»Smo v eni največjih množičnih katastrof, ki jih bomo kadarkoli v življenju doživeli«

»Smo v eni največjih množičnih katastrof, ki jih bomo kadarkoli v življenju doživeli«

»Sem zdravnica na onkološkem inštitutu v Ljubljani in moram povedati, da me je strah. Strah me je, ko vidim, kako so ljudje neodgovorni. Strah me je, ko vidim, kako so ljudje sebični, 'pametni' in ko vidim, da mislijo, da pretiravamo. Torej, dragi moji: smo v eni največjih množičnih katastrof, ki jih bomo kadarkoli v življenju doživeli,« se je danes zvečer na splošno (ne)razumevanje opozoril glede nevarnosti novega koronavirusa na facebooku odzvala zdravnica doc. dr. Mirjana Rajer.

»Smo v eni največjih množičnih katastrof, ki jih bomo kadarkoli v življenju doživeli«
Kontejner za jemanje brisov in testiranje na koronavirus pred vhodom urgentnega centra v Šempetru pri Gorici (Fotografije: STA)

Trenutno so v Ljubljani na infekcijski kliniki, ki je danes postala »covid klinika«, kajti paciente z drugimi nalezljivimi obolenji so premestili v druge bolnišnice, trije pacienti s to boleznijo na intenzivni terapiji. Potrebujejo umetno predihavanje. So življenjsko ogroženi. Lahko si le želimo, da se ta številka ne bi začela spreminjati tako, kot se v zadnjih dneh spreminjajo podatki o številu okuženih – k temu, da bi tudi v resnici možnost širjenja okužbe in zbolevnosti na Slovenskem čim celoviteje obvladali, pa lahko pripomoremo vsi. Z doslednim upoštevanjem higienskih ukrepov in tako, da ostajamo doma oziroma prosti čas preživimo na svežem zraku, v naravi. Tako naj bo najmanj prihodnjih 14 dni. 

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), je danes opozoril, da je Evropa postala najbolj prizadeto območje zaradi pandemije novega koronavirusa na svetu.

Zakaj ne velja verjeti številnim skeptikom in dežurnim pavlihom, ki se na družbenih omrežjih norčujejo iz nastale situacije? Razlogov je veliko. Strokovnih in zdravorazumskih. Infektologi Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja so imeli zelo konkreten razlog za apel, ki so ga naslovili na Marjana Šarca, premiera v odhodu, in Janeza Janšo, mandatarja za oblikovanje nove vlade, ki je danes prevzela odgovornost za dobro državljanov, njihovega zdravja in življenja v prihodnje. V apelu je bilo zapisano, da bi bilo že včeraj treba »v največji možni meri zaustaviti javno življenje v Sloveniji«.

To se sicer še ni zgodilo, vendar se bo, o tem ni niti najmanjšega dvoma. To med drugim napoveduje odločitev, po kateri se je nova vlada na prvi redni seji sestala že danes ponoči.

Janez Janša

Janez Janša je bil, tedaj še kot mandatar za sestavo nove vlade, do dosedanjih ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom in njihovega izvajanja kritičen že ob današnji predstavitvi nove ministrske ekipe pred glasovanjem v državnem zboru – zato ne preseneča odločitev, da se je nova vlada na prvi redni seji sestala že danes ponoči.  

Janša je že pred glasovanjem poslancev in imenovanjem nove vlade napovedal nočno sejo za sprejetje ukrepov proti širjenju okužb z novim koronavirusom. (Foto: STA)

Doslej sprejetim prepovedim glede množičnega zbiranja na javnih dogodkih v zaprtih prostorih, kjer tudi zdajšnja omejitev »do sto ljudi« nikakor ni zagotovilo, da pri druženju ne bo prišlo do prenosa okužb s koronavirusom SARS-CoV-2, bodo v prihodnjih dneh sledili veliko radikalnejši ukrepi. V ponedeljek zapirajo vrata vrtci, šole, fakultete. Priporočeno je delo od doma, če je to le mogoče. Svetovano je izogibanje druženju na javnih mestih, v lokalih, trgovskih centrih ... 

Trgovine so resda v glavnem prazne, vendar ne živilske, v katerih sicer bodejo v oči izpraznjene prodajne police, vendar so ljudje tudi danes še hiteli z nakupovanjem večjih zalog – za vsak primer. Tudi zato so odgovorni v državi na današnji novinarski konferenci znova zagotovili, da je takšna skrb povsem odveč.

Bistveno pomembneje je, da se ljudje v tem najbolj kritičnem času za strmo naraščanje števila okuženih (teh je bilo po 4346 opravljenih laboratorijskih testiranjih danes ob 14. uri 141; do največjega povečanja števila okužb je prišlo v ljubljanski regiji) čim bolj izognejo možnosti prenosa okužbe. 

graf

V Sloveniji smo trenutno glede epidemiološke situacije v drugi fazi, ko je, kot verjetno v teh dneh že tisočič poudarja direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat, »nujno omejevanje socialnih stikov v res največji možni meri«. Zakaj?

Mirjana Rajer
Mirjana Rajer

Boleče jasne odgovore na to vprašanje, na katerega epidemiološka in infektološka stroka sicer odgovarjata vsak dan, je na facebooku zapisala dr. Mirjana Rajer.

»Ponovimo nekaj stvari skupaj:

  • ne, ni v redu, če greš na kavico s prijateljico; lahko ubiješ sebe, njo ali koga od tebi bližnjih starejših ali otrok;
  • ne, ni v redu, če lažeš, da nimaš povišane telesne temperature, pretepeš medicinsko sestro na vhodu v onkološki inštitut, da bi prišel do zdravnika, od katerega boš zahteval antibiotike; lahko ubiješ sebe, zdravnika, medicinske sestre in 200 drugih bolnikov, pa še antibiotik ti ne bo pomagal, ker imaš virus – in antibiotik ne ubije virusov;
  • ne, ni v redu, da greš k frizerki, samo na hitro skočiš – tudi ona si zasluži, da ostane živa;
  • ja, otroke boš imel(a) doma in, če imaš srečo, tudi partnerja (partnerico), se boš pač družil(a) z njimi – super ljudje so, škoda bi jih bilo ubiti z neodgovornim obnašanjem ...

Torej. Prosim vas, iz srca vas prosim, enkrat v življenju bodite odgovorni in solidarni. Z malo truda lahko preprečite veliko smrti.«

doc. dr. Mirjana Rajer,
Onkološki inštitut Ljubljana

Pediatri do nadaljnjega odsvetujejo vsakršno druženje otrok

V družinah, kjer imajo majhne otroke, bo eden od staršev od ponedeljka moral ostati doma, kajti tudi pediatri opozarjajo, da babic in dedkov tokrat preprosto ni dopustno vključevati v varstvo. 

»Starejši in kronično bolni lahko težje prebolevajo okužbo s koronavirusom, zato naredite vse, da jih ne okužite,« opozarja podpredsednik sekcije za primarno pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu Denis Baš in dodaja: »V trenutni situaciji je najpomembneje, da so otroci in mladostniki za nekaj tednov 'izključeni' ne samo iz vrtcev, šol in fakultet, ampak tudi iz vseh oblik druženja ali skupinskih športnih in drugih aktivnosti. Zato odsvetujemo vsa druženja otrok v zaprtih prostorih, igranje na skupnih igralih ali obiskovanje sorodnikov ali prijateljev. Družine naj se zadržujejo doma ali zunaj, na prostem, vendar brez druženja z drugimi.«

Odredbo za začasno zaprtje vzgojno-izobraževalnih ustanov so sicer danes dopolnili tako, da bo na območju lokalnih skupnosti zagotovljeno nujno varstvo otrok tistih staršev, ki so zaposleni na področjih kritične infrastrukture in nacionalne varnosti ter je v času epidemije njihova prisotnost na delovnem mestu nepogrešljiva. Varstvo bo zagotovljeno učencem do 5. razreda, v skupinah, v katerih ne bo več kot šest otrok. 

Sicer pa bodo šole v tem času, ko bo učni proces ustavljen, poskrbele za izvajanje izobraževanja na daljavo.

V pripravi so številni nadaljnji ukrepi. Odločitve, ki bodo radikalnejše od zdajšnjih, bodo sprejete na prvem sestanku kriznega štaba, ki ga vodi poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, z novo vlado; zagotovo bodo vključevale tudi zaprtje lokalov in frizerskih salonov ter vseh drugih tovrstnih storitvenih dejavnosti, kajti le tako bo javnost dobila nedvoumno sporočilo o resnosti nastale situacije.

V italijanskih bolnišnicah je kot na fronti. Bo res kmalu tudi pri nas tako?

»Dragi mladi! Zdravniki vam tokrat izjemoma svetujemo rabo socialnih medijev! In odsvetujemo vsa druženja v živo! Na poti iz službe smo srečali dijake, ki so pijani prepevali v lokalu sredi Ljubljane. Tudi frizerski saloni so bili polni. Kaj nekaterim ni jasno!? Virus se v Sloveniji širi hitreje kot v katerikoli državi doslej! Nehajte se družiti!!! V italijanskih bolnišnicah je kot na fronti, pri nas bo v roku enega tedna enako! Ustavimo se! Ostanimo doma!« so danes popoldne na facebooku zapisali Mladi zdravniki Slovenije. 

Ob zapisu so objavili graf, ki pove več kot milijon besed: pri številu okuženih na milijon prebivalcev se je slovenska krivulja začela vzpenjati bistveno hitreje od italijanske. Zato: ostanite doma, upoštevajte higienske ukrepe, pazite drug na drugega, skrbite drug za drugega in imeli boste boljši občutek, saj boste vedeli, da niste pripomogli k širjenju zbolevnosti.

mladi zdravniki
Mladi zdravniki: novi koronavirus se v Sloveniji širi hitreje kot v katerikoli državi doslej

Ugašamo javno življenje in ustavljamo državo za dva tedna ...

Na nujnost tega, da »ugašamo javno življenje in ustavljamo državo za dva tedna«, je ponovno opozorila tudi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simon Repar Bornšek, kajti »le tako bo mogoče zajeziti napredovanje širjenja okužbe«. Zato je vlada danes sprejela še eno odredbo, po kateri bodo s 16. marcem odpovedani vsi specialistični pregledi, operacije, rehabilitacije in zdravljenja (razen, če so nujna ali so označena s stopnjo zelo hitro), medtem ko bo obravnava onkoloških bolnikov in nosečnic tekla nemoteno. 

odredba

Zato so že v pripravi navodila za obravnavo na onkologiji (vodstvo Onkološkega inštituta Ljubljana je sicer že včeraj pojasnilo, da so uvedli še nekoliko strožja pravila od splošno veljavnih, da se bo zdravstvena obravnava bolnikov z rakom tudi v prihodnje nemoteno odvijala) ter za obravnavo otrok z redkimi boleznimi.

Ker morajo biti vse, sicer že tako ali tako okrnjene zmogljivosti našega zdravstva na razpolago za potrebe, ki jih bo narekovalo širjenje koronavirusa, se s ponedeljkom ukinja tudi nenujna zobozdravstvena obravnava. Na ministrstvu so že v torek določili sedem vstopnih točk za nujne primere – te bodo delovale v sklopu zdravstvenih domov Ljubljana, Maribor, Celje, Novo mesto, Kranj, Koper in Nova Gorica 

S 16. marcem bodo odpovedani vsi specialistični pregledi, operacije, rehabilitacije in zdravljenja (razen, če so nujna ali so označena s stopnjo zelo hitro), kar pa ne velja za onkološke bolnike in za nosečnice. 

S ponedeljkom se ukinja tudi nenujna zobozdravstvena obravnava.

Razlog za omejitve je preprost in razumen: tako naj bi preprečili zlom sistema zdravstvenega varstva, ko bo zbolelih veliko. Spremenil se bo tudi pristop glede testiranja in obravnave oseb s COVID-19; testiranja ne bodo več izvajali pri vseh posameznikih, pri katerih bo obstajal sum, da so okuženi s tem novim virusom. Oboleli, ki bodo imeli blage klinične znake okužbe, bodo bolezen preboleli doma, v domači oskrbi in izolaciji. Natančna navodila so v pripravi.

jemanje brisov
Šempeter pri Gorici, vhod v urgentni center: zaščita pri izvajanju testiranja za novi koronavirus

Prim. mag. Matjaž Turel, vodja bolnišničnega oddelka na Kliničnem oddelku za pljučne bolezni in alergije ljubljanskega UKC:

Jasno je, da ta bolezen ni gripa. Vsak peti v povprečju resno zboli. Predvsem so ranljivi starejši, ki jih mlajši lahko okužijo, če se ne držijo navodil. Ravno zaradi tega je res nujno treba upoštevati vsa navodila glede preventive, tudi oziroma predvsem glede druženja. Saj ne bo hudo kak teden, dva, tri biti samo s svojo družino. Saj nam tega v 'normalnih' časih manjka. Ostanimo mirni in si pomagajmo. Menim, da smo Slovenci že brez ukrepov vlade dokaj samozaščitno ukrepali. Zdravstveni delavci bomo naredili vse, kar moremo. To je naše poslanstvo. Prepričan sem, da nam bo skupaj uspelo.  (zapis na facebooku)

Ni res, da gre »zgolj« za virus

V prihodnjih dveh tednih je najpomembneje, da vsak med nami običajni utrip življenja prilagodi priporočenim ukrepom, s katerimi je mogoče preprečiti oziroma obvladati nezadržno širjenje novega koronavirusa oziroma COVID-19 – in tako v Sloveniji onemogočiti scenarij, kakršnemu smo lahko priča marsikje drugje po svetu pa tudi ali predvsem v sosednji Italiji. Ni res, da gre »zgolj« za virus, enega od mnogih, kot je še vedno mogoče slišati, ni dopustno, da mnogi, ki se zavedajo, da so (lahko) okuženi, prezrejo vsa priporočila in tako ogrožajo ne le zdravje, ampak tudi življenja mnogih. 

Prof. dr. Mojca Matičič z infekcijske klinike, ki je danes podrobneje spregovorila o izkušnjah klicnega centra, v sklopu katerega študenti višjih letnikov medicine odgovarjajo na ključna vprašanja in dileme o novem koronavirusu, možnosti zaščite pred okužbo in prepoznavi bolezenskih znakov ter nadaljnjemu ukrepanju, pa opozarja: »Ljudje so res v stiskih, brez pravih informacij, neozaveščeni in tudi neodgovorni.« In to je bila iztočnica za včerajšnji apel infektologov za takojšnjo zaustavitev javnega življenja na Slovenskem, ki so ocenili, da »le z odločnimi, jasnimi in vsesplošnimi ukrepi lahko preprečimo scenarij iz Italije, kjer so bili ti ukrepi dokazano bistveno prepozni«. Do danes je v sosednji državi zaradi koronavirusa umrlo 1266 ljudi.

Vedno znova eno ključnih opozoril: ne odločajte se za potovanje

Kar se tiče meje z Italijo, je tovorni promet (za prevoz zaščite opreme, poštnih pošiljk, zdravil, medicinskih pripomočkov in humanitarne pomoči) dovoljen, če je končni cilj prevoznikov Slovenija. 

Kot je povedal vršilec dolžnosti direktorja direktorata na ministrstvu za notranje zadeve Lado Bradač, z zagotavljanjem hrane in omogočanjem dostojnega čakanja pomagajo tudi šoferjem tovornjakov, ki so obtičali na mejah s Hrvaško in z Madžarsko, istočasno pa pospešeno iščejo rešitev nastalega stanja. Ob tem je Bradač Slovencem v zdajšnjih nepredvidljivih in nestabilnih razmerah, ki jih narekuje pandemija novega koronavirusa, ponovno absolutno odsvetoval vsa potovanja.

Današnji posnetki Darsovih nadzornih kamer
Kolone tovornih vozil pred mejnim prehodom Obrežje; popoldne je bila čakalna doba 17 ur (Foto: Darsove nadzorne kamere)

Današnji posnetki Darsovih nadzornih kamer

Načrtovanje celovitih ukrepov v sklopu državnega načrta se, seveda, tiče tudi nujno potrebne zaščitne opreme. Po danes sprejeti odredbi so vsem, ki v Sloveniji razpolagajo z zaščitno opremo in razkužili, prepovedali promet z njimi; zagotoviti jih morajo za oskrbo izvajalcev zdravstvene dejavnosti, policije, vojske ter sil za zaščito, reševanje in pomoč.

Tomaž Gantar
Tomaž Gantar

Novi minister za zdravje Tomaž Gantar se zavzema za odločnejše ukrepanje; na današnjem hiringu v državnem zboru je bil nedvoumen, saj je po njegovem prepričanju »treba biti plat zvona in sprejemati najhujše ukrepe, ki posegajo v naše življenje«. Te ukrepe lahko najverjetneje pričakujemo že ob koncu tedna, takoj, ko bo z delom začela vlada v novi sestavi. Zakaj tako? Ker bi, če bo število zbolelih še naprej naraščalo tako, kot zdaj, položaj v Sloveniji po Gantarjevi oceni v kratkem utegnil postati neobvladljiv, zato se je »treba zavedati resnosti stanja in se dosledno držati navodil.« 

Tiskovna konferenca:

Srečko Šestan
Srečko Šestan, poveljnik civilne zaščite
Nina Pirnat
Nina Pirnat, direktorica NIJZ
Simona Repar Bornšek
Simona Repar Bornšek, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje
Mojca Matičič
Mojca Matičič, Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja
Martina Vuk
Martina Vuk, državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport
Lado Bradač
Lado Bradač, generalni direktor direktorata za policijo in druge varnostne naloge na ministrstvu za notranje zadeve

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Značka

napis Ne vstopaj na vratih kontejnerja

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona