Zakaj življenje pri nas še dolgo ne bo več tako, kot je bilo pred današnjo razglasitvijo epidemije novega koronavirusa?

Zakaj življenje pri nas še dolgo ne bo več tako, kot je bilo pred današnjo razglasitvijo epidemije novega koronavirusa?

Ker se razmere, povezane s širjenjem okužb s koronavirusom, v Sloveniji drastično spreminjajo, je bila danes, deveti dan od potrditve prve okužbe, pri nas razglašena epidemija. S tem se prižiga zelena luč za aktiviranje državnega načrta zaščite in reševanja zaradi epidemije koronavirusa SARS-CoV-2. Ukrepi, ki bodo sledili v prihodnjih dneh, bodo radikalni. Najbolj bistveno je, da bi vsak med nami, če je le mogoče, prihodnjih 14 dni ostal doma; če to ni mogoče, pa naj bi se vsakdo čim bolj izogibal gibanju na javnih mestih in v javnih prostorih. Šole, vrtci in fakultete bodo vrata zaprli v ponedeljek, velja pa priporočilo, naj vsi, ki to lahko zagotovijo, za domače varstvo otrok poskrbijo že jutri.

Zakaj življenje pri nas še dolgo ne bo več tako, kot je bilo pred današnjo razglasitvijo epidemije novega koronavirusa?
Deveti dan od potrditve prve okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji je bila pri nas razglašena epidemija. S tem se danes prižiga zelena luč za aktiviranje državnega načrta zaščite in reševanja zaradi epidemije koronavirusa SARS-CoV-2. Ukrepi bodo radikalni. Kaj vse lahko pričakujemo in zakaj je tako pomembno, da za zaščitno ukrepanje skrbimo prav vsi?

Vse vzgojno-izobraževalne ustanove, od vrtcev do fakultet, bodo torej v ponedeljek zaprle vrata, kar bo seveda močno spremenilo običajni utrip življenja. Veliko staršev, ki ima majhne oziroma šoloobvezne otroke (med njimi so tudi številni, ki delajo v zdravstvu), bo moralo ostati doma; po interventnem zakonu bodo upravičeni do 50-odstotnega nadomestila plače. To so napovedali na prvi novinarski konferenci vlade v odhodu, medtem ko je nova vlada, ki bo vodenje države prevzela jutri, le tri ure kasneje napovedala bistveno radikalnejše ukrepe. Uvedbo kriznih razmer pravzaprav. V tem kontekstu poziva vse starše, naj njihovi otroci, če je le mogoče, ostanejo doma že jutri.

Zaposlenim v zdravstvu se z danes sprejeto odločbo (veljati je začela ob 18. uri) med drugim do nadaljnjega prepoveduje dopust ter udeležba na strokovnih usposabljanjih na vseh območjih, v katerih so bili zaznani primeri okužb s COVID-19, kajti v tem trenutku je treba vse razpoložljive zmogljivosti zdravstvenega sistema usmeriti v celovito skrb za preprečitev širjenja okužb. Te za zdaj še niso zajele otrok, ki so sicer pomemben vir širjenja virusa v okolico – in lahko le upamo, da bo po zaprtju šol in vrtcev tako tudi ostalo. 

Interventni zakon za izplačevanja nadomestila zaradi odsotnosti z dela

Za pomoč zaposlenim, ki so bodisi sami zboleli bodisi bodo ostali doma zaradi varstva otrok, naj bi poskrbel interventni zakon, s katerim bo država priskočila na pomoč delodajalcem pri izplačevanju nadomestila za odsotnost z dela, medtem ko na ministrstvu za gospodarstvo podobno rešitev z samozaposlene še pripravljajo.

Po interventnem zakonu bo, na primer, nekdo, ki je zdrav, a bo na podlagi odločbe moral ostati doma v karanteni in ne bo mogel opravljati dela od doma, upravičen do nadomestila v višini 80 odstotkov plače; izplačila v tem primeru ne zagotovi delodajalec, ampak država.

Predvidene rešitve, ki jih prinaša interventni zakon

situacija plača/nadomestilo plačnik
ZDRAVI DELAVEC,
ki po dogovoru z delodajalcem preventivno ostane doma
100% plača delodajalec
ZDRAVI DELAVEC,
ki mu delodajalec iz poslovnih razlogov odredi čakanje na domu
nadomestilo v višini 80 % plače zadnjih treh mesecev 60 % delodajalec, 40 % država
ZDRAVI DELAVEC,
ki mu delodajalec zaradi izjemnih okoliščin odredi delo na domu ali drugo delo
100% plača delodajalec
ZDRAVI DELAVEC,
ki je v karanteni na podlagi odločbe ministra za zdravje in dela od doma
100% plača delodajalec
ZDRAVI DELAVEC,
ki je v karanteni na podlagi odločbe ministra za zdravje, a svojega dela ne more opravljati na domu
nadomestilo v višini 80 % plače država
ZDRAVI DELAVEC,
ki ostane doma zaradi varovanja otrok, a svojega dela ne more opravljati od doma  
nadomestilo v višini 50 % plače delodajalec
ZBOLELI IN POTRJENO OKUŽENI DELAVEC bolniško nadomestilo v višini 90 % prvih 90 dni, nato 100% nadomestilo ZZZS
     
Vir: vlada    

Točno opoldne je bila sklicana današnja novinarska konferenca, na kateri so predstavniki odhajajoče vlade nanizali ključne ukrepe pri obvladovanju širjenja okužb z novim koronavirusom, ki so pri nas zdaj prešli že v drugo fazo – k sreči tega ne narekuje obsežnost bolezenskega bremena v Sloveniji (96 okuženih, 3058 testiranih), ampak to zahteva logistika ukrepov, ki pa se bodo morali zvrstiti v prihodnjih dneh.

Število okuženih po regijah
Število okuženih po regijah
Število testiranih in okuženih
Prikaz naraščanja števila testiranih in okuženih v Sloveniji

Reševanje težav s tovornim prometom, navodila glede potovanja v ZDA, vračilo stroškov za turistične aranžmaje

V Sloveniji so se na meji s Hrvaško začele nabirati dolge kolone tovornih vozil, ki na hrvaški strani ne dobijo zelene luči za prečkanje meje; čakalna doba danes zvečer je bila na mejnem prehodu Obrežje deset ur. Kot je opozoril Andrej Šter, vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve, bi tako stanje utegnilo pri nas povzročiti ne le sanitarni, ampak tudi zdravstveni problem, zato bo v prihodnje tranzit treba ustaviti oziroma ga obrniti že na meji med Italijo in Slovenijo; nastali problem s Hrvaško rešujejo.

OBVESTILA AMZS
Obvestilo AMZS ob 20:00

Podobno je v primeru skorajšnje prepovedi letalskih povezav med Evropo in ZDA, za katero se je odločil ameriški predsednik Donald Trump. Ministrstvo za zunanje zadeve, ki v tem času že tako ali tako svetuje odložitev nenujnih potovanj v tujino, odločitev za pot v ZDA zdaj resno odsvetuje; vsem slovenskim državljanom, ki so v Ameriki bodisi zasebno bodisi poslovno, pa svetuje čim hitrejšo vrnitev domov. 

Glede številnih vprašanj in klicev o že vplačanih turističnih aranžmajih, za katere naj agencije ne bi želele vrniti vplačanega denarja, pa Šter zagotavlja, da sta razglasitev pandemije (WHO) in epidemije (Slovenija) zadostna osnova za sprožitev postopkov za vračilo denarja.

Gospodarska rast bo padla za polovico, skrb za zaščito pred prenašanjem okužbe je obveza vseh in vsakogar

Seveda pa je to v splošni situaciji, ki jo povzroča epidemija novega koronavirusa, v resnici minoren problem. Kot je na konferenci, na kateri je zadnjič nastopil v vlogi premiera, povedal Marjan Šarec, bo po napovedih urada za makroekonomske analize in razvoj gospodarska rast pri nas padla za polovico. 

»Življenje še nekaj časa ne bo takšno, kakršnega smo imeli do zdaj,« pravi Šarec, ki pa opozarja, da bi »hektično ravnanje situacijo lahko le poslabšalo. Situacija je resna, nujno je resno odzivanje – in to kot vlada tudi delamo,« pri čemer po njegovem mnenju ne velja pozabiti, da je ukrepe in uredbe treba prilagajati obstoječi situaciji. 

Jutri ali najkasneje pojutrišnjem bo nad ukrepanjem bdela že nova vlada, ki pa se je danes do nastalega položaja javno opredelila že danes, prav tako na tiskovni konferenci. Na napoved tega dogodka se je Šarec odzval z besedami: »Ekipa, ki prihaja, ima vso pravico in tudi dolžnost, da deluje proaktivno.« Ob tem je poslance še pozval, naj ne zavlačujejo z glasovanjem o novi vladi, da bi primopredajo med staro in novo vlado lahko opravili čim hitreje oziroma najkasneje do jutrišnjega večera.

Apel infektologov: V Sloveniji je v največji možni meri treba ustaviti javno življenje!

Mandatar za sestavo nove vlade Janez Janša se je za sklic današnje novinarske konference odločil potem, ko je minister za zdravje v odhodu Aleš Šabeder »že včeraj zahteval koordinacijo, pa do tega ni prišlo – če bi, tudi te novinarske konference ne bi bilo«. Na dogodku se je Janša, ki epidemijo novega koronavirusa ocenjuje kot »daleč največji izziv v zgodovini samostojne Slovenije«, oprl na popoldne prejeti poziv, ki ga je 38 infektologov Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ljubljanskega UKC danes naslovilo tako nanj kot na Šarca.

Po oceni infektologov bi bilo namreč glede na hitro poslabševanje situacije, povezane s širjenjem okužb s SARS-CoV-2, »treba v največji možni meri zaustaviti javno življenje v Sloveniji. Takoj.«. Jasen javni apel, ki se nanaša na vsa področja javnega življenja, je namenjen vsem in vsakomur, prisluhniti mu morajo tudi in predvsem mladi, ki bodo po skorajšnjem zaprtju šol imeli veliko časa za druženje – vendar bodo morali ostati doma, da ne bi prihajalo do nadaljnjega širjenja okužb.

Navodilo za krizno ukrepanje, ki bo udejanjeno danes ali jutri ...

V prihajajoči vladi so na podlagi »prošenj infektologov, ki se vse življenje ukvarjajo s podobnimi nevarnostmi in vedo, kaj ta grožnja pomeni«, napisali navodilo, kako v prihodnje ukrepati na vseh ravneh delovanja družbe, zdajšnji vladi pa priporočajo, naj za izvedbo vseh nujnih ukrepov, s katerimi bi bilo treba odpovedati absolutno vse javne dogodke in šole po možnosti zapreti že jutri, poskrbi »brez nepotrebne birokratske navlake«.

Kakšne ukrepe predvideva omenjeno navodilo?

Vse zdravstvene ustanove se morajo nemudoma reorganizirati. V zdravstvenih domovih je treba oblikovati tri tipe delovišč: administrativni del, v sklopu katerega lahko delajo tudi starejši zdravniki (pisanje receptov, potrdil o bolniškem staležu, terapij); delovišče za obravnavo vseh drugih (nujnih) bolezni in poškodb; delovišče za obravnavo oseb, pri katerih obstaja sum na okužbo z novim koronavirusom. Število vstopnih točk za jemanje brisov za laboratorijsko testiranje je treba zmanjšati in tako omejiti tveganje. Za pobiranje brisov se lahko uvede tudi možnost »drive in«, na voljo pa mora biti tudi logistika za prevoz v bolnišnico, če bi bila pri določenem pacientu nujna takojšnja hospitalizacija.

Bolnišnice morajo odpovedati vse nenujne posege in preiskave (če jih še niso), na vsak strokovni tim mora biti v vseh enotah in oddelkih določena še ena rezervna ekipa, če bi med postopki obravnave oziroma zdravljenja prišlo do prenosa okužbe.

Župani morajo na ravni občin in lokalnih skupnosti poskrbeti za celovito posredovanje jasnih navodil glede vseh ukrepov, s katerimi je mogoče preprečiti prenos okužb s koronavirusom. Po zaprtju vzgojno-varstvenih ustanov bo treba angažirati pedagoške delavce, študente in dijake ter pomagati pri organiziranju varstva otrok, kajti vsi starši ne bodo mogli ostati doma. Zagotovo to velja za vse, ki so zaposleni v kritični infrastrukturi, najsi bo to v elektrarnah, dispečerskih centrih, v zdravstvu ...

Delodajalci naj do nadaljnjega, če je le mogoče, poskrbijo za organizacijo dela na daljavo, od doma.

Ker ima zdravstvo ne le premalo kadrovskih, ampak tudi prostorskih zmogljivosti, bo treba poskrbeti za obravnavo obolelih s COVID-19 oziroma okuženih – v vojaških objektih, v zdravstvenih objektih, ki niso v uporabi, v hotelih in dijaških domovih. Na teh lokacijah bo v zdravstveno oskrbo vključeno strokovno osebje, ki sicer deluje v sklopu preventivnih programov; ti so zdaj tako ali tako ustavljeni. Skrb za vso dodatno logistiko, zavarovanje in oskrbo prevzame civilna zaščita. Posebno skrb je treba nameniti varovancem domov za starejše.

Delo v pravnih in sodnih postopkih naj se v tej fazi omeji na najnujnejše.

Takoj naj se ukine transport svežega sadja in zelenjave iz Italije, ki se je v zadnjem času povečal, enako velja za uvoz živih živali.

Janša je prebivalce Slovenije pozval k doslednemu spoštovanju vseh ukrepov, s katerimi je pri nas mogoče preprečiti situacijo, v kakršni so se znašli v Italiji. »Od tega je odvisna cena, ki jo bomo morali plačati za to epidemijo,« je še dodal.

Nova vlada bo sicer na prvi seji ustanovila krizni štab, ki bo deloval v ožji in širši sestavi. Svet za nacionalno varnost se bo odslej sestajal redno, na seje pa bodo vabljeni tudi predsedniki opozicijskih strank. 

Prof. dr. Janez Tomažič o tem, zakaj naj bodo državljani prihodnjih 14 dni doma

Večerne novinarske konference odhajajoče vlade pa se je udeležil tudi prof. dr. Janez Tomažič, predstojnik katedre za nalezljive in infekcijske bolezni na ljubljanski medicinski fakulteti, ki kot zdravnik dela na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja, in opozoril: »Namen današnjega apela zdravnikov je izrazito konstruktiven.« 

Kot pravi, si zdravniki, ki od blizu spremljajo, kaj se dogaja ne le z bolniki, okuženimi z novim koronavirusom, ampak tudi s širjenjem koronavirusa SARS-CoV-2, ne želijo, da bi tudi pri nas prišlo do scenarija, kakršen se je odvil v Italiji. Obstaja kar nekaj dobrih praksi, ki jim je po prepričanju infektologov smiselno slediti, zato bi po njihovi presoji na Slovenskem lahko naredili največ, če bi se državljani prihodnjih 14 dni v čim večji meri zadrževali doma in se izogibali uporabi javnega prevoza.

Spopadanje s situacijo, ki k nam ni prišla s Kitajske, ampak iz Italije

»Virus je verjetno bolj nalezljiv, kot si predstavljamo,« poudarja profesor Tomažič, pri čemer tudi v primeru okužbe ni nujno, da oboleli kašlja, bolezenski znaki so lahko res minimalni. Zato je zelo pomembno, da se mladi v tem času ne družijo, ampak naj prosti čas preživljajo drugače, lahko tudi (v nasprotju z običajnimi nasveti) z »druženjem« prek družbenih medijev.

Ob tem je Janez Tomažič še opozoril: »V znanju je moč. Upoštevajte nasvete NIJZ o zaščiti. Ne poslušajte sosedov, ne nasedajte kritikom na družbenih omrežjih, kajti stanje se vsak dan eksponentno poslabšuje. Zato moramo biti optimistični, ampak tudi realni, da se bomo lahko čim uspešneje spopadli s situacijo, ki k nam ni prišla s Kitajske, ampak iz sosednje Italije.«

Nedopustna nestrpnost in nasilje do obolelih in do zdravstvenih delavcev

Sicer pa sta tako minister Aleš Šabeder kot dr. Janez Tomažič opozorila tudi na nestrpnost in nasilje, do katerega prihaja v javnosti – bodisi do obolelih bodisi do zdravstvenih delavcev.

»Vse velike epidemije najprej načnejo človečnost. Tega si ne želimo,« pravi Tomažič, ki pa mu je po 25-letnem delu na področju hiv oziroma aidsa povsem jasno, kako sovražno lahko postane okolje. »Hiv oziroma aids nam je uspelo obvladati, a ne v glavah – kaj šele, da bi nam to uspelo s koronavirusom, ki je nov.« 

Kot je povedal Šabeder, posamezni pacienti še vedno, čeprav imajo vidne znake okužbe s koronavirusom, v nasprotju z navodili pridejo kar na urgenco, kjer posledično, ker jih zdravstveno osebje glede na točno določene protokole ne sme sprejeti, prihaja tudi do nasilja. Zato se bodo v prihodnjih dneh vodstva zdravstvenih ustanov, če ne bo šlo drugače, povezala z vodstvi policijskih postaj.

Sicer pa je odredba o razglasitvi epidemije v Sloveniji, ki so jo sprejeli zaradi povečane nevarnosti širjenja novega koronavirusa, pomembna predvsem zato, ker so na ta način prižgali zeleno luč za aktiviranje državnega načrta. To bistveno olajša in pospeši sprejemanje ključnih ukrepov, pa naj gre za naročanje dodatne zaščitne opreme ali za celovit zagon izvajanja ukrepov za pomoč prebivalstvu. 

Okužene z novim koronavirusom oziroma zbolele za COVID-19 bodo odslej zdravili v vseh bolnišnicah po Sloveniji, pri čemer pa pot do zdravnika in obravnave ostaja nespremenjena. Začne se tako, da po telefonu pokličete osebnega zdravnika.

URADNI LIST

Današnje objave odredb v uradnem listu

530
Odredba o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih

531
Odredba o omejitvi določenih pravic zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev

532
Odredba o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) na območju Republike Slovenije

Odredbe si lahko preberete na spodnji povezavi (na koncu uradnega lista).


Posnetki z današnjih dveh tiskovnih konferenc odhajajoče vlade:

Marjan Šarec
Marjan Šarec, predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle
Aleš Šabeder
Aleš Šabeder, minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle
Nina Pirnat
Nina Pirnat, direktorica NIJZ
Andrej Šter
Andrej Šter, vodja konzularne službe
Srečko Šestan
Srečko Šestan, poveljnik civilne zaščite
janez primožič
prof. dr. Janez Primožič, predstojnik katedre za nalezljive in infekcijske bolezni medicinske fakultete v Ljubljani, kot zdravnik dela na infekcijski kliniki

Novinarska konferenca bodoče vlade:

Novinarska konferenca mandatarja za sestavo nove vlade Janeza Janše ter predsednikov koalicijskih strank Zdravka Počivalška, Mateja Tonina in Aleksandre Pivec, na kateri so predstavili nabor ukrepov za upočasnitev širjenja koronavirusa.

Tiskovna konferenca Janeza Janše


zmaj z napisom higienski ukrepi

  • redno si umivajte roke z vodo in milom
  • kašljajte v rokav oziroma v pregib komolca
  • izogibajte se zaprtim prostorom, kjer se zadržuje veliko ljudi
  • redno zračite prostore
  • izogibajte se tesnim stikom (rokovanju, objemanju ...)
  • gibajte se na svežem zraku
  • če imate znake okužb zgornjih dihal, ne hodite na obiske (obiskom se je tudi sicer v prihodnjih dneh najbolj priporočljivo odpovedati)

Fotografije zmajev: iStock; fotografiji tiskovne konference nove vlade in Boruta Pahorja: STA

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Kaj v teh dneh narediti in česa ne ...

klicaji

V zdajšnji situaciji je ključnega pomena, da ne hodite v zdravstvene ustanove, če ni res nujno.

Ne kličite, kdaj boste dobili nov datum za preiskavo ali nenujni poseg, na katerega ste bili naročeni, ker tega odgovora v tem trenutku ne boste dobili. Zaposleni v zdravstvu pa zdaj resnično ne utegnejo odgovarjati na vprašanja, ki niso povezana z reševanjem razmer, ki jih narekuje ukrepanje za preprečitev širjenja okužb z novim koronavirusom.

Dosledno se držite navodil glede ukrepanja, če sumite, da bi bili lahko okuženi z novim koronavirusom: po telefonu pokličite osebnega zdravnika, ki vam do dal vsa nadaljnja navodila.

Poskrbite za varnost svojih bližnjih, zlasti starejših in kronično bolnih, ki jih novi koronavirus ogroža bistveno bolj kot ostale prebivalce.

Ni treba ustvarjati velikih zalog hrane in gospodinjskih potrebščin; nakupujte le v tolikšnih količinah, da vam v trgovino ne bo treba iti vsak dan.


Borut Pahor ob razglasitvi epidemije

borut pahor

Predsednik države Borut Pahor od razglasitvi epidemije poziva k doslednemu izvajanju zaščitnih ukrepov in med drugim sporoča:

»Z današnjo razglasitvijo epidemije se aktivirajo vse sile zaščite in reševanja. Vsi napori delovanja države in družbe se usmerijo v obvladovanje nastalih razmer. 

Nihče ne ve, koliko časa bomo mi in ves svet potrebovali za okrevanje. Tudi ko bomo enkrat premagali neposredno nevarnost virusa, se bomo soočili z njegovimi posledicami. 

Ne le Slovenija, ves sodobni svet nima izkušenj s problemom, ki ima toliko neznank in take razsežnosti. Mnoge naše odzive bo treba premisliti povsem na novo. 

To bo terjalo od nas vse naše znanje, izkušnje, odločnost, modrost, predvsem pa medsebojno spoštovanje in razumevanje. 

Za naše vsakodnevno ravnanje pa bosta zlasti pomembni mirnost in razsodnost.

Vprašajmo se torej, kaj lahko vsak od nas in vsi skupaj naredimo, da si pomagamo in premagamo težave.« 

 

Značka

Kremplji zmaja

 

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona