»Dragi Slovenci, bodite pametnejši od oblasti!«

»Dragi Slovenci, bodite pametnejši od oblasti!«

Mladi zdravniki Slovenije so že včeraj s pozivom »Dragi Slovenci, bodite pametnejši od oblasti!« pozvali k doslednemu upoštevanju (samo)zaščitnih ukrepov, kajti le tako bo mogoče res učinkovito preprečiti širjenje te okužbe. Končno je po odločnejših ukrepih posegla tudi vlada. Planica in Vitranc bosta zaradi novega koronavirusa tokrat ostala brez gledalcev, kajti po sklepih, sprejetih na današnji seji sveta za nacionalno varnost, se bodo vse športne prireditve in drugi dogodki na prostem z več kot 500 udeleženci odvijali brez gledalcev. Odredba, po kateri je enaka omejitev že v soboto začela veljati za kulturne in druge dogodke v zaprtih prostorih, se z jutrišnjim dnem spreminja; če bo število udeležencev večje od 100, bodo dogodki odpovedani oziroma prestavljeni na drug termin. Na kopenski meji med Slovenijo in Italijo bo uveden nadzor za pregled potnikov, na letališču Jožeta Pučnika na Brniku bodo potnikom, ki bodo pripotovali v Slovenijo, začeli meriti telesno temperaturo. Zapiranje vrtcev in šol v Sloveniji za zdaj po oceni sveta za nacionalno varnost še ni potrebno, je pa, denimo, univerza na Primorskem do nadaljnjega odpovedala vsa predavanja.

»Dragi Slovenci, bodite pametnejši od oblasti!«
Fotografije: iStock, STA, STO (Vitranc)

»Do nadaljnjega se prekine izvajanje vseh preventivnih dejavnosti zdravstvenih domov Metlika, Novo mesto, Črnomelj; splošna bolnišnica v Novem mestu odloži vse nenujne specialistične preglede. Obravnava se le akutno obolele in stanja, ki lahko pripeljejo do poslabšanja zdravstvenega stanja. Obiski pri osebnem zdravniku naj se izvajajo po vnaprejšnjem telefonskem dogovoru. Nujna stanja se obravnavajo po ustaljenem protokolu. Delodajalci naj za svoje zaposlene na podlagi priporočil NIJZ izdajo navodila o ravnanju (predvsem na območju Novega mesta, Metlike, Črnomlja in Bele krajine). Zaposleni, ki so bolni oziroma ki kažejo znake akutnega respiratornega obolenja, naj ostanejo doma in sledijo navodilom stroke. V čim večji možni meri se svetuje opravljanje dela na domu, odsvetovana so nenujna službena potovanja,« je minister za zdravje v odhodu Aleš Šabeder povzel ključne sklepe sveta za nacionalno varnost, ki se je danes opoldne sestal v razširjeni sestavi in se vendarle odločil za vsaj nekoliko radikalnejše ukrepanje za omejitev širjenja okužb z novim koronavirusom.

poziv mladih zdravnikov slovenije

»Dragi Slovenci, bodite pametnejši od oblasti in sami poskrbite zase in za druge! Poglejmo, kaj se dogaja v Italiji in pomislimo, ali lahko kaj naredimo drugače, hitreje. Lahko preskočimo fazo milih ukrepov in ne čakamo, da bo okuženih več kot 1000 ljudi?,«

opozarjajo Mladi zdravniki Slovenije ob dosedanjem uradnem ukrepanju, s katerim naj bi preprečili širjenje novega koronavirusa v Sloveniji. In dodajajo: »Odločni zaščitni ukrepi niso potrebni zaradi panike, pač pa zato, ker približno pet do deset odstotkov obolelih potrebuje intenzivno zdravljenje.«

Dosedanji scenarij ukrepov, ki sta ga narekovala Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in ministrstvo za zdravje, je bil v resnici nerazumljivo mil, kljub védenju, kako okrnjene so zmogljivosti našega zdravstva.

»Nov virus ima precej višjo smrtnost kot gripa in pogosteje zahteva intenzivno zdravljenje. Te kapacitete pa so v Sloveniji zasedene že v sezoni navadne gripe! Ob množični širitvi virusa bo najverjetneje sledil kolaps zdravstvenega sistema in ne bo mogoče ustrezno poskrbeti za vse najhuje bolne ... V primeru večjega števila okuženih ne bo dovolj bolniških postelj in osebja, da bi poskrbeli za vse. Prav tako bo zmanjkalo postelj za bolnike, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje zaradi drugih bolezni.«

Zato so mladi zdravniki slovenske prebivalce ponovno pozvali k upoštevanju ne le osebne, ampak tudi družbene odgovornosti, kajti širjenja okužbe ne bo mogoče omejiti brez doslednega izvajanja zaščitnih ukrepov: 

  • če ste prehlajeni ali imate povišano telesno temperaturo, ostanite doma;
  • če imate bolezenske znake, pokličite osebnega zdravnika in se po telefonu pogovorite glede nadaljnjega ukrepanja;
  • ne obiskujte starejših in drugih, ki jih okužba s koronavirusom lahko najbolj ogrozi;
  • za izvajanje higienskih ukrepov je treba skrbeti dosledno, še bolj kot ponavadi;
  • izognite se rokovanju in objemanju;
  • izogibajte se množicam.

V Sloveniji je bilo po zadnjih uradnih podatkih opravljenih 1227 testiranj, potrjenih je 23 okužb. Po besedah direktorice Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nine Pirnat število okužb pri nas narašča počasneje, za vse tako imenovane primarne in sekundarne primere je znano, od kod izvirajo – seveda pa je zaostritev zaščitnih ukrepov nujna, če naj bi okužbe s koronavirusom ohranili na ravni, ki jo je še mogoče obvladovati. 

Ministrstvo za finance bo zdaj sprostilo proračunske rezerve za nabavo osebne zaščitne opreme resorjem, ki bodo izvajali javno naročanje za potrebe trenutne situacije, Slovenija se bo prek evropskega javnega naročila pridružila nabavi 500.000 kosov zaščitnih mask, so še sklenili na seji sveta za nacionalno varnost. Vsa gospodinjstva po Sloveniji naj bi končno vendarle prejela tudi tiskane letake z navodili glede (samo)zaščitnega ukrepanja, vsi potniki, ki bodo prečkali slovensko mejo, pa bodo prejeli sms obvestilo glede ukrepov, ki jih je treba upoštevati.

Inšpekcijske službe ministrstva za zdravje bodo uvedle stalni nadzor, ki bo preverjal, ali organizatorji prireditev upoštevajo odločbo o odpovedi oziroma prestavitvi dogodkov, na katerih bi se v zaprtih prostorih zbralo več kot 100 ljudi. 

Vitranc
Tekmovanji v Planici in na Vitrancu se bosta letos odvijali brez bodrenja gledalcev

Stara in nova vlada skupaj proti koronavirusu

Spopadanje z izzivi, ki jih prinaša novi koronavirus, se v Sloveniji odvija v specifični situaciji – ukrepe sprejema in udejanja vlada v odhodu, ki jo bo v tednu dni zamenjala nova. Zato je sodelovanje zdajšnjih ministrov s skorajšnjimi nasledniki nujno, je na novinarski konferenci ocenil tudi odstopljeni premier Marjan Šarec. 

Mandatar za sestavo nove vlade Janez Janša, ki je na svetu za nacionalno varnost danes sodeloval kot opazovalec, pa poudarja, da »smo v izjemno občutljivi fazi, ko poteka bitka s časom in predvidevanji.« Ob tem se sprašuje, ali smo v Sloveniji širjenje virusa sposobni omejiti in upočasniti do te mere, da nevarnost ne bo presegla že tako omejenih zmogljivosti našega zdravstvenega sistema.

»Ko bo ta kriza za nami, se bomo verjetno v Evropi pa tudi širše po svetu delili na tiste države, ki so bile širjenje virusa sposobne omejiti tako, da ta ni presegel kapacitet njihovih zdravstvenih sistemov, in na tiste, ki tega niso bile sposobne – in bodo zato plačale višjo ceno,« meni Janša, ki se ob zdajšnjih okoliščinah, ko so zaposleni v zdravstvu v resnici najbolj izpostavljeni možnosti prenosa okužbe, zahvaljuje vsem zdravnikom, medicinskim sestram, zdravstvenemu osebju, ki dela na urgencah in v laboratorijih, ter družinskim zdravnikom, ki se spopadajo s to nevarnostjo, čeprav so zmogljivosti v osnovnem zdravstvu že tako ali tako preobremenjene. »Zdaj gre še za velik dodaten izziv – in vsi skupaj smo lahko hvaležni tistim, ki se dodatno žrtvujejo za to, da bo, upajmo, bitka s koronavirusom čim bolj uspešna.«

Država bo za ublažitev posledic, ki jih bo novi koronavirus povzročil v številnih dejavnostih, gospodarstvu namenila skoraj milijardo evrov.

Država bo za ublažitev posledic, ki jih bo novi koronavirus povzročil v številnih dejavnostih, gospodarstvu namenila skoraj milijardo evrov.

Svet za nacionalno varnost:

ales sabeder
Minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder
miro cerar
Minister za zunanje zadeve, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar
300
Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec, in mandatar za sestavo nove vlade, Janez Janša
Simona Repar Bornšek in Nina Pirnat
Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek in direktorica NIJZ Nina Pirnat
seja sveta za nacionalno varnost
Seja sveta za nacionalno varnost v razširjeni sestavi se je začela točno opoldne ...

Fotografije s tiskovne konference po končani seji sveta za nacionalno varnost:

Aleš Šabeder
Minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder
Nina Pirnat
Direktorica NIJZ Nina Pirnat
Marjan Šarec
Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec
Janez Janša
Mandatar za sestavo nove vlade Janez Janša

Aktualni uradni podatki o širjenju novega koronavirusa:

Današnji podatki za svet
Današnja slika sveta v luči širjenja novega koronavirusa
podatki za Evropo
Današnja slika Evrope v luči širjenja novega koronavirusa
Aktualni podatki o številu testiranih in okuženih
Število testiranj in okuženih pri nas; podatki za zadnja dva dni so označeni z vijolično barvo

Podatki danes

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Kako je mogoče, da navodil za zdravnike ni?

Zdenka Čebašek – Travnik

»Zdravniki, ki so okuženi, so ravnali absolutno v skladu z navodili ministrstva za zdravje in NIJZ,« poudarja predsednica zdravniške zbornice dr. Zdenka Čebašek – Travnik. Zato je zbornično vodstvo danes na resorno ministrstvo poslalo povezavo na navodila, ki so jih za zaposlene v zdravstvu pripravili v Združenem kraljestvu »dan zatem, ko je zdravniška zbornica na ministrstvo za zdravje poslala ključna vprašanja zdravnikov, na katera še vedno nismo prejeli odgovora«.

Zdravniki opozarjajo, da še vedno ni dovolj zaščitne opreme za vse, ki delujejo v neposrednih procesih zdravljenja in diagnostike, pri čemer so izpostavljeni zlasti oftalmologi, zobozdravniki in drugi specialisti, ki pacienta ne morejo obravnavati na priporočeni razdalji (1,5 metra), ki preprečuje prenos okužbe. 

Tako so danes na ministrstvo za zdravje že poslali predlog protokola, po katerem naj bi zobozdravstvene storitve do nadaljnjega opravljali v sedmih dežurnih ambulantah po Sloveniji, paciente pa pozivajo, naj, če so naročeni pri zobozdravniku, niso pa absolutno zdravi, pokličejo v ambulanto in se o načrtovani obravnavi posvetujejo s svojim zobozdravnikom.

Na zdravniški zbornici so odpovedali vse dogodke, ki naj bi se odvili v prostorih Domus Medica, razmišljajo pa tudi o odpovedi načrtovanih sej in dogodkov – z izjemo tistih, ki bodo namenjeni izobraževanju o ravnanju v situaciji, ki jo narekuje novi koronavirus. Kajti, kot dodaja predsednica zbornice: »Mislim, da si nihče od nas ne želi ponoviti italijanske zgodbe, v kateri vsi izgubljamo.«


Poceni smučanje v Italiji – za kakšno ceno?

Ob vsem tem pa se zdi nevzdržno, da smo še vedno lahko priča fotografijam z italijanskih smučišč, polnih smučarjev, tudi Slovencev. Zaradi nastale situacije je tamkaj smučanje skorajda brezplačno. Toda za kakšno ceno?

naši smučarji v Italiji

Ne nasedajte zavajajočim oglasom

zavajajoče oglaševanje

Povezava

Značka Novi koronavirus

 

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona