Napovedi so se uresničile: 1. aprila je 23 zdravnikov iz zdravstvenega doma v Kranju dalo odpoved

Napovedi so se uresničile: 1. aprila je 23 zdravnikov iz zdravstvenega doma v Kranju dalo odpoved

Ne, ne gre za prvoaprilsko šalo – specialisti splošne in družinske medicine, ki delajo v sklopu Zdravstvenega doma Kranj, so danes uresničili napovedi. Kar 23 od skupno 34 zdravnikov se je odločilo za odpoved delovnega razmerja, zaradi preobremenjenosti, ki jo je letošnji splošni dogovor – ta določa (pogoje za) razdelitev finančne pogače za zdravstvene storitve in programe – le še dodatno povečal. Zdravniki, vedno bolj zasuti tudi z administrativnimi opravili, za katera bi po njihovem prepričanju morale poskrbeti strokovne službe plačnika, zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), tega preprosto ne zmorejo več. In kaj takšna odločitev pomeni za dejavnost kranjskega zdravstvenega doma, za paciente? Brez izbranega zdravnika bi konec maja oziroma v začetku junija, ko se izteče odpovedni rok, lahko ostalo več kot 40.000 zavarovancev, ki živijo na območju Kranja, Jezerskega, Preddvora, Cerkelj, Šenčurja in Naklega, kar ne pomeni nič drugega kot razpad osnovnega zdravstva. Vsaj na Gorenjskem.

Napovedi so se uresničile: 1. aprila je 23 zdravnikov iz zdravstvenega doma v Kranju dalo odpoved
V Zdravstvenem domu Kranj je danes dalo odpoved kar 23 od skupno 34 zdravnikov splošne oziroma družinske medicine. Odpovedni rok je 60 dni; če se v tem času razmere za delo, ki zdaj zaradi preobremenitev ne more biti več kakovostno in varno, ne bodo uredile, bo na Gorenjskem brez izbranega zdravnika ostalo več kot 40.000 zavarovancev oziroma pacientov. Foto: Diana Zajec

Zakaj tako radikalna odločitev več kot polovice zdravnikov, ki v zdravstvenem domu Kranj za paciente skrbijo v 34 ambulantah splošne oziroma družinske medicine? Zato, ker družinski zdravniki obljubam politike in drugih odločevalcev preprosto ne verjamejo več, pojasnjuje strokovno vodstvo zdravstvenega doma v Kranju. Seveda še obstaja možnost, da se v sklopu odpovednega roka sprejme rešitve – in minister za zdravje Aleš Šabeder je vendarle začel ukrepati v tej smeri. Danes se je sestal s predsednikom sindikata zdravnikov družinske medicine Praktik.um Igorjem Muževičem, v sredo sledi srečanje z vsemi strokovnimi združenji in organizacijami, ki delujejo v tej veji medicine.

Po nesrečnem začetku ministrovanja Aleša Šabedra, o katerem smo poročali v petek, ko naj bi novi minister za zdravje pri načrtovanem srečanju z zdravniki v osnovnem zdravstvu zavrnil socialni dialog in zahteval sestanek brez sindikalnih predstavnikov zdravnikov, je zdaj reševanje stisk v družinski medicini vendarle pospešeno steklo. Kje se je torej zataknilo konec minulega tedna?

Za petkov sestanek, ki se ga zdravniki niso hoteli udeležiti, se je pokazalo, da naj bi nastalo situacijo zakrivil komunikacijski šum, v katerem sporočila, ki so prišla iz ministrovega kabineta, niso bila v sozvočju z ministrom. In danes je sledilo popravljanje neljube situacije, ki je skorajda zanetila požar med socialnimi partnerji.

Za petkov sestanek, ki se ga zdravniki niso hoteli udeležiti, se je pokazalo, da naj bi nastalo situacijo zakrivil komunikacijski šum, v katerem sporočila, ki so prišla iz kabineta ministra za zdravje, niso bila v sozvočju z ministrom.

Danes je sledilo popravljanje neljube situacije, ki je skorajda zanetila požar med socialnimi partnerji.

Po vikendu smo bili tako, simbolično prav na dan šaljivcev, priča pospešeni odpravi napačnih sporočil in vtisa, po katerem naj bi Aleš Šabeder a priori zavračal civilizacijske dobrine, ki se kažejo tudi v udejanjanju osnovnih pravic zaposlenih – pa v resnici sploh ni bilo tako. 

V sredo sestanek z vsemi strokovnimi predstavniki družinske medicine

Minister je po današnjem sestanku s predsednikom sindikata Igorjem Muževičem tudi javno povedal, da je časovnica, ki je na voljo za sprejetje ključnih ukrepov, kratka. Za njihovo sprejetje je namreč časa le dober mesec oziroma nekaj manj kot dva meseca, zato bo sledilo pospešeno dogovarjanje in ukrepanje.

In pri tem številna ugibanja, po katerih naj bi šlo zgolj za taktiziranje zdravniških sindikatov, zagotovo ne bodo ključnega pomena, kajti omenjene aktivnosti, ki so vodile v odpovedim delovnega razmerja, se niso odvijale po nareku sindikatov.

Muževič je za zdravstveni portal pojasnil, da je sprejetje ukrepov z vidika zdravnikov, ki so že dali odpoved, nujno, zato Praktik.um predlaga sprejetje interventnega zakona, ki bi prinesel rešitve zgolj za splošne oziroma družinske zdravnike. (Le) tako naj bi preprečili razpad sistema na primarni ravni, v katerega vodijo že dane oziroma napovedane odpovedi – kranjskim zdravnikom namreč sledijo celjski, mariborski in po novem tudi ptujski zdravniki. Na Ptuju naj bi odpoved dalo kar 16 od skupno 18 zdravnikov družinske medicine.

Praktik.um predlaga sprejetje interventnega zakona, ki bi prinesel rešitve zgolj za splošne oziroma družinske zdravnike.

Le tako naj bi preprečili razpad sistema na primarni ravni, v katerega vodijo že dane oziroma napovedane odpovedi – kranjskim zdravnikom namreč sledijo celjski, mariborski in po novem tudi ptujski zdravniki.

Na Ptuju naj bi odpoved dalo kar 16 od skupno 18 zdravnikov družinske medicine.

Institut izbranega zavoda, ne izbranega zdravnika?

Po enem izmed scenarijev za reševanje razmer v družinski medicini naj bi uvedli novost, ki bi omogočila institut izbranega zavoda, ne izbranega zdravnika – to pomeni, da bi za »presežne« kvote pacientov začasno lahko skrbeli pogodbeni zdravniki, s čimer bi zdravnikom, ki imajo že zdaj enormno število pacientov (oziroma tako imenovanih glavarinskih količnikov) omogočili preusmerjanje novih pacientov k drugim zdravnikom.

Za »presežne« kvote pacientov naj bi po eni od rešitev začasno skrbeli pogodbeni zdravniki, s čimer bi zdravnikom, ki imajo že zdaj enormno število pacientov (oziroma tako imenovanih glavarinskih količnikov) omogočili preusmerjanje novih pacientov k drugim zdravnikom.

V sredo se zdravstveni minister na to temo namerava sestati s tako imenovanim koordinativnim telesom za družinsko medicino, čemur bo sledilo pospešeno iskanje najboljših rešitev, s katerimi naj bi preprečili razpad osnovnega zdravstva. Med možnostmi je tudi sprejetje aneksa številka ena k splošnemu dogovoru, ki ga je sicer upravni odbor ZZZS minuli teden zavrnil. 

O problemu v sredo ponovno tudi sindikat Fides ...

Zdravniki so se za tovrstni kolektivni revolt odločili, ker jih ZZZS sili v delo, ki bistveno presega standarde in normative iz modre knjige, ki bi jih po sporazumu med sindikatom Fides in vlado, sklenjenim pred dobrima dvema letoma, v slovenskem zdravstvu morali že davno udejanjati, pa do tega še vedno ni prišlo.

Zato bodo, kot je pričakovati po zaključkih nedavne letne konference sindikata (zobo)zdravnikov Fides, zdravniki nasploh, ne le v osnovnem zdravstvu, to pravico v kratkem začeli udejanjati sami. Več o tem bo znano v sredo, po seji glavnega odbora sindikata, ki bo tokrat zasedal v razširjeni sestavi – ob prisotnosti sindikalnih zaupnikov iz osnovnega zdravstva.

Tudi Mestna občina Kranj poziva k takojšnjim ukrepom

Na odpovedi kar 23 družinskih zdravnikov kranjskega zdravstvenega doma se je sicer odzvala tudi Mestna občina Kranj (MOK), s pismom, naslovljenim na predsednika vlade Marjana Šarca, ki pa ga je ta še isti dan preusmeril na resorno ministrstvo.

V MOK so podprli predlog aneksa k splošnemu dogovoru, kajti v trenutnih razmerah si preprosto ne znajo predstavljati, kaj odhod skoraj dveh tretjin zdravnikov lahko pomeni za kranjsko (osnovno) zdravstvo, ki bo s tem obsojeno na razpad. Po oceni MOK je edina smiselna rešitev ponovna proučitev aneksa, njegovo sprejetje in takojšnji začetek sistemskega reševanja problematike v osnovnem zdravstvu, ki je vse prej kot zanemarljiva.

Po oceni MOK je edina smiselna rešitev ponovna proučitev aneksa, njegovo sprejetje in takojšnji začetek sistemskega reševanja problematike v osnovnem zdravstvu, ki je vse prej kot zanemarljiva.

Primarno zdravstvo razpada, zdravniki odhajajo ...

Na socialnih medijih se v teh dneh v povezavi z nevzdržnimi razmerami v osnovnem zdravstvu, zaradi katerih so zdravniki pripravljeni oditi iz svojih ambulant, ker jim nihče ne prisluhne, vrstijo številna sporočila.

Eno med njimi, ki ga delijo predvsem zdravniki, je: 'Vsi smo Zdravstveni dom Kranj'.

Zdravstveni dom Kranj

To sporočilo pa konkretno nadgradnjo dobiva v apelu, ki nagovarja zavarovance, paciente, bolnike ... »Imate občutek, da si zdravnik za vas ne vzame dovolj časa? Se vam zdi, da na pregled čakate predolgo? Se jezite, ker medicinska sestra v ambulanti nikoli ni dosegljiva na telefon? Vas zdravnik sploh ne vidi, ker ves čas gleda v ekran?« 

Tem retoričnim vprašanjem sledi sporočilo: »Primarno zdravstvo razpada, zdravniki odhajajo, ker v sistemu, kjer ne morejo zagotoviti kakovostne in varne oskrbe za vas, ne želijo in ne zmorejo več sodelovati. Uradniki na ZZZS in na ministrstvu za zdravje ter politiki vam lahko obljubljajo marsikaj, ne morejo pa prevzeti našega dela.«

In še: »Odgovorni za razmere v zdravstvenem sistemu so politiki, ki z zakoni urejajo, kako bomo živeli. Družinske medicine niso dobro uredili, zato je stanje slabo. Pridružite se nam v zahtevah za takojšnjo ureditev razmer v primarnem zdravstvu. Zahtevajte pravico do varnega in kakovostnega zdravljenja. Zahtevajte, da se pri organizaciji zdravstvenega sistema upošteva stroka.«

In temu sledijo telefonske številke in elektronski naslovi odgovornih na ZZZS, ministrstvu za zdravje in v državnem zboru, kamor naj bi pacienti odslej pošiljali sporočila, želje in zahteve glede izboljšanja razmer za delovanje slovenskega (osnovnega) zdravstva.

 
1

2

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona