), saj za tovorni promet na ravni države ni omejitev, kar so nam potrdili tudi na Policijski upravi Nova Gorica.«

Bogomir Bavdaž ob tem poudarja, da v Salonitu glede nadaljevanja proizvodnje in prejemanja pošiljk odpadkov za sežig iz Italije navajajo, da delujejo v skladu z veljavnimi predpisi, pri čemer se sklicujejo tudi na veljavno okoljevarstveno dovoljenje republiške agencije za okolje, ter zagotavljajo, da kontakti med zaposlenimi in prevozniki »niso pogosti«, v veljavi pa da so tudi previdnostni ukrepi, od ohranjanja varne razdalje do uporabe dezinfekcijskih sredstev.

Vendar s takim pristopom tudi na občini Kanal ob Soči, kjer so zaradi epidemije koronavirusa oblikovali ožjo delovno skupino (županja, poveljnik in namestnik poveljnika civilne zaščite, direktor občinske uprave in javna uslužbenka, zadolžena za civilno zaščito), niso zadovoljni. Že 17. marca so na pristojne institucije – Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ministrstvo za zdravje in zdravniško zbornico – naslovili dopis, v katerem so prosili za predlaganje dodatnih ukrepov, s katerimi bi pred okužbo z novim koronavirusom zaščitili zdravje azbestnih bolnikov.

zdravniška zbornica slovenije

Dan kasneje so prejeli odgovor zdravniške zbornice, češ da je treba najprej počakati na navodila ministrstva in NIJZ – če teh napotkov v nekaj dneh ne bi bilo, pa je pomoč ponudila zbornica. »Ker drugih odgovorov nismo prejeli, smo 24. marca zbornico prosili za posredovanje. Odgovore še čakamo,« pojasnjuje županja Tina Gerbec in dodaja: »Ker se zavedamo dejstva, da imamo v občini veliko starejše populacije, kronične bolnike in azbestne bolnike, še toliko več napora vlagamo v ozaveščanje ... Vse občane redno pozivamo, naj ostanejo doma in naj se držijo navodil pristojnih institucij.«

Hasib Brdar, predsednik društva OZA (društvo obolelih zaradi azbesta), je obolele pozval k doslednemu upoštevanju zaščitnih ukrepov, ki so v zdajšnjih razmerah nujni, čeprav se morda marsikomu zdijo nepotrebni, pa naj gre za strogo izolacijo in dosledno upoštevanje navodil glede osebne higiene in higiene kašlja, za nošenje zaščitnih mask in za redno spremljanje medijev ter za spoštovanje vseh navodil pristojnih organov.

Ljudje zaradi preteklih grehov tovarne umirajo v hudih bolečinah ...

V nevladni organizaciji Eko Anhovo in dolina Soče so prepričani, da odgovorni v državi že vse predolgo nočejo prisluhniti njihovim apelom, kljub temu, da je dolina reke Soče zaradi stoletne dejavnosti cementarne »okoljsko pohabljena. Ljudje zaradi preteklih grehov tovarne umirajo v hudih bolečinah, istočasno pa aktualna dejavnost sosežiga ne obeta nič bolj zdrave prihodnosti niti otrokom niti vnukom generacij azbestnih bolnikov. Nasprotno, proizvodnjo želijo povečati in posledično lokalnemu prebivalstvu povzročiti še večje breme zaradi izpustov kancerogenih snovi.«

Zato se domačini Kanala ob Soči sprašujejo, ali »res lahko le nemo spremljamo že večkrat videno zgodbo, ko podjetje kuje dobičke na plečih naših sorodnikov, prijateljev in znancev, ti dobički pa se v obliki dividend prelivajo v tuje zasebne žepe?«. Ker je država v času epidemije občinam dodelila večje pristojnosti v aktivnostih za zajezitev širjenja virusa, so v omenjeni neprofitni nevladni organizaciji prepričani, da bi »morala občina zaradi odgovornosti do azbestnih bolnikov in do vseh občanov vse napore usmeriti v zavzemanje za popolno prepoved tovornega prometa iz Italije.

Sicer pa tudi drugo tamkajšnje združenje – civilna iniciativa prebivalcev občine Kanal ob Soči Danes –  odgovorne poziva, naj se odločno postavijo v bran zdravja, kajti, kot pravijo člani združenja: »Transport odpadkov iz Italije se mora ustaviti!« V civilni pobudi Danes ob tem poudarjajo, da »se vsi zavedamo svoje odgovornosti, se držimo pravil zaščite in ostajanja doma, saj nam je jasno, da le z doslednostjo lahko preprečimo, da bi virus vstopil v našo občino. Zavedamo se, da se je svet ustavil z razlogom.«


Aktualni podatki za Slovenijo

Včeraj je bilo pri nas opravljenih 1064 testiranj (skupno: 25.921), pozitivnih je bilo 37 (skupno: 934 oseb oziroma 948 testov, kajti testiranje so pri nekaterih posameznikih opravili večkrat)); med bolniki s COVID-19 je bilo hospitaliziranih 112, 30 jih je potrebovalo zdravljenje v intenzivni terapiji. Bolezen, ki jo povzroča okužba z novim koronavirusom, je do včeraj v Sloveniji ugasnila 20 življenj.

Glede na pomanjkanje profesionalne zaščitne opreme je dobra novica, da je danes v skladišče civilne zaščite prispel milijon troslojnih zaščitnih mask, včeraj zvečer pa 19.500 mask FFP2. 


testi

okuženi

umrli


Nošenje zaščitne maske mora v tem času postati dela vsakdana

Da bi v Sloveniji preprečili hude posledice, ki jih pandemija novega koronavirusa pušča marsikje po svetu, in (p)ostali uspešni pri preprečevanju širjenja okužb, je ključnega pomena upoštevanje zaščitnih ukrepov – higiena rok, izolacija, fizična razdalja in nošenje zaščitnih mask v javnosti. 

Zato je treba vztrajati še nekaj časa in ostajati doma, kljub lepemu vremenu – kadar pa moramo oditi v javnost, denimo v trgovino, moramo pri uporabi zaščitne maske nujno upoštevati osnovna pravila, kajti če maske ne uporabljamo pravilno, lahko naredimo več škode kot koristi. 

Maska mora prekrivati tako nos kot usta in ko jo imamo nameščeno, se je ne smemo dotikati; ko je ne potrebujemo več, pa je nujno, da jo pravilno odstranimo.  


Zakaj poskus lepljenja politične etikete mladim zdravnikom?

Čeprav se zdi neverjetno, je organizacija Mladi zdravniki Slovenije, ki združuje 1700 mladih zdravnikov, v razmerah, ki jih narekuje epidemija novega koronavirusa, dobila etiketo, češ da spodbuja oziroma vladi narekuje sprejemanje poostrenih (samo)zaščitnih ukrepov. 

Takšne oznake so v kontekstu racionalnega in verodostojnega razmisleka povsem absurdne – vendar v miljéju slovenskega prislovično prepoznavnega kupčkanja in deljenja na rdeče in črne, sive in bele, rumene in zelene dobiva drugačno, zgrešeno, a vse prepogosto sprejeto konotacijo, na kateri se zdravorazumske in strokovne ukrepe poskuša do onemoglosti spolitizirati.

Od naivnosti ali ozaveščenosti vsakogar med nami je odvisno, kako bo v zdajšnjih razmerah ukrepal. Verjetno si vsi želimo svoje bližnje obvarovati pred okužbo, ki se pri prebolevanju COVID-19 vse prehitro lahko konča usodno. 

Zato sporočila mladih zdravnikov, ki so – neodvisno od uradnih zdravniških organizacij in organov odločanja kot del civilne družbe poskušali prispevati k čim boljšemu in čim hitrejšemu premagovanju epidemije – zagovarjali nošenje zaščitnih mask, ko se odpravimo od doma, nikakor niso »spolitizirana«. To stališče so posredovali vsem – stroki, vladi in javnosti. in, kot so poudarili v današnji izjavi za medije: »Smo politično neodvisni in strankarsko neopredeljeni. Kakršnokoli politično obarvanje naših prizadevanj se nam zdi neprimerno in neodgovorno.« 

Pri tem lahko le dodam, da takšni poskusi lepljenja političnih etiket vse preveč prepoznavno zaudarjajo po poskusih političnih spletkarjenj, ki situacijo, v kakršni je Slovenija – pravzaprav že dolgo, ne le v času epidemije – vedno znova poskušajo izkoristiti sebi v prid; posledice takšnega početja se kažejo v razmerah, v kakršnih je primorano delovati naše zdravstvo. In to preprosto ni (več) dopustno – kajti, kot poudarjajo tudi Mladi zdravniki Slovenije: »Navedbe niso resnične.« Problem pa je, če jim verjamemo.


Sporočilo, ki (naj) se vas dotakne ...


Spoštovani,

izjemno težko je ostati doma, ko se narava prebuja in pripoveduje, da je pred našim oknom življenje.

A v teh trenutkih se spomnimo na tisoče mrtvih ljudi v Italiji, ki niso hoteli in ne želeli verjeti, da nevidni virus mori, dokler ni stopil v njihovo družino, dokler niso sami začeli težko dihati in dokler se niso smeli dotakniti in se posloviti od najdražjega, ki se je pred njihovimi očmi utapljal v lastnem telesu.

Spoštujmo sočloveka, ostanimo doma, osmislimo si čas in podprimo prizadevanja vseh, ki se trudijo, da se epidemija zaustavi.

Prof. dr. Metoda Dodič Fikfak,
predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa UKC Ljubljana

sporočilo metode dodič fikfak

Na začetek članka

 

Portreta Bogomirja Bavdaža in Metode Dodič Fikfak: Diana Zajec

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Značka

slovenija in italija

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona